Κρέμα αμυγδάλου


Το φίνο άρωμα του αμυγδάλου φυλακισμένο σε μια δροσερή, πρωτότυπη κι ελαφριά συνταγή από τη Σικελία, όπου η αφθονία του συγκεκριμένου καρπού κάνει τις νοικοκυρές να επινοούν συνεχώς καινούργιες συνταγές για να τον αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μια κρέμα με μεστή γεύση, υπέροχο άρωμα αμυγδάλου και λεμονιού που γίνεται εύκολα και γρήγορα αλλά θέλει τον χρόνο της στο ψυγείο για να παγώσει καλά προτού την σερβίρουμε παρέα με γλυκά του κουταλιού, φρέσκες φράουλες ή άλλα φρούτα αλλά και με μια σάλτσα σοκολάτας.
Επιδόρπιο ελαφρύ και δροσερό, δεκτό ακόμα κι από τους πιο δύσκολους στις γεύσεις ταιριάζει πολύ ωραία μετά από τα περισσότερα κυρίως πιάτα μιας και δεν έχει τόσο έντονη προσωπικότητα. Όταν το γεύεσαι, νιώθεις να επιστρέφεις στο σπίτι σου, στο λιμάνι σου... χωρίς εξάρσεις αλλά με την βεβαιότητα της υπέροχης γεύσης του.
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
200 γρ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα τους
500 ml γάλα 
400 ml νερό
3 κ.σ. αλεύρι
7 κ.σ. κόρν φλαουρ
150 γρ. ζάχαρη*
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου ή 1 κ.σ. λικέρ Αμαρέτο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα στο multi και την ψιλοκόβουμε έως ότου γίνει σκόνη.
Ετοιμάζουμε το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με το κόρν φλάουρ.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε σε σιγανή φωτιά, το μισό νερό και το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε έως ότου η ζάχαρη λιώσει.
Στο υπόλοιπο νερό, λιώνουμε το κόρν φλάουρ και το αλεύρι.
Μόλις, η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το μείγμα του νερού με το αλεύρι και το κόρν φλάουρ, το άρωμα πικραμύγδαλου και το ξύσμα λεμονιού.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει έως ότου αρχίζει να πήζει.
Προσθέτουμε και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα και αφήνουμε την κρέμα, σε σιγανή φωτιά, να πήξει εντελώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βρέχουμε ατομικά φορμάκια ή μια μεγάλη φόρμα με νερό και βάζουμε το μείγμα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή έως ότου πήξει καλά (εγώ την άφησα μόνον 1 ώρα κι έτσι δεν έπηξε καλά, γι αυτό χάλασε το σχέδιο όταν την έβγαλα από τη φόρμα).
Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα, με κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού ή με μια σάλτσα σοκολάτας.
* Εάν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά, αυξάνουμε τη ζάχαρη, αν και... δεν πρέπει να είναι μια κρέμα πολύ γλυκιά για να μην χάνεται η γεύση του αμυγδάλου.
Tante Kiki
30 Comments
No