Πατέ ντοματοπιπεριάς

Κατακόκκινος, λατρεμένος και πικάντικος όσο ακριβώς τον θέλουμε. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού μαζί με ελιές και αγγουράκι τουρσί ή απλά να τον χρησιμοποιήσουμε σαν άλειμμα για να ζωντανέψουμε τη γεύση ενός απλού σάντουιτς με ζαμπόν και κίτρινο τυρί. Μπορούμε όμως να τον προσθέσουμε σε μια κόκκινη σάλτσα που θα συνοδέψει κρέας, κοτόπουλο ή ζυμαρικά για να της χαρίσουμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως, φυλακίζουμε τη γλυκιά νοστιμιά της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης σε γυάλινα βάζα, ερμητικά κλειστά...
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ζεματισμένες και ξεφλουδισμένες
300 γρ. ντομάτες ώριμες
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 πρέζα βασιλικό
1-2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1-2 κ.σ. για κάθε βάζο που θα γεμίσουμε με το πατέ της ντοματοπιπεριάς.
3 κ.σ. άσπρο ξίδι βαλσαμικό ή μηλόξιδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ζεματίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες.
Μετά τις βουτάμε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο multi.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και βάζουμε τον πολτό αυτό.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το βασιλικό, τη ρίγανη, το αλάτι, την καπνιστή πάπρικα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ελάχιστο άσπρο πιπέρι.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς Κελσίου κι αφήνουμε τον πολτό έως ότου μείνει χωρίς καθόλου υγρό.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ώστε να σκεπάζει την επιφάνεια του πατέ, τα σφραγίζουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Διατηρούμε τα βαζάκια σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2-3 μήνες.
Για να διατηρήσουμε αυτό τον πολτό για περισσότερο χρόνο, πρέπει απλώς να τον παστεριώσουμε.
TIPS:
*Η γεύση του συγκεκριμένου πατέ είναι ήπια. 
Εάν θέλουμε μια πιο πικάντικη ή πιο έντονη γεύση προσθέτουμε τα μπαχαρικά που μας αρέσουν ή αυξάνουμε, ελαφρά, την ποσότητα των μπαχαρικών της συνταγής. Πρέπει να προσέξουμε όμως γιατί, εάν προσθέσουμε πολύ ρίγανη ή πολύ καπνιστή πάπρικα η γεύση του πατέ θα σκληρύνει και θα αφήνει πικρίλα στην επίγευση.
Ο καλύτερος τρόπος για να "φέρουμε" τη γεύση στα μέτρα μας, είναι να δοκιμάζουμε για να βρούμε πώς ακριβώς μας αρέσει.
**Μπορούμε επίσης να ψήσουμε στα κάρβουνα 2-3 πιπεριές που ανακατωμένες και πολτοποιημένες μαζί με τις άλλες να δώσουν τη γεύση του "καπνιστού" κι έτσι να αντικαταστήσουμε την καπνιστή πάπρικα που είναι ακριβή με την πιο φθηνή της εκδοχή την γλυκιά ή καυτερή πάπρικα. 
Φυσικά, μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου πάπρικα, μιας και πρόκειται για πατέ πιπεριάς.

16 σχόλια:

  1. Kαλημερα Κικη!!!Εξαιρετικη προταση για βραδυνο σνακ!Θα το δοκιμασω σιγουρα!Φιλια Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε ...να τη δοκιμάσεις και δεν θα το μετανιώσεις Αναστασία μου! Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πω πω γλύφω τα χείλη μου πραγματικά!Η πιπεριά και μάλιστα η κόκκινη είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά!Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Αν αγαπάς τη πιπεριά θα λατρέψεις και το πατέ της!

      Διαγραφή
  3. Κικίτσα μου το μεζεδάκι σου σηκώνει πολλάααααα ουζάκια!!!
    Σούπερ και με υπέροχο χρώμα!!!!
    Πολλά φιλάκια, να περνάς πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου... είναι ό,τι πρέπει για καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  4. Μα τόσο κόκκινη και σκανταλιάρα!
    Τι να πω;

    Με ενθουσίασε το τιπ του να τις ζεματίσουμε ελαφρά για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε, που ενώ το κάνω στις τομάτες για τις πιπεριές κρατώ τη διαδικασία του φούρνου, που είναι χρονοβόρα και ενεργοβόρα!

    Εκλεκτή συνταγή για πολλές χρήσιμες και νόστιμες εφαρμογές αυτού του αλείμματος!

    Εύγε Βασιλική, με τις όμορφες ιδέες!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου, χαίρομαι που σου άρεσε! Οι ψημένες οι πιπεριές είναι πιο χρονοβόρα και ενεργοβόρα λύση αλλά με πιο έντονη γεύση από τις ζεματισμένες. Πράγματι εκλεκτός μεζές το πατέ αυτό αλλά και σαν άλειμμα μπαίνει σε ψωμάκι και σε φαγητό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καλημερα Κικη μου απο την μονιμα καυτη Θεσσαλονικη.Απο την πολη που παλια, με την ευεργετικη ανασα δροσιας του Βαρδαρη ξεχνουσαμε για λιγες ωρες την καλοκαιρινη λαβα που ερεε ανενοχλητα τους δρομους της πολης.Ας ασχοληθω ομως με την βαθυκοκκινη,φλογατη λαβα που εγκλωβισες στα γυαλινα βαζα σου Κικη μου..Αυτη που ξεκουραστα,αποχαυνωτικα σχεδον θα απλωθει στο τραγανο, ζεστο ψωμι μας και αλικνιστα ,αυθαδικα θα μας γνεφει για την πρωτη απολαυστικη δαγκωματια!Αυτη που σε καθε εισοδο της, ολοι σκυβουν με σεβασμο για την περισσια γευση της,για την ακατανικητη ομορφαδα της.Πολυ επιτυχημενη και σε συλληψη αλλα και σε εκτελεση συνταγη Κικη!!Θερμα συγχαρητηρια.Φιλια πολλα.πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καυτή δεν λες τίποτε, Φωτεινή μου! Όσο για το πατέ πιπεριάς είναι μοναδικό κι όταν το δοκιμάζεις το λατρεύεις!

      Διαγραφή
  6. Κική μου, θέλω αυτό ακριβώς που βλέπω στη φωτογραφία!!
    Αυτός ο πολτός πρέπει να είναι πραγματικά θεϊκός!
    Φανταστικό χρώμα και αναμφίβολα σπιρτόζικη γεύση!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, τα έχει όλα αυτό το πατέ ...είναι αριστούργημα. Ερμιόνη μου, χαίρομαι που σου άρεσε κι αν το δοκιμάσεις... σίγουρα θα το λατρέψεις. Φιλιά

      Διαγραφή
  7. φανταστική φωτογραφία και ωραία συνταγή! θα την τιμήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. latreyw ayti ti geysi me kimino, karidia kai cayenne pepper san sikoni mesa kai na to voutisw me psomaki, axxx! ti mou ekanes twra;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το δοκιμάσω κι έτσι όπως λες... είμαι σίγουρη ότι θα είναι ακόμη καλύτερο!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!