Κοτόπουλο με πατάτες ...το κλασσικό πιάτο


Kαλή σας μέρα! Κατ'αρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις ευχές σας για την επέμβαση της μαμάς μου...ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τώρα μπήκαμε στη φάση της ανάρρωσης. Βέβαια, δεν μπόρεσα να συνδέσω το netbookάκι μου στο δίκτυο κι έτσι δεν μπόρεσα να "ανεβάσω" συνταγούλα, ούτε να σας απαντήσω ή να σας επισκεφθώ. Προς το παρόν ήρθα για λίγο στο σπίτι να ξεκουραστώ κι ελπίζω να διορθώσω το πρόβλημα... Αυτά όσον αφορά στα νέα μου κι ελπίζω τα δικά σας νέα να είναι πιο ευχάριστα και σίγουρα πιο ξεκούραστα.

Επίσης, ελπίζω τα εγκαίνια αλλά και η συνάντηση των bloggers στη Μονή Λαζαριστών εχθές να πήγαν καλά και να πέρασαν καλά οι αγαπημένες μου μπλογκοφίλες.
Για σήμερα ένα πιάτο καθημερινό αλλά και κυριακάτικο... για οικογενειακές μαζώξεις. Ένα φαγάκι για ανεπίσημα τραπέζια αλλά μπορεί και για πιο επίσημα, μια σταθερή διαχρονική αξία. Το έφτιαχνε η γιαγιά μου μόνον με ρίγανη και μια ιδέα ντομάτας, αλλά το φτιάχνει και η μαμά μου λίγο πιο εξελιγμένο...προσθέτοντας λεμόνι και λίγο μέλι και τώρα εγώ ακόμα πιο εξελιγμένο προσθέτοντας πορτοκάλι και μείγμα των αρωματικών Προβηγκίας αλλά και μουστάρδα και ίσως αύριο να το φτιάχνουν και οι μικρές μου ανιψιές προσθέτοντας νέες πινελιές γεύσης πιο σύγχρονες που θα το ανεβάσουν ακόμα περισσότερο στα ύψη του και θα το κάνουν να είναι πάντα κλασσικό αλλά και πάντα μοντέρνο. Η γεύση του σε καθηλώνει και σε κάνει να λαχταράς την στιγμή που μια καινούργια μπουκιά θα διαδεχθεί την προηγούμενη που...κατρακύλησε στον οισοφάγο σου αφήνοντάς σε με μιαν επίγευση γλυκόξινων εσπεριδοειδών, λαχανικών και λευκού κρέατος. Γεύση ευγενική και συνάμα μαμαδίστικη, σπιτική  αλλά με γκουρμέ πινελιές!!! Αν το συνδυάσουμε με την οικονομικότητα του πιάτου, τα προσιτά, καθημερινά υλικά που πάντα είναι μπροστά σου όταν ανοίγεις τα ντουλάπια της κουζίνας και τον λιγοστό χρόνο που χρειάζεται η προετοιμασία του γίνεται ...το απόλυτα τέλειο πιάτο, για  μικρούς και μεγάλους με γευσιγνωστικές ανησυχίες. Θέλετε να δούμε την εξελιγμένη εκδοχή του;;;
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
4 μπουτάκια κοτόπουλου (ή ένα κοτόπουλο 1.200 γρ)
700-800 γρ. πατάτες κομμένες σε κυδωνάτες φέτες
1 κ.γλ. μείγμα αρωματικών Προβηγκίας
1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
αλάτι και τρίχρωμο πιπέρι
1 1/2 κ.σ. κέτσαπ
1 φλ.τσ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κόλιαδρο, το μείγμα αρωματικών προβηγκίας, και τη σκόνη μουστάρδας.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και τη κέτσαπ.
Πλένουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ταψί μαζί με τις πατάτες.
Περιχύνουμε με το μισό χυμό των εσπεριδοειδών και την κέτσαπ και πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα των αρωματικών, κόλιανδρου, μουστάρδας και αλατοπίπερου.
Προσεκτικά για να μην ξεπλένουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε και το 1 φλιτζάνι νερό.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί σκεπασμένο για 30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 10 λεπτά να ψηθεί το φαγητό έτσι. Γυρίζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών αλλά και τον υπόλοιπο χυμό -  κέτσαπ.
Εάν χρειάζεται (συνήθως δεν χρειάζεται) προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και ξαναβάζουμε στο φούρνο έως ότου ροδοκοκκινήσουν κοτόπουλο και πατάτες και μείνουν με το ζουμάκι τους.
Καλό Σαββατοκύριακο και να περάσετε όμορφα!!!
Tante Kiki
29 Comments
No