Κρέμα αμυγδάλου

Το φίνο άρωμα του αμυγδάλου φυλακισμένο σε μια δροσερή, πρωτότυπη κι ελαφριά συνταγή από τη Σικελία, όπου η αφθονία του συγκεκριμένου καρπού κάνει τις νοικοκυρές να επινοούν συνεχώς καινούργιες συνταγές για να τον αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μια κρέμα με μεστή γεύση, υπέροχο άρωμα αμυγδάλου και λεμονιού που γίνεται εύκολα και γρήγορα αλλά θέλει τον χρόνο της στο ψυγείο για να παγώσει καλά προτού την σερβίρουμε παρέα με γλυκά του κουταλιού, φρέσκες φράουλες ή άλλα φρούτα αλλά και με μια σάλτσα σοκολάτας.
Επιδόρπιο ελαφρύ και δροσερό, δεκτό ακόμα κι από τους πιο δύσκολους στις γεύσεις ταιριάζει πολύ ωραία μετά από τα περισσότερα κυρίως πιάτα μιας και δεν έχει τόσο έντονη προσωπικότητα. Όταν το γεύεσαι, νιώθεις να επιστρέφεις στο σπίτι σου, στο λιμάνι σου... χωρίς εξάρσεις αλλά με την βεβαιότητα της υπέροχης γεύσης του.
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
200 γρ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα τους
500 ml γάλα 
400 ml νερό
3 κ.σ. αλεύρι
7 κ.σ. κόρν φλαουρ
150 γρ. ζάχαρη*
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου ή 1 κ.σ. λικέρ Αμαρέτο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα στο multi και την ψιλοκόβουμε έως ότου γίνει σκόνη.
Ετοιμάζουμε το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με το κόρν φλάουρ.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε σε σιγανή φωτιά, το μισό νερό και το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε έως ότου η ζάχαρη λιώσει.
Στο υπόλοιπο νερό, λιώνουμε το κόρν φλάουρ και το αλεύρι.
Μόλις, η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το μείγμα του νερού με το αλεύρι και το κόρν φλάουρ, το άρωμα πικραμύγδαλου και το ξύσμα λεμονιού.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει έως ότου αρχίζει να πήζει.
Προσθέτουμε και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα και αφήνουμε την κρέμα, σε σιγανή φωτιά, να πήξει εντελώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βρέχουμε ατομικά φορμάκια ή μια μεγάλη φόρμα με νερό και βάζουμε το μείγμα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή έως ότου πήξει καλά (εγώ την άφησα μόνον 1 ώρα κι έτσι δεν έπηξε καλά, γι αυτό χάλασε το σχέδιο όταν την έβγαλα από τη φόρμα).
Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα, με κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού ή με μια σάλτσα σοκολάτας.
* Εάν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά, αυξάνουμε τη ζάχαρη, αν και... δεν πρέπει να είναι μια κρέμα πολύ γλυκιά για να μην χάνεται η γεύση του αμυγδάλου.

30 σχόλια:

  1. Θα το επιχειρήσω τάχιστα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζωγραφιά είναι Κική μου η κρεμούλα και από γεύση, φαντάζομαι!
    Μου αρέσουν πολύ τα αμύγδαλα αλλά και ... η Σικελία! Τη γνώρισα και τη λάτρευσα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου! Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Γευστικό και δροσερό το γλυκάκι σου σήμερα!! Φαντάζομαι δε θα έμεινε κουταλίτσα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, εξαφανίστηκε τάχιστα!!! -:)))))

      Διαγραφή
  4. Κική μου πολύ ιδιαίτερη η κρέμα σου!
    Πρέπει να γίνεται και πολύ αρωματική!
    Τέτοια γλυκάκια θέλω αυτόν τον καιρό, δροσερά και ανάλαφρα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματική και υπερισχύει το άρωμα του λεμονιού και ακολουθεί το αμύγδαλο. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου!

      Διαγραφή
  5. Ενα κουτάλι ρε παιδιά!!! Φανταστική η κρέμα Κική μου οπωσδήποτε θα δοκιμαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μμμμμ... πολύ "περίεργη" η κρέμα σου... μπήκε στα υπ' όψιν!!!

    καλό μήναααααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια απλή κρέμα με αμύγδαλα είναι!! Επίσης καλό μήνα, με υγεία!

      Διαγραφή
  7. Δεν μπορώ να δοκιμάσω δυστυχώς αλλά η περιγραφή σου με έπεισε:) Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!!ΤΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Κ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ!! ΩΡΑΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Θ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΜΟΥ!!

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΡΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!
    ΠΕΡΝΑ Κ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΤΙ....ΜΙΚΡΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό μήνα Βάλια μου!! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου! Φιλιά και καλό βράδυ και θα περάσω σε λίγο!!

      Διαγραφή
  9. Αχ, πολύ απολαυστική φαίνεται η κρέμα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου Κική μου!
    Ο συνδυασμός της με τα φρέσκα φρούτα φαίνεται τόσο δροσερός και απολαυστικός!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου!!! Είναι ωραίος ο συνδυασμός!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα!Υπέροχη η κρέμα αμυγδάλου σου δροσερή και πολύ γευστική!Θα δοκιμαστεί άμεσα!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω εντυπώσεις Σπυριδούλα! Καλό σου βράδυ και φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Θα την κάνω σίγουρα... μπορεί και το απόγευμα! Γιατί πήρα σήμερα άσπρα αμύγδαλα... τυχαίο;;; Λες και το ήξερα...
    Φιλιά Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες σύμπτωση;;;;;;; Γι αυτό έβαλα τη συγκεκριμένη κρέμα!!!!! Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη πρόταση, πρωτότυπη, μυρωδάτη, εύκολη.... Τι να πρωτοπω??? Σε συγχαίρω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σοφία μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Ιδιαίτερη πραγματικά... αλλά δεν θα την φτιάξω βρε Κική μου, γιατί θα την φάω όλη μόνη μου και δεν κάνει, πρέπει να φρενάρω λίγο :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα αντίσταση Πηνελόπη κι εγώ σου συμπαραστέκομαι γιατί κάνω ακριβώς το ίδιο!!! Φαντάσου ότι από την κρέμα έφαγα 4 κουταλιές του γλυκού!!!!!!!!!!!!!-:((((( Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Κική μου υπέροχη, μπράβο!!!Απολαυστικότατη φαντάζομαι!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη, ελαφριά και μοσχοβολάει λεμόνι και αμύγδαλο Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλάκια

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!