Κρέμα καραμελέ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή της μητέρας!

Καλησπέρα σας!!! Επιτέλους οι εξετάσεις τελείωσαν ...αν και όχι οι υποχρεώσεις που ...δεν τελειώνουν ποτέ, τελικά και το ξέρετε πολύ καλά!!! Παρ' όλα αυτά μια ακόμη σχολική χρονιά γράφει, για τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις στα γαλλικά, τίτλους τέλους και τώρα... εν αναμονή των αποτελεσμάτων!
Η σημερινή μέρα πάντως, τουλάχιστον εδώ επάνω, ήταν σαν να βρισκόμαστε στην εποχή των μουσώνων κάπου στην Ασία... λίγος ήλιος το πρωί, σύννεφα αργότερα που, κατά τις 3.30, σκοτείνιασαν τα πάντα κι άρχισε ένας πολύ δυνατός αέρας και μια βροχή ασυνήθιστη για την εποχή... πραγματικά μου θύμησε σκηνές από ταινίες   ή ντοκυμαντέρ που δείχνουν την εποχή των μουσώνων!!!!!-:))))))))
Ας δούμε όμως τη σημερινή ανάρτηση που είναι ένα διαχρονικό γλυκάκι, εκδοχή της γνωστής Χρ. Παραδείση, που εδώ και χρόνια νοστιμίζει τις μέρες μας. Εξάλλου, αύριο είναι και η γιορτή της μητέρας και μιας και γιορτάζουν όλες οι μανούλες του κόσμου, όπως και η μαμά μου και η αδερφούλα μου, ένα γλυκό και μάλιστα με γεύση κλασσική είναι ό,τι καλύτερο.
Πολύ καλή συνταγή, εύκολη και σίγουρη. Βέβαια, εγώ κάνω μια καινοτομία στο ψήσιμο του συγκεκριμένου γλυκού, ειδικά όταν βιάζομαι... την "ψήνω" στην χύτρα ταχύτητος γιατί γίνεται το ίδιο νόστιμη αλλά σε ελάχιστο χρόνο... μόνον 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα, η κρέμα καραμελέ είναι έτοιμη!!! Ανοίγω τη χύτρα, αφήνω να κρυώσει λίγο η κρέμα και μετά ξεφορμάρω. Γενικά, βέβαια, είτε στο φούρνο είτε στη χύτρα ταχύτητας... με το συγκεκριμένο γλυκό, δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι... πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει καλά για το ξεφορμάρουμε γιατί αλλιώς "σπάει" σε κομμάτια.
Πάντως η καραμελένια γεύση γεμίζει το στόμα, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο...
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη 
6 αβγά
ελάχιστο αλάτι
2 1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
1 φλ.τσ. αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
2 βανίλιες με άρωμα πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πώς γίνεται η καραμέλα
Αλείφουμε τη φόρμα
Η καραμέλα για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το 1 φλ.τσ. ζάχαρη με 2 κουταλιές της σούπας νερό, μέχρι να γίνει ένα καστανό σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, πολύ προσεκτικά γιατί φουσκώνει.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη φόρμα για να την καραμελώσουμε και να απλωθεί παντού το σιρόπι.
Η κρέμα και η ειδική βάση για το βράσιμο στη χύτρα ταχύτητας
Η  κρέμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι, με το μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε το γάλα, φρέσκο και εβαπορέ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και...
[1] Βάζουμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί που έχουμε γεμίσει κατά το μισό με νερό.
Ψήνουμε την κρέμα για 90-100 λεπτά (1 1/2 ώρα) περίπου ή έως ότου πήξει.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει προτού να ξεφορμάρουμε σε πιατέλα... ή ...
[2] Βάζουμε τη φόρμα μέσα στη χύτρα ταχύτητος (όπως είπαμε και παραπάνω), επάνω στην ειδική βάση.
Προσθέτουμε νερό μέχρι τα 2/3 της φόρμας και την "βράζουμε" για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα της χύτρας. Τόσο απλά!!!!
Ανοίγουμε τη χύτρα και αφήνουμε να κρυώσει πριν βγάλουμε τη φόρμα και ξεφορμάρουμε.

21 σχόλια:

  1. Που το θυμίθηκες αυτό το κορυφαίο γλυκό???
    Υποκλίνομαι μπροστά του! Μπορώ να φάω μέχρι σκασμού. Μπράβο που μας το θύμισες. Πολύ δροσερό και ελαφρύ στη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου εγώ το φτιάχνω συχνά γιατί το λατρεύουμε και ειδικά οι γονείς μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!

      Διαγραφή
  2. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!ΤΟ ΚΑΚΟ Μ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΛΑΦΡΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ ΟΛΟ ΣΤΟ ΠΙΤΣ ΦΥΤΙΛΙ!!ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΧΡΟΝΙΑ ...ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ..ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!
    ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗ ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Νασιουλίνι... δεν καταλαβαίνεις πότε το καταβροχθίζεις γιατί είναι ελαφρύ και πεντανόστιμο!!
      Χρόνια πολλά και για αύριο!

      Διαγραφή
  3. Μόλις έφαγα μία, αλλά καμμιά σχέση με την δική σου!!!
    Καλό βράδυ, ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και που σου αρέσουν γενικά οι συνταγές μου!! Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Η "Αχίλλειος πτέρνα" μου,Κικίτσα...χιχι..Τώρα κι αν ξελιγώθηκα!!Πολύ ωραία!!Πειράζει να πάρω όλο το γλυκάκι;Τι να μου κάνει μια μυρωδιά.. Καλή Κυριακή,ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρτο Χαρά μου... χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου μου αρέσει πολύ αυτό το γλυκάκι,ελαφρύ,καλοκαιρινό ευχαρίστως θα έτρωγα 2-3 κομμάτια(τόσο λίγο).Αχ είναι ευκολία να χρησιμοποιείς την χύτρα αλλά εγω μετά απο ένα 'ατύχημα' που είχα την παρόπλησα στο ντουλάπι,ξεκολούσα το φαγητό απο τον αποροφητήρα,άσε σου λέω δράμα χαχαχα!!!!Να είσαι καλά καλή Κυριακή φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αν κι εγώ θα το έλεγα γλυκό για κάθε εποχή γιατί τρελλαίνομαι γι αυτό ...χαχαχα. Αχχχ! Ροδάνθη μου πώς έπαθες τέτοιο ατύχημααααα;;;;;; Εντάξει η χύτρα ταχύτητος θέλει λίγο προσοχή αλλά εγώ την χρησιμοποιώ πάρα πολύ γιατί είναι ευκολία και μετά την ανοίγω και τελειώνω το μαγείρεμα του φαγητού σε χαμηλή φωτιά σαν απλή κατσαρόλα... είναι θέμα συνήθειας! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. καλημεραααααααα...τρελαίνομαι για τη καραμέλα και ό,τι τη συνοδεύει..παρακαλώ θα ήθελα 2-3 κομμάτια έτσι για να βρίσκονται...φιλια πολλαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε Τάνια μου όση θέλεις... με όλη μου την καρδιά!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Κική μου είναι σκέτη κόλαση, πωπω 'εχει υπέροχο χρώμα αλλά και η γεύση του φαντάζομαι πως είναι τρέλα!!!!!Να χαίρεσαι τη μανούλα σου και τις ανιψούλες σου!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία Ελένη μου κι ελαφριά. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Κικίτσα μου η σπιτική κρέμα καραμελέ είναι μακράν το αγαπημένο γλυκάκι του καλού μου, γιατί είναι "σφιχτή" και ουδεμίαν σχέση έχει με τις ετοιματζίδικες!
    Εγω ομολογώ ότι την κάνω με πολλά αυγά.
    Το κολπάκι σου με την χύτρα εντυπωσιακό!!!
    Να ευχηθώ κι εγώ χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες, να τις έχει ο Θεός καλά, γιατί είναι όλες μοναδικές και αναντικατάστατες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Ελενάκι μου, πάντα προσπαθώ να τις ελαφρύνω λίγο... και ναι στην χύτρα γίνεται ταχύτατα! Επίσης Χρόνια πολλά σε σένα και όλες τις μανούλες! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα, Κικίτσα μου!
    Αγαπημένο γλυκάκι, παλιά και σούπερ νόστιμη αξία αλλά κι εσύ το ετοίμασες υπέροχα. Θαύματα βγαίνουν από τα χεράκια σου, μπράβο σου!
    Χρόνια πολλά για τη μανούλα σου και εύχομαι να την έχεις πολλά-πολλά χρόνια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασσικό γλυκό Ελένη μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ευχαριστώ πολύ!!! Ελπίζω να κεράστηκες ...έστω και Ιντερνετικά! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Τώρα με έστειλες!!!!από τα αγαπημένα μου!!!!θα το φτιάξω κι αυτό!!!!!φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δέσποινα, να την φτιάξεις ...δεν είναι δύσκολη!

      Διαγραφή
  11. την εφτιαξα και την λατρεψαν ολοι...την εκανα στο φουρνο απλα αντι για μεγαλη φορμα την έβαλα σε ατομικα μικρα πήλινα(αυτα απο τα γιαουρτια)!!!Να εισαι καλα για τις συνταγες σου!Γιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!