Τα μπισκοτάκια που σερβίρουν με τα παγωτά τα ξέρετε;;;; Ρητορική η ερώτηση, γιατί είμαι σίγουρη ότι όχι μόνον τα ξέρετε αλλά τα λατρεύετε κιόλας!!! Κι εγώ από μικρή είχα τρέλα μ' αυτά... τρέλα σας λέω!!! Αφού είναι τα πρώτα μπισκότα που έφτιαξα, με τη συνταγή που σας δίνω σήμερα, όταν ακόμη ήμουν στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Η συνταγή είναι από το περίφημο βιβλίο του Ν.Τσελεμεντέ, έκδοσης 1962, το αγαπημένο της μαμάς μου. Διαχρονικά, κλασσικά μπισκότα που γίνονται και από σοκολάτα!
Ντελικάτα, αρωματικά, βουτυράτα, αφράτα όσο χρειάζεται αλλά και τραγανά όσο χρειάζεται τα μπισκοτάκια που οι Γάλλοι τα ονομάζουν "γατίσιες γλώσσες", που πρωτοεμφανίστηκαν κάπου στον 19ο αιώνα σε πολλές χώρες του κόσμου για να συνοδεύουν περήφανα καφέ, τσάι αλλά και παγωτό. Όταν ήμουν μικρή λάτρευα το παγωτό αλλά το πρώτο που καταβρόχθιζα ήταν το μικρούλι αυτό μπισκοτάκι. Αν και τα χρόνια πέρασαν, η αγάπη μου για τα langues de chat δεν μειώθηκε.
Για να γίνουν τα langues de chat μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξερ ή όχι, κορνέ και να τα φτιάξουμε σαν ...μπαστουνάκια που με το ψήσιμο θα απλώσουν και θα πάρουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα, μια φόρμα που είναι η ίδια για langues de chat και για σαβαγιά αλλά εγώ τα έφτιαξα με κουταλίτσες χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού. Όπως και να τα γίνουν είναι το ίδιο απολαυστικά και αγαπημένα αλλά και ιδιαίτερα εύκολα και απλά.
Μπισκότα "Langues de chat", τα μπισκοτάκια του παγωτού
Περιγραφή : Μικρά, ντελικάτα, αφράτα και τραγανά συνοδεύουν ιδανικά παγωτό, καφέ, τσάι
Μερίδες:20-25 μπισκοτάκια
ΥΛΙΚΑ
- 120 γρ. βούτυρο μαλακό
- 120 γρ. ζάχαρη ψιλή ή άχνη
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 3 ασπράδια αυγών, μεγέθους Μ
- 1 κ.γλ. βανίλια υγρή (ή μια βανιλίνη)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Α' τρόπος με μίξερ, όπως ο Τσελεμεντές
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, για 10 λεπτά ή έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια των αβγών ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα (όχι ζύμη αλλά λίγο πιο πηχτό από το μείγμα του κέικ).
- Καλύπτουμε μια λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και την αλευρώνουμε ελαφρώς.
- Βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό, ίσιο κορνέ και βγάζουμε μπαστουνάκια.
- Βάζουμε στο φούρνο για 8-10 λεπτά, μέχρις ότου τα μπισκοτάκια χρυσίσουν γύρω γύρω.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε στο ταψί για 5-6 λεπτά ώστε να κρυώσουν και με τη λάμα ενός μαχαιριού τα μεταφέρουμε από το ταψί σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπολ ή μεταλλικό κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
Β' τρόπος ο απλός, χωρίς μίξερ και κορνέ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο και το δουλεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρις ότου μαλακώσει εντελώς και γίνει σαν βούτυρο.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ύστερα, προσθέτουμε ένα ένα τα ασπράδια των αυγών συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Τέλος, προσθέτουμε σε 2 ή 3 δόσεις το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα που είναι λίγο πιο πηχτό από το μείγμα του κέικ.
- Καλύπτουμε μια λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και την αλευρώνουμε ελαφρώς.
- Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε 2 κουταλιές σε οβάλ σχήμα, επάνω στην λαμαρίνα.
- Βάζουμε στο φούρνο για 8-10 λεπτά, μέχρις ότου τα μπισκοτάκια χρυσίσουν γύρω γύρω.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε στο ταψί για 5-6 λεπτά ώστε να κρυώσουν και με τη λάμα ενός μαχαιριού τα μεταφέρουμε από το ταψί σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπολ ή μεταλλικό κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Αν τα θέλουμε περισσότερο αρωματικά μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι.
** Επίσης, μπορούμε να τα καλύψουμε με σοκολάτα λιωμένη και κάποιον ξηρό καρπό.
🍪
🍪
Επίσης... ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μπλογκοφίλη Έρη από το υπέροχο μπλογκοσπιτάκι Captain Cook γιατί με σκέφτηκε και μου χάρισε το παρακάτω βραβείο και της ζητώ να με συγχωρέσει που άργησα να κάνω την ανάρτηση!
Μετά από το βραβείο πρέπει να πω 7 τυχαία πράγματα για μένα αλλά και να το χαρίσω σε κάποιες μπλογκοφίλες...
7 τυχαία πράγματα για μένα
1- Τον τελευταίο καιρό, είμαι μάλλον κουρασμένη γιατί ξεχνάω πολύ εύκολα ενώ πριν δεν μου συνέβαινε.
2- Σ' αυτές τις διακοπές θέλω να χαλαρώσω αν και δεν το πολυπιστεύω...
3- Λατρεύω να διαβάζω
4- Έχω να πάω σινεμά πολύ καιρό και τώρα θέλω να πάω να δω την ταινία "Ο σεφ και ο σεφ του".
5- Λατρεύω το κολύμπι και τα ταξίδια με πλοίο.
6- Με την κατάσταση που επικρατεί άρχισα να διαβάζω πολιτικοοικονομικά βιβλία προσπαθώντας να καταλάβω...
7- Δεν είμαι ρομαντική ούτε τώρα το καλοκαίρι.
Χαρίζω αυτό το βραβείο στα παρακάτω blogs
1- στη Χρυσαυγή http://laxtaristessyntages.blogspot.gr/
2- στην Κατερίνα http://kapaworld.blogspot.gr/
3- στη Σωσώ http://para-kelsoscooks.blogspot.gr/
4- στην Πέλα http://thatseat.blogspot.gr/
5- στη Dark chef http://chefkang.blogspot.gr/
6- στη Ζαμπία http://www.kitchenstori.es
7- στην Αναστασία http://starhomecraft.blogspot.gr/
Να είστε καλά και να περνάτε καλά!!