Κρουασάν βουτύρου, μικρά και τρυφερά

Μικρά και τρυφερά, νόστιμα και με τη γεύση του βουτύρου να κατακλύζει στόμα και νου. Σκανδαλιστικά νόστιμα θα τα χαρακτήριζα κι έτσι πως είναι μικρά αν βάλουμε στη μέση ένα μικρό σοκολατάκι υγείας μπαίνουν στην χώρα της μικρής αμαρτίας που καταναλώνεται με ...λίγες τύψεις ξεσηκώνοντας όμως ...όλες τις ορμόνες της χαράς.
Χωρίς να είναι τα γνωστά κρουασάν σφολιάτας, έχουν μια δική τους προσωπικότητα αλλά κάνουν, επίσης, καλή παρέα με λίγο τυράκι κι ένα μικρό ντοματάκι... άντε και μια καρδιά από μαρουλάκι. 
Αφήστε που ετοιμάζονται εύκολα αν και ...τον θέλουν τον χρόνο τους. Αξίζει όμως τον κόπο μιας και δεν γίνεται να κάνουμε πάντα εύκολες λιχουδιές!!! 
Η συγκεκριμένη συνταγή ανακαλύφθηκε στο πολύ γνωστό Cook Book, 365 συνταγές, του "Έθνους". Εφαρμόστηκε με μικρές τροποποιήσεις και μπορώ να πω ότι απέφερε πολύ ωραία αποτελέσματα, τόσο σε υφή όσο και σε γεύση. Μπορούν να γίνουν 20-25 μικρά κρουσανάκια ή λιγότερα μεγάλα, που μπαίνουν στην κατάψυξη και βγαίνουν από 'κει όταν τα θέλουμε για να είναι μετά από το ξεπάγωμα... φρέσκα κι έτοιμα να μας χαρίσουν στιγμές γευστικής απόλαυσης. 
Η μόνη "αρνητική" έκπληξη που είχα... ήταν ότι η φωτογραφία στο βιβλίο είναι από κρουασανάκια σφολιάτας κι έτσι, ευτυχώς μόνον για λίγο ...μετά την πρώτη ανάγνωση της συνταγής, περίμενα ότι θα έχουν υφή σφολιάτας αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η συνταγή δεν είχε την τεχνική, ούτε, φυσικά, τα αποτελέσματα της σφολιάτας. Πάντως, αν και διαφορετικά, τα μικρά κρουασανάκια βουτύρου δεν αφήνουν κανέναν ουρανίσκο χωρίς ικανοποίηση!!!!
Ααααααα! Ξέχασα να σας πω... εγώ είχα στο δίπλωμα και δύο πολύτιμους και πολυαγαπημένους βοηθούς που, παράπονο δεν έχω... δεν μ' αφήνουν ποτέ χωρίς βοήθεια!!! Εντάξει, ξέρω, το έχω δηλώσει ότι είμαι χαζοθεία!!!!!!-:))))
Πάρτε κι εσείς τους δικούς σας πολύτιμους βοηθούς, λοιπόν και ανασκουμπωθείτε!!! -:)))))
Πάμε να δούμε τη διαδικασία;;; Ακολουθείστε με στην κουζίνα... μας περιμένει  καφές, μπισκότα αλλά και δουλειά...γιατί, τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπο!!!
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
150 ml χλιαρό νερό
130 ml χλιαρό γάλα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 βανίλια
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 κρόκο αβγού με λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Η ζύμη και το δίπλωμα
Μετά το ψήσιμο και το γέμισμα για τους μικρούς βοηθούς που ανυπομονούσαν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε κατά μέρος (εκτός ψυγείου).
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, τη μαγιά, το νερό και το γάλα.
Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή, λεία, ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια.
Λιώνουμε το βούτυρο, βάζοντάς το σε ειδικό σκεύος, στον φούρνο μικροκυμμάτων στη σκάλα για ξεπάγωμα για 2-3 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε παραλληλόγραμμο φύλλο και με ένα πινέλο αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνειά του.
Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος σε μικρό φάκελο και με τον πλάστη, ανοίγουμε και πάλι σε μακρόστενο φύλλο.
Απλώνουμε με το πινέλο, βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του και διπλώνουμε σε μικρό φάκελο αλλά στην άλλη του διάσταση (στην φαρδιά).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άνοιγμα φύλλου, άλειμμα με βούτυρο και δίπλωμα σε μικρό φάκελο, εναλλάξ κατά μήκος ή κατά πλάτος, μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
Στο τελευταίο άνοιγμα σε μακρόστενο φύλλο, πάχους 1 εκατοστού, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες και χωρίζουμε τις λωρίδες σε τρίγωνα (φωτό) στο μέγεθος που επιθυμούμε.
Διπλώνουμε το τρίγωνο, ξεκινώντας να τυλίγουμε από τη φαρδιά πλευρά και τελειώνουμε με τη "μύτη" του τριγώνου που έχει γίνει πια κρουασάν.
Δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου και τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες φούρνου με απόσταση 2-2.5 εκατοστά ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα αφήνουμε για 30 λεπτά, σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν και τα βάζουμε να ψηθούν για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Στο σημείο αυτό, η συνταγή έλεγε 15 λεπτά ψήσιμο αλλά στον δικό μου φούρνο τα κρουασανάκια ήθελαν κι άλλο γιατί ήταν εντελώς άσπρα. Ψήθηκαν καλά στα 27 λεπτά. 
Εσείς, καλό είναι να τα προσέχετε για να βρείτε τον ιδανικό χρόνο ψησίματος (ανάλογα με το μέγεθος που θα έχουν) στον δικό σας φούρνο.
Απολαύστε τα γεμιστά ή σκέτα με καφέ, κρύο τσάι ή απλά γάλα.
Τα πιτσιρίκια μας πάντως ξετρελλάθηκαν... ελπίζω και τα δικά σας!!!
Καλή σας νύχτα!!!

34 σχόλια:

  1. Αφού ανακατεύτηκαν..... μικρά χεράκια, σίγουρα τα κρουασάν έγιναν πεντανόστιμα.Οι φωτογραφίες τα δείχνουν στρουμπουλά και λαχταριστά.
    Φιλιά καληνύχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Σωσώ μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν και κρίμα να μην είμαι εκεί να σας φέρω μερικά για τον καφέ...πωπωωωω χαμός θα γινόταν!!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μα τι χεράκια είναι αυτά!!! Για φιλάκια!
    Συγνώμη Κική μου, αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην συνταγή, θαυμάζω χεράκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Αγγελική, θυμάσαι τα δικά σας χεράκια εεεεε;;; Χαίρομαι που σου άρεσαν τα ...χεράκια αλλά και τα κρουασάν (τα είδες τα κρουασάν;;; χαχαχαχαχαχα ...αστειεύομαι). Να είσαι καλά! Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα τα κρουασάν σου Κική μου.
    Είναι μια αδυναμία μου τα κρουασάν βουτύρου.

    Τα δικά σου έγιναν πολύ καλά αν και όχι σφολιατένια όπως λες. Κανένα πρόβλημα από μέρους μου!! χαχα !!!

    Οι μικροί βοηθοί έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω! Πολύ όμορφα τα φτιάξατε και με εξαιρετική υπομονή έτσι ώστε να γίνουν όλα ομοιόμορφα!!

    Ωραία η συνταγή και την κρατώ!

    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Χρυσαυγή μου... Έγιναν ωραία κι εύκολα. Ναι, οι μικροί βοηθοί είναι ανεκτίμητοι...πάρε τους δικούς σου κι εμπρός για παιχνίδια στην κουζίνα... έχει πλάκα!!! Καλά μη φαντάζεσαι ότι όλα είναι ομοιόμορφα... είναι αυτά που φωτογραφίσαμε, γιατί η μικρή έκανε κάτι κρουασάν στρογγυλά ...εκπληκτικά χαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. Αχ τι βλεπω νυχτιατικα.Πολυ χρησιμη ιδεα για πρωινο και οχι μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, χαίρομαι που σου άρεσε και πράγματι είναι ό,τι πρέπει για κολατσιό πρωινό ή απογευματινό αλλά και για μικρές λιγούρες!

      Διαγραφή
  5. ♡°º
    Tudo de bom!
    Boa Noite!
    °♫♫♪¸.•°`♡✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικά... φαίνονται..
    Ωραία συνταγή, ωραία περιγραφή, χίλια μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σοφία με τις υπέροχες δημιουργίες σου!!! Χαίρομαι που απόλαυσες το ποστ. Καλημέρα και φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Kαλημέρα Κική μου εξαιρετικά τα κρουασανάκια σου.Τέτοιους βοηθούς να είχα και καθόμουν όλη μέρα να φτιάχνω κρουασάν.Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ροδάνθη μου και ναι οι βοηθοί μου είναι υπέροχοι (όταν ασχολούνται με τέτοια και δεν κάνουν ζουζουλιές! χαχαχα)!! Περίμενε να μεγαλώσει και το δικό σου ανιψάκι και τότε θα έχεις κι εσύ αντίστοιχο βοηθό!!!-:)))
      Την καλημέρα μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Καλημερα Κικη και γεια στα χερια σου ,αλλα επιτρεψε μου να πω οτι οι δαφνες επιτυχιας ανηκουν δικαιωματικα στα λιλλιπουτεια χερακια των ανηψιων σου!Φανταστικα τα κρουασαν βουτυρου-ολοι τα αγαπαμε και τα τσακιζουμε μετα μανιας-,ο δε συνδυασμος με σοκολατα [γαλακτος κατα το δοκουν]ειναι ακατανικητος.Αν και τωρα που το σκεφτομαι με λιγη sauce,μια πολυ λεπτη φετα σολωμου και λιγο μαρουλακι θα μπορουσα να μπω στον πειρασμο να αδειασω το ταψι..Μπραβο Κικη μου,εξαιρετικη δουλεια,φιλια πολλα ισως πιο πολλα στα τριανταφυλλενια μαγουλακια των ανηψιων σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου... χαχαχαχα έχεις απόλυτο δίκιο, μου "έκλεψαν" τη δόξα!!! χαχαχα αλλά χαλάλι τους!!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν ... και με τη γέμιση όμως που μου λες, είναι λαχταριστά κι υπέροχα (αν και δεν είμαι πολύ φαν του καπνιστού σολωμού)! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλή συνέχεια γλυκιά μου και χαίρομαι που τα λέμε!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πω πω καθησα να φαω το πρωινό μου στο pc, αλλα ξαφνικά μου φαίνεται πενιχρό μπροστα σ'αυτά που μας δειχνεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί ωραίο πρωινό ξεκίνημα Έλενά μου! Έτσι παίρνω κι εγώ το πρωινό μου μπροστά στον υπολογιστή το Σαββατοκύριακο. Χαίρομαι που σου άρεσαν... εμπρός, πάρε μερικά!!!-:)))

      Διαγραφή
  10. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ.ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ,ΣΟΥΠΕΡ!!!!ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ.ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Γιασμίν... πράγματι τα κρουασανάκια έγιναν πολύ ωραία, δοκίμασέ τα και δεν θα το μετανιώσεις. Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Πω πω τι έπαθα πρωί πρωί!! και δεν έχω φάει τίποτα!!!φαίνονται τόσο λαχταριστά που αν τα είχα μπροστά μου θα τα τσάκιζα!!
    Καλημέρα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω μερικά Μαράκι;;;; -:))) Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Κική μου!
    Με τόσο άξιους βοηθούς, πώς να μη γίνουν τόσο όμορφα και λαχταριστά τα κρουασανάκια;
    θα είναι τέλεια για το πρωινό μας, αλλά και για όταν θελήσουμε να τσιμπολογήσουμε κάτι μέσα στη μέρα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ερμιόνη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Βρε φιλενάδα μην μου βάζεις πειρασμούς....και έχω πάμπολλες δουλειές να τελειώσω μέχρι την Παρασκευή και ταυτόχρονα να ετοιμάζω και γεννέθλια!!!
    Την κράτω όμως για αργότερα, γιατί μου αρέσει το "αθράτο" που διακρίνω στις φωτογραφίες σου!
    Όσο για το χεράκι που κάνει το θαύμα του! Τι να σου πω;
    Μακάρι να συνεχίσει έτσι και σε καλό δρόμο προς την κουζίνα.
    Πολλές καλημέρες.

    Υ.Γ. οι περιοδικό-συνταγές αλλά και όλες οι σύγχρονες εκδόσεις, θέλουν μεγάλη προσοχή στα όσα αναφέρουν. Είναι κάτι που πια το έχουμε διαπιστώσει όλες μας νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Πηνελόπη μου και μακάρι να είμασταν κοντά να σου στείλω μερικά! Όσο για τα χεράκια κι εγώ ελπίζω ότι μπαίνουν σε καλό δρόμο!-:)))) Έχεις απόλυτο δίκιο οι περιοδικο-συνταγές γιατί πολλές φορές την έπαθα αλλά τώρα πια έχω περισσότερη πείρα!!! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ευγενία μου!

      Διαγραφή
  15. Αυτο το στρουμπουλο χεράκι θέλω να "δαγκώσω" και όχι το κρουασανάκι!!!
    Κική μου τα κρουσανάκι σου βρε είναι τέλεια και πολύ λαχταριστά αλλά αυτο το χεράκι ρε παιδι μου αχ αχ αχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ αυτό το στρουμπουλό χεράκι καμμιά φορά έχει τόσα νευράκια που εκσφενδονίζει τα πάντα και αναρωτιέσαι πού πήγε το αγγελούδι γιατί είναι αθωόφατσα!!! χαχαχαχα Χαίρομαι που σου άρεσαν Έρη μου!

      Διαγραφή
  16. Μα με τέτοια βοήθεια από χρυσά χεράκια, μπορούσαν να μην βγουν χρυσά λαχταριστά κρουασανάκια??
    Κική μου δείχνουν υπέροχα, πολύ πολύ νόστιμα!!

    ΥΓ. Τσέκαρε και το inbox σου στο φέϊς, σε προσθέσαμε στο ομαδικό μέιλ για να τα λέμε κι από κει.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου! Είναι νόστιμα και αφράτα, πράγματι!! Οκ θα τσεκάρω το inbox στο φέις (ελπίζω να το βρω αν όχι σου στέλνω μνμ για να τα λέμε). Φιλάκια

      Διαγραφή
  17. Κική μου καταπληκτικά, χωρίς άλλα λόγια!!!!!!!΄Μπράβο στους βοηθούς!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν και φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!