Γλυκό κουταλιού βύσσινο


Καλησπέρα σας! Γλυκό κουταλιού βύσσινο!! Ένα γλυκό vintage, θα έλεγα, που άφησε το αποτύπωμά του εδώ και πολλά χρόνια στον μπουφέ της Ελληνίδας γιαγιάς κι ύστερα μαμάς κι ύστερα εγγονής και ποιός ξέρει;;;;
Μπορεί για πολλά πολλά χρόνια ακόμη, να κάνει την εμφάνισή του πάνω σ' ένα δίσκο με κεντημένο ή πλεκτό πετσετάκι- εργόχειρο κάποιων χρυσών χεριών, μέσα σε μικρό κρυστάλλινο πιατάκι όπου ακουμπά χαλαρά, ασημένιο ή όχι, ένα μικρό χαριτωμένο κουταλάκι, παρέα μ' ένα πανέμορφο κρυστάλλινο ποτήρι γεμάτο με δροσερό νερό. Γλυκιά νότα μιας άλλης εποχής που ακόμη και τώρα γεμίζει την καρδιά μας με τρυφερότητα από τις αναμνήσεις αλλά και τον ουρανίσκο μας με μιαν ανείπωτη, απλοϊκή αλλά μοναδικά υπέροχη γλύκα. Η γευστική μας μνήμη φέρνει στο νου, χέρια χρυσά αν και γερασμένα... να βγάζουν τα κουκούτσια από τα ξινούτσικα βυσσινάκια και μετά να τα καλύπτουν με ζάχαρη. Γλυκό βύσσινο!!! Ένα από τα πιο αγαπημένα μου... μαζί με τη βυσσινάδα, το άλλο μισό του, που ταιριάζει τόσο αρμονικά με παγωτό, κρέμα ή ρυζόγαλο αλλά και με βούτυρο, ξαπλωμένο τεμπέλικα πάνω σε μια φέτα ψωμί για να γλυκάνουν κάποια παιδικά χειλάκια και να χορτάσουν κάποιο παιδικό στομαχάκι.
Ναι, ναι, εφέτος έφτιαξα γλυκό του κουταλιού βύσσινο με τα βυσσινάκια της δικιάς μας βυσσινιάς και...νομίζω ότι μου πέτυχε (νομίζω) και θέλω να κάνω και βυσσινάδα και να κρατήσω τη νοστιμιά και την ομορφιά του όλο το χειμώνα (εάν προκάμει μέχρι τότε...) -:))))) Θέλετε να σας πω, πώς το έκανα;;;;; Απλό είναι αλλά τις περισσότερες φορές η ομορφιά και το νόημα της ζωής βρίσκονται στα απλά, καθημερινά πράγματα.
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό βύσσινα
  • 5 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι  νερό
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • 2 βανίλιες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.
  • Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τις βανίλιες και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Μετά βάζουμε μέσα τα βύσσινα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον αφρό όταν δημιουργηθεί και λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε το γλυκό μια νύχτα μέσα στην κατσαρόλα, για να βγάλει τα υγρά του και την επόμενη μέρα "δένουμε" ξανά το σιρόπι, βράζοντάς το λίγο ακόμη.
  • Βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε ανάποδα έως ότου κρυώσουν.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανακάνουμε γλυκό βύσσινο!
Tante Kiki
31 Comments

31 σχόλια:

  1. Πω πω Κικη τι εκανες παλι?Τι υπεροχο χρωμα ειναι αυτο?!!!Ολα αυτα τα παραδοσιακα γλυκα ειναι και τα πιο υγειινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε starhomecraft. Πράγματι είναι πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες! Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα Κικη μου.Διαβαζοντας τις πολυ τρυφερες αναφορες σου στις μνημες που ανασυρει το πραγματικα νοστιμο,απλο και ισορροπημενο αυτο γλυκο ,χαμογελασα.Στ'αληθεια αυτο το ταπεινο αλλα παραλληλα θεικο γλυκο των παιδικων μας χρονων,ειχε την πρωτοκαθεδρια στα ελληνικα νοικοκυρια.Σιγουρα ομως ειχε,εχει και θα εχει μια ξεχωριστη θεση στην καρδια μας,αφου και νοστιμο ειναι ,και με πολλους συνδυασμους το γευεσαι,αλλα κυριως διοτι το συνδεουμε με λατρεμενα προσωπα.Μπραβο Κικη για την παραδοσιακη συνταγη,για το ταξιδι πισω..στην παιδικη ανεμελια,γιατι χρωματισες επιτυχημενα οχι μονο το γλυκο σου ,αλλα και την μερα μας!Ευχαριστω για τις παντα ευγενικες απαντησεις.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Φωτεινή μου, πράγματι είχε την πρωτοκαθεδρία στα ελληνικά νοικοκυριά και πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά των περισσότερων νομίζω. Εξ άλλου αυτή η γλυκόξινη γεύση του ταιριάζει απίστευτα με πάρα πολλά εδέσματα...από γιαούρτι μέχρι μανούρι ψητό, με ενδιάμεσες τις κρέμες, τις κρέπες, τις αυγόφετες αλλά και ένα απλό κέικ. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι όταν οι αναρτήσεις μου προσφέρουν εκτός από γεύση και όμορφα συναισθήματα που τόσο χρειαζόμαστε όλοι μας στην δύσκολη αυτή εποχή. Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Αχ Κικίτσα μου, οι φωτογραφίες σου με αποτέλειωσαν!
    Το ωραιότερο καλοκαιρινό γλυκάκι κουταλιού!
    Μαζί με ένα ελληνικό καφεδάκι, και ένα ποτήρι παγωμένο νεράκι, δεν έχω τίποτε καλύτερο!!!
    Σου πέτυχε τέλεια!!!!!
    Και του χρόνου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενά μου... δεν το έκανα επίτηδες αλλά χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι πράγματι το ωραιότερο καλοκαιρινό γλυκάκι κουταλιού αλλά και το καλύτερο συμπλήρωμα για πολλά πολλά άλλα. Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Το γλυκο βυσσινο και το γλυκο καρπουζακι μου φερνουν τοσες αναμνησεις!!!Και φαινεται να σου βγηκε καταπληκτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έφερα αναμνήσεις κι ελπίζω χαρούμενες. Επίσης, χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. το πιο αγαπημένο μου Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο γλυκό το βύσσινο!!Το λατρεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Κική μου πολύ ωραίο το γλυκάκι σου σήμερα(και πως να μη το παινέψω εγώ.....άλλωστε έχω τ΄όνομα,δεν ξέρω για την χάρη χαχαχα!!!). Μου αρέσει πάρα πολύ το χρώμα του μπράβο γειά στα χέρια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι... πράγματι έχεις ωραίο όνομα ...για τη χάρη εσύ θα μας πεις...χαχαχαχα Πράγματι μου πέτυχε στο χρώμα...

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετικό χρώμα Κική! Και ένα από τα πιο απίθανα γλυκά του κουταλιού!
    Πολύ μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το παρουσίασες, νομίζω ξύπνησες σε όλους μας πολύ γλυκές μνήμες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου...είναι πράγματι ωραίο γλυκό και χαίρομαι που σας ξύπνησα γλυκές μνήμες...έτσι για να ομορφαίνει η καθημερινότητα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. wow..dear beautiful pictures! i enjoyed seeing it !


    If you have a minute, please check out my blog and follow me if you liked it. I'll appreciate it so much! Thanks!


    $30 RIRE giveaway on my blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε Κικίτσα ταυτιστήκαμε απόλυτα!
    Κι' εγώ χθες έκανα λίγο με αγριοβύσσινα από δένδρα του πεθερού, που μου ήρθαν πεσκέσι. Μικρούλικα βυσσινάκια και το κουκούτσι έβγαινε σχεδόν με το χέρι!
    Με υγεία και του χρόνου πάλι καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς έχουμε πολλά κοινά, απλά αυτή τη φορά ταυτιστήκαμε απόλυτα!χαχαχαχα Πωπώωωω έτσι που τα περιγράφεις, φαντάζομαι πόσο λαχταριστά ήταν!!! Επίσης και του χρόνου, με υγεία φιλενάδα και καλοφάγωτο!!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Κική μου!Μου αρέσει πάρα πολύ, το λατρεύω!!!
    Καλοφάγωτο και του χρόνου!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου, σ' ευχαριστώ!!! ΄Ελα να σε κεράσω!!!-:)))

      Διαγραφή
  12. Κική μου είδα χθες βράδυ για το βύσσινο και σήμερα πήρα στην λαική 3 κιλά...είμαι σε καλό δρόμο,η συνταγή είναι εξαιρετική και η διαδικασία αλλά πριν πετάξω τα κουκούτσια θέλω να σε ρωτήσω αν μπορούμε να τα κάνουμε τίποτα κι αυτά για να μην πάνε χαμένα.με τα βερύκοκα που έφτιαξα μαρμαλάδα δεν το ήξερα ότι τα κουκούτσια γίνονται λικέρ και τα πέταξα...κρίμα!
    Τα φυλάω και θα περιμένω απάντηση!!
    Ευχαριστώ πολύ ,σε χαιρετώ με πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, Λαμπρινή μου, σήκωσες τον πάγκο στη λαϊκή!!!! -:))) Είναι εύκολο το γλυκό αλλά τα κουκούτσια δεν ξέρω να τα κάνουμε κάτι γιατί το λικέρ και τη βυσσινάδα τα κάνουμε με τα βυσσινάκια. Έψαξα και στο δίκτυο και στα βιβλία που έχω αλλά για τα συγκεκριμένα κουκούτσια δεν βρήκα κάποια χρήση. Ναι από τα κουκούτσια του βερίκοκου κάνουμε λικέρ. Σ' ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και καλή σου επιτυχία στο γλυκό. Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Το πιο αγαπημένο γλυκό κουταλιού του καλοακιριού!
    Σου πέτυχε, Κική μου, έγινε υπέροχο.
    Καλοφάγωτο και του χρόνου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρελλαίνομαι για το γλυκό βύσσινο, το χρώμα του, το δεμένο σιρόπι του, κι άμα έχω και γιαουρτάκι μαζί, άστα! Πολύ ωραίο Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αχ Κική μου και μένα ακριβώς αυτό μου θύμησες, τα παιδικά μου χρόνια!! Λατρεμένο γλυκάκι που δεν έχω φτιάξει όμως ποτέ μόνη μου, ευκαιρία λοιπόν να δοκιμάσω! τσιμπάω ένα πιατάκι και σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλους μας, Pela μου το συγκεκριμένο γλυκό φέρνει θύμησες από τα παιδικά μας χρόνια. Δοκίμασέ το...δεν είναι δύσκολο! Καλέ, πάρε 2 πιατάκια κι όχι ένα... Φιλιά

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No