Αρακάς λαδερός ή αρακάς jardinière

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των φοιτητικών μου χρόνων και όχι μόνον! Το πρώτο φαγητό που έμαθα να μαγειρεύω αλλά κι αυτό που με συντρόφευε πάρα πολύ συχνά τις ημέρες των πρώτων μου γαστρονομικών πειραμάτων τον πρώτο χρόνο της φοιτητικής μου ζωής.-:)))
Όμορφη ανάμνηση... την θυμάμαι και χαμογελώ...αναπολώντας εκείνα τα ξένοιαστα χρόνια και ταυτόχρονα παρηγορώ όλες εκείνες τις μανούλες που μου παραπονιούνται πώς οι νεαρές κορούλες τους δεν ασχολούνται με το σπίτι ή τη μαγειρική, λέγοντάς τους τη δική μου εμπειρία... Πριν να γίνω φοιτήτρια ήμουν... καλομαθημένη, έκανα ελάχιστες δουλειές και δεν ασχολούμουν σχεδόν καθόλου με την κουζίνα!! Η πρώτη "επαφή" μαζί της ήταν όταν ήμουν πρωτοετής φοιτήτρια και πιστέψτε με ήταν ...δύσκολη!! Απολογισμός της πρώτης αυτής γνωριμίας; Μερικές πετσέτες καμένες το ίδιο και κάποια δάχτυλα και άπειρα φαγητά κολλημένα στο ταψί!!!!!!!!!!-:(((( Τελικά όμως υπερίσχυσε η επιμονή μου και σιγά σιγά λάτρεψα τα πειράματα στην κουζίνα γιατί την κουζίνα σαν χώρο την λάτρευα πάντα...χαχαχα
Αφήνω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την εποχή εκείνη που, κατά τα άλλα, ήταν όμορφη και περνάω σε μια "μυθική" συνταγή της γαλλικής κουζίνας. Ένα κλασσικό πιάτο με διαχρονική αξία... που μεγάλωσε γενιές και γενιές... και πολύ γνωστό στην χώρα μας, είναι το σημερινό. Στην οικογένειά μου ήταν από τα αγαπημένα αλλά και συνηθισμένα κι έτσι... κατέληξα να είναι από τα πρώτα φαγητά που μαγείρεψα. Καλό, λοιπόν, είναι να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις αλλά δεν πρέπει να παραμελούμε και τις κλασσικές και πάντα εξαίρετες. Δοκιμάστε το κάποια μέρα που θέλετε να χαλαρώσετε και ν' αφήσετε το νου σας να περιπλανηθεί σε μέρη γνωστά και οικεία. 
Η συνταγή που σας δίνω είναι προσαρμογή από την κλασσική γαλλική συνταγή. Στην αυθεντική συνταγή, χρησιμοποιούμε βούτυρο που εγώ αντικατέστησα με ελαιόλαδο, όπως επίσης βάζουμε πατάτες ενώ εγώ δεν έβαλα... έτσι έγινε λίγο πιο περιορισμένο σε θερμίδες και πιο υγιεινό.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε καρεδάκια
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το καρότο να σοταριστούν για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα για να μην καούν.
Ύστερα, προσθέτουμε και τον αρακά και τον αφήνουμε κι αυτόν για 2-3 λεπτά να σοταριστεί.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τον άνηθο,  τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου ο αρακάς απορροφήσει όλο το νερό και μείνει με το λάδι του.
Καλή σας όρεξη!

12 σχόλια:

  1. Χαχα...τι μου θύμισες!!!Το πρώτο μου φαγητό κι εμένα όταν έφυγα από το σπίτι...εκεί στα 19! Με ένα μαγείρεμα περνούσα μια βδομάδα...σχεδόν...Με τους παλαιότερους φίλους μου αστειευόμαστε ακόμη μ'αυτό το φαγητό!Παρόλο που θα έπρεπε να το έχω σιχαθεί εγώ το αγαπώ ακόμη...Να'σαι καλά για την ανάμνηση που μοιράστηκες μαζί μας...Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ούτε που φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει αυτό το φαγητό. Το λατρεύω γιατί βγάζει μια γλύκα ο αρακάς (και το καρότο) μμμμ γιάμι.
    Και φαίνεται τόσο λαχταριστός!
    Κική μου αγαπημένη ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ για τις ευχές σου! Το εννοώ. Ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική μου υπέροχο όλα τα υλικά που έχει μέσα δίνουν απίστευτη γεύση!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κικίτσα μου εγώ ως ελληνικότατο το μαγειρεύω εδώ και χρόνια αυτό το φαγάκι, αγνοούσα παντελώς την γαλλική του καταγωγή!
    Και φυσικά είναι από τα αγαπημένα μας λαδερά!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω τον αρακά!! Δεν ήξερα πως είχε γαλλική καταγωγή! Αγαπημένο φαγητό, όμως! Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική, ο αρακάς και μόνος σαν λαδερό φαγητό, αλλά και μαγειρεμένος μαζί με άλλα λαχανικά ή κάποιο κρέας, είναι ένα καταπληκτικό μεσογειακό λαχανικό. Υγιεινό και νόστιμο. Στη συγκεκριμένη του εκδοχή, βάζω και τις πατάτες, γιατί παίρνουν ωραία γεύση από τα λαχανικά που πριστίθενται και νομίζω ότι βοηθούν τη σάλτσα να χυλώσει ωραία. Μαζί με φετούλα δε, ταιριάζει απίστευτα.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα,
    Αγαπημένο φαγητό και για μενα. Υπεροχος ο αρακας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο αρακας εινια και απο τα δικα μου αγαπημενα... βεβαια βαζω παντα πατατες μεσα, γιατι απλα τις αγαπω!!!
    Καλη μερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο φαγητό, γλύκισμα.
    Για κάποιον παράξενο λόγο τον τρώνε πάρα πολύ και τα μικρά παιδιά απ΄ όσο γνωρίζω.

    Ο δικός σου φαίνεται καλοβρασμένος, χυλωμένος και λουκούμι!!

    Φιλιά πολλά Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο φαγάκι πραγματικά!
    Πεντανόστιμο και θρεπτικό!
    Είναι από τα πρώτα φαγητά που έμαθα να μαγειρεύω! Το φτιάχνω περίπου όπως εσύ, με τη διαφορά ότι παραλείπω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και βάζω 1-2 πατατούλες!
    Φιλάκια Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητά με την μόνη διαφορά ότι εγώ προσθέτω και μια -δυο πατατούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον λατρεύω τον αρακά με το καροτάκι του και τον άνηθό του...μου έρχεται να φάω όλη την κατσαρόλα!!! Μπορώ να τον τρώω για μέρες!!! Φαίνεται λαχταριστός- λαχταριστός! Α, μια από αυτές τις μέρες θα φτιάξω και το παρφέ που είχες αναρτήσει στις αρχές του μήνα!!! Ελπίζω να το πετύχω!!! Θα σε ενημερώσω!!! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!