Πατατοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού


Καλησπέρα σας! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και καλύτερα από μένα που... δεν έχω και πολλά κέφια!! Αύριο θα κάνει αρθροπλαστική ισχίου η μαμά μου και όσο κι αν έχω εμπιστοσύνη στον γιατρό, την αναισθησιολόγο αλλά και ολόκληρη την ομάδα... έχω... άγχος!!!
Επίσης αύριο είναι τα εγκαίνια της έκθεσης με τα συρτάρια της αγαπημένης μας Ρένας που εγώ δεν θα μπορέσω να πάω, αν και το ήθελα πάρα πολύ... Πάντως της εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ κι ελπίζω να καταφέρω να πάω πριν τελειώσει! Όσο για τις καθημερινές συνταγούλες... ελπίζω να τα καταφέρω μιας και ανακάλυψα  ότι μπορούμε να τις προγραμματίζουμε και να ανεβαίνουν αυτόματα (θα το δοκιμάσω και θα σας πω τις εντυπώσεις μου μια και το έμαθα πρόσφατα αλλά χωρίς να το δοκιμάσω στην πράξη). Βέβαια πάντα με ακολουθεί (ναι... ακόμη και στο νοσοκομείο) το netbookάκι μου αλλά θα δούμε...
 Όμως, ας μην σας κουράζω άλλο... η σημερινή πατατοσαλάτα μου έκανε κλικ από τη στιγμή που την είδα σ' ένα OLIVE (Μάιος 2011)! Μου άρεσαν τα χρώματά της, το συνταίριασμα των υλικών και τώρα που την δοκίμασα... λάτρεψα τη γεύση αλλά και την επίγευσή της που σε αφήνει όχι απλά με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά με γεμάτο στομάχι, νου και καρδιά. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη πατατοσαλάτα καλύπτει τις βασικές γαστρονομικές αισθήσεις και επιπλέον είναι εύκολη αλλά και με τα υλικά που έχει ...είναι πλήρες γεύμα! Φυσικά μπορεί τέλεια να κάνει παρέα σ' εάν ψητό κοτόπουλο ή σ' ένα ψητό ψάρι ή ακόμα να συνυπάρξει με κάποιο αλλαντικό.
Ελάτε να απολαύσετε την ετοιμασία της...
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 κιλό πατάτες βρασμένες σε αλατόνερο*
1 καρότο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
2 αβγά βρασμένα, μόνον τα ασπράδια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
1 γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. μουστάρδα**
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
τους κρόκους από τα 2 βρασμένα αβγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
3 ραπανάκια κομμένα σε φετούλες
ψιλοκομμένο άνηθο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε κομμάτια.
Από πάνω βάζουμε το χοντροτριμμένο καρότο και τα ασπράδια των βρασμένων αβγών σε κομμάτια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά τα κρεμμυδάκια που τα προσθέτουμε κι αυτά στις πατάτες με το καρότο και τα ασπράδια των αβγών.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και τους 2 κρόκους των αβγών τους οποίους πολτοποιούμε καλά με ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά έτσι ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Εάν θέλουμε προσθέτουμε στη σαλάτα και την κάπαρη γιατί της προσθέτει την υπέροχη πικάντικη πινελιά της (εγώ την έβαλα μετά τις φωτό γιατί την ξέχασα!!!!).
TIPS
* Μπορούμε να ψήσουμε τις πατατούλες αντί να τις βράσουμε. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο ταψάκι με 1/2 φλ.τσ. νερό, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
** Προσωπικά, χρησιμοποίησα μια μουστάρδα με ξίδι βαλσαμικό και δεντρολίβανο για έξτρα γεύση.
Tante Kiki
38 Comments
No