Χυλοπιτάκια με ωμή σάλτσα ντομάτας

...μμμμμ! μυρίζει καλοκαίρι!!
Καλοκαίρι... εποχή χαλάρωσης αλλά και ζέστης που, πολλές φορές, είναι ανυπόφορη! Η επιθυμία για λιγότερες ώρες στην κουζίνα είναι πια πανταχού παρούσα, είτε αγαπούμε τη μαγειρική είτε όχι! Ο ουρανίσκος αποζητά τις δροσερές γεύσεις... αποζητά τη φρεσκάδα των καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων, αποζητά τη Μεσόγειο...
Η σημερινή ωμή σάλτσα για ζυμαρικά, φέρνει στο νου τη χωριάτικη σαλάτα και είναι γνωστή κι αγαπητή όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία με το όνομα crudaiola. Προσωπικά, χωρίς να έχω διευκρινίσει γιατί μου φέρνει στο νου ...θάλασσα. Απορείτε εεεε;;; Κι εγώ, επίσης! Δεν ξέρω κι ούτε μπορώ να θυμηθώ κάποιο γεγονός που με οδήγησε σ' αυτό το συνειρμό πέρα από το γεγονός ότι είναι μια σάλτσα που την φτιάχνω και την τρώμε  (δυστυχώς μόνον εγώ και η  η μεγάλη μου ανιψιά Ιωάννα, οι υπόλοιποι μας... "σνομπάρουν" γιατί δεν το θεωρούν ...φαγητό) καλοκαίρι και το καλοκαίρι για μας σημαίνει Πέραμος (ξέρετε, το αγαπημένο μας χωριό). Βέβαια, όχι ότι έχει και σημειολογική σημασία αλλά ...σε κουβέντα να βρισκόμαστε και να επικοινωνούμε...χιχιχι!
Εν πάσει περιπτώσει, η συγκεκριμένη, είναι μια σάλτσα που μπορούμε να "παίξουμε" με τα αρωματικά της, αυξομειώνοντάς τα ή επιλέγοντας αυτά που λατρεύουμε. Μια καθαρά μεσογειακή νοστιμιά που το μόνο που απαιτεί είναι τα υλικά να είναι ωμά. 
Όσοι δεν έχουμε, ήδη, δοκιμάσει, τη σάλτσα αυτή... αξίζει να την δοκιμάσουμε μιας και ο ουρανίσκος μας αυτή την εποχή αποζητά τη δροσιά των ωμών υλικών αλλά και την ατόφια νοστιμιά τους.
Ας μπούμε, λοιπόν, για λίγο στην κουζίνα... ίσα ίσα για να πλένουμε και να κόψουμε τα υλικά της σάλτσας μας αλλά και να βράσουμε τα χυλοπιτάκια που εγώ επέλεξα για παρέα της σαλτσούλας.
Για να αποφύγω ...τυχόν παρεξηγήσεις και αρνητικά ή μάλλον ειρωνικά σχόλια (όπως έγινε και με το γαλοτύρι που κάποιοι αναγνώστες νόμισαν ότι δεν γνωρίζω πώς ακριβώς είναι η υφή του και γι αυτό το έκανα με το τυρί σε κομματάκια) λέω ότι, κανονικά, η συγκεκριμένη σάλτσα γίνεται με πιο μεγάλα ζυμαρικά (πένες, φιογκάκια, σέλινο κ.λ.π.) αλλά εγώ λατρεύω τα χυλοπιτάκια και τα λαχταράω χειμώνα-καλοκαίρι. Εξ άλλου, ξέρουμε την ρήση "περί ορέξεως..." ποιός, λοιπόν, μπορεί να μου απαγορεύσει τα ...χυλοπιτάκια;;;; χαχαχα 
Προσωπικά πρόσθεσα ό,τι λατρεύω από υλικά, κάνετε κι εσείς το ίδιο για να έχετε το αποτέλεσμα που σας ταιριάζει και που θα σας κάνει να θέλετε να ...καταβροχθίσετε ένα ακόμα πιάτο ζυμαρικών (προσοχή, μη φάτε και το πιάτο! χαχαχαχα). Ελάτε, πάμε να δούμε τη συνταγή... κι εσείς αν θέλετε κάνετε την ίδια ή αλλάξτε την... εξ άλλου αυτό θα πει δημιουργικότητα και φαντασία στην κουζίνα... έτσι δεν είναι;;;;; -:)))
ΥΛΙΚΑ για 3 άτομα
250 γρ. χυλοπιτάκια
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες στο multi (όχι πολτοποιημένες)
6 ελιές, σε φετούλες
2 πράσινες πιπεριές κέρατα, σε ροδελίτσες
2 κ.σ. κάπαρη
1 μέτριο κρεμμύδι το μισό σε ροδέλες και το άλλο μισό πολτοποιημένο στο multi
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. πετιμέζι (ή ζάχαρη)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα ξερό δυόσμο ή μερικά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκο
6 φύλλα βασιλικού
Αλάτι και ελάχιστο άσπρο πιπέρι
1 κ.γλ. μηλόξιδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα χυλοπιτάκια (ή όποια ζυμαρικά επιθυμούμε) σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Χαράζουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό στο κάτω μέρος της κάθε ντομάτας και τις βουτάμε σε ζεστό νερό πρώτα και μετά σε κρύο για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε (το ξεφλούδισμα είναι προαιρετικό).
Αφού ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε στο multi μαζί με το μισό κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το μηλόξιδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον ξερό δυόσμο (εάν δεν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο) και τη ρίγανη.
Ύστερα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια αλλά δεν τα πολτοποιούμε εντελώς.
Περιχύνουμε τα ζυμαρικά μας με τη σάλτσα και προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές, τις ροδέλες κρεμμυδιού, τις ροδέλες πράσινης πιπεριάς, τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού (ή και δυόσμου εάν δεν χρησιμοποιήσουμε ξερό).
Βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, έτσι ώστε να "δέσει" η γεύση όλων αυτών των υπέροχων υλικών και πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα.
Στολίζουμε με λίγο δυόσμο για περισσότερη δροσιά!
Βγάζουμε από το ψυγείο απολαμβάνουμε ένα δροσερό πιάτο ζυμαρικών alla crudaiola αλλά στην ελληνική του εκδοχή με το ελληνικό του, διάσημο πια, τυρί... την λατρεμένη μας φέτα!
Καλή σας μέρα!

23 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο... είναι πολύ νόστιμη η ωμή σάλτσα!

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν, νομίζω ότι είναι μια από τις καλύτερες αναρτήσεις σου και έξτρα καλοκαιρινη!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα το μεσημερο-απόγευμα θα είμαι ΜΟΝΗ στο σπίτι, μιας και οι άνδρες θα εκδράμουν σε συγγενείς.
    Δεν έχω μαγειρέψει (μουργέλα γαρ πρωϊνή με επισκεύθει) οπότε θα το φτιάξω το φαγάκι σου Κική μου, για πάρτυ μου και μόνον!!
    ΑΞΙΑ είσαι γιατί με έβγαλες από σκέψεις και μπελάδες.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πηνελόπη μου και χαίρομαι που σε έβγαλα από μπελάδες-:)))) Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις τη φρεσκάδα της μεσογειακής και καλοκαιρινής αυτής μακαρονάδας!

      Διαγραφή
  4. Κικίτσα μου το καλοκαίρι συνηθίζω κι εγώ τις "ωμές" σάλτσες λαχανικών.
    Δεν ήξερα την ιταλική τους καταγωγή, αλλά είναι μια λύση που με βολεύει όταν δεν έχω διάθεση για πολλά μαγειρέματα λόγω ζέστης.
    Η δικιά σου σαλτσούλα είναι σούπερ ενισχυμένη και αρωματική!
    Φιλάκια, να έχεις μιαν όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχες Έλενα... έχεις δίκιο... είναι μια πολύ βολική λύση και ειδικά με τον καύσωνα! Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Καλοκαιρινό, πολύχρωμο και μεσογειακό!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κικη μου,η απολυτη alternative της κλασσικης μακαροναδας!!Η πολυχρωμη πληθωρα των λαχανικων σχεδον αναγλυφη στο πιατο,η φρεσκαδα των διασπαρτων υλικων που περηφανευεται και αγωνιζεται ποιο θα εχει την πρωτοκαθεδρια στην πρωτη δοκιμη,το διαχυτο αρωμα των καλοκαιρινων μεστων μυρωδικων που αφηνεται σπαταλα να κυριαρχησει στο πιατο,δεν αφηνει πολλα περιθωρια για σκορπιες σκεψεις.Η μοναδικη σκεψη που βγαινει στην επιφανεια του ταλαιπωρημενου απο τη ζεστη μυαλου μου ,ειναι η επιθυμια της αμεσης καταναλωσης της συγκεκριμενης καλοκαιρινης πολυχρωμης πανδαισιας,μηπως και η δροσατη γευση του καταφερει να αποπλανησει τον ραθυμο νου και να τον οδηγησει σε αλλα μονοπατια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή είναι το alter ego της για το καλοκαίρι που όλα τα λαχανικά μας είναι ...μελωμένα! Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μοσχομύρισε καλοκαιράκι με το πιάτο σου Κική μου!
    Αυτά τα δροσερά πιάτα είναι τέλεια για αυτή την εποχή!
    Με τόσο ωραία χρώματα και αρώματα αναμφίβολα η μακαρονάδα σου θα κλέψει καρδιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν κι εσένα αυτά τα δροσερά πιάτα που αυτή την εποχή κάνουν θραύση!

      Διαγραφή
  8. Ελαφρύ, πολύχρωμο, νόστιμο και άκρως καλοκαιρινό πιάτο!
    Μπράβο, Κική μου, εξαιρετική πρόταση!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου γιατί εκτός από εύκολο είναι και υγιεινό και πολύ δροσερό!

      Διαγραφή
  9. Κική μου η συνταγή σου σήμερα είναι καταπληκτική!!!
    Η ωμή ντομάτα πάνω στην χυλοπίτα και γενικά πάνω στα μακαρόνια είναι πάρα πολύ νόστιμη!!! Όταν το άκουγα πριν το δοκιμάσω, δεν το πίστευα να σε πω, αλλά από τότε που το έφτιαξα πρώτη φορά, κόλλησα!
    Μας τρέλλανες πάλι!!!

    Φιλιά πολλά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει ειρήνη μου! Πράγματι, μόλις το δοκιμάσεις σε αιχμαλωτίζει για πάντα η δροσιά και η φρεσκάδα αυτού του πιάτου! Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Κική, σε μια τόσο ωραία φρέσκια σάλτσα, μπορούμε να βάλουμε ότι ζυμαρικά μας αρέσει, για να την απολαύσουμε!! Αποφεύγουμε και την κατσαρόλα για την σάλτσα. Γευόμαστε αυτούσιες τις γεύσεις των υλικών της. Στο είδος του ζυμαρικού θα κολλήσουμε;;!! Χαχά! Δροσερή και γευστική η πρόταση σου. Με κρύα μπυρίτσα ή κρασάκι, άψογη!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι πιστεύω Ειρήνη μου, ότι στην κουζίνα λίγοι είναι οι αληθινοί περιορισμοί. Εξ άλλου, καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς τη γεύση αλλά το νόστιμο είναι νόστιμο! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Ο,τι καλύτερο. Πράγματι μύρισε καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις δίκιο Ευγενία και χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. έφτιαξα τη συνταγή σου μόνο που αντί χυλοπιτάκια έβαλα βίδες.....συγκλονιστική γεύση.Όλα τα υλικά δένουν απόλυτα μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!