Μουχαλεμπί ...μαρμπρέ...


...υπέροχη συμφωνία σε λευκό και πορτοκαλί
Μουχαλεμπί ...μαρμπρέ...
Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα να έχουμε!  Έτσι, για ν' αρχίσει γλυκά η εβδομάδα, σήμερα μια κλασσική, υπέροχη, κατάλευκη κρέμα με μεταξένια υφή από την Ανατολή παντρεύεται μια ελληνικότατη, βαθειά πορτοκαλί, υπόξινη μαρμελάδα βερίκοκο!!! Ένα δίδυμο όμορφο και νόστιμο, γρήγορο και εύκολο, οικονομικό αλλά και δροσερό με χίλια διαφορετικά πρόσωπα, που καλύπτει και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους. Φυσικά, τώρα το καλοκαίρι, τα δροσερά κι εύκολα γλυκά παρελαύνουν στην πρώτη γραμμή μιας και, ειδικά, αν είναι Σαββατοκύριακο, θέλουμε να ξεκουραστούμε, να κάνουμε μπάνιο, να απολαύσουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και πάντως σίγουρα να μην μπούμε στην κουζίνα με αναμμένο το φούρνο ή τις εστίες για πολλή ώρα (ευτυχώς υπάρχουν και τα κλιματιστικά!!!-:))))).
Κι εγώ την ίδια επιθυμία είχα αυτό το ζεστό Σαββατοκύριακο που, αν και, παρέμεινα στη "βάση" μου λόγω υποχρεώσεων... το τελευταίο που θα ήθελα ήταν να περάσω το πρωινό μου μέσα στην κουζίνα!!!! Είχα κι ένα γάλα που, μόλις, την προηγούμενη μέρα είχε λήξει κι επειδή δεν πετάμε τίποτε... κατέληξα στο μουχαλεμπί!!! Είναι σχεδόν αμέτρητες οι φορές που φτιάχνω κρεμοειδή γλυκά σαν αυτό γιατί είναι μια εύκολη και σίγουρη λύση για όλους τους "συγκάτοικους" όχι στην τρέλλα αλλά στο τριώροφο!!! Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην τα "τσακίζει" ..."σκούζοντας" μμμμμμμμ! Μικρές και μεγάλοι όταν ακούν για κρέμες ...δίνουν αμέσως χωρίς συζήτηση "ψήφο εμπιστοσύνης"!!!-:))) Χωρίς λοιπόν προγραμματικές δηλώσεις, πέρασα κατ' ευθείαν στην εφαρμογή του προγράμματος με μια μικρή διαφορετική πινελιά, μιας και... μόλις την προηγούμενη μέρα είχα ετοιμάσει μια "ικανή" ποσότητα μαρμελάδας βερίκοκο, εντελώς απρογραμμάτιστα. Όχι, δεν ξύπνησα το πρωί της Παρασκευής λέγοντας σήμερα θα κάνω μαρμελάδα βερίκοκο!!! Αλλά διαπίστωσα τί θα κάνω όταν επέστρεψε ο πατέρας μου από τη λαϊκή της παλιάς μας γειτονιάς, όπου του αρέσει να τριγυρνάει και ανακάλυψα ότι είχαν... "προσγειωθεί" στον πάγκο της κουζίνας 3 κιλά βερίκοκα "στραπατσαρισμένα" (παρά την έρευνα δεν έγινε γνωστό με τί είχαν συγκρουστεί, αλλά σίγουρα ο αγαπητός παραγωγός που τα πουλούσε, βρήκε εύκολο στόχο τον πατέρα μου για να του δώσει τα αναξιοπαθούντα προϊόντα του!).
Μουχαλεμπί ...μαρμπρέ...

ΥΛΙΚΑ
 για 6 μερίδες
  • 1 lt γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κόρν φλάουρ (ή 100 γρ. νισεστέ)
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο 
Για το γαρνίρισμα
  • 1 κ.γλ. ανθόνερο σε κάθε κομμάτι
  • 5-6 βερίκοκα σε κομμάτια ή φετούλες
  • Φιστίκι Αιγίνης τριμμένο 
  • Λίγη άχνη

Μουχαλεμπί ...μαρμπρέ...

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα 2/3 από το γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε ένα μπολ και σ' αυτό διαλύουμε το κόρν φλάουρ.
  3. Μόλις το γάλα βράσει και η ζάχαρη έχει διαλυθεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα με το κόρν φλαουρ.
  4. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου η κρέμα μας πήξει (χρειάζεται περίπου  5 λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία του γάλακτος είναι ήδη υψηλή).
  5. Μόλις η κρέμα πήξει, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που πρέπει να είναι σε επαφή με την κρέμα και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου ώστε να κρυώσει αρκετά χωρίς όμως να κάνει κρούστα στην επιφάνειά της.
  6. Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια πιατέλα ένα τσέρκι, στρογγυλό ή τετράγωνο, και μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο και, ενώ είναι ακόμη χλιαρή, την βάζουμε στο τσέρκι προσεκτικά.
  7. Παίρνουμε με ένα κουτάλι μαρμελάδα και αφού τη βυθίσουμε στην κρέμα, κάνουμε σχέδια γυρίζοντας κυκλικά το κουτάλι.
  8. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην διαλυθεί εντελώς η μαρμελάδα.
  9. Την βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για 2-3 ώρες, έτσι ώστε να παγώσει εντελώς.
  10. Τέλος, την κόβουμε σε κομμάτια για να τη σερβίρουμε.
  11. Βάζουμε από πάνω 1 κ.γλ. ανθόνερο σε κάθε κομμάτι, μερικά κομμάτια φρέσκο βερίκοκο, λίγο φυστίκι Αιγίνης τριμμένο ή ολόκληρο και την αχνίζουμε.
Μουχαλεμπί ...μαρμπρέ...
TIPS
* Η συγκεκριμένη κρέμα μπορεί να αλλάξει χίλια πρόσωπα ανάλογα με τη φαντασία και τη διάθεσή σας.
* Είναι ένα ελαφρύ και νοστιμότατο επιδόρπιο για μικρούς και μεγάλους, που μπορούμε να το παρουσιάσουμε και μέσα σε μπολ ή σε ποτήρια, οπότε δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλο χρόνο αναμονής για να παγώσει και να σταθεί σε κομμάτι.
Θέλουμε την κρέμα μας ακόμη πιο δροσερή;;; Προσθέτουμε ένα γιαουρτάκι πριν βάλουμε το μείγμα γάλακτος-κόρν φλάουρ.

Μουχαλεμπί ...μαρμπρέ...
Απολαμβάνουμε τα αρώματα και τη γεύση της Ανατολής σε μια δροσιστική κρέμα στο σπίτι μας. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχετε!
Tante Kiki
Tante Kiki
30 Comments
No