Μοσχαράκι με αρακά

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να έχουμε!!!! Μαζί με τον καινούριο μήνα κι ένα κλασσικό αλλά νόστιμο φαγητό, γεμάτο άρωμα... το μοσχαράκι με αρακά που μπορεί να σταθεί σε καθημερινό ή και γιορτινό τραπέζι. Πριν μερικές ημέρες το μαγείρεψα και το απολαύσαμε όλοι. Δεν έχει σημασία εάν ο αρακάς ήταν κατεψυγμένος γιατί τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες κι όσο για το κρέας... ας φροντίσουμε να είναι μαλακό, από μοσχαράκι γάλακτος και δεν έχει τόσο σημασία εάν είναι από τα ακριβά κομμάτια του ζώου.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες
500 γρ. αρακά κατεψυγμένο 
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες σε κυβάκια
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε το κρέας.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τις μερίδες του κρέατος να σοταριστούν καλά απ' όλες τις πλευρές, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια, καρότα και πιπεριές και τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο.
Προσθέτουμε τον αρακά και τον αφήνουμε κι αυτόν να σοταριστεί ελάχιστα.
Προσθέτουμε το νερό, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, τον άνηθο και το μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά, προσέχοντας κάθε φορά που τελειώνει το νερό να αναπληρώνουμε λίγο-λίγο.
Ελέγχουμε το κρέας εάν έχει μαλακώσει και εάν ναι, τότε προσθέτουμε αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με λίγο γιαούρτι στραγγιστό και φρυγανισμένο ψωμί.
TIPS
* Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό αυτό σε χύτρα ταχύτητας, βράζουμε πρώτα το κρέας για 40 λεπτά, μετά ρίχνουμε το νερό και βάζουμε το ελαιόλαδο για να σοταριστεί.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τον αρακά, τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά και μετά βάζουμε 1 1/2 ποτήρι νερό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά εκτός από το αλάτι και κλείνουμε τη χύτρα.
Αφήνουμε να βράσει, για 20 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας και το φαγητό μας είναι έτοιμο. 
Εάν έχει ακόμα αρκετό ζουμάκι, το βάζουμε να "ξεβράσει" σε σιγανή φωτιά έως ότου μείνει με το λάδι του.
UPDATE: Ααααα συγγνώμην! Ξέχασα να σας γράψω και μια παραλλαγή που φτιάχνω πολλές φορές. Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, το αφήνω με λίγο ζουμάκι. Ανακατεύω καλά ένα ή δύο γιαούρτια με λίγο από το ζουμάκι, ένα αβγό και αλατοπίπερο, το βάζω στο φούρνο και ρίχνω την κρούστα γιαουρτιού από πάνω. Ανάβω το γκριλ (ή το φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου) και το γκρατινάρω έως ότου ροδίσει η επιφάνειά του.
Και μ' αυτή τη παραλλαγή, γίνεται λίγο διαφορετικό και εξίσου νόστιμο!! Προσοχή μόνον στην αναλογία του γιαουρτιού γιατί δεν πρέπει να είναι σε μεγάλη ποσότητα για να μην εξαφανίσει τη γεύση του αρακά. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

18 σχόλια:

  1. Άντε μπράβο! Μου έλυσες τα χέρια! Ειλικρινά δεν ήξερα τι να φτιάξω για αύριο. Τρέχω να το ετοιμάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλό κλασικό αλλά νοστιμότατο λατρεμένο γειά στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ αχ αχ αγαπώ πολύ τον αρακά, αλλά ο γιόκας μου κι ο άντρας μου δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα...
    Εγώ βάβαια θα τον φτιάξω γιατί τον ζήλεψα!
    Καλό μήναααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμμμ πολύ ωραίο και το τζιντζερ θα του πάει!
    Καλό μήνα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα! Κλασσικό φαγητό και του παει το μοσχάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα Κικι ...το μοσχαράκι καλό....αλλά ο αρακάς...αλλο πράγμα..μ'αρέέέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα Κικί μου!!!!!μοσχαρακι με αρακά...μμμ ..καλόοοοοοο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο τα φαγάκι σου! Από τα πιο αγαπημένα μας!
    Καλό μήνα Κικίτσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!!!!ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ .ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΤΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΝΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΥ ΒΑΛΩ.ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ .ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ!!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλη μου αγαπημένη, γιαμ γιαμ το φαγητό σου και πολύ αγαπημένο από μικρή. Όμως ποτέ δεν το έχω δοκιμάσει με γιαούρτη. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας!
    * Αθηνά χαίρομαι που σε βοήθησα στο καθημερινό πρόβλημα της επιλογής φαγητού. Ελπίζω να σου αρέσει ...στείλε μου εντυπώσεις.
    * Ροδάνθη να είσαι καλά!
    * Litsa φτιάξε αρακά, χώρισέ τον σε μερίδες και βάλτον στην κατάψυξη...εγώ έτσι κάνω όταν οι άλλοι δεν θέλουν κάποιο φαγητό που μου αρέσει!
    * Eri μου πράγματι το τζίντζερ του δίνει μια πολύ ωραία γεύση!!!
    * fotolabida1 ευχαριστώ πολύ.
    * Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου επίσης και ναι...αν και κλασσικό είναι ωραίο με μοσχάρι.
    * mia η αλήθεια είναι ότι κι εγώ λατρεύω κυρίως τον αρακά.
    * Ρουλα Σμαραγδένια μια ωραία κι εύκολη λύση για το καθημερινό πιάτο.
    * mia maria χαίρομαι που σου άρεσε!
    * Nάσια μου γλυκιά κι εγώ δεν χρησιμοποιώ πάντα τζίντζερ...δοκίμασέ το και περιμένω τις εντυπώσεις. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις φωτό.
    * Evie μου καλή χαίρομαι που σου αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό... δοκίμασε να το γαρνίρεις με λίγο γιαούρτι και θα δεις τη διαφορά.

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και πάλι, ευχαριστώ για την επίσκεψη και πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ μας αρεσει ετσι ο αρακας!
    Το φτιαχνω συχνα και παντα ειναι από τα καλυτερα γευματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Elpiniki είναι πράγματι από τα καλύτερα φαγητά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντα αγαπημένο φαγάκι το σημερινό πιάτο σου, γεια στα χεράκια σου!
    Και η παραλλαγή με το γιαουρτάκι πολύ ενδιαφέρουσα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΛΕΝΑ μου πάντα χαίρομαι όταν έρχεσαι για επίσκεψη και όταν σου αρέσει η πρότασή μου. Να είσαι καλά!! Πολλά φιλιά και επίσης καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπημενη Tante Kiki μου πολυ ωραια συνταγη το μισχαρακι με τον αρακα,αλλά δεν βλεπω πουθενα αρακα στην εκτελεσή της.......Κι εγω που ακολουθω κατα γραμμα τις συνταγες σου δεν ξερω σε ποιο σταδιο να βαλω τον αρακα στη κατσαρολα!!!!Παντως ολες οι συνταγες σου ειναι εξαιρετικες και σ ευχαριστουμε πολυ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!! Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση... προφανώς μου είχε ξεφύγει και δεν τον σημείωσα. Τώρα είναι εντάξει η συνταγή.
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και καλή επιτυχία! Γίνεται πεντανόστιμο φαγητό!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!