Καλημέρα κορίτσια πάμε για καφέ;;; Αλήθεια, μήπως προτιμάτε καφέ και δροσερό γλυκάκι μαζί;;; Κι όχι με ιδιαίτερες θερμίδες... Πρωί Σαββάτου σήμερα...κάτι θέλουμε... έτσι για να πούμε ότι χαλαρώνουμε.
Βέβαια, και για το απογευματάκι να το κανονίσουμε πάλι εντάξει είναι ή για την Κυριακή... πάλι μας ταιριάζει! Θα μου πείτε... πάντα μας ταιριάζει η γρανίτα καφέ; Μια coffeemaniac όπως εγώ θα σας απαντήσει καταφατικά. Αλλά, γιατί να την πιούμε σε κάποιο καφέ και να μην την φτιάξουμε στην κουζίνα μας;;; Γιατί να μην την απολαύσουμε στη βεράντα μας;;;;
Προσωπικά, πριν 2-3 χρόνια έμαθα να φτιάχνω γρανίτα κι αυτό από την αδερφούλα μου όταν πρωτοέφτιαξε για την Ιωάννα μας... Προχθές, βέβαια, τυχαία ανακάλυψα μια σελίδα από κάποιο παλιό περιοδικό (του 2004... η Ιωάννα το αποκάλεσε " αρχαίο"!!!!!!) που είχε φωτό από τη διαδικασία και σας τη φωτογράφησα!
Ελάτε, ας δούμε την τεχνική, που είναι ίδια για όλες τις γρανίτες (μερικές έχουν και ωμό ασπράδι αβγού μέσα αλλά εγώ το αποφεύγω γιατί το φοβάμαι... ίσως παράλογα, αλλά είμαι λίγο σχολαστική μ' αυτά, αφήστε που πολύ εύκολα νομίζω ότι μου μυρίζει αβγό!!!) και μετά ας φτιάξουμε τη γρανίτα καφέ για την απογευματινή χαλάρωση στη βεράντα!!!
Εξ άλλου, ό,τι μαθαίνουμε, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, καλό είναι. Η γιαγιά μου έλεγε "μάθε τέχνη κι άστην κι αν πεινάσεις πιάστην"... λέτε να φτιάχνω γρανίτες ...εάν δεν έχω μαθήματα γαλλικών;;; -:)))))
Το σιρόπι της γρανίτας και η φωτό που σας έλεγα... |
Το πάγωμα του σιροπιού και το χτύπημα στο multi και η γρανίτα καφέ |
1- Βράσιμο του σιροπιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια μεγάλες φυσαλίδες.
Απομακρύνουμε από την εστία της κουζίνας.
2- Πάγωμα της γρανίτας
Βάζουμε το μείγμα της γρανίτας σε σκεύος φαρδύ και με χαμηλά τοιχώματα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το σκεύος.
Για να παγώσει καλά το μείγμα το αφήνουμε γύρω στις 3 ώρες στην κατάψυξη.
Βγάζουμε από την κατάψυξη, κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια με ένα μεγάλο μαχαίρι, αφού το χαράξουμε ή το σπάμε.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί κόβεται πολύ εύκολα ακόμη κι αν μερικά κομμάτια δεν κόβονται σωστά.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί κόβεται πολύ εύκολα ακόμη κι αν μερικά κομμάτια δεν κόβονται σωστά.
Μετά βάζουμε τα κομμάτια της γρανίτας και τα χτυπάμε στο multi ή στο μίξερ έως ότου πολτοποιηθούν και μετά την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, στο ίδιο ή σε άλλο σκεύος.
Όταν πρόκειται να την σερβίρουμε την ξαναχτυπάμε.
Όταν πρόκειται να την σερβίρουμε την ξαναχτυπάμε.
TIPS
Για ευκολία μπορούμε να παγώσουμε το μείγμα της γρανίτας σε παγοθήκες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να την σπάσουμε πριν την ξαναχτυπήσουμε.
Και τώρα...
Και τώρα...
Γρανίτα καφέ, με ή χωρίς αλκοόλ...
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομαΓια το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
Για τον καφέ
3 κοφτές κ.σ. στιγμιαίο καφέ (κανονική ή ντεκαφεϊνέ ή μείγμα των δύο)
2 κ.γλ. λικέρ καφέ (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml γάλα
1 κ.σ. κονιάκ
Τριμμένη κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ζάχαρη με μισό λίτρο νερό και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Διαλύουμε τον καφέ σε 300 ml ζεστό νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το σιρόπι με τον καφέ και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ανοξείδωτο χαμηλό σκεύος (π.χ. ταψί) ή το μοιράζουμε σε παγοθήκες για ευκολία και το αφήνουμε για 3 ώρες στην κατάψυξη.
Ύστερα βγάζουμε τη γρανίτα από το ψυγείο και την ξαναχτυπάμε.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ με το κονιάκ ή σκέτη.
Μοιράζουμε τη σαντιγύ σε ποτήρια κι από πάνω σερβίρουμε τη γρανίτα με μια ροζέτα ακόμη σαντιγύ και πασπαλισμένη με τρούφα ή ξύσμα σοκολάτας.