Ψήνουμε πιπεριές Φλωρίνης;


Ταξίδεψε από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα τη Βραζιλία μέχρι την Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο τον 16ο αιώνα και έφτασε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούργιο, εξωτικό τότε, καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας, της γης των τεσσάρων λιμνών. Μέχρι το 1950, η κόκκινη πιπεριά σε σχήμα Δ είχε εξελιχθεί σε σημαντικό προϊόν της περιοχής. Το 99% του προϊόντος προοριζόταν για ξήρανση.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι πιπεριές Φλωρίνης είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, που βοηθάει στη άμυνα του οργανισμού μας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ειδικότερα η κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ότι το πορτοκάλι. Επειδή σαν προϊόν ταιριάζει εύκολα σε διάφορα απλά καθημερινά πιάτα (ομελέτες, φαγητά φούρνου, σαλάτες και κρύα σάντουιτς), η συστηματική χρήση της εμπλουτίζει σημαντικά την διατροφική αξία των γευμάτων μας, χαρίζοντας στον οργανισμό μας τα απαραίτητα «πολεμοφόδια».
Οι αγαπημένες πιπεριές Φλωρίνης, με το κατακόκκινο χρώμα που σου ανοίγει την όρεξη από τη πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις, με την πλούσια, γεμάτη γλύκα σάρκα,  προϊόν με ονομασία ΠΟΠ πια, έχουν χίλιες δυο όψεις... μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους για να μας χαρίσουν την υπέροχη γεύση τους. Παρέα με τα φαγητά, με αβγά, ψητές σε σαλάτα, τουρσί, βραστές ή τηγανιτές, λιαστές ή νωπές,  αλλά και σε περίεργους συνδυασμούς όπως η μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς έχουν γίνει πια απαραίτητες στο ελληνικό τραπέζι και όχι μόνον γιατί τώρα πια εξάγονται και κατακτούν όλο και περισσότερες αγορές του εξωτερικού, σε όλο τον κόσμο.
Και μετά απ' αυτές τις λίγες πληροφορίες για την διάσημη, πια, κόκκινη πιπεριά, ας δούμε πώς τις ψήνουμε και πώς τις ξεφλουδίζουμε εύκολα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε μερικές πιπεριές, όσες θέλουμε, σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο, για να μην κολλούν και να μην λερώνεται το ταψί, αλλά κι έτσι να τις βάλουμε ...ρίχνοντας ελάχιστο νερό στο σημείο που έχουν κολλήσει ...ξεκολλούν αμέσως.
Βάζουμε τις πιπεριές να ψηθούν για 10-15 λεπτά, παρακολουθώντας πότε θα μαλακώσει και γίνει πιο σκούρα η φλούδα τους. 
Μόλις ψηθούν από τη μία πλευρά, βγάζουμε το ταψί και γυρίζουμε τις πιπεριές κι από την άλλη πλευρά. Έτσι τις ψήνουμε γύρω γύρω.
Μόλις είναι έτοιμες και καλοψημένες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε 1-2 λεπτά.
Ύστερα, τις βάζουμε προσεκτικά μέσα σε μια σακούλα τροφίμων, την οποία κλείνουμε καλά... γυρίζοντάς την πολλές φορές.
Αφήνουμε τις πιπεριές να κρυώσουν έτσι κλειστές στη σακούλα.
Μόλις κρυώσουν, τις βγάζουμε και τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα.
Τραβούμε προσεκτικά το κοτσάνι τους και με ένα μαχαιράκι, που το ακουμπάμε επάνω στη πιπεριά και το σέρνουμε προς το βγαλμένο κοτσάνι, αφαιρούμε τους σπόρους.
Ύστερα, ανοίγουμε τις πιπεριές και τις ξεπλένουμε με νερό για να φύγουν τυχόν σπόροι και φλούδες που έχουν μείνει.
Οι πιπεριές μας είναι έτοιμες, για χρήση.
Πηγές: http://www.nline.gr - http://trans.kathimerini.gr 
Tante Kiki
18 Comments

18 σχόλια:

  1. Καλημερα Κικη μου
    Σημερα μου θυμισες την γενετειρα πατριδα μου που ειναι η Φλωρινα.Βεβαια παρ'ολο που μονο τα πρωτα 6 χρονια ειχα τη χαρα να ζησω στην πανεμορφη αυτη πολη,οι αναμνησεις μου ειναι εντονες γιατι συνδεονται με τα παιδικα μου χρονια ,που ολοι γνωριζουμε ποσο σημαντικα ειναι στη διαμορφωση της προσωπικοτητας καθε ατομου.Λοιπον, οι αλικες,ψωμομενες,γλυκιες πιπεριες δεν ελειπαν απο το καθημερινο τραπεζι!Το καλοκαιρι δε,τις πιπεριες οι νοικοκυρες τις στεγνωναν στον ηλιο-μια που βοηθουσε το ξηρο κλιμα- και ετσι ολο τον χειμωνα τις χρησιμοποιουσαν για την παρασκευη γεμιστων η αλλων φαγητων.Ακομη και σημερα οι συγκεκριμενες πιπεριες δεν λειπουν απο κανενα φλωρινιωτικο σπιτι ,φυσικα ουτε απο το δικο μου!!Κικη μου παλι καταφερες να με ταξιδεψεις-δεν θελω και πολυ-με την απλουστατη και αδιαβαθμιστη σε νοστιμια κοκκινη πιπερια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, είσαι από τη Φλώρινα... άρα ειδήμονας στις πεντανόστιμες και κατακόκκινες πιπεριές!!!!! Χαίρομαι που σου θύμισα όμορφες στιγμές και σε ταξίδεψα και οι λιαστές είναι μέσα στα προσεχή σχέδιά μου!!

      Διαγραφή
  2. Οι κόκκινες πιπεριές είναι οι αγαπημένες μου!Μου αρέσουν όπως και να τις μαγειρέψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Όσους θέλεις Πέλα μου!!! Εξ άλλου όπως και να τους κάνεις είναι πεντανόστιμοι αυτοί οι εξωτικοί καρποί που διάλεξαν τη Φλώρινα για δεύτερη πατρίδα τους!!!

      Διαγραφή
  4. Πεντανόστιμες!!!!!!! Είτε σκέτες, είτε μέσα σε φαγητό, είναι μοναδικές!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως Φλωρινιώτισσα είχα καθήκον να σχολιάσω και να πω... μιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως Φλωρινιώτισσα τις έχεις απολαύσει με την ψυχή σου φαντάζομαι!

      Διαγραφή
  6. Αν και προτιμω τις πρασινες γιατι οι κοκκινες γλυκιζουν λιγο η πιπερια ειναι κατι που αγαπω πολυ.ΠΟλυ ομορφη αναρτηση.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι οι κόκκινες γλυκίζουν ενώ οι πράσινες έχουν πιο έντονη τη γεύση της πιπεριάς. Προσωπικά πιστεύω ότι η κάθε μία έχει τη δική της νοστιμιά! Φιλιά και χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση!

      Διαγραφή
  7. Kiki μου καλησπέρα!
    Δεν ήξερα για την σακούλα...θα το κάνω έτσι....
    Μου άρεσε και η φέτα στην προηγ. ανάρτησή σου!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Εφη μου και θα ενθουσιαστείς γιατί διευκολύνει απίστευτα το ξεφλούδισμα!! Χαίρομαι που σου άρεσε και η φέτα πανέ γιατί είναι νόστιμη κι εύκολη!

      Διαγραφή
  8. Συνήθως γεμίζω τις πράσινες αλλά και οι κόκκινες θα είναι το ίδιο νόστιμο! Το κόλπο με το σακουλάκι δεν το ήξερα, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κόκκινες είναι απλά πιο γλυκές ενώ οι πράσινες έχουν πιο έντονη τη γεύση της πιπεριάς... αλλά κάθε μια έχει τη νοστιμιά της. Δοκίμασε το κόλπο και θα ενθουσιαστείς είμαι σίγουρη!

      Διαγραφή
  9. Τις λατρεύω!!!! Έχω δει και παραγωγή σε βιομηχανικό επίπεδο, λόγω της δουλειάς που έκανα! Οι μυρωδιές ήταν απίστευτες!!! Τέλεια η συμβουλή σου με το σακουλάκι!!! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε κι εγώ τις λατρεύω... και η αλήθεια είναι ότι μοσχοβολούν ...όταν λες παραγωγή σε βιομηχανικό επίπεδο, εννοείς τις ψητές πιπεριές που βάζουν σε βάζα ή το πατέ πιπεριάς και κάποια άλλα προϊόντα;;;
      Ελπίζω το κόλπο με το σακουλάκι να σου φανεί χρήσιμο!
      Φιλιά και καλό Σ/Κ

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No