Καλή Κυριακή!


Καλή σας μέρα... Ο Ιούλιος τελειώνει... το καλοκαίρι προχωρά! Ας μη χάνουμε καιρό κι ας απολαύσουμε θάλασσα, νοστιμιές, χαλάρωση και παρέα με αγαπημένους!!! Ας απολαύσουμε διάβασμα στην παραλία ή στη βεράντα... έτσι για να ταξιδέψουμε λιγάκι ...έστω και νοερά.
Σήμερα θα σας δείξω 2 βιβλία που διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα κι ενθουσιάστηκα. Βέβαια, δεν έχουν καμμιά σχέση μεταξύ τους αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα...
1- "Ό,τι μετράει στη ζωή" του Γιαν Γκόλντσταϊν    Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2005

Η ιστορία με δυο λόγια: 
Μια κοπέλα που πιστεύει πως δεν αξίζει πια να ζει.
Μια γριά γυναίκα, η γιαγιά της, που της μένει ακόμα λίγη ζωή.
Τι μπορούν να μάθουν η μια από την άλλη;
Απλά, τι θα πει εμπιστοσύνη κι ελπίδα, καθώς και το γέλιο και το κλάμα της ζωής.
2- "Η μαγειρική των Περιστάσεων" του Θάνου Ποταμιάνου  από τις εκδόσεις "ΕΣΤΙΑ".
Η επανέκδοση ενός βιβλίου που εκδόθηκε το 1943, λίγους μήνες πριν από την Aπελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Ένα, σχεδόν ιστορικό βιβλίο που μοιάζει επίκαιρο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά που μας δείχνει τί ακριβώς συνέβαινε στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων εκείνες τις δύσκολες εποχές.
Oπως έγραφε, τότε, ίσως, προφητικά ο Θάνος Ποταμιάνος «H μαγειρική των περιστάσεων είναι η μαγειρική των δύσκολων καιρών! Mια μαγειρική ιδιότυπη, πρωτότυπη, εκκεντρική, που δεν συγγενεύει με καμιά από τις γνωστές κουζίνες και που τις ξεπερνάει όλες σε πρωτοτυπία και σε σοφούς συνδυασμούς». 
Βιβλίο καλογραμμένο, καθόλου καταθλιπτικό (όπως ίσως θα πίστευε κάποιος) αλλά αντίθετα αισιόδοξο με τον τρόπο του, μιας και δείχνει την εφευρετικότητα των Ελλήνων που καταφέρνουν με ταπεινά και φτωχά υλικά να δημιουργούν νοστιμιές και να ξεπερνούν την δύσκολη καθημερινότητα. Προσωπικά το διάβασα μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.
Να περάσετε όλοι μιαν υπέροχη Κυριακή κι από αύριο πάλι με συνταγούλα... αυτή τη φορά ...λίγο διαφορετική από τις άλλες!
Tante Kiki
20 Comments

20 σχόλια:

  1. Καλή Κυριακή Κική μου καλά να περνάς φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Κιη μου
    Καλη Κυριακη και σε εσενα!!Ευχαριστουμε που εστω και στις καυτες,δυσκολες μερες του καλοκαιριου μας σκεφτεσαι!!Σ'εμας που για καποιους λογους μενουμε πισω,οι αναρτησεις σου,ειδικα σε μερες και ωρες που ολοι βρισκονται σε μια παραλια ειναι βαλσαμο στην ψυχη!Ειδικα οταν εχουν να προτεινουν και καποιο βιβλιο ,τοτε γινονται ...τονωτικες ενεσεις ενεργειας,αισιοδοξιας και χαρας.Πολυ ενδιαφερουσες οι προτασεις σου,παντα το καλοκαιρι φροντιζω με το διαβασμα να 'αφηνομαι'και σχεδον το κατορθωνω.Αν μου επιτρεπεις,θα ηθελα και εγω με τη σειρα μου να προτεινω μια τριλογια της οποιας ο τιτλος ειναι' Ο Ατλας επαναστατησε'της Αυν Ραντ.Τη συνιστω ανεπιφυλακτα,προκειται για ενα αριστουργημα της λογοτεχνιας,για ενα προφητικο βιβλιο,που αν και γραφτηκε χρονια πριν(1957), εχει σαφεις αναφορες στο τωρα.Βαθια ανθρωπινο,καταπλησσει με τους δυνατους διαλογους και τους καταπληκτικους χαρακτηρες!Αν δεν το εχεις διαβασει μη το χασεις!!!Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κικίτσα μου σε ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.
    Ειδικά το δεύτερο βιβλίο, θα ψάξω οπωσδήποτε να το βρω, μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον!
    Να έχεις μιαν πολύ όμορφη Κυριακή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω ότι θα σου αρέσει αλλά και το πρώτο Έλενά μου είναι καταπληκτικό, γεμάτο έντονα συναισθήματα και το λάτρεψα!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα φιλενάδα! Λατρεύω το διάβασμα στην παραλία οπότε θα δοκιμάσω μια από τις προτάσεις σου!
    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε την πρώτη, η δεύτερη είναι πιο μαγειρική!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  5. kali kyriaki episis! (ax na min telionei simera, den thelw na paw sti douleia katholou) aytes tis meres egw ksanadiavasw to "Crete on a Shell" tou Byron Agianoglou (Enas Kanados, Politis kai Kritikos siggrafeas kai magiras.) aksizei na to ksanadiavasw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ξέρω το συγκεκριμένο βιβλίο, υπάρχει μόνον στα αγγλικά;;; Πάντα είμαι της άποψης ότι διαβάζουμε ό,τι μας ευχαριστεί.. -:))))

      Διαγραφή
    2. prepi na to exei kai sta Ellinika. Mporei na grapsei se aytes tis selides:
      http://open.salon.com/blog/byron_ayanoglu/
      http://gogreece.about.com/od/livingworkingingreece/gr/crete_halfshell.htm

      Διαγραφή
  6. Ενδιαφέρουσες οι λογοτεχνικές σου προτάσεις.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου!Εγώ θα διαβάσω το πρώτο, γιατί πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν πως δεν αξίζει να ζουν άλλο και έχουμε δυστυχώς άσχημη κατάληξη ενώ η ζωή είναι τόσο γλυκειά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το διαβάσεις γιατί είναι ΥΠΕΡΟΧΟ και σου αφήνει μια γλυκιά γεύση για τη ζωή... είναι τέλειοοο! Έχεις τόσο δίκιο!

      Διαγραφή
  8. Το δεύτερο το αγόρασα κι' εγώ την Πέμπτη το απόγευμα Κική μου, μαζί με άλλα, που θα τα έχω για ανάγνωση στην επόμενη φάση διακοπών μου.
    Και φαίνεται πραγματικά πολύ καλό.
    Πολλές καλημέρες και ίσως να καταφέρουμε να τα πούμε κι από κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααααααα, κατάλαβα, φιλενάδα... έκανες επιδρομή σε βιβλιοπωλεία!!! Κι εγώ κάνω... και το λατρεύω!!! Ναι είναι καλό όχι ακριβώς για τις συνταγές του αλλά γιατί βλέπεις ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή η εφευρετικότητα και η "αισιοδοξία" του λαού μας είναι η κινητήριος δύναμη της δημιουργικότητας και αυτή που βοηθάει τηνε επιβίωση!!!
      Μακάρι να καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά... περιμένω μέιλ!

      Διαγραφή
  9. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ Κ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΧΑΛΑΡΑ!!!!

    ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ!!ΘΑ Μ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ!

    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No