Μπατόν σαλέ με κεφαλογραβιέρα Μετσόβου και πέστο βασιλικού


Καλή σας μέρα! Σήμερα, προτελευταία μέρα του Ιούλη, είπα να ξεκινήσουμε την εβδομάδα με μια αλμυρή νοστιμιά μιας και είναι ένα ιδανικό σνακ για καλοκαιρινή εκδρομή, για την παραλία, για πάρτι αλλά και για ξαφνικές λιγούρες! Απλά, αλλά νόστιμα μπαστουνάκια, πανεύκολα στην παρασκευή τους, χωρίς απαιτήσεις μαγειρικής δεξιοτεχνίας ούτε και πείρας μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά τα καλοκαιρινά μας ντιπ... δοκιμάστε τα με το πατέ κόκκινης πιπεριάς που θα βρείτε ΕΔΩ και θα σας ενθουσιάσει ο συνδυασμός των γεύσεων. Φτιάξτε τα για το πάρτι του μικρού σας πρίγκιπα ή της μικρής σας πριγκίπισσας και ...σε χρόνο ρεκόρ θα αναρωτιέστε ...πού πήγαν! Μοσχοβολούν κυριολεκτικά και η αλήθεια είναι ότι τούτη τη στιγμή που γράφω τη συνταγή, μου "έχουν σπάσει τη μύτη" κι έτσι δεν μπόρεσα να αντισταθώ και έφαγα ...δύο!!!! Αυτά τα μπαστουνάκια θα σας "σέρνουν από τη μύτη" γι αυτό προσέξτε είναι άκρως ...επικίνδυνα με την ιδιαίτερη νοστιμιά τους και την επίγευση που αφήνουν στο στόμα... αυτή του πέστο βασιλικού.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο "Μαγειρική για κορίτσια" των εκδόσεων "Ψυχογιός".
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 - 80 γρ. καλαμποκάλευρο
125 γρ. κρύα μαργαρίνη σε κυβάκια
60 γρ. κεφαλογραβιέρα Μετσόβου ψιλοτριμμένη + λίγη ακόμη για το πασπάλισμα
40 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο (π.χ. Πεκορίνο Αμφιλοχίας)
1 αβγό ολόκληρο + 1 κρόκο (από αβγά μεγέθους L) 
2 κ.σ. σάλτσα πέστο βασιλικού *
1 πρέζα αλάτι** 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε και τα δύο άλευρα και ρίχνουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τους κύβους της μαργαρίνης και ζυμώνουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας έως ότου γίνει ένα μείγμα "ψιχουλιαστό".
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα αβγά και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Ύστερα, την ανοίγουμε σε φύλλο 28x23 εκατοστά με τον πλάστη (αν χρειαστεί αλευρώνουμε την επιφάνεια ανοίγματος του φύλλου) και το κόβουμε στη μέση.
Κάθε κομμάτι το ισομοιράζουμε σε 15 μπαστουνάκια.
Μπορούμε βέβαια να τα πλάσουμε με τα χέρια μας αλλά ο πρώτος τρόπος είναι πολύ πιο γρήγορος κι εύκολος.
Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να είναι το φύλλο ισόπαχο παντού.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητική επιφάνεια σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τα μπαστουνάκια μας.
Αλείφουμε με το ασπράδι αβγού που μας περίσσεψε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τυρί τριμμένο.
Βάζουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
Βγάζουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν πιο εύκολα, χωρίς να νοτίσει η κάτω πλευρά τους.
TIPS
* Αντί για πέστο βασιλικού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέστο ρόκας (θα το βρείτε ΕΔΩ) ή πέστο μαϊντανού (θα το βρείτε ΕΔΩ) ή πατέ κόκκινης πιπεριάς (θα το βρείτε ΕΔΩ).
** Προσοχή στην ποσότητα του αλατιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Εξαρτάται από το πόσο αρμυρά είναι τα τυριά και το πέστο που θα χρησιμοποιήσουμε. Για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τη ζύμη καλό είναι να ακολουθήσουμε την εξής σειρά:
Βάζουμε πρώτα τα τυριά και το πέστο.
Δοκιμάζουμε πόσο αρμυρό είναι το μείγμα μας και προσθέτουμε το αλάτι, έχοντας κατά νου ότι  θα τα πασπαλίσουμε και με λίγο ακόμη τυρί.
Τέλος, προσθέτουμε τα αβγά και ζυμώνουμε.
*** Η κεφαλογραβιέρα Μετσόβου που χρησιμοποίησα δεν είναι ένα τυρί αρμυρό, το κεφαλοτύρι αλλά και το πεκορίνο είναι πιο αρμυρά τυριά.
Καλή σας εβδομάδα!!!
Tante Kiki
26 Comments

26 σχόλια:

  1. Κικη μου εφαγες κιολας δυο???Θα σε μαλωσω!!!Γιατι δεν αντισταθηκες?Θα μου πεις πως ν'αντισταθει καποιος σ'αυτες τις χρυσαφενιες λιχουδιες,με την τραγανη υφαλμυρη γευση και το θεσπεσιο αρωμα του βασιλικου?Πως να αγνοησει αυτες τις πολυχρωμες κουπες που κρυβουν μεσα τους την εκπληξη?Κικη μου τι ευγευστα μπατον σαλε πρεπει να ειναι, αφου η εγγυηση νοστιμιας τους αποκαλυπτεται μεσα απο τα πλουσια υλικα τους!Μεγαλουργησες παλι και μας δωρισες ακομα εναν θησαυρο.Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο βασιλικός φταίει που έφαγα δύο κι όχι μόνον!!!!!!!! χαχαχα
      Αλλά είναι πράγματι πεντανόστιμα...Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, Κική μου!
    Πολύ ωραία η ιδέα σου, αλμυρό και ταυτόχρονα μυρωδάτο, εξαιρετικά!
    Και τι ωραία παρουσίαση!!!
    Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και η ιδέα δεν είναι δική μου... είναι του ...βιβλίου!!! Δική μου είναι μόνον η εφαρμογή και η παρουσίαση!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ νόστιμα φαίνονται!ότι πρέπει για πάρτυ ή για συνοδεία μπυρίτσας! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείχνουν απίθανα!!! Πολύ καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απορώ πως συγκρατήθηκες και έφαγες μόνο 2!!
    Δείχνουν απίστευτα λαχταριστά!!!!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα μου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη νομίζεις, δεν συγκρατήθηκα αλλά δεν το έγραψα!!! χαχαχα
      Είναι πράγματι αρωματικά και λαχταριστά!
      Επίσης καλή εβδομάδα Ελενά μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Κι εγώ το λιγουρεύτηκα αυτό το σνακ Κική μου! Αντί για καλαμποκάλευρο τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε μόνον αλεύρι για όλες τις χρήσεις δηλαδή αντικατέστησε το καλαμποκάλευρο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Απλά πρόσθεσέ το σταδιακά μήπως η ζύμη "πάρει" λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.

      Διαγραφή
  7. Γλυκιά μου Κική...Τι τέλεια πραγματάκια έκανες πάλι και τα κάνεις να φαντάζουν τόσο εύκολα και...τόσο νόστιμα!!! Τέλεια ιδέα και για ταξίδι!!! Δεν σου είπα ευχαριστώ νομίζω...για όλα.Για την υποστήριξη σου όλο αυτόν τον καιρό, για τα υπέροχα σχόλια και τις ευχές για το μικρό μου...Να είσαι καλά και να περνάς τέλια γλυκιά μου Κική....θεία Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Κατερίνα μου και για ταξίδι και για παντού!!! Δεν χρειάζεται να μου πεις ευχαριστώ γιατί εγώ σ' ευχαριστώ για την αισιοδοξία και τις ιδέες που μας χαρίζεις... Όσο για την υποστήριξή μου, είναι αυτονόητη γιατί σε εκτιμώ σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία αλλά και σαν μπλόγκερ... Για τις ευχές δεν έχω να σου πω τίποτα περισσότερο από το ότι ήταν μέσα από την καρδιά μου!!!
      Φιλάκι, να περνάτε τέλεια και μόλις επιστρέψουμε όλες... να κανονίσουμε να βρεθούμε!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Τέλεια τα μπικσοτάκια Κική μου, μα πως κατάφερες να σταματήσεις στα 2????
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίθανη η ιδέα σου!!! Στείλε μου κανένα!!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aχ!Πάλι αυτό το βλέπω για τη βεραντούλα μου τα βράδια !Αλλά και για σνακ στο γραφείο!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά είναι, ταιριάζει σε όλα και για όλα, χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Πινελιά μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Φαίνονται υπέροχα συνοδευτικά!!
    θέλω να σε ευχαριστήσω και πάλι για τις συνταγές σου Κική,
    είναι τόσο χρήσιμες, σε διαβάζω συνεχώς όμως δεν προλαβαίνω πολλές φορές να σου γράψω!!
    Νάσαι καλά, καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμα Μαντρίνα μου και χαίρομαι που σου άρεσαν και σου αρέσουν οι συνταγές μου! Μην ανησυχείς από έλλειψη χρόνου ξέρω καλά!!! Να είσαι καλά και φιλιά! Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  12. Μικρά (του χεριού μας...), λαχταριστά και νόστιμα. Γεμάτα χρώματα στην κυριολεξία και γεύσεις μυρωδάτες!
    Εικόνες πρόκλησης για να τα φτιάξουμε στην πρώτη ευκαιρία.

    Ντελίβερυ κάνετε από τη γειτονιά σας προς τα Νότια;
    Ααααχ! Δεν θέλω πολλά, λίγα, έτσι για το γουργούρισμα στο στομάχι στις δύσκολες εργασιακές ώρες, Βασιλική μου. :)

    Καλά να περάσεις στις διακοπές σου και να τις απολαύσεις στο έπακρον!
    Φιλιά
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ζαμπία μου που σου άρεσαν και λέω τους προσεχείς μήνες να προσπαθήσω να βρω τρόπο να κάνω ντελίβερυ...χαχαχαχα
      Οπότε, θα σου στέλνω όσα θέλεις... -:))))
      Επίσης καλά να περνάς!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Τι τέλεια μπαστουνάκια είναι αυτά Κική μου! Και μ' αρέσει πολύ η παιχνιδιάρικη διάθεση με την οποία τα έχεις φωτογραφήσει!
    Μη μου πεις ότι δεν σε βοήθησαν οι μικρές κυρίες;
    To συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ προσεγμένο! Το κάναμε δώρο στην ανιψούλα του Κωστή και κατενθουσιάστηκε!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακούγονται και φαίνονται νοστιμότατα!! Θα τα προτιμούσα με το πατέ κόκκινης πιπεριάς μιας και δεν μου αρέσει το πέστο βασιλικού αλλά ούτε κι αυτό του μαϊντανού! Είμαι σίγουρη με το πατέ κόκκινης πιπεριάς θα είναι απίθανα!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No