Ατομικά ψωμάκια ...αφράτα κι αχνιστά

...από το φούρνο στο τραπέζι!
Καλησπέρα σας! Μια και σιγά-σιγά μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων σκέφτηκα σήμερα να σας δώσω μια συνταγή που την φτιάχνω πολύ συχνά,  αλλά και όταν έχω φίλους αλλά και σε γιορτές. Είναι μικρά ατομικά ψωμάκια που συνοδεύουν το γεύμα μας. Είναι από 'κείνες τις συνταγές που ποτέ δεν αποτυγχάνουν και αποτελούν μια από τις σίγουρες αξίες της κουζίνας μας.
Ελάτε να μάθουμε να τα φτιάχνουμε για να σας συντροφέψουν σε πολλά πολλά γεύματα, γιορτινά και μη και μη μου πείτε ότι ...η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα δεν είναι ...χαλαρωτική;;;;
ΥΛΙΚΑ για 22-25 ψωμάκια (ανάλογα με το μέγεθός τους)
50 γρ. μαργαρίνη
250 ml γάλα φρέσκο χλιαρό (38-40 βαθμούς Κελσίου)
1 κ.γλ. ζάχαρη
45 γρ. νωπή μαγιά ψυγείου(ή 1 φακελάκι σε σκόνη)
1 κ.γλ. αλάτι
420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 440 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της)
Για την επάλειψη
1 αβγό (προαιρετικά)
2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει είτε στην κουζίνα, είτε στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Σε μια γυάλινη (ή πλαστική) λεκανίτσα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό γάλα και τη μαγιά που την έχουμε θρυμματίσει εάν είναι νωπή.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθεί η μαγιά, προσέχοντας να μην πέσει η θερμοκρασία τους (εάν είμαστε σε ζεστό δωμάτιο ή δίπλα στο καλοριφέρ είναι εντάξει).
Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι μέσα στο μείγμα του γάλακτος - μαγιάς - βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι έως ότου η ζύμη μας γίνει λεία, μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα* και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, την ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και πλάθουμε ένα μπαστουνάκι που το κόβουμε σε 22-25 κομμάτια μικρά (θα διπλασιαστούν περίπου με το ψήσιμο).
Με κάθε κομμάτι πλάθουμε ένα ψωμάκι και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ξαναφουσκώσει λίγο.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ή την πασπαλίζουμε με αλεύρι (δεν είναι απαραίτητο να την αλείψουμε με λάδι). 
Χτυπάμε ελαφρά το αβγό και με ένα πινέλο κουζίνας αλείφουμε τα ψωμάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (εάν θέλουμε) και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα να ψηθούν για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Σερβίρουμε τα ψωμάκια μας χλιαρά για να μοσχοβολάνε στο τραπέζι ή κρύα.
TIPS
* Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο της κουζίνας , στους 30 βαθμούς για να φουσκώσει πιο γρήγορα.
Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στο φούρνο, μαζί με τα ψωμάκια που ψήνονται, ένα άλλο ταψάκι μισογεμάτο με νερό για να μην κάνουν τα ψωμάκια μας σκληρή κόρα.
Εάν δεν θέλουμε να αλείψουμε τα ψωμάκια μας με αβγό, τότε μπορούμε απλά να τα αλείψουμε με λίγο νερό (εγώ έτσι έκανα στα ψωμάκια της φωτογραφίας).
* Στη βασική ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά ή σπόρους όπως λιναρόσπορο, μαυροσήσαμο και ό,τι άλλο θέλουμε για να έχουμε μια πιο αρωματική παραλλαγή.
Επίσης, με τη συγκεκριμένη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε τυροψωμάκια, ελιοψωμάκια αλλά και μικρά πεϊνιρλί ή πιτσούλες που θα έχουν αφράτη ζύμη.
Φτιάξτε τα για το Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κι ενθουσιάστε την οικογένεια και τους φίλους σας με τη γεύση και το ψωμένιο άρωμά τους.

11 σχόλια:

  1. Η μυρωδιά τους έφτασε μέχρι εδώ! Τι λαχταριστά που είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου έγραψες πάλι τι ωραία ψωμάκια είναι αυτά;Θα τα έχω υπ΄όψη μου για καποιο τραπέζι,γιορτές έρχονται όλο και θα χρειαστούν φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πάνω που έψαχνα συναγή για ψωμι ..να σου και πεφτει το μάτι ΚΙΚΙ μου στα ψωμάκια..τι ωραία που φαινονται!!!! μπορούμε να βάλουμε αλεύρι ολικής άλεσης;;; θα γίνουν το ίδιο ωραια;;;; αν δεις το σχόλιο μου το πρωί απαντησε μου θελω να τα φιάξω αυριο... φιλάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα
    Princess έλα να πάρεις!!-:)))

    Ροδάνθη σ' ευχαριστώ και ...δοκίμασέ τα!!-:)))

    Ρούλα Σμαραγδένια βάλε αλεύρι ολικής και άσπρο μαζί (μισό-μισό, με σκέτο δεν τα έχω φτιάξει) αλλά ίσως σου χρειαστεί διαφορετική ποσότητα γάλακτος!
    Πάντως, ναι θα γίνουν μια χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρούλα Σμαραγδένια εάν θέλεις αλεύρι ολικής βάλε φαρίνας ολικής άλεσης Γιώτης που φουσκώνει μόνη της (χωρίς καθόλου λευκό αλεύρι) νομίζω πώς θα είναι οκ αλλά πρόσεξε αυτό που σου είπα στο προηγούμενο μήνυμα!!!
    Πολλά φιλιά σε όλες κι ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέρνω ένα για κολατσιό φιλενάδα...και πάω φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φαντάζομαι ζεστό,με βουτυράκι...Καλό Σαββατοκύριακο φίλη μου!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερούδια. Κι εμείς έτσι τα φτιάχνουμε μόνο που αντί για μαργαρίνη βάζουμε φρέσκο βούτυρο. παρεμπιπτόντως ευχαριστούμε πολύ πολύ για το βραβειάκι που μας χάρισες!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙΚΗ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΤΑ.ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΚΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΟΙΤΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mia πάρε όσα θέλεις... φιλιάααα!

    "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο" και μέλι!!!!
    Καλό Σ/Κ και φιλάκια!!!!

    Pela Sofi το βραβειάκι το αξίζετε! Με φρέσκο βούτυρο είναι και η δική μου συνταγή αλλά είναι αρκετά αμαρτωλή γι αυτό βάζω μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου!!!

    Νάσια μου χαίρομαι που σου άρεσε!!! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από εδώ μύρισε φρέσκο σπιτικό ψωμάκι???
    Απο εδώ!!!
    Οι φωτογραφίες σου μιλάνε από μόνες τους Κική μου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!