Τάρτα με μυζήθρα, κολοκύθια και μια ιδιαίτερη ζύμη


Καλησπέρα σας και πάλι!!! Επιτέλους, έφτασα στο σπίτι μου και κάθησα στον υπολογιστή μου, με το σαντουιτσάκι μου κι ένα ποτήρι γάλα, δίπλα! Χρειάζομαι λίγη χαλάρωση κι αυτό μου το προσφέρουν λίγα πράγματα τον τελευταίο καιρό... η συνάντηση, ας πούμε, με τους φίλους-φίλες και συμμαθητές-συμμαθήτριες από το σεμινάριο της Αμ. Γεωργικής Σχολής, εχθές μου γέμισε τις μπαταρίες και με χαροποίησε ιδιαίτερα. Είναι τόσο όμορφα να μαζευόμαστε... αφήστε που μόλις πήγαμε ετοιμάσαμε ντολμαδάκια και μετά γλυκό του κουταλιού σύκο, που όμως το παράτησα στη μέση κι έφυγα τρέχοντας για να κάνω μάθημα στα παιδιά που έδιναν σήμερα προφορικά... Αυτό για μένα είναι χαρά και χαλάρωση (το ακούς Άννα;;;; ξέρω ότι θα το διαβάσεις γι αυτό το απευθύνω σε σένα και όχι μόνον...). Όπως επίσης το να επισκέπτομαι τα μπλογκοσπιτάκια σας με χαλαρώνει πολύ (αν και θέλω να ζητήσω συγγνώμην γιατί τις τελευταίες μέρες οι επισκέψεις μου είναι πολύ σύντομες λόγω πιεσμένου προγράμματος)... Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα έχω παραπάνω χρόνο στη διάθεσή μου για επισκέψεις, Ιντερνετικές αλλά και πραγματικές και συναντήσεις με φίλες και φίλους που λατρεύω... κοντά είναι...υπομονή!!!
Αααααααααα ξέχασα!!! Μη φύγετε, το ότι ... εγώ τρώω ένα μικρό και ταπεινό σαντουιτσάκι δεν σημαίνει ότι θα σας φιλέψω το ίδιο!!! Έχω κάτι άλλο για σας... Τί θα λέγατε για μια αρωματική κολοκυθόταρτα με μυζήθρα και άνηθο;;; Καθαρά μεσογειακή νοστιμιά, χορταστική που μοιάζει με τον χαρακτήρα των μεσογειακών λαών... ξεκάθαρη και μεστή γεύση, άρωμα που σε ξετρελλαίνει, αίσθηση δροσιάς και καλοκαιριού. Σε όποια θερμοκρασία κι αν μας συντροφέψει,  γίνεται ...δικιά μας και δεν μπορούμε να την αποχωριστούμε. Σκεφτείτε ότι κι εγώ που κάνω δίαιτα, έφαγα και σήμερα ένα κομμάτι!!!!! Προσωπικά, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα μιας κι εκτός από τη νοστιμιά της είναι και γαλλιδούλα, έστω και παραλλαγμένη!!!! Το κόλλημά μου με τα γαλλικά το ξέρετε... εξάλλου, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!!!-:))))) Τη βρήκα σ' ένα γαλλικό περιοδικό αν και της ..."άλλαξα τα φώτα"!!!! χαχαχα
                          
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα ρίγανη
2 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κεφαλοτύρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι λευκό
110 ml νερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Για τη γέμιση
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
4 κολοκυθάκια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. μυζήθρα
1 κρέμα γάλακτος
1 αβγό για τη γέμιση
2 αβγά για την επικάλυψη
Η ζύμη
Η γέμιση
Η επικάλυψη και το ψήσιμο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το μισό νερό.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια δεν βάζουμε αλεύρι αλλά συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά.
Η ζύμη γίνεται μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
Τρίβουμε τα 4 κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ.
Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Πριν να τα προσθέσουμε στη ζύμη, τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τα άλλα δύο κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο multi.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τα  τριμμένα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. νερό.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση έως ότου τελειώσει το νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε στο μπολ όπου θα ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Στο μείγμα κρεμμυδιού - κολοκυθιού, προσθέτουμε τη μυζήθρα, 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος, το 1 αβγό και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ύστερα, βάζουμε στο τηγάνι τα κολοκυθάκια σε φέτες με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Σύνθεση της τάρτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ανοίγουμε με τον χονδρό πλάστη τη ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας μας και μετά, με τα ακροδάχτυλά μας, ανασηκώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Εάν θέλουμε, καλύπτουμε την ταρτιέρα μας με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε τη ζύμη, προσέχοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματά της.
Βάζουμε μέσα τη γέμιση με τα κολοκύθια και τη μυζήθρα και στρώνουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι.
Στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες κολοκυθιού.
Για την επικάλυψη
Στη λεκανίτσα που είχαμε τη γέμιση, χτυπάμε τα 2 αβγά με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι (κι αν θέλουμε και λίγο Πεκορίνο)
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της τάρτας, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και βάζουμε να ψηθεί για 35-40 λεπτά, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλή σας όρεξη!!!
Tante Kiki
32 Comments
No