Κυριακάτικες σκέψεις ...της εποχής!


Κυριακή πρωί σήμερα, με έναν καιρό που παραπαίει ανάμεσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα, μουντό αλλά όχι ιδιαίτερα κρύο! Πιο μουντοί όμως έχουν γίνει οι άνθρωποι... όλοι εμείς οι καθημερινοί αγωνιστές της ζωής!!! Σταμάτησα πια να βλέπω πρόσωπα γελαστά, ανθρώπους με κέφι να πηγαίνουν για να αγοράσουν την κυριακάτικη εφημερίδα τους στο περίπτερο της γειτονιάς, να κουβεντιάζουν με τους άλλους τους "κυριακάτικους γνωστούς" όπως τους λέω εγώ μιας και τους συναντά κανείς μόνον κάθε Κυριακή στο περίπτερο. Αντί γι αυτό, λιγοστοί πλέον όσοι σταθερά αγοράζουν εφημερίδα τις Κυριακές για να μη μιλήσουμε για τις καθημερινές. Άλλωστε γιατί να ...αγοράσουν εφημερίδα; Τα απαραίτητα νέα που, έτσι κι αλλιώς σε ελάχιστες πια περιπτώσεις είναι ευχάριστα, τα μαθαίνουν από τη τηλεόραση κι αυτά όταν ...θέλουν να μάθουν νέα και να ενημερωθούν γιατί άρχισε να επικρατεί η άποψη του "γιατί να μάθεις τα νέα;;; για να σε πιάσει κατάθλιψη;;;; έτσι κι αλλιώς χάλια είναι όλα"!!!! Το άσχημο είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν άδικο!!! 
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν συμφωνούσα κι ούτε συμφωνώ με τη συγκεκριμένη άποψη γιατί όταν δεν ξέρουμε τί συμβαίνει γύρω μας, στη ζωή μας, στη χώρα μας το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μην μπορούμε να αντιδράσουμε και να μην ξέρουμε τί μας περιμένει!!!! Άρα, για μένα τουλάχιστον αυτή δεν είναι λύση. Η ενημέρωσή μας είναι ένα ύψιστο όχι απλά αγαθό αλλά καθήκον προς εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο μέλλον όσο κι αυτό, τούτη την ώρα, φαντάζει αβέβαιο, σκοτεινό, καταθλιπτικό και χωρίς διέξοδο. Όσο κι αν τα παιχνίδια που παίζονται δεν είναι μόνον ελληνικά αλλά και παγκόσμια με έναν κοινό, κατά την άποψή μου, σκοπό... τον αποδεκατισμό και την καταβαράθρωση της μεσαίας αστικής τάξης, η οποία τα τελευταία χρόνια, όλο και βελτιωνόταν οικονομικά άρα και μορφωτικά και βιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι "σήκωνε όλο και περισσότερο κεφάλι" προς τα "ψηλά", προς το ανώτατα αξιώματα έχοντας την απαίτηση η γνώμη της και τα δικαιώματά της να γίνονται σεβαστά. Θεωρώ, λοιπόν, η ενημέρωση αλλά και η γνώση της ιστορίας είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που μας βοηθούν να βλέπουμε λίγο πιο μακριά από το τώρα και το ζοφερό σήμερα, να "παίρνουμε" κουράγιο αλλά και αποφάσεις για να αντιδράσουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια των λίγων να εξαθλιώσουν τους πολλούς. Κάπου, δεν θυμάμαι ακριβώς πού, διάβασα πρόσφατα ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 99% του πλούτου κι αυτό εμένα μου λέει "πολλά"!!!  Μου λέει, πρώτα πρώτα, ότι το ποσοστό όσων πρέπει να αντιδράσουν είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό όσων το συμφέρον είναι η εξαθλίωσή μας και άρα είμαστε ακόμα οι πολλοί και οι πολλοί ...έχουν δύναμη όταν έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Όταν ήμουν φοιτήτρια και είχαμε μάθημα Γαλλικής Ιστορίας, εγώ πάντα, μα πάντα βαριόμουν κι έλεγα... πάλι θα κάνουμε για μια τόσο ταραγμένη περίοδο γεμάτη δολοφονίες, δολοπλοκίες, εξευτελισμό, πείνα και εξαθλίωση;;;;; Τότε, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμασταν μπροστά σε καταστάσεις που αρχίζουν να μου φέρνουν στο νου τη Γαλλική Επανάσταση. Οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, η ζωή μας άνετη οικονομικά αν και όχι πλούσια, ξένοιαστη, με τη γλυκιά προσμονή του να τελειώσω το πανεπιστήμιο για να δουλέψω μιας και υπήρχαν θέσεις εργασίας. Κανένας δεν προβληματίζονταν, όπως τώρα τα παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας " πώς θα βρω δουλειά;;;" . Τώρα, μεγάλη πια, με όλα όσα ζούμε, μπορώ για πρώτη φορά να καταλάβω το μέγεθος της απελπισίας και της οργής του γαλλικού λαού στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης!!!!! Τώρα μπορώ να καταλάβω γιατί γίνονταν όλα αυτά!!!!  Θα μου πείτε... καλά γιατί μας τα λες όλα αυτά και μας πονοκεφαλιάζεις... μήπως εμείς δεν τα ξέρουμε;;;;
Όχι, δεν σας τα γράφω γι αυτό, είμαι σίγουρη ότι άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο βιώνει τη δύσκολη κατάσταση, ειδικά στη χώρα μας. 
Πάρα πολύ μικρομεσαίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα, άλλων η δουλειά μειώθηκε (μεταξύ αυτών και η δική μου κι αισθάνομαι ακόμη ευλογημένη που έχω κι αυτήν που έχω, μιας και οι γονείς δεν είναι πια εύκολο να στείλουν τα παιδιά τους σε μια δεύτερη ξένη γλώσσα όσο κι αν το θεωρούν απαραίτητο), άλλοι σκέφτονται  να μεταναστεύσουν, άλλοι ήδη έφυγαν κι άλλοι ξοδεύουν οικονομίες χρόνων για να συνεχίσουν να έχουν τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητά τους.
Φυσικά, δεν διαφωνώ καθόλου με την άποψη ότι τόσα χρόνια, οι Έλληνες έκαναν λάθη, τραγικά λάθη, λάτρευαν το δημόσιο άλλοι με το πρόσχημα της σιγουριάς κι άλλοι με το πρόσχημα της ασυδοσίας και της μη εργασίας, έκαναν σπατάλες, αγόραζαν άσκεπτα μεγάλα αυτοκίνητα χωρίς να έχουν το κατάλληλο οικονομικό υπόβαθρο, ξόδευαν για ρούχα μάρκας, ταξίδια και διασκεδάσεις, είχαν "βυθιστεί" στην κατάσταση που τους υπέδειξαν οι ...πονηρά σκεπτόμενοι "εκλεκτοί" που τους ήθελαν άκρατους καταναλωτές, έτρεχαν στους πολιτικούς για έναν διορισμό χάνοντας έτσι κάθε ίχνος αξιοπρέπειας (διαφωνώ με την άποψη βέβαια ότι φταίει εξ ολοκλήρου ο κόσμος και καθόλου οι πολιτικοί που  χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο τρόπο για ψήφους και μόνον...ας μη γελιόμαστε)  αλλά αυτά τα λάθη δεν αφορούν όλους, δεν μπορούν αδιάκριτα να βαραίνουν όλους ΑΝ ΚΑΙ νομίζω ότι είναι ΜΟΝΟΝ ένα απλό πρόσχημα για την κακή διαχείριση εκ μέρους των κυβερνήσεων των οικονομικών της Ελλάδας (φταίμε γιατί τους ψηφίζαμε) αλλά και για το σχέδιο εξαθλίωσης του λαού μας, ώστε να παίρνουμε μισθούς πείνας,  χωρίς εργασιακά δικαιώματα και να παράγουμε προϊόντα που κάποιες ξένες χώρες (και όλοι ξέρουμε για ποιά ή ποιές χώρες μιλάμε) θα τα εκμεταλλεύονται για να θησαυρίζουν. Φυσικά όχι οι λαοί των χωρών αυτών αλλά και πάλι οι "λίγοι και εκλεκτοί" τουλάχιστον κατά τη δική τους άποψη!!! Είναι τυχαίο ότι κάποιοι τραπεζίτες γίνονται πρωθυπουργοί;;;;; Δεν νομίζω!! ...αν και ...μια απλή καθηγήτρια θέλω να πιστεύω ότι είμαι και λογικά σκεπτόμενη!!!!
Για να καταλήξω, λοιπόν, τα γράφω όλα αυτά γιατί, θεωρώ ότι η "παραίτηση" από το δικαίωμα για μια ανθρώπινη και καλή ζωή ή η κατάθλιψη τούτες τις ώρες είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Προσωπική μου άποψη, καλό είναι να είμαστε ψύχραιμοι και έτοιμοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο για να δημιουργήσουμε και πάλι ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας. Πρέπει να διδαχθούμε από την παρούσα κατάσταση, να ξαναβρούμε τις αξίες που, τόσα χρόνια χάσαμε, την παραγωγικότητά μας ως Έλληνες (μην ξεχνάμε ότι ζούμε σ' έναν ευλογημένο τόπο από άποψη κλίματος κι εδαφολογικής διαμόρφωσης και σύνθεσης), την ανάγκη και την όρεξη για δημιουργικότητα, τη φαντασία μας αλλά και την μαχητικότητά μας για όπου και όταν χρειαστεί.
Διαβάζω πολλές φορές ότι κάποιοι φίλοι foodbloggers έχουν χάσει κάθε διάθεση για μαγειρική ή άλλοι για χειροποίητες δημιουργίες  μιας και μας συμβαίνουν όλα αυτά τα άσχημα ΟΜΩΣ τότε τί θα συμβεί;;;; Απλά θα βυθιστούμε στην απελπισία και στο χάος και θα είμαστε εύκολη λεία για όλους αυτούς που θέλουν το κακό μας και... τί θα πούμε στα παιδιά μας;;;; Ότι απλά, βουλιάξαμε στα προβλήματα και δεν προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την κατάσταση για να έχουν αυτά ένα καλύτερο αύριο;;;; Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση;;;;; 
Προσωπικά,  πιστεύω ότι η λύση είναι να αναδιαρθρώσουμε την καθημερινότητά μας, τη κουζίνα μας, τη διάθεσή μας, τις ανάγκες μας ανάλογα με την εποχή ΚΑΙ να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας για να ξανακερδίσουμε την ΕΛΠΙΔΑ, την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, το ΑΥΡΙΟ βοηθώντας έτσι όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μας (δεν χρειάζονται πάντα χρήματα , κάποιες φορές μερικά καλά λόγια, ένα πιάτο φαί ή μια παροχή βοήθειας είναι αρκετά) για μπορέσουμε να κρατηθούμε όλοι "όρθιοι". 
Και για όσους μαγειρεύουμε... η λύση δεν είναι να μην μαγειρεύουμε αλλά να βοηθήσουμε πρακτικά με τα καθημερινά αγαθά όσους έχουν ανάγκη και  να δείξουμε στους υπόλοιπους, πως μπορούμε να μαγειρεύουμε με φθηνά υλικά, με μικρότερες ποσότητες αλλά εξίσου υγιεινά και νόστιμα για να αισθάνονται καλά με όσα έχουν γιατί δεν μας χρειάζονται πάντα "τα πολλά" ούτε οι πολυτέλειες για να ζούμε καλά!
Ευχαριστώ που διαβάσατε τις σκέψεις μου αν και ξέρω ότι σας κούρασα, κυριακάτικα!!!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την αγαπημένη μου μπλογκοφίλη Νάσια για το πανέμορφο και αισιόδοξο δωράκι της!!! Νάσια μου νομίζω ότι τώρα πήρα το σωστό δώρο...βέβαια, έχω ένα θέμα γιατί δεν μου δέχεται τη φωτογραφία στη διπλανή στήλη αλλά με τις μέρες και το ψάξιμο ελπίζω να το διορθώσω.!!!!
 
Tante Kiki
6 Comments
No