Κρέμα καραμελέ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή της μητέρας!


Καλησπέρα σας!!! Επιτέλους οι εξετάσεις τελείωσαν ...αν και όχι οι υποχρεώσεις που ...δεν τελειώνουν ποτέ, τελικά και το ξέρετε πολύ καλά!!! Παρ' όλα αυτά μια ακόμη σχολική χρονιά γράφει, για τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις στα γαλλικά, τίτλους τέλους και τώρα... εν αναμονή των αποτελεσμάτων!
Η σημερινή μέρα πάντως, τουλάχιστον εδώ επάνω, ήταν σαν να βρισκόμαστε στην εποχή των μουσώνων κάπου στην Ασία... λίγος ήλιος το πρωί, σύννεφα αργότερα που, κατά τις 3.30, σκοτείνιασαν τα πάντα κι άρχισε ένας πολύ δυνατός αέρας και μια βροχή ασυνήθιστη για την εποχή... πραγματικά μου θύμησε σκηνές από ταινίες   ή ντοκυμαντέρ που δείχνουν την εποχή των μουσώνων!!!!!-:))))))))
Ας δούμε όμως τη σημερινή ανάρτηση που είναι ένα διαχρονικό γλυκάκι, εκδοχή της γνωστής Χρ. Παραδείση, που εδώ και χρόνια νοστιμίζει τις μέρες μας. Εξάλλου, αύριο είναι και η γιορτή της μητέρας και μιας και γιορτάζουν όλες οι μανούλες του κόσμου, όπως και η μαμά μου και η αδερφούλα μου, ένα γλυκό και μάλιστα με γεύση κλασσική είναι ό,τι καλύτερο.
Πολύ καλή συνταγή, εύκολη και σίγουρη. Βέβαια, εγώ κάνω μια καινοτομία στο ψήσιμο του συγκεκριμένου γλυκού, ειδικά όταν βιάζομαι... την "ψήνω" στην χύτρα ταχύτητος γιατί γίνεται το ίδιο νόστιμη αλλά σε ελάχιστο χρόνο... μόνον 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα, η κρέμα καραμελέ είναι έτοιμη!!! Ανοίγω τη χύτρα, αφήνω να κρυώσει λίγο η κρέμα και μετά ξεφορμάρω. Γενικά, βέβαια, είτε στο φούρνο είτε στη χύτρα ταχύτητας... με το συγκεκριμένο γλυκό, δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι... πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει καλά για το ξεφορμάρουμε γιατί αλλιώς "σπάει" σε κομμάτια.
Πάντως η καραμελένια γεύση γεμίζει το στόμα, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο...
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη 
6 αβγά
ελάχιστο αλάτι
2 1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
1 φλ.τσ. αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
2 βανίλιες με άρωμα πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πώς γίνεται η καραμέλα
Αλείφουμε τη φόρμα
Η καραμέλα για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το 1 φλ.τσ. ζάχαρη με 2 κουταλιές της σούπας νερό, μέχρι να γίνει ένα καστανό σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, πολύ προσεκτικά γιατί φουσκώνει.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη φόρμα για να την καραμελώσουμε και να απλωθεί παντού το σιρόπι.
Η κρέμα και η ειδική βάση για το βράσιμο στη χύτρα ταχύτητας
Η  κρέμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι, με το μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε το γάλα, φρέσκο και εβαπορέ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και...
[1] Βάζουμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί που έχουμε γεμίσει κατά το μισό με νερό.
Ψήνουμε την κρέμα για 90-100 λεπτά (1 1/2 ώρα) περίπου ή έως ότου πήξει.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει προτού να ξεφορμάρουμε σε πιατέλα... ή ...
[2] Βάζουμε τη φόρμα μέσα στη χύτρα ταχύτητος (όπως είπαμε και παραπάνω), επάνω στην ειδική βάση.
Προσθέτουμε νερό μέχρι τα 2/3 της φόρμας και την "βράζουμε" για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα της χύτρας. Τόσο απλά!!!!
Ανοίγουμε τη χύτρα και αφήνουμε να κρυώσει πριν βγάλουμε τη φόρμα και ξεφορμάρουμε.
Tante Kiki
21 Comments
No