Γεμιστά λαδερά ή ορφανά


Γεμιστά λαχανικά, λαδερά ή ορφανά

Το απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό! Γεμιστά λαχανικά... πιπεριές κάθε είδους, ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες γεμίζουν με έναν άκρως αρωματικό συνδυασμό από ρύζι, κρεμμύδι, δυόσμο, μαϊντανό και ντομάτα... ενίοτε και καβουρδισμένο κουκουνάρι για να μας χαρίσουν την υπέρτατη νοστιμιά. Γεύση μαμαδίστικη, καθησυχαστική που μας γυρίζει πίσω... στα παιδικά και νεανικά μας χρόνια ή που μας πάει μπροστά όταν την ετοιμάζουμε πια για τα παιδιά μας.
Έτσι κι αλλιώς  μια γεύση γεμάτη αναμνήσεις, διαχρονική, κλασσική από 'κείνες που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου με ελάχιστη ή και καθόλου αναπροσαρμογή. Γεύση που δημιούργησε σχολή! Δεν ξέρω αν υπάρχει σπίτι που τα γεμιστά δεν έχουν επισκεφθεί μια και δύο και τρείς φορές αλλά ξέρω ότι στη δική μας οικογένεια ήταν ένα φαγητό, κυριολεκτικά, λατρεμένο, που σημάδευε κυρίως τα καλοκαίρια μας... όταν ο κήπος ήταν γεμάτος από τα λαχανικά που κάναμε γεμιστά! Πιπεριές κόκκινες και πράσινες, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια αλλά και κολοκυθοκορφάδες γέμιζαν το ταψί κι όλα αυτά γέμιζαν με ρύζι, κρεμμύδι και αρωματικά κι από δίπλα οι πατατούλες και το τελικό σύνολο ...ήταν η απόλυτη πανδαισία. Πώς να μην αγαπήσει κανείς το μαγείρεμα και την κουζίνα όταν έχει όλες αυτές τις γευστικές αναμνήσεις γιατί η γευστική μνήμη είναι πανίσχυρη. Και τώρα η οικογενειακή μας συνταγή για γεμιστά.

Γεμιστά λαχανικά, λαδερά ή ορφανά


ΥΛΙΚΑ
  • 20 λαχανικά ( ντομάτες - πιπεριές πράσινες - πιπεριές Φλωρίνης - κολοκυθάκια - μελιτζάνες)
  • 22 κ.σ. φουσκωτές ρύζι Καρολίνα (ή γλασέ)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Το εσωτερικό από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο στο multi
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη
  • 10 κ.σ. ελαιόλαδο + 4 κ.σ. για να τα ραντίσουμε στο τέλος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα μελισσόχορτο ή λουίζα (προαιρετικά για μια πιο λεμονάτη γεύση)
Γεμιστά λαχανικά, λαδερά ή ορφανά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Αδειάζουμε τα λαχανικά από το εσωτερικό τους. 
  3. Αφαιρούμε ένα καπάκι κομμάτι από το πάνω μέρος του κάθε λαχανικού.
  4. Με κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
  5. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις ξεπλένουμε για να φύγουν τυχόν σπόροι που έχουν απομείνει.
  6. Το εσωτερικό από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες τα πολτοποιούμε στο multi.
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη και τα μισά πολτοποιημένα λαχανικά.
  8. Εάν θέλουμε προσθέτουμε ρίγανη και μελισσόχορτο ή λουίζα.
  9. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και πασπαλίζουμε εσωτερικά τα λαχανικά μας με αλάτι.
  10. Τις ντομάτες τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με ελάχιστη ζάχαρη και αλάτι. 
  11. Με ένα μικρό κουταλάκι, γεμίζουμε τα λαχανικά μας αλλά όχι μέχρι επάνω γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
  12. Τοποθετούμε σε ταψί με τη σειρά όρθια ή στο πλάι και τις ντομάτες με το καπάκι που αφαιρέσαμε προς τα κάτω.
  13. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό στο ταψί και ραντίζουμε τα λαχανικά μας με τα υπόλοιπα πολτοποιημένα λαχανικά και το ελαιόλαδο.
  14. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν από την μία πλευρά τα γεμιστά μας.
  15. Ύστερα, γυρίζουμε όλα τα λαχανικά από την άλλη πλευρά για να ξεροψηθούν και τα ψήνουμε για άλλα 50-60 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσουν και ανάλογα με το πόσο ψημένα τα θέλουμε.

TIPS

* Μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένο κουκουνάρι για λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα.

Γεμιστά λαχανικά λαδερά ή ορφανά

Καλή εβδομάδα!!!
Tante Kiki
32 Comments
No