Καλησπέρα σας! Αιτία για το συγκεκριμένο κέικ στάθηκε μια τούρτα για ένα πάρτυ καθαρά γυναικείο που θα γίνει σήμερα το βράδυ από μια συνάδελφο και φίλη της αδερφής μου, εν όψει του γάμου της την ερχόμενη Κυριακή.
Αυτό το κέικ το έχω ξανακάνει αλλά τότε δεν το είχα φωτογραφήσει και είχα λυπηθεί γιατί είναι ωραίο κι εύκολο. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, το χρησιμοποίησα αντί για παντεσπάνι. Έφτιαξα και μια ελαφριά βουτυρόκρεμα με γεύση φράουλας, χρησιμοποίησα και ζαχαρόπαστα για να στολίσω την τούρτα και νάμαστε!!!!!!!!!
Αυτό το κέικ το έχω ξανακάνει αλλά τότε δεν το είχα φωτογραφήσει και είχα λυπηθεί γιατί είναι ωραίο κι εύκολο. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, το χρησιμοποίησα αντί για παντεσπάνι. Έφτιαξα και μια ελαφριά βουτυρόκρεμα με γεύση φράουλας, χρησιμοποίησα και ζαχαρόπαστα για να στολίσω την τούρτα και νάμαστε!!!!!!!!!
Βέβαια, το κέικ είναι πολύ νόστιμο και η συνταγή είναι εύκολη οπότε μη διστάσετε να το φτιάξετε για να κάνει παρέα στο καφεδάκι σας ή σαν κολατσιό, μέσα ή έξω από το σπίτι.
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο "Simply Cadbury's Chocolate".
ΥΛΙΚΑΓια το κέικ-παντεσπάνι
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
175 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
175 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. κακάο σκόνη
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
4 αβγά
2 κ.σ. γάλα ή ρούμι
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Για τη βουτυρόκρεμα
250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
300 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
Για το σιρόπι
3 κ.σ. μαρμελάδα
2 κ.σ. ρούμι
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ-παντεσπάνι
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τις βανίλιες έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, για 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλεύρι, κακάο, μπέικιν, αλάτι και το γάλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάζουμε σε φόρμα με διάμετρο 26 εκατοστά, καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 35 λεπτά.
Ελέγχουμε, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και εάν η λάμα, όταν την βγάλουμε, είναι καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει μέσα στη φόρμα και μετά ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε το κέικ να κρυώσει επάνω σε σχάρα.
Εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε σαν τούρτα, μετά από 1 ή 2 ώρες που έχει κρυώσει εντελώς το κόβουμε σε 2 επίπεδα για να βάλουμε στη μέση τη βουτυρόκρεμα.
Για τη βουτυρόκρεμα
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο που είναι ήδη μαλακό, μαζί με την άχνη, τη μαρμελάδα φράουλα και το ρούμι και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα αφράτο ροζ μείγμα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε για να λιώσουν η μαρμελάδα και η ζάχαρη.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σύνθεση της τούρτας
Βάζουμε σε πιατέλα το ένα κομμάτι κέικ και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
Απλώνουμε τη μισή βουτυρόκρεμα και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ. Καλύπτουμε καλά με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο.
Εάν θέλουμε, καλύπτουμε μετά με ζαχαρόπαστα και κάνουμε διάφορα σχέδια για να την στολίσουμε.
Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε επαγγελματίες του είδους γιατί στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σχέδια σε καλούπια ή φορμάκια.
Αρκεί να έχουμε φαντασία και διάθεση.