Μοσχαράκι με αρακά


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να έχουμε!!!! Μαζί με τον καινούριο μήνα κι ένα κλασσικό αλλά νόστιμο φαγητό, γεμάτο άρωμα... το μοσχαράκι με αρακά που μπορεί να σταθεί σε καθημερινό ή και γιορτινό τραπέζι. Πριν μερικές ημέρες το μαγείρεψα και το απολαύσαμε όλοι. Δεν έχει σημασία εάν ο αρακάς ήταν κατεψυγμένος γιατί τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες κι όσο για το κρέας... ας φροντίσουμε να είναι μαλακό, από μοσχαράκι γάλακτος και δεν έχει τόσο σημασία εάν είναι από τα ακριβά κομμάτια του ζώου.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες
500 γρ. αρακά κατεψυγμένο 
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες σε κυβάκια
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε το κρέας.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τις μερίδες του κρέατος να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια, καρότα και πιπεριές και τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο.
Προσθέτουμε τον αρακά και τον αφήνουμε κι αυτόν να σοταριστεί ελάχιστα.
Προσθέτουμε το νερό, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, τον άνηθο και το μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά, προσέχοντας κάθε φορά που τελειώνει το νερό να αναπληρώνουμε λίγο-λίγο.
Ελέγχουμε το κρέας εάν έχει μαλακώσει και εάν ναι, τότε προσθέτουμε αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με λίγο γιαούρτι στραγγιστό και φρυγανισμένο ψωμί.
TIPS
* Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό αυτό σε χύτρα ταχύτητας, βράζουμε πρώτα το κρέας για 40 λεπτά, μετά ρίχνουμε το νερό και βάζουμε το ελαιόλαδο για να σοταριστεί.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τον αρακά, τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά και μετά βάζουμε 1 1/2 ποτήρι νερό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά εκτός από το αλάτι και κλείνουμε τη χύτρα.
Αφήνουμε να βράσει, για 20 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας και το φαγητό μας είναι έτοιμο. 
Εάν έχει ακόμα αρκετό ζουμάκι, το βάζουμε να "ξεβράσει" σε σιγανή φωτιά έως ότου μείνει με το λάδι του.
UPDATE: Ααααα συγγνώμην! Ξέχασα να σας γράψω και μια παραλλαγή που φτιάχνω πολλές φορές. Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, το αφήνω με λίγο ζουμάκι. Ανακατεύω καλά ένα ή δύο γιαούρτια με λίγο από το ζουμάκι, ένα αβγό και αλατοπίπερο, το βάζω στο φούρνο και ρίχνω την κρούστα γιαουρτιού από πάνω. Ανάβω το γκριλ (ή το φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου) και το γκρατινάρω έως ότου ροδίσει η επιφάνειά του.
Και μ' αυτή τη παραλλαγή, γίνεται λίγο διαφορετικό και εξίσου νόστιμο!! Προσοχή μόνον στην αναλογία του γιαουρτιού γιατί δεν πρέπει να είναι σε μεγάλη ποσότητα για να μην εξαφανίσει τη γεύση του αρακά. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!
Tante Kiki
19 Comments
No