Κότσι χοιρινό γεμιστό με καπνιστό τυρί μετσόβου


...μελωμένο στο φούρνο με πατάτες
Ένα πολύ ωραίο πιάτο που δεν είχα ξαναμαγειρέψει, πριν από τα γενέθλιά μου, είναι το χοιρινό κότσι που με ενθουσίασε με τις ...αρετές του. Νόστιμο, όχι ακριβό σαν κρέας, μαλακό και εύκολο στο κόψιμο... με δυο λόγια, ιδανικό για να "κάνει κάποιος τραπέζι". Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μια μικρή διαδικασία την έχει αλλά ...αξίζει τον λίγο παραπάνω κόπο.
Η ιστορία ξεκίνησε από μια συνάδελφο, η οποία είχε ετοιμάσει ένα παρόμοιο πιάτο πριν μερικές εβδομάδες και μου μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος. Σκέφτηκα, λοιπόν, μιας και είχα γενέθλια να το ετοιμάσω για το μεσημεριανό τραπέζι και ψάχνοντας στο δίκτυο βρήκα μια συνταγή που μου άρεσε στην ιστοσελίδα www.radicio.com, αλλά ...βέβαια, την άλλαξα λίγο... ξέρετε εσείς, έτσι, για να γίνει το κότσι όπως το φανταζόμουν γευστικά! -:)) Δείτε πώς το έφτιαξα...
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα 
1 χοιρινό κότσι (γύρω στο 1.200 γρ.)
60 γρ. μετσοβόνε χοντροτριμμένο
1 1/2 κιλό πατάτες
2-3 καρότα σε ροδέλες ή μικρά καροτάκια
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Για τη μαρινάδα
2 μπουκάλια μπύρα
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κ.σ. πιπέρι
1/2 κ.γλ. αλάτι 
1/2 κ.σ. ρίγανη
1/2 κ.σ. θυμάρι
1/2 κ.σ. δενδρολίβανο
1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 1/5 κ.σ. μουστάρδα σκόνη ή κανονική
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όταν αγόρασα το κότσι, ζήτησα από τον κρεοπώλη να μου αφαιρέσει το κόκκαλο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ήθελα να το γεμίσω με μετσοβόνε και δεύτερον, γιατί χωρίς κόκκαλο ψήνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (απ' αυτή που θα το μαγειρέψουμε) πλένουμε το κρέας και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα.
Μαρινάδα
Βάζουμε σε βαθύ μπολ που χωράει το κρέας όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά.
Εάν δεν χωρούν στο μπολ και οι δύο μπύρες δεν πειράζει, μπορούμε να βάλουμε τη μία μπύρα και να συμπληρώσουμε με νέρο και την άλλη να την βάλουμε την επόμενη μέρα στη γάστρα για το ψήσιμο.
Βάζουμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, προσέχοντας να σκεπάζεται εντελώς, κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα μέχρι να το μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα.
Η μαρινάδα, πώς αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το ψήσιμο στη γάστρα
Το πρωί της επόμενης μέρας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το κότσι από τη μαρινάδα και αφού του κάνουμε "σχισμές" με το μαχαίρι βάζουμε μέσα λίγο αλατοπίπερο.
Ύστερα, γεμίζουμε το κενό που έχει από το κόκκαλο που αφαιρέθηκε με τριμμένο καπνιστό τυρί Μετσόβου.
Πώς γεμίζουμε το κότσι με καπνιστό τυρί Μετσόβου
Βάζουμε το κότσι με τη μαρινάδα στη γάστρα (προσθέτουμε και την δεύτερη μπύρα εάν δεν την έχουμε βάλει στη μαρινάδα) και βάζουμε τη γάστρα κλειστή στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου, πάντα με κλειστή τη γάστρα.
Ανοίγουμε πότε πότε τη γάστρα κι ελέγχουμε το νερό του φαγητού.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα καρότα σε ροδέλες.
Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, ρίγανη και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά μας και μετά τις 2.5 ώρες τα προσθέτουμε στο ήδη μισοψημένο κότσι.
Ψήνουμε με κλειστή τη γάστρα για 1,5 περίπου ώρα ακόμα.
Μόλις ροδοκοκκινήσουν οι πατάτες και το κρέας ...το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Εάν θέλουμε να ξεροψηθούν οι πατάτες ανοίγουμε τη γάστρα στην τελευταία μισή ώρα, εάν όχι τελειώνουμε το ψήσιμο του φαγητού με κλειστή τη γάστρα.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!
Καλή όρεξη!!!
Κι ένα δωράκι για την κουκλίτσα της αγαπημένης μπλογκοφίλης Νάσιας από το lacasitadeamistad.blogspot.com με τις καλύτερες ευχές.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , πάντα γερή και τυχερή να είναι η κορούλα σου Νάσια μου! 
Και του χρόνου!!
Tante Kiki
11 Comments
No