Τυροκρεμμυδόψωμο...


Ένα ψωμάκι με συνταγή προσαρμοσμένη στα "μέτρα" μας από συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου, χωρίς μαγιά. 'Οπως λέει η ίδια, ένα ψωμάκι που "ζυμώνουμε, ψήνουμε και τρώμε σε τρία τέταρτα της ώρας". Όπως προσθέτω εγώ, ένα ψωμάκι ιδανικό για καλοκαιρινές βουτιές στην διάσημη και πολυτιμημένη ελληνική, χωριάτικη σαλάτα. Ιδανικό συμπλήρωμα, σας διαβεβαιώνω... και εξακολουθώ να είμαι αμετανόητη για την επέλαση κάποιων ...θερμίδων μετά τις βουτιές...-:))))
Πέμπτη απόγευμα, κατά τις 7 ετοίμασα τα υλικά, με μερικές μικροαλλαγές που θα σας επισημάνω λίγο πιο κάτω. Στον χρόνο ρεκόρ, για ψωμί, των 14 λεπτών, μαζί με το πλύσιμο του φρεσκοκομμένου από τον κήπο δεντρολίβανου, του τεμαχισμού του κρεμμυδιού και του τριψίματος στον τρίφτη του κεφαλοτυριού το ψωμί ...φουρνιζόταν!!! Ναι, έμπαινε στον φούρνο... όπου όμως έμεινε 15-20 λεπτά παραπάνω από τον αναγραφόμενο χρόνο (που ήταν 40 λεπτά) έτσι ώστε να ροδοκοκκινήσει καλά! Η αλήθεια είναι ότι, επειδή το έψησα στις αντιστάσεις, όπως αναγράφεται στη συνταγή, άρχισα να προβληματίζομαι μήπως η κάτω αντίσταση έχει πρόβλημα αλλά τελικά σκέφτηκα ότι ίσως οι αντιστάσεις του δικού μου φούρνου δεν είναι τόσο "δυνατές". Γι αυτό, τονίζω πάντα ότι την πρώτη φορά που φτιάχνουμε κάτι. πρέπει να ελέγχουμε το ψήσιμό του έτσι ώστε να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο ψησίματος στο δικό μας φούρνο.
Πάντως, έγινε ένα πεντανόστιμο ψωμί (την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ήδη μασουλώ ένα ζεστό, μοσχοβολιστό, κομμάτι  του) σκούζοντας μμμμμμ!!!  'Εχει όντως  ...γεύση ακαταμάχητη! Η πρώτη σου επαφή μαζί του είναι τυρένια, μετά έρχεται... ραφινάτη... η γεύση του κρεμμυδιού και στο τέλος καταφθάνει το δεντρολίβανο που δεν μετανιώνω καθόλου γιατί έβαλα μόνον 1 κ.σ. (αντί για 2 που αναγραφόταν)! Η καημένη η ρίγανη... χάθηκε κάπου στο δρόμο... εξαφανίστηκε, σας λέω!!! Ίσως χρειαζόταν λίγη περισσότερη για να καταφέρει να συνυπάρξει με την έντονη προσωπικότητα του δεντρολίβανου. Πάντως, επιβεβαιώνω ότι αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για ένα ελαφρύ γεύμα με χωριάτικη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές!!! Θα μου πείτε... μαααα... πού πήγε η υγιεινή διατροφήηηη;;; Εντάξει, εντάξει τουλάχιστον τηγανιτές πατάτες φούρνου αλλά ...καλοκαίρι είναι ...ας κάνουμε και καμιά παρασπονδία!!!!! Δεν συμφωνείτε;;;; Πάμε λοιπόν τη συνταγή, μετά τις αλλαγές που έκανα...
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι άσπρο που φουσκώνει μόνο του 
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του 
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2  κ.σ. γάλα
1 κ.σ. δεντρολίβανο
1/2  κ.γλ. ρίγανη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνον το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο)
1 φλ.τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι Μετσόβου
250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο γάλα για το άλειμμα + λίγο κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν έως ότου γίνουν διάφανα (δηλαδή για 3 λεπτά περίπου).
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Κοσκινίζουμε το άσπρο αλεύρι σε μια λεκανίτσα,  προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης και το μπέικιν.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Τρίβουμε τα υλικά για λίγο με το χέρι μας και μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας συνεχώς, έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Τη ζυμώνουμε για λίγο, στον πάγκο της κουζίνας που τον έχουμε πρώτα αλευρώσε έτσι ώστε να γίνει αφράτη.
Δοκιμάστε κι ένα κόλπο που μάθαμε στην Αμ.Γεωργική Σχολή, στα σεμινάρια... αν η ζύμη σας φανεί λίγο "σφιχτή", σηκώστε την και πετάξτε την με δύναμη επάνω στον πάγκο της κουζίνας (εκεί που είστε κι εσείς εεεεε;;; όχι κάπου αλλού που ...έχουμε θέμα!!! χαχαχαχα... αστειεύομαι για την παρένθεση όχι για το προηγούμενο!). 
Χτυπώντας την 3-4 φορές, επάνω στον πάγκο της κουζίνας με δύναμη, θα δείτε αμέσως διαφορά... θα γίνει πιο μαλακή, γιατί "ενεργοποιείται" η γλουτένη που περιέχει το αλεύρι.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκατοστά και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο
Φτιάχνουμε με τη ζύμη ένα στρογγυλό καρβέλι και το τοποθετούμε στο ταψί.
Με ένα μαχαίρι το χαράζουμε βαθιά σε 3-4 μέρη.
Το αλείφουμε με γάλα και το πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά (η συνταγή έλεγε 40 λεπτά, αλλά το δικό μου ψωμί ήθελε κι άλλο ψήσιμο) ή έως ότου το ψωμάκι μας ροδοκοκκινήσει.
Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στο ταψί και μετά το βάζουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα για να μην "ιδρώσει" η κάτω πλευρά του και "μαλακώσει".
Ετοιμάζουμε πατάτες τηγανιτές ή τηγανιτές φούρνου, χωριάτικη σαλάτα και απολαμβάνουμε το μεγαλείο της γεύσης του.
Tante Kiki
24 Comments

24 σχόλια:

  1. καταπληκτικό!!τα λες τόσο κατανοητά που ακόμη και εγώ που δεν έχω καμία σχέση με την κουζίνα θα κάτσω να το κάνω!!!Φιλάκια και ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το ακούω αυτό GURU μου (φαίνεται ότι ακόμη κι εδώ λειτουργώ σαν καθηγήτρια... το επάγγελμα γίνεται δεύτερη φύση)γιατί ο στόχος μου είναι ακόμη και αυτός που ξεκινάει τώρα τα μαγειρικά πειράματα να μπορεί να τα φτιάξει... Προσωπικά όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω (πρωτοετής φοιτήτρια)το χρειαζόμουν και δεν το "συναντούσα" εύκολα!!! Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  2. Κική, στα αλήθεια το ψωμί, δείχνει αφράτο σαν κέικ! Και γρήγορο. Νομίζω ότι έκανες καλά που δεν έβαλες όλη την ποσότητα δενδρολίβανου. Αν και είναι ωραίο μυρωδικό, το πολύ πικρίζει. Το ίδιο και η ρίγανη. Κάποιες φορές, πρέπει να διαβάζουμε δυο φορές τα υλικά που μας προτείνονται και να βάζουμε και την δική μας εμπειρία σε λειτουργία. Θα προσπαθήσω να το φτιάξω για το αυριανό τραπέζι, έχω τα υλικά, ίσως κάποια παραλλαγή στο τυράκι. Με πολύ λίγο δενδρολίβανο όμως, γιατί δεν το θέλει καθόλου ο άνδρας μου.
    Ολικής άλεσης αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, δεν έχω δεί. Θα το ψάξω.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν κέικ, αν και όχι το πολύ αφράτο κέικ... κάτι ανάμεσα σε κέικ και ψωμί! Συμφωνώ μαζί σου Ειρήνη ότι πρέπει να λειτουργεί και η πείρα μας... προσωπικά, αν και λατρεύω το δεντρολίβανο, πιστεύω ότι το πολύ όχι μόνον πικρίζει αλλά δίνει και άσχημη γεύση ...άσε που καλύπτει οποιαδήποτε άλλη γεύση. Πάντως σ' αυτή τη ποσότητα ζύμης οι 2 κ.σ. μου φαίνονται ...υπερβολική ποσότητα. Όσο για το τυράκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε κίτρινο τυράκι σας αρέσει και είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχο!
      Το ολικής άλεσης το αλεύρι που φουσκώνει είναι η Φαρίνα Γιώτης, που υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ!
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  3. ωραια ακουγεται...θα το δοκιμασω!!!ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!! Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  4. Και μονο που είδα τα υλικά κατάλαβα περί τίνος πρόκειται!! Εχω πρόβλημα με αυτά τα ψωμιά όμως βρε Κική μου.. Θέλω να φάω όλη τη φρατζόλα!
    Φιλάκια καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έρη μου αλλά άσε κάτω τη φραντζόλα ...μπορεί να θέλει κι μικρούλης σου να φάει... χαχαχα Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Αχ Κικη μου το δηλωνω..πλεον δεν σε προλαβαινω!Εκει που παω να γραψω τα λογακια μου για μια συνταγη σου,την αλλη στιγμη βρισκω αλλη..και τι αλλη !! Συνταγουλα πολυαγαπημενη!!Μυρωδατο με πικαντικες πινελιες ψωμακι,λατρεμενη τραγανη νοστιμια,σχιστο η σκαστο-οπως θελουμε το ονομαζουμε-,για να ελευθερωνονται τα αρωματα των μυρωδικων και τυριων,χρυσαφενια και λαχταριστη οψη,μενουμε ανυποψιαστοι για την απολαυση που καραδοκει..Κικη μου μεγαλουργησες παλι,οφειλω να σε ασπαστω.Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου ...είναι υπέροχο και μοσχοβολιστό ψωμάκι!! Χαίρομαι που σου άρεσε... Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Κικη μου δεν εχω φτιαξει ποτε ψωμι αλλα φαινεται πολυ ευκολο και φουσκωσε πολυ.Θα το προσπαθησω.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολο κι από γεύση αξίζει τον κόπο... δοκίμασέ το κι είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχεις! Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Μας ανοίγεις την όρεξη αλλά και τους ....σιελογόνους αδένες κάθε φορά.Εύκολο και σίγουρα πεντανόστιμο. Στις αντιστάσεις ναι, αλλά στους πόσους βαθμούς θα το ψήσουμε;
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώκα μου το γράφω... στους 180 βαθμούς. Δοκίμασέ το ...είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει... κρίμα να μην είσαι κοντά να το δοκιμάσεις ζεστό από μένα!!! Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Κικίτσα μου γλυκιά τι ωραίο ψωμάκι είναι αυτό!!!Τι μ έχει πιάσει και μαγειρεύω και τρώω πολύ σύγουρα θα το φτιάξω!!!Χαίρομαι που είναι γρήγορο κι εύκολο μπράβο σου!!
      Το δωράκι σου θα το στείλω Δευτέρα συγνὠμη που σου το άργεισα αλλά δεν προλάβαίνω κικίτσα μου
      ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ!!!!

      Διαγραφή
    3. Καλώς τη Νασιούλα μου! Δεν πειράζει Νάσια μου και το φαγητό μια χαλάρωση και μια απόλαυση είναι...φάση είναι και θα περάσει!!! Μη ζητάς συγγνώμη για το δωράκι γιατί δεν έχεις χρόνο...αν θέλεις στείλτο τέλος Αυγούστου καλύτερα γιατί θα λείπω για μερικές μέρες! Πολλά φιλιά και μη μου στενοχωριέσαι για τίποτε!!!

      Διαγραφή
  8. Κικίτσα μου επέστρεψα και έχω γρήγορη σύνδεση επιτέλους!!!!
    Μπήκα να απολαύσω όχι μόνο το λαχταριστό ψωμάκι, αλλά και όλες τις νοστιμιές σου που "έχασα" τόσες μέρες!!!
    Βλέπω και αυτό το ροκφορένιο κοτοπουλάκι από κάτω και το λιμπίζομαι!!!
    Πολλά φιλάκια, να περνάς πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανακούφιση έεεεε;;; Σε καταλαβαίνω Ελενάκι μου κι εμένα κάτι ανάλογο με πιάνει όταν είμαι στο χωριό!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι προτάσεις μου...φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο! Θα δοκιμαστεί γρήγορα! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aχ!Είναι πραγματικά από τις αγαπημένες μου νοστιμιές!Επίσης, ένα σαγανάκι, ένα τζατζίκι και ένα ούζο παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπωωωω, όλα αυτά είναι εντελώς καλοκαιρινές απολαύσεις!!!!!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Αφού είδα την φετούλα σου την ψημένη, θα κόψω τώρα και μια καλή φέτα από το ψωμάκι σου κι' ας πάει και το παλι-άμπελο καλή μου Κική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No