Κλασσικός, διαχρονικός, σταθερή αξία της ελληνικής κουζίνας ο συνδυασμός της μελιτζάνας με τον κιμά και τη χορταστική μπεσαμέλ. Αλήθεια, υπάρχει τραπέζι σε ελληνικό σπίτι που να μην έχει φιλοξενήσει μια τέτοια νοστιμιά;;;;
Ειλικρινά πιστεύω πώς όχι... Εξ άλλου το αξίζει... με την κλασσική του μορφή αλλά και με πιο σύγχρονες παραλλαγές δεν παύει να είναι ένα πιάτο που στέκεται αξιοπρεπώς σε καθημερινό ή εορταστικό τραπέζι και μας χαρίζει μια μεστή γεύση που χορταίνει ακόμα και τον πιο δύσκολο κι απαιτητικό συνδαιτημόνα...
Ας δούμε την κλασσική του μορφή αλλά και κάποιες προτάσεις για ένα πιάτο λίγο ...διαφορετικό!
ΥΛΙΚΑΕιλικρινά πιστεύω πώς όχι... Εξ άλλου το αξίζει... με την κλασσική του μορφή αλλά και με πιο σύγχρονες παραλλαγές δεν παύει να είναι ένα πιάτο που στέκεται αξιοπρεπώς σε καθημερινό ή εορταστικό τραπέζι και μας χαρίζει μια μεστή γεύση που χορταίνει ακόμα και τον πιο δύσκολο κι απαιτητικό συνδαιτημόνα...
Ας δούμε την κλασσική του μορφή αλλά και κάποιες προτάσεις για ένα πιάτο λίγο ...διαφορετικό!
10-12 μελιτζάνες τσακώνικες
Λίγη ρίγανη για να τις πασπαλίσουμε
500 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο (απλό ή καπνιστό)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
6 κοφτές κ.σ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
6 κοφτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. γάλα
2 κ.σ. ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι και λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις χαράζουμε στη μέση και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 30 λεπτά, για να ξεπικρίσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, τις βγάζουμε από το αλατόνερο, τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη.
Τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν και ανοίξουν.
Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά και όπως έχουν ανοίξει κι έχουν γίνει σαν "σκαφάκια" τις αδειάζουμε από το εσωτερικό τους αφήνοντας σχετικά λίγη μελιτζάνα.
Εν τω μεταξύ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Το εσωτερικό τους το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή με το multi και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τον κιμά, βάζοντάς τον σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο καρότο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το πιπέρι και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τον κιμά να βράσει, μέχρι να τελειώσει όλο το υγρό που έχουμε βάλει.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τον κιμά να βράσει, μέχρι να τελειώσει όλο το υγρό που έχουμε βάλει.
'Ύστερα, προσθέτουμε αλάτι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις ο κιμάς κρυώσει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο εσωτερικό της μελιτζάνας, το τριμμένο ρεγκάτο και την τριμμένη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε καλά και αφού τοποθετήσουμε στη σειρά τις μελιτζάνες, τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
Για τη μπεσαμέλΣε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) και ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σταδιακά, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει μια βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε το ρεγκάτο, ανακατεύουμε και καλύπτουμε τα παπουτσάκια μας.
Πασπαλίζουμε, προαιρετικά , με λίγο ακόμα τριμμένο ρεγκάτο και βάζουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
TIPS
* Τα δικά μου παπουτσάκια τα φτιάχνω πάντα με ψητές μελιτζάνες γιατί δεν χάνουν σε γεύση αλλά μόνον σε ...θερμίδες. Εσείς μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες ...για μια πιο δυνατή γεύση.
* Στην κλασσική μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1 φλ. γάλα 200 γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό και κατά προτίμηση ζωντανό) για μια πιο καλοκαιρινή γεύση ή ακόμα να αντικαταστήσουμε όλο το γάλα με γιαούρτι για την μπεσαμέλ γιαουρτιού.
* Εάν η μπεσαμέλ δεν μας αρέσει, καλύπτουμε τη γέμιση με τον κιμά με φέτες ντομάτας και
τριμμένο ρεγκάτο (ή όποιο κίτρινο τυρί έχουμε χρησιμοποιήσει στη γέμιση).
* Η μπεσαμέλ που χρησιμοποιούμε είναι η μπεσαμέλ, με μέτρια πυκνότητα, ιδανική για παπουτσάκια, παστίτσιο, ω γκρατέν ή μουσακά.