Petits-beurre ... μα φυσικά... σπιτικά!

Καλησπέρα σας! Εδώ και καιρό, ήθελα να φτιάξω σπιτικά petits-beurre μιας και είναι τα αγαπημένα μπισκότα του τριωρόφου. Νομίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην κοσμούν την κουζίνα μας με περισσή φινέτσα. Μας κάνουν παρέα πάρα πολλές φορές ... στο πρωινό με το γάλα και τον καφέ ή το τσάι, στο κολατσιό σκέτα ή με σοκολάτα... ακόμη και στο δείπνο πολλές φορές αλλά πάρα πολύ συχνά και σαν επιδόρπιο, όταν στρογγυλοκάθεται πάνω τους κάποια λαχταριστή και συννεφένια κρέμα!
Έτσι, λοιπόν, κάποια μέρα περιδιαβαίνοντας στο Ίντερνετ ανακάλυψα μια γαλλική ιστοσελίδα που είχε χειροποίητα petits-beurre... και μάλιστα είχε κι ένα ωραίο κουπ-πάτ που το ..."λιγουρεύτηκα" αμέσως η ...ζηλιάρα (αν και δεν ζηλεύω ποτέ ...λαχταράω πάντα ό,τι έχει σχέση με βιβλία και φορμάκια ζαχαροπλαστικής!!!!!!!). Εντάξει, εντάξει ...μη γελάτε... έχω κι εγώ τα κουσούρια μου, τί να κάνω!!!!!! Τί έκανα;;;; Με το που είδα το συγκεκριμένο κουπ-πάτ, μπήκα σε γαλλική ιστοσελίδα πωλήσεων και το ...παρήγγειλα (άντε εσύ τώρα να κάνεις οικονομία!! ...είμαι απαράδεκτη το ξέρω αλλά... δεν είναι ακριβό.)! Στο πακέτο όμως με το κουπ-πάτ που φαίνεται στη φωτό, υπήρχε και ένα βιβλιαράκι με τη βασική συνταγή για τα συγκεκριμένα μπισκότα καθώς και διάφορες παραλλαγές τους.
Μετά από μερικές μέρες το βιβλιαράκι κατέφθασε... σίγουρο ότι θα το καλοδεχθώ κι εγώ έτρεξα αμέσως στην κουζίνα προς εφαρμογήν της συνταγής. Όμως, η λαχτάρα μου ήταν τόση που κατέληξα να την κάνω τρεις φορές!!!!! Τώρα ξέρω... εσείς σκέφτεστε ότι εγώ ή εμείς φάγαμε τόσα petits-beurre σε χρόνο ρεκόρ!!! Αμ δε!!!! Όταν λέω την έκανα τρεις φορές εννοώ ότι την πέτυχα με την τρίτη!!! Κι αυτό όχι γιατί η συνταγή δεν είναι καλή και ήθελε διόρθωμα αλλά γιατί τις δύο πρώτες φορές δεν ...διάβασα σωστά τη συνταγή!!!!!!!!! Τη πρώτη φορά, δεν έβαλα καθόλου νερό και 1 ώρα μετά που την έβαλα στο ψυγείο, έγινε ...πέτρα... πέτρα όμως!!!! Τη δεύτερη φορά, έβαλα το διπλάσιο νερό ενώ έκανα τη μισή δόση (πάντα όταν πρωτοφτιάχνω μπισκότα κάνω τη μισή δόση για ...ευνόητους λόγους) κι έγινε ψιλοσούπα και πολύ αραιή η ζύμη!!!! Όλα αυτά τα ανακάλυψα εκ των υστέρων κι αφού αναρωτιόμουν γιατί τα περισσότερα γαλλικά ιστολόγια έχουν αυτή τη συνταγή!!!!!!!!!! Μου ήρθε κάτι σαν "φλασιά" ψάχνοντας να καταλάβω τί είχε συμβεί!!!! Την τρίτη φορά όμως ...τα πέτυχα!!!!! Ζήτωωωωωω!!! χαχαχα
Μου άφησαν μόνον ένα παράπονο... το ότι η σφραγίδα τους για κάποιο λόγο που ακόμα προσπαθώ να καταλάβω δεν φαίνεται και πάλι έντονα! Πού θα μου πάει όμως... έτσι κι αλλιώς είναι τόσο νόστιμα που θα επαναληφθούν συντόμως...-:))))
Αυτή είναι η ιστορία τους, για να μην νομίζουν οι πιο άπειρες ότι κι εμείς που έχουμε πείρα δεν κάνουμε γκάφες!!!! χαχαχαχα
Και τώρα, μετά την εξομολόγηση... πάμε να δούμε τη συνταγή;;;;
ΥΛΙΚΑ για 50 petits-beurre
200 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
200 γρ. βούτυρο ημιαλατισμένο (εγώ έβαλα κανονικό)
125 ml νερό
2 γρ. αλάτι (εγώ έβαλα 2 και λίγο ακόμη)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα μικρή, βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό και το αλάτι και την βάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το μείγμα του λιωμένου βούτυρου, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου η ζύμη μαζευτεί σε μια μπάλα (σαν τη ζύμη των σου).
Ύστερα, ζυμώνουμε με το χέρι για λίγο, έως ότου πετύχουμε μια ζύμη ομοιογενή και μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον (την άφησα 3.30 ώρες).
Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, η ζύμη έχει γίνει σκληρή και μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο, πάχους 0.5 εκατοστού.
Κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια (ή χρησιμοποιούμε το κουπ-πάτ με τη σφραγίδα) και τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με φύλλο σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις τελειώσουμε τα μπισκότα, τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και μετά τα βάζουμε να ψηθούν για 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η άκρη τους αλλά να μείνουν άσπρα στο κέντρο.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα έτσι ώστε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα απολαύσουμε μόνα τους, με σοκολατένια ή φρουτένια επικάλυψη ή με κρέμα-γέμιση με τη γεύση που λατρεύουμε.
Όπως βλέπετε ...έχουν και τη βαλιτσούλα τους μαζί!!! Μαζί σας στην εκδρομή, στη θάλασσα, στο σχολείο με τα παιδιά αλλά και στο σπίτι με τον καφέ ή το γάλα... Δοκιμάστε τα, είναι νόστιμα και τραγανά όσο πρέπει!!! -:))))))

30 σχόλια:

  1. χαχαχα...γέλασα που στεναχωριέσαι για την σφραγιδούλα!!! Ποιά σφραγιδούλα παιδάκι μου;;; Φέρ'τα εδώ να τα τσακίσουμε... ούτε θα την προσέξω, στο ορκίζομαι!!!!

    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως να τα τσακίσετε...αλλά εμένα πάλι θα μου τη σπάει η σφραγιδούλα...γι αυτό θα τα ξαναφτιάξω...μέχρι να την πετύχω!!! Καλή εβδομάδα και φιλιά

      Διαγραφή
  2. Τέλειαααααα κ εδώ δεν βρίσκω εύκολα! Θα χρησιμοποιήσω άλλο σχήμα τι πειράζει ε Κική μου? φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μπορείς να τα φτιάξεις Έρη μου, βέβαια δεν είναι ακριβώς η γεύση των έτοιμων!!! Πάντως είναι πεντανόστιμα και υγιεινά! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Μιά γαλλική συνταγή για την Εθνική Εορτή της Γαλλίας !!!!!
    Καλύτερο συνδυασμό δεν θα μπορούσες να κάνεις Κική μου !
    Τα αγαπημένα μας μπισκοτάκια τώρα και σπιτικά ! ΜΜΜΜμμμμμμμ!!!!

    Vive la France !!!!!!

    Φιλάκια και καλή Κυριακή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααααα!! Τον κατάλαβες τον συνειρμό εεεεε;;;; Και είναι γαλλική η συνταγή τους... Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Τι είσαι εσύ ....Κική.
    Που ανακάλυψες την συνταγή;
    Εμείς που δεν έχουμε την σφραγίδα, δεν πιστεύω να μας πειράξει στο.....φάγωμα!!!
    Πολλά φιλιά και να περνας καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώ μου, την έψαχνα...και κάποια στιγμή, περιδιαβαίνοντας είδα το κουπ πάτ και μετά τη συνταγή!! Δεν νομίζω ότι θα σας πειράξει καθόλου εκτός κι αν θέλετε να σας στείλω μερικά με σφραγίδα!!-:)))))))))
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα, Σωσώκα μου!!! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα Κικη μου
    Με συντροφια μια μακρινη μουσικη υποκρουση που φτανει στ'αυτια μου σαν μουρμουρητο παρα σαν τραγουδι που μαλακωνει τα σωψυχα ,διαβασα την απεριγραπτη συνταγη σου!Και ευθυς σκεφτηκα..αυτη η κοπελα παει να μας τρελανει!!!Στον λαβυρινθο των απειρων συνταγων ,μας δωριζει κατι που για μας ειναι δεδομενο,μιας που μπορουμε ανα πασα στιγμη να το ξετρυπωσουμε και στο τελευταιο ΣΜ ενος χωριου.Ομως ποσοι απο εμας εχουμε την ικανοποιηση της αυτοδημιουργιας του απλου,τραγανου,βουτυρενιου,βασικου για πολλα γλυκακια μας μπισκοτου?Ποσοι μπορουν με περισση περηφανεια να δουν χαραγμενα στην χρυσαφενια επιφανεια-εστω και αν δεν διακρινεται ικανοποιητικα-τα λογακια..petites-beurre maison?Γιατι ολοι ξερουμε αυτο που φτιαχνεται με αγαπη ,με περισση φροντιδα,φτανει στα αγαπημενα μας προσωπα ως νεκταρ και αμβροσια οσο απλο και να ειναι! Καλο ξημερωμα σε ολους.Κικη μου φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ δεν θέλω να σας τρελλάνω... εκείνο που θέλω είναι να σας αρέσουν οι συνταγές μου και να αποδείξω ότι μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολλές λιχουδιές στο σπίτι, εύκολα ή δύσκολα αλλά σίγουρα να είναι πιο υγιεινές...
      Φιλιά, Φωτεινή μου και καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. το κουπ-ατ με ξετρέλανε!!! Και στα λαχταριστά σου μπισκότα δε θα αντισταθώ! Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το κουπ πάτ αλλά και τα μπισκότα!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Φανταστικη ιδεα.Μηπως εχεις κρατησει την σελιδα με την σφραγιδα να κανουμε μια βολτα απο κει;Φιλακια και ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Εγώ το αγόρασα από το Amazon Γαλλίας. Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Και εγώ τα θέλω όλα αυτά τα εργαλεία ζαχαροπλαστικής, το ίδιο κουσούρι έχουμε Κική μου:)
    Πολύ λαχταριστά τα μπισκοτάκια σου, μια χαρά πέτυχες και τη σφραγίδα από ότι βλέπω εγώ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Μαράκι... χαχαχα δεν το έχω μόνον εγώ το κουσούρι εεεεε;;;; Δεν πειράζει, καλύτερα να είμαστε πολλές!
      Χαχαχαχα

      Διαγραφή
  9. Κική μου,σου βγάζω το καπέλλο,είσαι ασυναγώνιστη.καλό υπόλοιπο καλοκαίρι,φιλιά eviv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια eviv. Με τιμούν!!! Καλό καλοκαίρι και καλά να περνάς! Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία που βρήκα τη συνταγή για τα πιο γνωστά κι αγαπημένα μπισκότα των παιδικών μα και... όλων των μετέπειτα χρόνων μου!
    Είναι πολύ πιο απλή απ' ότι φανταζόμουν και το φορμάκι-εργαλειάκι μοιάζει φοβερό, σε καταλαβαίνω απόλυτα! :)
    Καλή καλοκαιρινή συνέχεια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Μαυρη Σεφ, χαίρομαι που σου άρεσαν!!! Είναι πράγματι απλή στην εκτέλεσή της κι εύκολη!!! Φιλιά και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  11. Aφιερωσες παλι!Δεν ειχα ιδεα οτι υπαρχουν και σπιτικα.Νομιζα πως ηταν μυστικη συνταγη των γνωστων αδερφων''Παπαδ...λοι".Φιλια Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ...σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Αναστασία μου!
      Η συνταγή τους είναι μυστική... αυτή που σας έχω είναι από γαλλικά μπισκότα petits-beurre!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Κική, μας επανέφερες στα παιδικά μας χρόνια. Και όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και των παιδιών μας. Μια χαρά έγιναν τα...μικρά σου βουτυράκια!! Την σφραγίδα θα κοιτάξουμε τώρα;; Στο στομάχι μας θα πάνε με σφραγίδα ή χωρίς!! Γέλασα με την περιγραφή των τριών προσπαθειών σου για την ετοιμασία της συνταγής και γιατί τα πέτυχες με την τρίτη φορά. Φαίνεται ότι από την χαρά και την ανυπομονησία σου να τα φτιάξεις, δεν πρόσεχες τα ακριβή υλικά της συνταγής!! Χαχαχά! Τελικά όμως ο επιμένων νικά....γαλλικά!!!!
    Καλοφάγωτα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ειρήνη μου κι απόλαυσες το ποστ ...γιατί κι εγώ μ' αυτά μεγάλωσα και τώρα και οι ανιψιές μου!!! Τώρα, τα σπιτικά είναι σίγουρα πιο αγνά!! Όσο για τη σφραγίδα... η αλήθεια είναι ότι θα τα ξαναδοκιμάσω μέχρι να τα πετύχω... έχει υπάρξει συνταγή μπισκότου, όταν πρωτοξεκίνησε το κόλλημά μου με τα μπισκότα που την έκανα 10 φορές έως ότου καταφέρω να γίνει όπως ήθελα... Είμαι πεισματάρα κι αυτό άλλοτε είναι καλό κι άλλοτε όχι...
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Tέλεια έγιναν Κική.
    Τα έκανες πολύ ωραία και η σφραγίδα μια χαρά φαίνεται.
    Τι ωραία που είναι αυτά τα γκατζετάκια...

    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εντυπωσιάστηκα με το κουπ-πατ!!! Τέλεια!!Τα πιο νόστιμα μπισκοτάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία είναι και πολύ όμορφο το κουπ-πατ!

      Διαγραφή
  15. Παρακολουθώ το ιστολόγιό σας εδώ και καιρό γιατί μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που φτιάχνετε.Όσον αφορά τη συγκεκριμένη συνταγή το κουπ πατ μου τράβηξε το ενδιαφέρον.Θα ήθελα πολύ να μου πείτε την ακριβή διεύθυνση από το Γαλλικό Amazon για να το παραγγείλω κι εγώ. Τα ελάχιστα γαλλικά που ξέρω δε με βοηθούν ώστε να το ψάξω μόνη μου.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
    Ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν είναι δύσκολο... θα γράψεις: "L' atelier petits-beurre" και θα το εμφανίσει.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!