Κλασσικός, διαχρονικός, σταθερή αξία της ελληνικής κουζίνας ο συνδυασμός της μελιτζάνας με τον κιμά και τη χορταστική μπεσαμέλ. Αλήθεια, υπάρχει τραπέζι σε ελληνικό σπίτι που να μην έχει φιλοξενήσει μια τέτοια νοστιμιά;;;;
Ειλικρινά πιστεύω πώς όχι... Εξ άλλου το αξίζει... με την κλασσική του μορφή αλλά και με πιο σύγχρονες παραλλαγές δεν παύει να είναι ένα πιάτο που στέκεται αξιοπρεπώς σε καθημερινό ή εορταστικό τραπέζι και μας χαρίζει μια μεστή γεύση που χορταίνει ακόμα και τον πιο δύσκολο κι απαιτητικό συνδαιτημόνα...
Ας δούμε την κλασσική του μορφή αλλά και κάποιες προτάσεις για ένα πιάτο λίγο ...διαφορετικό!
ΥΛΙΚΑΕιλικρινά πιστεύω πώς όχι... Εξ άλλου το αξίζει... με την κλασσική του μορφή αλλά και με πιο σύγχρονες παραλλαγές δεν παύει να είναι ένα πιάτο που στέκεται αξιοπρεπώς σε καθημερινό ή εορταστικό τραπέζι και μας χαρίζει μια μεστή γεύση που χορταίνει ακόμα και τον πιο δύσκολο κι απαιτητικό συνδαιτημόνα...
Ας δούμε την κλασσική του μορφή αλλά και κάποιες προτάσεις για ένα πιάτο λίγο ...διαφορετικό!
10-12 μελιτζάνες τσακώνικες
Λίγη ρίγανη για να τις πασπαλίσουμε
500 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο (απλό ή καπνιστό)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
6 κοφτές κ.σ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
6 κοφτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. γάλα
2 κ.σ. ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι και λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις χαράζουμε στη μέση και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 30 λεπτά, για να ξεπικρίσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, τις βγάζουμε από το αλατόνερο, τις πλένουμε καλά και τις τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη.
Τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν και ανοίξουν.
Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά και όπως έχουν ανοίξει κι έχουν γίνει σαν "σκαφάκια" τις αδειάζουμε από το εσωτερικό τους αφήνοντας σχετικά λίγη μελιτζάνα.
Εν τω μεταξύ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Το εσωτερικό τους το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή με το multi και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τον κιμά, βάζοντάς τον σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο καρότο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το πιπέρι και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τον κιμά να βράσει, μέχρι να τελειώσει όλο το υγρό που έχουμε βάλει.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τον κιμά να βράσει, μέχρι να τελειώσει όλο το υγρό που έχουμε βάλει.
'Ύστερα, προσθέτουμε αλάτι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις ο κιμάς κρυώσει, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο εσωτερικό της μελιτζάνας, το τριμμένο ρεγκάτο και την τριμμένη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε καλά και αφού τοποθετήσουμε στη σειρά τις μελιτζάνες, τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
Για τη μπεσαμέλΣε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) και ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σταδιακά, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει μια βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε το ρεγκάτο, ανακατεύουμε και καλύπτουμε τα παπουτσάκια μας.
Πασπαλίζουμε, προαιρετικά , με λίγο ακόμα τριμμένο ρεγκάτο και βάζουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
TIPS
* Τα δικά μου παπουτσάκια τα φτιάχνω πάντα με ψητές μελιτζάνες γιατί δεν χάνουν σε γεύση αλλά μόνον σε ...θερμίδες. Εσείς μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες ...για μια πιο δυνατή γεύση.
* Στην κλασσική μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1 φλ. γάλα 200 γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό και κατά προτίμηση ζωντανό) για μια πιο καλοκαιρινή γεύση ή ακόμα να αντικαταστήσουμε όλο το γάλα με γιαούρτι για την μπεσαμέλ γιαουρτιού.
* Εάν η μπεσαμέλ δεν μας αρέσει, καλύπτουμε τη γέμιση με τον κιμά με φέτες ντομάτας και
τριμμένο ρεγκάτο (ή όποιο κίτρινο τυρί έχουμε χρησιμοποιήσει στη γέμιση).
* Η μπεσαμέλ που χρησιμοποιούμε είναι η μπεσαμέλ, με μέτρια πυκνότητα, ιδανική για παπουτσάκια, παστίτσιο, ω γκρατέν ή μουσακά.
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
Καταπληκτικά τα παπουτσάκια σου Κική! Ο άνδρας μου και η μικρή τα λατρεύουν και θα μπορούσαν να τα τρώνε κάθε ημέρα, αν γινόταν! Προτιμώ να τηγανίζω τις μελιτζάνες, αλλά και ψητές, μια χαρά θα είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθάνατη ελληνική παραδοσιακή κουζίνα!!
Καλή σου ημέρα.
Χαίρομαι που σας άρεσαν Ειρήνη μου! Βέβαια τηγανιτές οι μελιτζάνες έχουν πιο έντονη γεύση αλλά ψητές είναι πιο υγιεινές! Έχεις δίκιο η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι υπέροχη και διαχρονική!
Διαγραφήκαλοκαιρινό φαγητό, η κόρη μου το έχει επιθυμήσει με κοτόπουλο αντί του κιμά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με κιμά κοτόπουλου αλλά θα είναι η επόμενη δοκιμή!
ΔιαγραφήΚαλημερα Κικη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚτυπησα και σημερα την πορτα σου,προσπαθωντας να ειμαι συνεπης στο καθημερινο ραντεβου που μας δινεις..αλλα φαινεται πως ανταμωσαμε λιγες ωρες νωριτερα ,μια που και οι δυο φτιαξαμε το ιδιο φαγακι σημερα!Χωρις ιδιαιτερη εκπληξη ,ανακαλυψα οτιοι διατροφικες μας συνηθειες δεν διαφερουν σχεδον καθολου,διοτι το παρασκευαζω ακριβως με τον ιδιο τροπο και συνηθως γαρνιρω ,αποτελειωνοντας το φαγακι, με ροδελες ντοματας,κατι που προτεινες και εσυ φυσικα.Ειναι ενα πεντανοστιμο,μεσογειακο,μυρωδατο πιατο,ειδικα αν χρησιμοποιηθουν υλικα απο μπαξε.Κικη μου το παρασκευαες οπως παντα υπεροχα δινοντας μια πινελια διαφορετικοτητας ,διατηρωντας ομως τηνκλασσικη ,διαχρονικη γευση σεβομενη τις παραδοσειςπου ακολουθουν τα πατροπαραδοτα φαγητα!!Ευχαριστω θερμα για τις ιδιαιτερα ευγενικες παρατηρησεις σου στα χθεσινα σχολια!
Τί σύμπτωση!!! Χαίρομαι που ταιριάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες... Χαίρομαι επίσης που σου άρεσαν τα παπουτσάκια και ναι θεωρώ ότι κάποιες παραδοσιακές συνταγές μπορεί να τις "πειράζουμε" αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τις σεβόμαστε μιας και στο πέρασμα του χρόνου έχουν αποδείξει την αξία τους! Να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΚαλημέρα,Κική!!Τρέχω να προλάβω να τον φτιάξω κι εγώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχα... χαίρομαι που σου άρεσε το πιάτο!
ΔιαγραφήΚική μου είναι ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν το λατρεύει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο απολαυστικό, τόσο χορταστικό, τόσο καλοκαιρινό!
Υπέροχη η κλασική εκδοχή σου, αλλά και οι παραλλαγές που μας προτείνεις είναι εξίσου δελεαστικές!
Φιλιά πολλά!
Έχεις δίκιο Ερμιόνη μου! Το ίδιο πιστεύω κι εγώ! Τα έχει όλα και είναι άκρως καλοκαιρινό με παραλλαγές ή κλασσικό!
ΔιαγραφήΚική μου υπέροχο φαγητό και το χω επιθυμήσει. Πάρα πολύ ωραίες οι παραλλαγές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Να είσαι καλά Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΣταθερή και διαχρονική αξία το φαγάκι σου Κική μου, από τα αγαπημένα του καλοκαιριού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μαγείρεψες πεντανόστιμα!!!!
Φιλιά πολλά!
Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενα! Να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΚική τι τέλειο φαγητό είναι αυτό! Δυστυχώς ο άντρας μου δεν τρώει τις μελιτζάνες και περιμένω πότε θα τα φτιαξει η μαμά μου για να μου στείλει κανά πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Βάσω... είδες τί θα πει μαμά;;;; χαχαχα
ΔιαγραφήΚική μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήμόλις τα είδα ήρθα!!!!!!!!
Καλό απόγευμα!
΄Ελα, πέρασε να σε φιλέψω Έφη!!-:)))
ΔιαγραφήΚική μου, τα παπουτσάκια μελιτζάνας τα έχω φτιάξει όλες κι όλες δυο φορές μόνο γιατί κάτι δεν μου πετύχαινε. Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και θα επιχειρήσω να το φτιάξω. Υπέροχο φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήPrincess μου, ακολούθησε τις οδηγίες και πιστεύω ότι θα το πετύχεις!!
ΔιαγραφήΥπέροχα τα παπουτσάκια σου..αγαπημένο φαγητό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά από τα αγαπημένα φαγητά στη χώρα μας!
ΔιαγραφήΑγαπημένες συνταγές μαμαδίστικες που τις λατρεύουν όλοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις απόλυτο δίκιο Λίλα μου!
Διαγραφήαγαπημένο το φαγάκι σου Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Έρη μου!
ΔιαγραφήΜου τρέχουνε τα σάλια!!!! Πεντανόστιμο φαίνεται!!! Σλουρπ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν σου αρέσουν τα υλικά του είναι πεντανόστιμο!
ΔιαγραφήΠω πω πω πω..... και μόνο που τα βλέπω, παθαίνω σιελόρροια!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για παπουτσάκια!!! Ευχαριστούμε
Φιλιά
Χαίρομαι που σου αρέσουν πολύ! Το ίδιο και σ' εμένα! Φιλιά
ΔιαγραφήΔε λέω ποτέ όχι στα παπουτσάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε κι εγώ Ευγενία!
ΔιαγραφήΑχ, Κικίτσα..Κικίτσα..ούτε εγώ λέω όχι ποτέ στα παπουτσάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεμένο φαγάκι!
Είναι πράγματι Έφη μου λατρεμένο! Πώς άλλωστε να πεις όχι;;
ΔιαγραφήMελιτζάνες! Από τις μεγάλες μου αδυναμίες! Και φυσικά τα παπουτσάκια είναι ένα από τα φαγητά που τσακίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η μπεσαμέλ γίνει από σιμιγδάλι (την έχω βολευτεί έτσι) πειράζει;
Καλή σου μέρα Κική μου!
Χαίρομαι που σου άρεσαν Sel. Όχι, δεν πειράζει αν μπει στη μπεσαμέλ σιμιγδάλι γιατί να πειράζει;;;
ΔιαγραφήΦιλιά
μου τρέξανε τα σάλια πρωί πρωί! ένα από τα αγαπημένα μου φαγάκια ever!!!!!! παίρνω όσα περισσότερα κομμάτια μπορώ και σε φιλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε όσα κομμάτια θέλεις...-:))
Διαγραφήγινεται μια τα μεσανυχτα απο μια εικονα κ μονο να θες να τσακισεις αυτα τα παπουτσακια??delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεταιιιιιι κι εγώ την έχω ...πάθει!!!-:))
ΔιαγραφήΚαλημέρα, φαίνεται νόστιμο φαγάκι, λέω να το προσπαθήσω αλλά την μπεσαμέλ πότε τη βάζω? Δεν μπαίνει ταυτόχρονα πάνω από τις μελιτζάνες μετά τον κιμά? Κι έπειτα όλα στο φούρνο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην μπεσαμέλ την βάζουμε πάνω από τον κιμά. Κι έπειτα όλα στον φούρνο. Τη δε ζάχαρη τη βάζουμε μέσα στον κιμά.
ΔιαγραφήΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ''ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ'' ΑΛΛΑ ''ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ'' ΕΤΩΝ 52 ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΔΙΑΖΕΥΚΤΗΡΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. (3 παιδιά) ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΠΟΡΙΑ. ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ (1/2 κ.γλ.)ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ? ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου και καλή σου επιτυχία. Δεν είναι δύσκολα.
ΔιαγραφήΤη ζάχαρη τη βάζουμε μέσα στον κιμά κι ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση γιατί μου "ξέφυγε" και δεν το είχα προσέξει.
Θα γεμίσεις τις μελιτζάνες με τον κιμά, μετά θα βάλεις την μπεσαμέλ και θα ρίξεις λίγο τριμμένο τυρί.
Θα τα βάλεις στο φούρνο και θα είναι έτοιμα σε λίγο!!!-:))
ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και αν χρειαστείς κάτι άλλο στείλε μήνυμα!
Γεια σου Κικη! Μενω στην Ολλανδια και πεθύμησα τα ελληνικα φαγητα! Ειναι τελεια η συνταγη σου!!! Φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Θεια Κικη! Μενω στην Ολλανδια και πεθυμησα τα ελληνικα φαγητα!Ειναι απλα τελειο!!! Φιλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφή