Μοσχαρίσια κεμπάμ με σουμάκ και δίχρωμο πουρέ χωρίς γάλα και βούτυρο


Καλησπέρα σας! Βρήκα σούμακ ή αλλιώς σουμάκι, αναφώνησα (μέσα μου καλέ γιατί αν το έκανα απ' έξω μου θα με περνούσαν για ... εξωγήινη!) το προηγούμενο Σάββατο, που ήμουν στην Καβάλα και πήγα σ' ένα μοναδικό μαγαζί (το μοναδικό αλλά και υπέροχο) στην πλατεία Ομονοίας που έχει ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο νους του food blogger από μπαχαρικά! Θα μου πείτε...γιατί στην Θεσσαλονίκη δεν έχει;;;;
Είμαι σίγουρη πώς έχει, δεν είναι δυνατόν αλλά πού να κατεβαίνω τώρα στο κέντρο για μια τόση δα σταλίτσα σούμακ;;; Κάποια στιγμή είχε εμφανιστεί σε ένα από τα σούπερ μάρκετ της συνοικίας αλλά εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα που νόμισα ότι ...το ονειρεύτηκα (είδατε τί όνειρα έχω η γυναίκα;;;;; είπαμε, μην υπερβάλουμε κιόλας!!! χαχαχα). Το βρήκα, λοιπόν, την Καβάλα, το αγόρασα και έφερα το πολύτιμο, αρωματικό μου απόκτημα στο σπίτι... περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να το χρησιμοποιήσω... Φυσικά, η ευκαιρία δεν άργησε (αυτό έλειπε να αργήσει κιόλας!!!) και να σήμερα που σας παρουσιάζω τα μοσχαρίσια κεμπάπ μου που ...ελπίζω ότι θα τα λατρέψετε κι εσείς όσο κι εμείς... Πρώτα όμως λίγες πληροφορίες για το μπαχαρικό αυτό...
Το σούμακ ή σουμάκι είναι ένα πανέμορφο και πολύ αρωματικό, σκούρο κόκκινο μπαχαρικό. Το αρωμά του είναι ξινό και λεμονάτο. Προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς του δέντρου Rhus coriaria που έχει γύρω στα 250 είδη. Φύεται σε υποτροπικές και εύκρατες περιοχές όλου του κόσμου και είναι πολύ συχνό στην Β.Αμερική και την Αφρική. Ανάλογα με το είδος, μπορεί να είναι θάμνο ή δέντρο και το ύψος τους ποικίλει από 1-10 μέτρα. Οι καρποί του γένους Rhus, έχουν συνήθως σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα. 
Το σούμακ χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό σε πολλές χώρες του κόσμου για τη λεμονάτη γεύση του. Στη Μέση Ανατολή, το χρησιμοποιούν σε σαλάτες ή κρέας, στην Αραβική κουζίνας πολύ συχνά νοστιμίζει το χούμους ενώ στην Περσική, Κουρδική και Τουρκική κουζίνα προστίθεται και σε κεμπάπ.
Κατά την εποχή του Μεσαίωνα, στις Ισλαμικές χώρες το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο αλλά και για βαφή. Το 1970, στις ακτές της Ρόδου ανέσυραν από τον βυθό της θάλασσας ένα ναυάγιο του 11ου αιώνα όπου και βρήκαν μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου μπαχαρικού.
Όσο για το σαφράν, το γνωστό κρόκο Κοζάνης είναι γνωστές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του αλλά και η ικανότητά του να δίνει χρώμα στα φαγητά. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε σε παλαιότερη ανάρτηση.
Και τώρα ας περάσουμε στη σημερινή μας κουζινοπεριπέτεια που, αξίζει πράγματι, να στολίσει το τραπέζι μας ένα Κυριακάτικο μεσημεριανό. Ένα δέσιμο από αρώματα Ανατολής αλλά και Ελλάδας, με ένα συμπλήρωμα χρωματικό και γευστικό θα μας φέρει πιο κοντά σε μια "μικρή" κραιπάλη που, όμως, θα την απολαύσουμε. Είναι από 'κείνα τα πιάτα που δεν χρειάζεται να έχεις ποσότητα γιατί με τη χαρισματική τους γεύση ικανοποιούν τόσο την πείνα όσο και τις άλλες αισθήσεις μας...
Πάμε να δούμε τί έκανα και η αλήθεια είναι ότι, το συγκεκριμένο πείραμα, το φοβήθηκα με τόσα μπαχαρικά αλλά, τελικά, έδωσε τη μάχη του για να κάνει καμαρωτό την εμφανισή του και την κέρδισε!!!
ΥΛΙΚΑ  για 6 άτομα
Για τα κεμπάμ
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μέτρια πατάτα βρασμένη 
1 μικρή ντομάτα 
1/2 κόκκινη πιπεριά
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. ξερό δυόσμο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. σουμάκ (ή εάν δεν υπάρχει, πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή)
1 πρέζα πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
500 γρ. πατάτες βρασμένες
70 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μηλόξιδο
30-40 ml χλιαρό νερό
Αλάτι και λευκό πιπέρι
Ελάχιστο σκόρδο, σε σκόνη
Για τον πουρέ καρότου
500 γρ. καρότα βρασμένα
200 γρ. πατάτες βρασμένες
3 κ.σ. τυρί κρέμα
70 ml ελαιόλαδο
20-30 ml χλιαρό νερό
Αλάτι και λευκό πιπέρι
Ελάχιστο σαφράν (κρόκο Κοζάνης) σε σκόνη (για χρώμα αλλά και υγεία)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα κεμπάμ
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι  και όλα τα αρωματικά (δυόσμο, ρίγανη, σκόρδο, κόλιανδρο, σούμακ ...)
Βάζουμε στο multi και πολτοποιούμε το κρεμμύδι, την πατάτα, τη ντομάτα και την πιπεριά και τα βάζουμε στη λεκανίτσα με τον κιμά.
Ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει το μείγμα (προαιρετικά μιας και υπάρχουν φορές που δεν το κάνω).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, ζυμώνουμε μικρά ή μεγάλα κεμπάπ (προσωπικά, προτιμώ τα μικρά) και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε και 2 φλ.τσ. νερό και βάζουμε στο φούρνο.
Αφήνουμε τα κεμπάπ να ψηθούν καλά, από τη μια πλευρά (χρειάζονται περίπου 45 λεπτά), τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν και από την άλλη (περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο).
Μόλις ετοιμαστούν, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για να είναι ζεστά.
Για τον πουρέ πατάτας
Θρυμματίζουμε με το πηρούνι πρώτα τις βρασμένες πατάτες και μετά τις βάζουμε για πολύ λίγο (προαιρετικά, για να γίνει λείος ο πουρές) στο multi.
Μετά, βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και με το σύρμα ή με πηρούνι προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το μηλόξιδο το νερό (για να γίνει τόσο αραιός όσο τον θέλουμε) και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σκόρδο σε σκόνη.
Για τον πουρέ καρότου
Κόβουμε τα καρότα και τα πολτοποιούμε καλά στο multi.
Τα βάζουμε στο μπολ που θα φτιάξουμε τον πουρέ.
Ύστερα, θρυμματίζουμε τις πατάτες με το πηρούνι και τις βάζουμε κι αυτές στο multi να πολτοποιηθούν.
Τις βάζουμε στο μπολ με τα καρότα και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, τον κρόκο, αλάτι, πιπέρι και πολύ προσεκτικά το νερό για να τον κάνουμε όσο πηχτό θέλουμε (εμένα μου ξέφυγε παραπάνω νερό και μου έγινε σχετικά αραιός).
Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!!!
Tante Kiki
41 Comments

41 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα πρόταση Κική κι έχω σουμάκ.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ξανθή! Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Κική μου, πολύ καλή και η συνταγή και η παρουσίαση!! εγώ σουμακ δεν έχω αλλά που θα μου πάει θα βρω! φιλιά και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Pela μου και φαντάζομαι ότι στα μπαχαράδικα υπάρχει!!! Αξίζει να το ψάξεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Αχ κακούργα Κική δεν αντέχω θέλω να φάω την οθόνη!!!
    Το σουμακ φυεται και στην Ελλάδα αλλά εμείς δεν το συλλέγουμε..
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχιιιιιιιιιιιιιι... άσε την οθόνη κάτω!!!!!! Είναι προτιμότερο να σου στείλω ντελίβερυ έστω και στο Τορόντο!!!!!!! χαχαχαχα
      Αλήθεια Έρη μου δεν το ήξερα ότι φύεται και στην Ελλάδα αν και όταν διάβασα το εύκρατο κλίμα αναρωτήθηκα. Εμείς δεν το συλλέγουμε κι αυτό, όπως και πολλά άλλα (εδώ εισάγουμε φακές από τον Καναδά και λεμόνια από την Τουρκία...σαν να μην μπορούμε να παράγουμε δικά μας!! Τέλος πάντων, μεγάλη συζήτηση...) Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Φιλάκια και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα Κικη μου,τι θησαυρους γνωσεων αλλα και μαγειρικων δεξιοτητων κρυβεις?Ποσες εκπληξεις ακομα σκοπευεις να εμφανισεις?Δυο μερες τωρα με τις γαργαλιστικες σου προτασεις ,με κανεις να νιωθω ανεπαρκη.Ξεκινωντας με την χθεσινη τουρτα,την τουρτα που μου θυμιζει αναγεννησιακο μοτιβο με τα υπεροχα παστελ χρωματα και την αδιαμφισβητητα πεντανοστιμη γευση και τελειωνοντας με τηνπρωτοτυπη για τα ελληνικα δεδομενα χρηση του σουμακ σ'ενα κατα τα αλλα απλο φαγητο.Εξαιρετικη η εικονα ,τα χρωματα ελκυστικα ,σχεδον μπορω να γευτω την νοστιμια που σερβιρεται απλοχερα στο φιλοξενο blog σου.Καλο ΣΚ ,με αισιοδοξες παντα σκεψεις.Φιλια πολλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα καλή μου Φωτεινή. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά και τα υπέροχα σχόλιά σου. Προσπαθώ πάντα, αυτό εκ φύσεως, να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν θα ήθελα, όμως, να νιώθεις ανεπαρκής γιατί κι εσύ μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά... Απλώς χρειάζεται να ασχολείσαι με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και με την πείρα... έρχονται και διάφορες ιδέες για γευστικούς συνδυασμούς! Εξ άλλου παρακολουθώ και διάφορα σεμινάρια, κάτι που βοηθάει πολύ!
      Πάντως χαίρομαι πολύ που σου αρέσει το μπλογκοσπιτάκι μου, γιατί η πρόθεσή μου είναι να βρίσκετε έναν χώρο νόστιμο, φιλόξενο και χαλαρωτικό που και πρακτικά βοηθάει αλλά και βοηθάει να ξεφύγουμε από την γκρίζα πραγματικότητα!
      Σ' ευχαριστώ και πάλι. Καλή Κυριακή και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  5. ❤✿•.¸•.¸¸
    Muito, muito, muito bom!!!
    Que cores deliciosas!!!
    ♡ Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ✿•.¸¸✿⊱╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Κικίτσα μου!!!! Γερή, δυνατή και με το τραπέζι πάντα στρωμένο !!!! Το πιάτο της ημέρας λαχταριστό!!!!! Φιλια πολλα και καλό ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου δεν γιορτάζω...είμαι Βασιλική όχι Κυριακή... Εσύ όμως που γιορτάζεις έχεις τις ευχές μου κι από δω... Πάντως ευχαριστώ για τις ευχές ...είναι πάντα καλοδεχούμενες! Φιλιά και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  7. Καταπληκτική συνταγή φαίνεται, τέλεια παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε, δεν έχω λογια!!! Καλό καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου...Χρόνια Πολλά!!!...Να είσαι γερή!!! Και να σε χαιρόμαστε με τις νοστιμιές που μας ετοιμάζεις κάθε φορά!....
    Το σημερινό σου πιάτο λαχταριστό!... Να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γιορτάζω Χρυσούλα μου, είμαι Βασιλική όχι Κυριακή! Ευχαριστώ πάντως για τις ευχές! Χαίρομαι που σου άρεσε το σημερινό πιάτο!

      Διαγραφή
  10. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Ρένα... δεν γιορτάζω, Βασιλική είμαι όχι Κυριακή. Πάντως ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά για την εορτή σου !!!
    Καλό καλοκαίρι και καλά μαγειρέματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marie-Anne μου, δεν γιορτάζω... επίσης καλό καλοκαίρι και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία συνταγή!!! Τρελλαίνομαι για κεμπάπ!! Την κρατώ στο αρχείο μου και θα την φτιάξω σίγουρα!!!
    Να σε ρωτήσω λίγο κάτι; Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σουμάκ, έχει έντονη γεύση; Πού αλλού μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Και κάτι τελευταίο...αναφέρεις ότι μπορώ αν δεν το έχω να βάλω πάπρικα. Να βάλω την ίδια ποσότητα;

    Κική μου, ένα φανταστικό μαγαζί με ότι μπαχαρικό θέλεις βρίσκεται στην πλατεία Άθωνος, το πρώτο αριστερά με το που μπαίνεις, "Το Ελληνικόν" νομίζω λέγεται! Έχει τα πάντα, σίγουρα θα το ξέρεις! θα πάω να πάρω από εκεί σουμάκ!
    Την καλησπέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη.
      Το σουμάκ έχει έντονα λεμονάτη-ξινή γεύση και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε σαλάτα αλλά και κρεατικά. Ακόμη και στα γιουβαρλάκια, σε μπριζόλες ή σε κοτόπουλο μπορείς να βάλεις.
      Σ' ευχαριστώ για την πληροφορία όσον αφορά στο μπαχαράδικο... δεν το ήξερα... θα πάω μόλις μπορέσω!!
      Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Εστω και καθυστερημένα, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα! Το σουμακ το πήρα πρώτη φορα σε ενα ταξίδι μου στα Ιεροσόλυμα (εκει να δεις παράδεισος αρωμάτων) και απο τοτε το λατρεύω σαν μπαχαρικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι Έλενά μου ...σίγουρα θα έχει άπειρα μπαχαρικά εεεε;;; Είναι πραγματικά ...τέλειο μπαχαρικό και δίνει μια καταπληκτική γεύση!
      Μόνον που δεν γιορτάζω τώρα αλλά την Πρωτοχρονιά, πάντως οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  14. Ααα η ξανθιά τωρα ειδε οτι δεν γιορτάζεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχχαα... σου είπα οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Na sas stilw ap ti Smyrni, edw se kathe mpakaliko, se kathe soupermarket, sti laiki yparxei to soumak. Genika serviroume to kempap me kremmidi & maidano & soumak.
    Kali vdomada na exete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έίμαι σίγουρη ότι έχει παντού στη Σμύρνη και σίγουρα σε όλη την Τουρκία. Το ξέρω ότι σερβίρεται με κρεμμύδι και μαϊντανό αλλά ήθελα να βάλω πουρέ για συνοδευτικό μιας και τρώνε και οι μικρές μας και οι περισσότεροι στην οικογένεια δεν θα το έτρωγαν με σκέτο κρεμμύδι!!!-:))))

      Διαγραφή
    2. nai ta paidia genika den to protimane. exw kati allo gia to soumak: to afinw se ximo lemoni sto psigio kai vazw stis salates. Ginetai poly kalo. Xeretismous mou apo tin alli pleyra.

      Διαγραφή
    3. Ααααααα, να είσαι καλά Οζλεμάκι μου!!! Θα το κάνω... μια διευκρίνιση το αφήνεις για πόση ώρα;;;; Φιλιά από την απέναντι πλευρά-:))))

      Διαγραφή
    4. to ftiaxnw se ena miso litro mpoukalaki gia na min ksanaftiaksw kathe mera =) genika 2 wres einai arketa alla oso menei se fysiko ximo lemoni, einai akoma kalitera dioti fouskonei to soumak mesa sto ygro.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα!
    Η συνταγή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και θα ήθελα να ρωτήσω: Επειδή σήμερα λέω να πάρω μπόλικο κιμά και να πλάσω μπιφτέκια, αλλά και κεμπάπ. Τα κεμπάπ αυτά μόλις ζυμωθούν αντέχουν στην κατάψυξη μέχρι να έρθει η μέρα που θα μαγειρευτούν ή λόγω πατάτας μπορεί να αλλοιωθούν; Για να ξέρω, αν είναι να φυλάξω σκέτο τον κιμά και να τα πλάσω τη μέρα που θα μαγειρευτούν.
    Ευχαριστώ πολύ :)
    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι έχουν πρόβλημα στην κατάψυξη για μερικές μέρες... η πατάτα συνήθως αλλοιώνεται (δεν χαλάει ακριβώς απλά αλλάζει η υφή της) αν είναι ψημένη όχι έτσι μέσα στον κιμά.

      Διαγραφή
  17. Αχ, συγγνώμη!
    Μια ακόμα ερώηση: Κόκκινη πιπεριά ωμή ή τουρσί;
    Ευχαριστώ και πάλι!
    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιπεριά ωμή όχι τουρσί αν και ...τώρα που το λες μου βάζεις ιδέες!!! -:)))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No