Ατομικά ψωμάκια ...αφράτα κι αχνιστά


...από το φούρνο στο τραπέζι!
Καλησπέρα σας! Μια και σιγά-σιγά μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων σκέφτηκα σήμερα να σας δώσω μια συνταγή που την φτιάχνω πολύ συχνά,  αλλά και όταν έχω φίλους αλλά και σε γιορτές. Είναι μικρά ατομικά ψωμάκια που συνοδεύουν το γεύμα μας. Είναι από 'κείνες τις συνταγές που ποτέ δεν αποτυγχάνουν και αποτελούν μια από τις σίγουρες αξίες της κουζίνας μας.
Ελάτε να μάθουμε να τα φτιάχνουμε για να σας συντροφέψουν σε πολλά πολλά γεύματα, γιορτινά και μη και μη μου πείτε ότι ...η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα δεν είναι ...χαλαρωτική;;;;
ΥΛΙΚΑ για 22-25 ψωμάκια (ανάλογα με το μέγεθός τους)
50 γρ. μαργαρίνη
250 ml γάλα φρέσκο χλιαρό (38-40 βαθμούς Κελσίου)
1 κ.γλ. ζάχαρη
45 γρ. νωπή μαγιά ψυγείου(ή 1 φακελάκι σε σκόνη)
1 κ.γλ. αλάτι
420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 440 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της)
Για την επάλειψη
1 αβγό (προαιρετικά)
2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει είτε στην κουζίνα, είτε στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Σε μια γυάλινη (ή πλαστική) λεκανίτσα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό γάλα και τη μαγιά που την έχουμε θρυμματίσει εάν είναι νωπή.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθεί η μαγιά, προσέχοντας να μην πέσει η θερμοκρασία τους (εάν είμαστε σε ζεστό δωμάτιο ή δίπλα στο καλοριφέρ είναι εντάξει).
Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι μέσα στο μείγμα του γάλακτος - μαγιάς - βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι έως ότου η ζύμη μας γίνει λεία, μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα* και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, την ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και πλάθουμε ένα μπαστουνάκι που το κόβουμε σε 22-25 κομμάτια μικρά (θα διπλασιαστούν περίπου με το ψήσιμο).
Με κάθε κομμάτι πλάθουμε ένα ψωμάκι και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ξαναφουσκώσει λίγο.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ή την πασπαλίζουμε με αλεύρι (δεν είναι απαραίτητο να την αλείψουμε με λάδι). 
Χτυπάμε ελαφρά το αβγό και με ένα πινέλο κουζίνας αλείφουμε τα ψωμάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (εάν θέλουμε) και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα να ψηθούν για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Σερβίρουμε τα ψωμάκια μας χλιαρά για να μοσχοβολάνε στο τραπέζι ή κρύα.
TIPS
* Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο της κουζίνας , στους 30 βαθμούς για να φουσκώσει πιο γρήγορα.
Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στο φούρνο, μαζί με τα ψωμάκια που ψήνονται, ένα άλλο ταψάκι μισογεμάτο με νερό για να μην κάνουν τα ψωμάκια μας σκληρή κόρα.
Εάν δεν θέλουμε να αλείψουμε τα ψωμάκια μας με αβγό, τότε μπορούμε απλά να τα αλείψουμε με λίγο νερό (εγώ έτσι έκανα στα ψωμάκια της φωτογραφίας).
* Στη βασική ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά ή σπόρους όπως λιναρόσπορο, μαυροσήσαμο και ό,τι άλλο θέλουμε για να έχουμε μια πιο αρωματική παραλλαγή.
Επίσης, με τη συγκεκριμένη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε τυροψωμάκια, ελιοψωμάκια αλλά και μικρά πεϊνιρλί ή πιτσούλες που θα έχουν αφράτη ζύμη.
Φτιάξτε τα για το Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κι ενθουσιάστε την οικογένεια και τους φίλους σας με τη γεύση και το ψωμένιο άρωμά τους.
Tante Kiki
11 Comments
No