Τα γλυκά του κουταλιού και τα μυστικά τους...

Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο
Γλυκά του κουταλιού! Λίγες θερμίδες, όλη η γλύκα σε ένα φρούτο! Τρυφερές αναμνήσεις από μπουφέδες μιας άλλης εποχής γεμάτους με γυάλινα βάζα και μια ποικιλία από μικρά κρυστάλλινα πιατάκια, παρέα με ασημένια κουταλάκια (η μόνη πολυτέλεια εκείνης της εποχής) γεμάτα με γυαλιστερό, καλά 'δεμένο' σιρόπι γύρω από το φρούτο! Κάθε εποχή τα δικά της φρούτα... κάθε φρούτο τη δική του τέχνη... και οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες σπεσιαλίστες του είδους! Γυάλινα βάζα, με βιδωτό ή όχι καπάκι και λογιών λογιών γλυκά του κουταλιού έκαναν την εμφάνισή τους στις μαζώξεις της εποχής... Θυμάμαι σαν τώρα, τις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, στις ονομαστικές τους γιορτές (γιατί τότε ...τα γενέθλια ήταν γιορτή για τα παιδιά) ή σε ειδικές χαρούμενες περιστάσεις... περίμενα με λαχτάρα να δω τί γλυκό είχε η μία θεία ή η άλλη και να τα συγκρίνω με αυτά της μαμάς και της γιαγιάς μου που, στα δικά μου παιδικά μάτια και την δική μου, γεμάτη αγάπη ψυχή, ήταν πάντα τα καλύτερα! Εντάξει, δεν ήμουν αντικειμενικός κριτής, και τώρα το ξέρω ότι "αδίκησα"  πολλές φορές θείες μου ή φίλες οικογενειακές αλλά πώς μπορείς να πείσεις ένα παιδί ότι το γλυκό της γιαγιάς του δεν ήταν το καλύτερο;;; Θυμάμαι, σαν τώρα ...κι ας πέρασαν 23 χρόνια που "έφυγε", την ίδια να λέει... "αυτό το βάζο δεν θα το ανοίξουμε ...είναι για τον ...γαμπρό"!!!!!!! Νομίζω ότι όλα τα σκέφτονταν οι γιαγιάδες της εποχής (όχι ότι τώρα δεν το κάνουν απλά τώρα, υπάρχει ένας άλλος τρόπος σκέψης γιατί άλλαξε η όλη νοοτροπία της εποχής).
Θα μου πείτε... γιατί σας τα λέω, Σαββατοβραδιάτικα όλα τούτα;;;; Γιατί θυμάμαι πάντα τις συμβουλές της, όταν φοιτήτρια πια, είχα αρχίσει να ενδιαφέρομαι για την παρασκευή των γλυκών και γενικότερα για την κουζίνα. Θυμάμαι το τελευταίο γλυκό που έφτιαξε και ήταν γλυκό σταφύλι, με φώναξε και μου ζήτησε να το φτιάξουμε μαζί (μέχρι τότε μου έκανε γλυκιές εκπλήξεις καθώς όταν πήγαινα έβρισκα έτοιμα βάζα με διάφορα γλυκά του κουταλιού) και με συμβούλευε για να μάθω ...όπως συνήθιζε να λέει... (ναι, ναι ...είχα υπερβολική αδυναμία στη γιαγιά μου που "έφυγε" ξαφνικά και γρήγορα μια μέρα του Ιούλη πριν 23 χρόνια αν και ...δεν εγκατέλειψε ποτέ την καρδιά μου).
Γλυκό κουταλιού μήλο
Και να μερικές από τις συμβουλές της, πολύτιμα tips για την επιτυχία των γλυκών του κουταλιού και των μαρμελάδων...
-Κάθε φρούτο πρέπει να είναι στην εποχή του για να έχει όλη τη γεύση του (όταν είναι εκτός εποχής, έλεγε, είναι άνοστο).
- Υπάρχουν φρούτα που γίνονται γλυκό όταν αρχίζουν να ωριμάζουν (κεράσια, σταφύλια, βερίκοκα,  βύσσινα) και άλλα που γίνονται γλυκό πριν ωριμάσουν (φιστίκια, νεράντζια, καρύδια). Τα πολύ ώριμα φρούτα είναι για μαρμελάδα.
- Για να έχουμε ένα καλό γλυκό σύκο, πρέπει το σύκο να είναι αρσενικό δηλαδή απ' αυτά που είναι για επικονίαση και δεν θα γίνει ποτέ ώριμο σύκο.
- Τα λαχανικά που γίνονται γλυκό δεν πρέπει να είναι ώριμα γιατί τότε η μυρωδιά τους θα είναι "βαριά" (ντοματάκι, μελιτζανάκι).
- Στο γλυκό του κουταλιού, το φρούτο πρέπει να διατηρεί το σχήμα του και γι αυτό οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν σε κάποια γλυκά ασβεστόνερο αλλά και το χρώμα του... γι αυτό και η χρήση της γαλαζόπετρας σε κάποια άλλα.
- Κάθε φρούτο σχεδόν έχει τη δική του τεχνική, τους δικούς του κανόνες προετοιμασίας και θέλει το δικό του χρόνο. Γι αυτό και άλλα φρούτα τα κόβουμε, τα ξεφλουδίζουμε ή τα αφήνουμε ολόκληρα.
- Για να έχουμε ένα καλό γλυκό κουταλιού ντοματάκι, το λαχανικό μας πρέπει να είναι πράσινο. 
- Το μελιτζανάκι πρέπει να είναι μικρό και άγουρο.
- Όταν κάνουμε πέταλα λουλουδιών (τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεμονανθός) γλυκό του κουταλιού, τα μαζεύουμε νωρίς το πρωί για να έχουν έντονο άρωμα από λουλούδια του κήπου μας ή κήπου που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί για να μην είναι επικίνδυνα.
- Το κάθε γλυκό θέλει το άρωμά του. Το καρυδάκι, έλεγε, το ζητάει το μοσχοκάρφι (γαρίφαλο), το καρπούζι το δενδρισάκι (αμπαρόριζα), το σταφύλι τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το κυδώνι τη βανίλια του. Όσο για το μήλο, άλλοτε έβαζε κανέλα κι άλλοτε... μέντα ή δυόσμο! Στο τριμμένο καρότο ή το κυδώνι, συχνά έβαζε φλούδα πορτοκαλιού όσο έβραζε κι ετοιμαζόταν να μας γλυκάνει.
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο
- Το νερό κι η ζάχαρη γίνονται πρώτα σιρόπι και μετά υποδέχονται το φρούτο. Πάντα έβραζε το σιρόπι για μερικά λεπτά, κι όσο πιο μαλακό ήταν το φρούτο τόσο πιο πολύ το πλησίαζε στο δέσιμο πριν ρίξει μέσα τα λαχταριστά φρούτα. Αυτό γίνεται, έλεγε, γιατί τα φρούτα πάντα "αφήνουν" υγρό κι έτσι προλαβαίνουν να βράσουν (πολύ συχνά είχα την απορία πώς θα προλάβουν τα φρούτα να βράσουν αφού το σιρόπι ήταν ήδη βρασμένο... τελικά, είχε δίκιο και είναι μια τεχνική που την χρησιμοποιώ κι εγώ τώρα πια).
- Τα γλυκά του κουταλιού βράζονται σε δυνατή φωτιά και γρήγορα για να μην αλλοιωθεί το χρώμα και το άρωμά τους.
- Ανακατεύουμε ελάχιστα και μόνον με ξύλινη κουτάλα... ποτέ με μεταλλικό κουτάλι γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία τους.
- Καλό είναι να "ξαφρίζουμε" το γλυκό, επέμενε, όταν εγώ της έλεγα ότι μόλις σταματήσει ο βρασμός θα εξαφανιστεί και ο αφρός.
- Το γλυκό είναι έτοιμο όταν το σιρόπι "δέσει" δηλαδή όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες σ' ένα κρύο πιατάκι και αυτές διατηρήσουν το σχήμα τους.
- Ένας άλλος τρόπος δοκιμής είναι να ρίξουμε λίγο γλυκό σ' ένα πιατάκι και όταν κρυώσει  να πιέσουμε σ' αυτό τη ράχη ενός κουταλιού... εάν το κουτάλι κολλήσει τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο.
- Και μια σύγχρονη συμβουλή: εάν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και το βάλουμε στην κατσαρόλα μας θα πρέπει να σταματήσουμε το βράσιμο στους 110 βαθμούς.
- Εάν το γλυκό δεν πήξει καλά, δεν "δέσει" θα ξινίσει, θα "ζαχαρώσει" ή θα μουχλιάσει πολύ γρήγορα. 
- Θα "ζαχαρώσει" όμως και εάν το "δέσουμε" υπερβολικά.
- Πολλές φορές, ενώ έχουμε "δέσει" το γλυκό μόλις κρυώσει το βλέπουμε να αραιώνει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φρούτα έχουν "αφήσει" το χυμό τους. Τί κάνουμε;;; Το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει. Καλό είναι να αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα για μια νύχτα και την άλλη μέρα να το ξαναελέγχουμε εάν χρειάζεται "δέσιμο".
- Όταν τελειώσουμε το βράσιμο του γλυκού, καλό είναι να "ανακινούμε" την κατσαρόλα για να απορροφήσουν ακόμα περισσότερο σιρόπι τα φρούτα και να "φουσκώσουν".
- Δεν σκεπάζουμε ποτέ την κατσαρόλα με το γλυκό, όσο αυτό είναι ζεστό για να μην γίνει σκουρόχρωμο και χάσει τη λάμψη του.
- Πριν να τελειώσει το βράσιμο του γλυκού, πρέπει οπωσδήποτε να βάζουμε χυμό λεμονιού ή ξινό. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε 1 1/2 κ.σ. γλυκόζη (νεώτερη ανακάλυψη γιατί η γιαγιά μου δεν έβαζε ποτέ).
- Μέσα στο βάζο με το γλυκό δεν βάζουμε ποτέ βρεγμένο κουτάλι γιατί θα ζαχαρώσει μετά από λίγες μέρες.
- Εάν το γλυκό του κουταλιού ζαχαρώσει ή μουχλιάσει, αφαιρούμε τη μούχλα και το ξαναβράζουμε, για μια δύο βράσεις, με ελάχιστο νερό.
- Εάν το σιρόπι του είναι λίγο, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και 1 ζάχαρη και το "δένουμε".
- Τα φρούτα πρέπει να είναι μέσα στο σιρόπι και ποτέ έξω γιατί θα ζαχαρώσουν.
- Όταν ανοίγουμε ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού καλό είναι μετά να το διατηρούμε στο ψυγείο, έως ότου καταναλωθεί όλο.
- Χρησιμοποιούμε ασβεστόνερο, προαιρετικά, σε γλυκά όπως βερίκοκο, δαμάσκηνο, σύκο για να μην "ρυτιδιάσουν" και να μην διαλυθούν.
- Αν στο γλυκό χρησιμοποιήσουμε ασπρισμένα αμύγδαλα, πρέπει να είναι στεγνά, γι αυτό τα αφήνουμε σε ζεστό φούρνο για 5-6 λεπτά.
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
- Τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό πρέπει να είναι σχολαστικά πλυμένα, αλλά και αποστειρωμένα.
Βάζουμε το γλυκό ζεστό στα βάζα, κλείνουμε το καπάκι και τα βάζουμε ανάποδα έως ότου κρυώσει το περιεχόμενό τους.
- Όταν κρυώσουν, η ένδειξη ότι έχουν κλείσει σωστά είναι το καπάκι τους που στο κέντρο του έχει "βαθούλωμα" προς τα μέσα.
- Διατηρούμε τα κλειστά βάζα σε σκοτεινό και ξηρό μέρος (ιδανικά μέρη ...οι μπουφέδες που είναι εκτός κουζίνας).
- Πολλές φορές η γιαγιά μου έφτιαχνε βάζα με γλυκό για δώρα σε συγγενείς και φίλους. Είναι ένα πολύ ωραίο γλυκό δώρο που ακριβώς επειδή είναι χειροποίητο έχει ανεκτίμητη αξία μιας και το συνοδεύει η αγάπη μας. 
- Ιδανικό δώρο είναι ένα βάζο με ανάμεικτο γλυκό του κουταλιού. Εάν θελήσουμε να παρασκευάσουμε ένα ανάμεικτο γλυκό, τότε κάνουμε μια μικρή σχετικά ποσότητα από κάθε φρούτο χωριστά για να μην αναμειχθούν και οι γεύσεις. Βάζουμε μόνον ζάχαρη, όση και το φρούτο ή εάν πρόκειται για φρούτο ξινό λίγη περισσότερη από το βάρος του φρούτου, χωρίς καθόλου νερό. Σιρόπι θα γίνει ο χυμός που θα βγάλει το φρούτο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αρωματικά που να ταιριάζουν σε όλα τα φρούτα και να φροντίσουμε να υπάρχει αρμονία χρωμάτων. Όταν το κάθε γλυκό είναι έτοιμο τότε το βάζουμε στο βάζο. 
Κάποια στιγμή, σε επόμενη ανάρτηση, θα σας παρουσιάσω ένα ανάμεικτο γλυκό. 
Γλυκό κουταλιού βύσσινο
Καλό σας βράδυ και καλή Κυριακή να έχετε!

42 σχόλια:

  1. Φανταστικές οι συμβουλές της γιαγιάς σου! Πήρες την χάρη της! Αυτό με την ξύλινη κουτάλα ισχύει και για τις μαρμελάδες;
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια και ναι αυτό με την ξύλινη κουτάλα ισχύει και για την μαρμελάδα γιατί η μεταλική κουτάλα "ρίχνει" τη θερμοκρασία του μείγματος.
      Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα να έχετε!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Κικη μου!Πολυτιμες οι συμβουλες σου!Εισαι παντως τυχερη που ειχες τετοια γιαγια.Τωρα καταλαβαινω απο που κληρονομησες την αγαπη σου για την κουζινα.Εχεις δικιο για τα φρουτα εποχης.Σημερα πηρα ντοματακια για να κανω γλυκο(εγω κανω τα ΡΟΜΑ)και επειδη η ποιοτητα τους ηταν χαλια τελικα τα εκανα σαλτσα για το φαγητο.Καλο βραδυ Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αναστασία μου... Ωωωωω η αλήθεια είναι ότι έψαξα κι εγώ το Σάββατο αλλά δεν βρήκα στη γειτονιά μου ντοματάκια. Εγώ προτιμώ τα άλλα μικρά ντοματάκια αλλά σκέφτομαι να δοκιμάσω και με τα ΡΟΜΑ αφού λες ότι εσύ κάνεις μ' αυτά. Πολύ καλά έκανες γιατί τα ΡΟΜΑ είναι ωραία για σάλτσα...είχα κι εγώ το ίδιο με κάποια βερίκοκα και τελικά τα έκανα μαρμελάδα αντί για οτιδήποτε άλλο! Την καλημέρα μου, ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και φιλιά!

      Διαγραφή
  3. υπέροχη ανάρτηση Κική μου, πολύ πολύ χρησιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έρη μου αν και θεωρώ ότι τα γνωρίζεις αυτά τα μυστικά! Κυρίως για όσες ξεκινούν τώρα να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού είναι! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία ανάρτιση όπως πάντα! ¨Ετσι για να μαθαίνουν και οι νεότεροι! Μπράβο κοπέλα μου καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Ζουζού! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου. Να είσαι καλά και να έχεις μια γλυκιά εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραία ανάρτηση είναι αυτή Κική μου!!! Γέμισαν τα μάτια μου λαμπερά χρώματα, ένιωσα τη γλύκα κάθε κουταλιάς σου, άκουσα τα λόγια της δικής μου μανούλας όταν μου έδινε οδηγίες για τα γλυκά και γέμισε ο τόπος μυρωδιές φρέσκων φρούτων και αρμπαρόριζας!!! Με πήγες πολύ πίσω σήμερα και σ΄ευχαριστώ. Εγώ φτιάχνω κυρίως το βερίκοκο (καϊσι το έλεγε η μαμά μου)και το κεράσι (λόγω καταγωγής από Έδεσσα) αλλά μου αρέσουν όλα, ειδικά όταν είναι φτιαγμένα από ειδικές στο είδος, όπως εσύ!!
    Μπέττυ (anthivolon)
    Καλή Κυριακή να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέτυ μου καλημέρα... πάλι ανώνυμη σε έβγαλε ο χαζοblogger!!!! Χαίρομαι που σου έφερα στο νου γλυκιές θύμησες αλλά και φρουτένια αρώματα! Μακάρι να ήσουν κοντά να σε κεράσω κιόλας!-:)))) Καϊσι το έλεγε κι η γιαγιά μου και γινόταν ένα γλυκό...μα ένα γλυκό ...μούρλια! Όσο για το κεράσι ήταν και είναι από τα γλυκά που με συγκινούν λιγότερο από άλλα όπως το σύκο, το καρυδάκι και το βύσσινο!
      Να έχεις μια γλυκιά εβδομάδα και φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Κική μου,
    απίθανα είναι όλα!!!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Εφούλα μου και καλή εβδομάδα να έχουμε! Την καλημέρα μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Μέλωσε το στόμα μας!!
    Ωραία ανάρτηση Κική μου! Υπέροχα γλυκά έχεις στη συλλογή σου.
    Άντε και στο επόμενο!

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που νιώσατε τη γλύκα και που σου άρεσε το ποστ Χρυσαυγή μου. Ευχαριστώ για την ευχή και καλή εβδομάδα σου εύχομαι. Την καλημέρα μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Μπράβο Κικίτσα μου για την γλυκιά από γεύση και αναμνήσεις ανάρτηση!!!
    Τα γλυκάκια σου όλα, ένα κι ένα!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελενά μου και χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν αν και γνωρίζω ότι όλα αυτά τα κατέχεις καλά... Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Οπως παντα Κικη μου αισθανομαι οτι οι συμβουλες σου ειναι ανεκτιμητες!Χαρακτηριζονται απο σαφηνεια,ζωντανια λογου και κεφιου,λεπτομερειακη αναλυση και κυριως αγαπη!Αγαπη για καθε τι παραδοσιακο,για καθε τι που θα χαρισει χαμογελο στο προσωπο και ηδονη στον ουρανισκο.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα Φωτεινή μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μυστικά του γλυκού του κουταλιού κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Η τελευταία σου φράση είναι ακριβώς ό,τι με αντιπροσωπεύε! Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Αααααα! Ξέχασα να σου πω ότι τα μηνύματά σου έχουν μια καταπληκτική μαεστρία στον λόγο σχεδόν ποιητική... Γράφεις πολύ πολύ ωραία και απολαμβάνω να τα διαβάζω... Σ' ευχαριστώ και καλή συνέχεια

      Διαγραφή
  10. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση!

      Διαγραφή
  11. παρα πολυ ωραιες συμβουλές σε παρακαλώ πολυ μηπως εχεις συνταγή για γλυκο κουταλιού ελιά ή λικερ ελιας. Ευχαριστώ εκ των προτερω να εισαι παντα καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς με ελιά είτε σαν γλυκό είτε σαν λικέρ δεν έχω αλλά σου υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να βρω! Εάν βρω θα προσπαθήσω να κάνω ανάρτηση αλλά δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πότε!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου για εμενα που τωρα μαθαινω να φτιαχνω γλυκα του κουταλιου σε ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου για εμενα που τωρα μαθαινω να φτιαχνω γλυκα του κουταλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kalhmera kai kalh ebdomada.
    ... epsaxna gia kales syntages..oi kalyteres pou yparxoun einai oi dikesou tha tis xreiasto mia kai skeptome na asxolitho epagelmatika me autou tou eidous ta glykysmata!!
    eyxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα!
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ανοίξω βάζο αποστειρωμένο (γλυκό περγαμόντο) και να βράσω πάλι το σιρόπι που δεν μου έδεσε αρκετά και να ξεκινήσω πάλι νέα διαδικασία αποστείρωσης. Ευχαριστώ πολύ!
    Βασιλική Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνωνόματη Κική ,
    Θα 'ηθελα να σε ρωτήσω , όταν φτιάχνουμε γλυκο του κουταλιού με στεβια , για να δεσει το σιρόπι , εκτός από άγαρ άγαρ και ζελατίνη , τι μπορώ να βάλω??? ισως ενα μήλο??? Επίσης η αναλογία γι μισο κιλό γλυκού είναι 2.5 κουταλιες σούπας κρυσταλλική στέβια ...αν δεν ειναι κρυσταλική και ειναι η πιο ψιλή είναι η ίδια ποσότητα????
    Ευχαριστώ
    Κική Χασναφέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προσωπικά δεν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό με στέβια όσο κι αν δεν το πιστεύεις Κική μου! Παρ' όλα αυτά, εάν πρόκειται για μαρμελάδα, το να βάλεις ένα μήλο δεν βλάπτει γιατί έχει πηκτίνη ...μπορείς εκτός από το μήλο, να βάλεις μέσα σε τούλι τα κουκούτσια και τα φλούδια του για να αυξήσεις την φυσική πηκτίνη και να δέσει πιο γρήγορα η μαρμελάδα αλλά και το σιρόπι. Ωστόσο στο γλυκό του κουταλιού δεν γίνεται να βάλεις μήλο οπότε ίσως είναι καλύτερα να ψάξεις στο δίκτυο για συνταγές με την ακριβή ποσότητα κατά περίπτωση γιατί η στέβια δεν είναι εντελώς άγευστη όπως η ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι αν βάλεις πολύ μπορεί να σου πικρίσει ή να αφήσει άσχημη επίγευση. Δεν μπορώ να σου πω κάτι περισσότερο γιατί κι εγώ, εντελώς τυχαία, εχθές αγόρασα τη steviolina για να αρχίσω κάποια στιγμή τις δοκιμές.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπερα και απο εμενα καλοφαγωτα τα γλυκακια σας προσφατα εμαθα κατι για την στεβια οτι αυτη που βρεισκουμε στα σουπερ μαρκετ δεν πρεπει να βραζει σε μαρμελαδες και γλυκα βγαζει επικυνδινα γλυκαντικα μου το ειπε σεφ ζαχαροπλαστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπητη Κικη θα ηθελα τη βοηθεια σου. Μου ειπαν οτι το αγγουρακι που γινεται τουρσι γινεται και καταπληκτικο γλυκο κουταλιου. μήπως εχεις καμμιάσυνταγή? ευχαριστω εκ των προτερων..Χρυσουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρυσούλα... τώρα μόλις είδα το μήνυμά σου αλλά, δυστυχώς, πρώτη φορά το ακούω αυτό που λες. Θα το ψάξω πάντως αν και, αν έχεις αγγουράκια, φαντάζομαι ότι θα γίνονται κάπως σαν το μελιτζανάκι. Όταν έχω νέα θα σου απαντήσω από εδώ.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  20. Κική μου σίγουρα είσαι γλυκιά σαν τα γλυκά σου...μιλάς με τόση αγάπη για την γιαγιά σου μπράβο σου κορίτσι μου....κάνω γλυκό σύκο θα το τελειώσω αύριο....ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλο μεσημέρι αγαπητή μου
    Έφτιαξα μαρμελαδα νε θερινα φρουτα και μου βγηκε παρα παρα πολυ γλυκιά. Η υφή της ειναι καλη και η θσορροπια του γλυκου με το ξινο, τέλεια. Αν ριξω νερο θα αραιωσει πολυ. Τι πρέπει να κανω
    Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. ΣΤΑΜΆΤΗΣ ΚΑΝΕΛΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας τρόπος είναι να της προσθέσεις χυμό λεμονιού και να την αφήσεις να πάρει μια βράση. Άλλος τρόπος είναι να κάνεις κάποια άλλη με τα ίδια φρούτα με λιγότερη ζάχαρη και να την αναμείξεις με αυτήν που είναι πολύ γλυκιά.
      Καλό είναι να δοκιμάζουμε την μαρμελάδα αφού προσθέσουμε τα 2/3 της ζάχαρης γιατί πολλές φορές τα φρούτα είναι υπερώριμα και η μαρμελάδα μας γίνεται πολύ γλυκιά.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα!! Για γλυκό του ελιά έχετε κάποια συνταγή ή κάποιες συμβουλές;; Ευχαριστώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα... δυστυχώς δεν έχω φτιάξει ποτέ αυτό το γλυκό και δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι με μια "βόλτα" στο διαδίκτυο θα βρείτε σχετικές πληροφορίες.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  23. Γεια σας κ από εμένα.εκανα γλυκό πορτοκάλι κ έβαλα νερό στο σιρόπι με αποτέλεσμα να γίνει νερουλό.υπαρχει τρόπος διόρθωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, θα βράσεις το σιρόπι σε μέτρια φωτιά (θα στέκεσαι όμως εκεί από πάνω για να μην φουσκώσει και χυθεί) και θα το δέσεις ξανά.
      Εάν το έδεσες μια φορά είναι φυσιολογικό γιατί τις περισσότερες φορές το γλυκό αφήνει υγρά κι έτσι γίνεται νερουλό.
      Το σιρόπι χρειάζεται για να σκεπάζει το γλυκό και να αποφύγουμε το ζαχάρωμα... δηλαδή πάντα πρέπει να είναι αρκετό.
      Αν έχεις κάνει πολύ σιρόπι βάλτο σε ένα μπουκάλι για να το χρησιμοποιήσεις για να γαρνίρεις παγωτό, κρέμα, πανακότα ή να σιροπιάσεις παντεσπάνι για τούρτα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Φυσικά, θα βράσεις το σιρόπι σε μέτρια φωτιά (θα στέκεσαι όμως εκεί από πάνω για να μην φουσκώσει και χυθεί) και θα το δέσεις ξανά.
      Εάν το έδεσες μια φορά είναι φυσιολογικό γιατί τις περισσότερες φορές το γλυκό αφήνει υγρά κι έτσι γίνεται νερουλό.
      Το σιρόπι χρειάζεται για να σκεπάζει το γλυκό και να αποφύγουμε το ζαχάρωμα... δηλαδή πάντα πρέπει να είναι αρκετό.
      Αν έχεις κάνει πολύ σιρόπι βάλτο σε ένα μπουκάλι για να το χρησιμοποιήσεις για να γαρνίρεις παγωτό, κρέμα, πανακότα ή να σιροπιάσεις παντεσπάνι για τούρτα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα εκανα πρωτη φορά κυδώνι γλυκό όσο ηταν ζεστό είχε σιρόπι όταν κρυώσει δεν είχε καθόλου τι μπορω να κάνω τώρα;σωνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Φυσικά και σώζεται. Μπορείτε να φτιάξετε λίγο ακόμα σιρόπι και αφού το αφήσετε να βράσει για να είναι έτοιμο και "δεμένο" να του προσθέσετε το κυδώνι που είναι ήδη έτοιμο και να αφήσετε να βράσουν μαζί για 1-2 λεπτά. Μετά ξαναβάζετε σε αποστειρωμένο βάζο.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!