Η βασική συνταγή για το σιρόπι και το πάγωμα της γρανίτας και ... φτιάχνουμε ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΦΕ

Καλημέρα κορίτσια πάμε για καφέ;;; Αλήθεια, μήπως προτιμάτε καφέ και δροσερό γλυκάκι μαζί;;; Κι όχι με ιδιαίτερες θερμίδες... Πρωί Σαββάτου σήμερα...κάτι θέλουμε... έτσι για να πούμε ότι χαλαρώνουμε.
Βέβαια, και για το απογευματάκι να το κανονίσουμε πάλι εντάξει είναι ή για την Κυριακή... πάλι μας ταιριάζει! Θα μου πείτε... πάντα μας ταιριάζει η γρανίτα καφέ; Μια coffeemaniac όπως εγώ θα σας απαντήσει καταφατικά. Αλλά, γιατί να την πιούμε σε κάποιο καφέ και να μην την φτιάξουμε στην κουζίνα μας;;; Γιατί να μην την απολαύσουμε στη βεράντα μας;;;;
Προσωπικά, πριν 2-3 χρόνια έμαθα να φτιάχνω γρανίτα κι αυτό από την αδερφούλα μου όταν πρωτοέφτιαξε για την Ιωάννα μας... Προχθές, βέβαια, τυχαία ανακάλυψα μια σελίδα από κάποιο παλιό περιοδικό (του 2004... η Ιωάννα το αποκάλεσε " αρχαίο"!!!!!!) που είχε φωτό από τη διαδικασία και σας τη φωτογράφησα! 
Ελάτε, ας δούμε την τεχνική, που είναι ίδια για όλες τις γρανίτες (μερικές έχουν και ωμό ασπράδι αβγού μέσα αλλά εγώ το αποφεύγω γιατί το φοβάμαι... ίσως παράλογα, αλλά είμαι λίγο σχολαστική μ' αυτά, αφήστε που πολύ εύκολα νομίζω ότι μου μυρίζει αβγό!!!) και μετά ας φτιάξουμε τη γρανίτα καφέ για την απογευματινή χαλάρωση στη βεράντα!!! 
Εξ άλλου, ό,τι μαθαίνουμε, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, καλό είναι. Η γιαγιά μου έλεγε "μάθε τέχνη κι άστην κι αν πεινάσεις πιάστην"... λέτε να φτιάχνω γρανίτες ...εάν δεν έχω μαθήματα γαλλικών;;; -:)))))
Το σιρόπι της γρανίτας και η φωτό που σας έλεγα...
Το πάγωμα του σιροπιού και το χτύπημα στο multi και η γρανίτα καφέ
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ & ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΝΙΤΑΣ
1- Βράσιμο του σιροπιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας,  αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια μεγάλες φυσαλίδες.
Απομακρύνουμε από την εστία της κουζίνας.
2- Πάγωμα της γρανίτας
Βάζουμε  το μείγμα της γρανίτας σε  σκεύος φαρδύ και με χαμηλά τοιχώματα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το σκεύος.
Για  να παγώσει καλά το μείγμα το αφήνουμε γύρω στις 3 ώρες στην κατάψυξη.
Βγάζουμε από την κατάψυξη, κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια με ένα μεγάλο μαχαίρι, αφού το χαράξουμε ή το σπάμε.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί κόβεται πολύ εύκολα ακόμη κι αν μερικά κομμάτια δεν κόβονται σωστά.
Μετά βάζουμε τα κομμάτια της γρανίτας και τα χτυπάμε στο multi ή στο μίξερ έως ότου πολτοποιηθούν και μετά την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, στο ίδιο ή σε άλλο σκεύος.
Όταν πρόκειται να την σερβίρουμε την ξαναχτυπάμε.
TIPS
Για ευκολία μπορούμε να παγώσουμε το  μείγμα της γρανίτας σε παγοθήκες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να την σπάσουμε πριν την ξαναχτυπήσουμε.
Και τώρα...
Γρανίτα καφέ, με ή χωρίς αλκοόλ...
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
Για τον καφέ
3 κοφτές κ.σ. στιγμιαίο καφέ (κανονική ή ντεκαφεϊνέ ή μείγμα των δύο)
2 κ.γλ. λικέρ καφέ (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη
200 ml γάλα
1 κ.σ. κονιάκ
Τριμμένη κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ζάχαρη με μισό λίτρο νερό και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Διαλύουμε τον καφέ σε 300 ml ζεστό νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το σιρόπι με τον καφέ και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ανοξείδωτο χαμηλό σκεύος (π.χ. ταψί) ή το μοιράζουμε σε παγοθήκες για ευκολία και το αφήνουμε για 3 ώρες στην κατάψυξη.
Ύστερα βγάζουμε τη γρανίτα από το ψυγείο και την ξαναχτυπάμε.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ με το κονιάκ ή σκέτη.
Μοιράζουμε τη σαντιγύ σε ποτήρια κι από πάνω σερβίρουμε τη γρανίτα με μια ροζέτα ακόμη σαντιγύ και πασπαλισμένη με τρούφα ή ξύσμα σοκολάτας.
Να έχετε ένα πανέμορφο και δροσερό Σαββατοκύριακο!

14 σχόλια:

  1. Αχ!!!Πρέπει να είναι τέλεια!Είμαι φανατική οπαδός όλων των γλυκισμάτων που μυρίζουν καφέ όπως η σοκολάτα με γεύση μόκα!Θα το κάνω σίιιγουρα και θα σου γράψω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι... κι αν λατρεύεις τον καφέ δεν μπορείς παρά να ...ενδώσεις στον πειρασμό! Περιμένω εντυπώσεις... φιλιά

      Διαγραφή
  2. είσαι ανεξάντλητη....νάσαι καλά eviv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Eviv... Χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκοσπιτάκι μου! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  3. Είπες την μαγική λέξη "καφέ" και ήρθα τρέχοντας!!!
    Ευχαρίστως έρχομαι για καφέ Κικίτσα, και για γρανίτα καφέ, και για καφεδο-κουβεντούλα!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είμασταν κοντά και να σε κερνούσα καφεδάκι και γρανίτα και καφεδοκουσκούς... Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική η επική σου "γρανιτοανάρτηση" Βασιλική! Θαύμασα το κέφι σου!
    Η τελευταία φωτογραφία είναι αψεγάδιαστη!
    Πολλά, πολλά μπράβο!

    Να περάσεις μια όμορφη Κυριακή.
    Φιλιά
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ζαμπία... Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω γενικά όσα κάνω και στη δουλειά μου και στο μπλογκ και στα υπόλοιπα αλλά θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο!!! Τί να γίνει!!! Η κριτική σου για την φωτό με ...τιμά γιατί προσπαθώ αλλά χωρίς να έχω τις λεπτομερείς γνώσεις... (άσε που η πρώτη φωτό είναι κάτω του μετρίου, χαχαχα). Αυτή η γρανίτα με ταλαιπώρησε γιατί την φωτογράφισα 3 φορές από καμμιά δεκαριά φωτό για να βγάλω 2-3 καλές...δεν με ήθελε κι εγώ δεν ξέρω πώς να "στήσω" μερικά πιάτα...-:((((
      Τέλος πάντων, ευχαριστώ και φιλιά
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία ιδέα!Δεν το έχω ξαναδει!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!!!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  6. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!!!ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ!!!!ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ Τ ΑΥΓΑ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΩ ΩΜΑ.ΕΦΤΙΑΞΑ ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΡΜΑΔΕΣ ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΕΙΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕΝΑΔΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΙΝΑΜΕ ΚΑΦΕΔΑΚΙ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!!!
    ΥΓ.ΚΙΚΙΤΣΑ ΧΤΥΠΑ ΩΡΙΜΟΥΣ ΓΙΑΡΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ ΜΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ,ΒΑΛΤΑ ΣΕ ΚΑΝΑΤΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΠΛΑΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα να μην είσαι κοντά Νάσια μου να τη δοκιμάσεις και να τα λέμε...
      Απίστευτη σύμπτωση, εχθές βρήκα ένα γιαουρτοποτό με βερίκοκα, παρόμοιο με το δικό σου κι έλεγα να το φτιάξω!! Θα το κάνω όπως το λες και να περιμένεις την ανάρτηση με τη συνταγή σου τις επόμενες μέρες!!!
      Καλή Κυριακή και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Κική μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Τρελαίνομαι για καφέ σε οποιαδήποτε μορφή ή συνταγή, οπότε η ανάρτησή σου είναι πολύ του γούστου μου!
    Γρανίτα δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ, αλλά μετά από τις άκρως αναλυτικές οδηγίες σου έχω ένα πολύ καλό πάτημα για να ξεκινήσω!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία γρανίτα!!Μου αρέσει ο καφές πολύ, κι εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ, μάλλον ήρθε η ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!