Πηλιορείτικη κοτόπιτα με "ζύμη της γιαγιάς"!

Καλημέρα σας! Λίγο οι καθημερινές καταστάσεις της χώρας μας , λίγο τα μαθήματα, λίγο οι ιώσεις που μας έχουν ταλαιπωρήσει αυτό τον καιρό. .. ο καθημερινός διαθέσιμος χρόνος είναι ελάχιστος! Προχθές, λοιπόν, ενώ είχα ετοιμάσει γέμισ η για πίτα...βρέθηκα να μην προλαβαίνω ν' ανοίξω φύλλο!!!! Απίστευτο εεεε;;;;  Κι όμως αληθινό!!! Ευτυχώς που είχα στο ψυγείο ένα πακέτο από τη "ζύμη της γιαγιάς" του Κανάκη που ήθελα να δοκιμάσω (σας το έχω πει;;;; έχω κι αυτό το κουσούρι ...να θέλω να δοκιμάζω τα έτοιμα προϊόντα και να τα συγκρίνω μ' αυτά που φτιάχνω στο σπίτι!!!!???!!!). Να λοιπόν, η ευκαιρία να δοκιμάσω το συγκεκριμένο φύλλο.
Μέσα στο κουτί είναι 6 φύλλα, χωριάτικα, όχι ιδιαίτερα λεπτά και πολύ εύχρηστα. Επειδή η ζύμη δεν περιέχει μόνο σταρένιο σιτάρι αλλά και καλαμποκίσιο καθώς και λάδι και ξίδι μετά το ψήσιμο έχει ένα πολύ ωραίο καστανοκίτρινο χρώμα και μια ευχάριστη γλύκα. Όσο για την υφή του είναι τραγανό αν και δεν χωρίζεται όπως ακριβώς το σπιτικό παραδοσιακό! Πάντως για ...δύσκολες ώρες που δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε το δικό μας φύλλο, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και θέλουμε πίτα με χωριάτικο φύλλο είναι πολύ ωραίο.
Γενικά, η παραδοσιακή πηλιορείτικη κοτόπιτα έχει τη νοστιμιά της απλότητας των παραδοσιακών εδεσμάτων! Φυσικά, τρώγεται σαν σνακ αλλά και σαν φαγητό με μια νοστιμότατη, εξίσου απλή ντοματοσαλάτα με λάδι, αλάτι και ρίγανη που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προσωπική μου άποψη είναι ότι τη συντροφεύει καλύτερα από την παραδοσιακή  πλούσια χωριάτικη σαλάτα που η πλούσια γεύση της μπορεί να "καλύψει" αυτήν της κοτόπιτας αλλά πάλι ... "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα" λέγαμε όταν είμασταν μικρά οπότε εσείς συνοδέψτε την με όποια σαλάτα επιθυμείτε.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο "ζύμη της γιαγιάς" Κανάκη
2 στηθάκια κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. πράσα σε ροδέλες
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
5 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 φλ.τσ. για το ταψί και τα φύλλα
1 ή 2 αβγά
Αλατοπίπερο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά, να μαραθούν ανακατεύοντάς τα για να μην καούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τον άνηθο.
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο στο multi ή με ένα μαχαίρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τη θρυμματισμένη φέτα και το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι ειδικά εάν η φέτα είναι αρμυρή).
Τέλος, προσθέτουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Αλείφουμε ένα ταψάκι στρογγυλό (26-28 εκατοστών) με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο.
Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και μετά στρώνουμε ένα δεύτερο.
Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα με ελαιόλαδο και στο δεύτερο φύλλο και κάνουμε το ίδιο με ένα τρίτο και ένα τέταρτο φύλλο.
Ύστερα στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε ένα φύλλο.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το τελευταίο φύλλο.
Τυλίγουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο ή το κόβουμε και το κρατούμε για να φτιάξουμε μια μικρή φυλλόπιτα ή μικρές φλογέρες φέτας (σε επόμενη ανάρτηση θα σας τις δείξω γιατί είναι πολύ καλή ιδέα για περισσεύματα αλλά και γιατί είναι μια πολύ καλή ιδέα για δείπνο).
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου σε αντιστάσεις και μόλις ροδοκοκκινήσει, η πίτα μας είναι έτοιμη!!! Ας την απολαύσουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί ή με μια μπύρα για ...να ξεχάσουμε όλα τα ευτράπελα που συμβαίνουν στον τόπο μας.
Καλό σας βράδυ!!!

16 σχόλια:

  1. Μύρισα πίτα κι έτρεξα:-).... αχ βρε Κική, δε σε προλαβαίνω πια με τέτοιες συνταγές, με ξεσηκώνεις...!! Μου αρέσει πολύ η γέμιση που έβαλες και μπαίνει αμέσως στη λίστα μου για να φτιαχθεί λείαν συντόμως!! Φιλιά και καλό βράδυ:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Κική με τις ωραίες πίτες σου απλή και ελαφριά θα πρέπει να είναι να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ γιατί δεν έχω πάρει χαμπάρι αυτή τη ζύμη???
    Ονειρο η πιτούλα με αυτά τα υλικά! Καλό βράδυ! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου, πολύ κατατοπιστική η συνταγή και οι εξηγήσεις για το φύλλο, θα το ψάξω!! τρελαίνομαι για πίτες! φιλάκια και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σούπερ φαίνεται και με ωραίους συνδιασμούς υλικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νοστιμότατη η πίτα Κική μου. Γεια στα χέρια σου! Αν η κατάσταση μας επηρεάζει και στο μαγείρεμα (μην το γελάμε, φοβάμαι μη φθάσει και εκεί), καήκαμε!!! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια η πιτούλα σου Κική μου, κακά τα ψεματα, τα ετοιμα φύλλα μασ λυνουν τα χερια! Εδώ πάντως μονο φύλλο κρουστας υπάρχει έτοιμο (ειναι και παρα πολυ λεπτό σαν Βηρυτού) και κανταίφι.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγάλη αδυναμία μου οι πίτες!Μου άνοιξες την όρεξη...Καλό Σαββατοκύριακο φίλη μου...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας!
    - T.A.G χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου! Έλα,σε κερνάω έστω και νοερά!!-:)))

    - Ροδάνθη είναι πράγματι έτσι όπως λες! -:)))

    - Έφη τρέξε στο Σ/Μ και θα τη βρείς. Είναι υπέροχη, για ...δύσκολες ώρες με έλλειψη χρόνου-:)))

    _ Φανή Παπαγεωργίου, Ζωγράφος χαίρομαι που σου άρεσε κι εγώ τρελλαίνομαι για πίτες. -:)))

    - Pyroessa Handmade απλή και νοστιμότατη ...όπως λέει και η δίχρονη ανιψιά μου!!-:)))

    - Σοφία Ζ. καήκαμε δεν λες τίποτε αλλά κι εγώ το φοβάμαι ...αν και ελπίζω για το αντίθετο. Χαίρομαι που σου άρεσε η πίτα.-:)))

    - Eri φυσικά και τα έτοιμα φύλλα μας λύνουν τα χέρια! Μπορεί να γίνει και με φύλλο Βηρυτού.-:)))

    - At Anna's kitchen table να είσαι καλά και χαίρομαι που σου αρέσει.

    - "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." σε κερνάω (έστω και νοερά) Βάλια μου. Επίσης καλό Σ/Κ.

    Χάρηκα που τα "είπαμε". Καλό απόγευμα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το είδα το φύλλο στο Σ/Μ, γιατί δεν το πήρα?
    Λες και τρελαίνομαι να ανοίγω φύλλο, σπάνια το κάνω:P
    Η πιτούλα σου υπέροχη, θέλω να απλώσω το χέρι μου να κόψω μια γωνίτσα από την τελευταία φωτό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΕΛΕΝΑ έλα να φας ή μήπως να σου στείλω;;;;; Πάρτο το φύλλο και δεν θα το μετανιώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΥΧΕΣ...ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΤΤΕΣ!ΟΕΟΕΟ!ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΚΑΤΑΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ....ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΣΚ!ΦΙΛΙΑ Χ 2 ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΙΡΛΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία η πίτα σου Κική. Φαίνεται νοστιμη και πολύ χωριάτικη :)
    Λίγη ευκολία στην κουζίνα δεν πειράζει, χρειάζεται κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Opws i Eri pio panw,etsi ypoferw ki egw apo tin elleipsi poikilias fyllou..Pws borei kaneis na "strimwxei" toso wraia ylika sto fyllo pou ehoume edw???I adikia einai oti trelainomai gia pites..Tha ti dokimasw m'ena eidos sfoliatas pou ehw vrei..XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!