Σπαγγέτι με πέστο σπανακιού και ψωμί


Καλησπέρα σας αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες! Ελπίζω να είστε καλά όλοι και όλες εκεί έξω...
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για πέστο βασιλικού, πέστο μαϊντανού, πέστο ρόκας... αλλά για πέστο σπανακιού δεν ακούμε και πολύ συχνά!
Από την άλλη,  έχουμε συνηθίσει το ψωμί  να το χρησιμοποιούμε σαν συνοδευτικό του γεύματος, γι άλλους απαραίτητο ενώ για άλλους όχι. Ειδικότερα, το ψωμί που περισσεύει, τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά καταλήγει στα σκουπίδια. Κι όμως αυτό το ψωμί είναι κατάλληλο όχι μόνον για κρουτόν αλλά και για γλυκά και αλμυρά σουφλέ καθώς και για υλικό παναρίσματος. 
 Εξ άλλου, η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη όσο και η παρουσία του ανθρώπου στη γη και η δημιουργία του πέρασε διάφορες φάσεις μέχρι να εξελιχθεί και να φτάσει στη σημερινή του μορφή.
Το πρώτο ψωμί ήταν από καβουρδισμένους σπόρους κοπανισμένους ή τριμμένους και ανακατεμένους με νερό. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πηχτός χυλός που  ψήνονταν απ' ευθείας στη φωτιά.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης το ψωμί ζυμώνονταν με τα πόδια ενώ τα πρώτα οργανωμένα αρτοποιεία εμφανίστηκαν στη Ρώμη, επί αυτοκράτορα Τραϊανού (97-117 μ.Χ.) και στην Ελλάδα τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Το ψωμί προσφέρονταν στους Θεούς (θειαγόνοι άρτοι) και θεωρούνταν ιερό. Ο Χριστός έκανε αναφορά στον "άρτον τον επιούσιον" και κατά τον Μυστικό Δείπνο τον ευλόγησε και τον ομοίωσε με το Σώμα Του. Ακόμη και σήμερα έχουμε το γνωστό "'άρτο" της Αρτοκλασίας με τον συμβολισμό του.
Με άλλα λόγια, η ευλάβεια των ανθρώπων προς το καθημερινό ψωμί που ποτέ δεν πετούσαν δείχνει τη σημασία του στη διαβίωση αλλά και στη θρησκευτική ζωή.
Ας μαγειρέψουμε, λοιπόν, με ψωμί σήμερα... και η συγκεκριμένη πρόταση είναι του Β.Δρίσκα από το Βήμα Gourmet, η οποία πραγματικά με ενθουσίασε παρά την ελαφρά σκληρή γεύση του σπανακιού.
Αν λοιπόν μας αρέσουν τα ζυμαρικά, το σπανάκι και το ψωμί είναι η ιδανική συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο σπαγγέτι (ή άλλα ζυμαρικά)
200 γρ. σπανάκι πλυμένο και ζεματισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (τριμμένο σε ψίχουλα)
1 πρέζα σκόρδο γκρανυλέ (σε σκόνη)
2 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρά ψημένο στο φούρνο
1 κ.γλ. ξερό βασιλικό (ή κατεψυγμένο)
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι τρίχρωμο φρεσκοτριμμένο
100 γρ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και τα περιχύνουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, λίγο σκόρδο, το βασιλικό και την πάπρικα.
Τα ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε στη μια πλευρά του το κουκουνάρι, που το έχουμε πλύνει με άφθονο τρεχούμενο νερό και στην άλλη τα ψίχουλα του ψωμιού.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά έως ότου το ψωμί και τα κουκουνάρια αποκτήσουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Ετοιμάζουμε το πέστο σπανακιού:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε  2 φλ.τσ. νερό και το αφήνουμε να βράσει. 
Ρίχνουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά.
Ξεπλένουμε με κρύο νερό και το στραγγίζουμε.
Το βάζουμε στο multi , το σπανάκι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιούμε.
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σερβίρουμε με το σπανάκι, τα ψημένα ψίχουλα ψωμιού και λίγο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
Tante Kiki
3 Comments
No