Πηλιορείτικη κοτόπιτα με "ζύμη της γιαγιάς"!


Καλημέρα σας! Λίγο οι καθημερινές καταστάσεις της χώρας μας , λίγο τα μαθήματα, λίγο οι ιώσεις που μας έχουν ταλαιπωρήσει αυτό τον καιρό. .. ο καθημερινός διαθέσιμος χρόνος είναι ελάχιστος! Προχθές, λοιπόν, ενώ είχα ετοιμάσει γέμισ η για πίτα...βρέθηκα να μην προλαβαίνω ν' ανοίξω φύλλο!!!! Απίστευτο εεεε;;;;  Κι όμως αληθινό!!! Ευτυχώς που είχα στο ψυγείο ένα πακέτο από τη "ζύμη της γιαγιάς" του Κανάκη που ήθελα να δοκιμάσω (σας το έχω πει;;;; έχω κι αυτό το κουσούρι ...να θέλω να δοκιμάζω τα έτοιμα προϊόντα και να τα συγκρίνω μ' αυτά που φτιάχνω στο σπίτι!!!!???!!!). Να λοιπόν, η ευκαιρία να δοκιμάσω το συγκεκριμένο φύλλο.
Μέσα στο κουτί είναι 6 φύλλα, χωριάτικα, όχι ιδιαίτερα λεπτά και πολύ εύχρηστα. Επειδή η ζύμη δεν περιέχει μόνο σταρένιο σιτάρι αλλά και καλαμποκίσιο καθώς και λάδι και ξίδι μετά το ψήσιμο έχει ένα πολύ ωραίο καστανοκίτρινο χρώμα και μια ευχάριστη γλύκα. Όσο για την υφή του είναι τραγανό αν και δεν χωρίζεται όπως ακριβώς το σπιτικό παραδοσιακό! Πάντως για ...δύσκολες ώρες που δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε το δικό μας φύλλο, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και θέλουμε πίτα με χωριάτικο φύλλο είναι πολύ ωραίο.
Γενικά, η παραδοσιακή πηλιορείτικη κοτόπιτα έχει τη νοστιμιά της απλότητας των παραδοσιακών εδεσμάτων! Φυσικά, τρώγεται σαν σνακ αλλά και σαν φαγητό με μια νοστιμότατη, εξίσου απλή ντοματοσαλάτα με λάδι, αλάτι και ρίγανη που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προσωπική μου άποψη είναι ότι τη συντροφεύει καλύτερα από την παραδοσιακή  πλούσια χωριάτικη σαλάτα που η πλούσια γεύση της μπορεί να "καλύψει" αυτήν της κοτόπιτας αλλά πάλι ... "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα" λέγαμε όταν είμασταν μικρά οπότε εσείς συνοδέψτε την με όποια σαλάτα επιθυμείτε.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο "ζύμη της γιαγιάς" Κανάκη
2 στηθάκια κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. πράσα σε ροδέλες
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
5 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 φλ.τσ. για το ταψί και τα φύλλα
1 ή 2 αβγά
Αλατοπίπερο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά, να μαραθούν ανακατεύοντάς τα για να μην καούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τον άνηθο.
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο στο multi ή με ένα μαχαίρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τη θρυμματισμένη φέτα και το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι ειδικά εάν η φέτα είναι αρμυρή).
Τέλος, προσθέτουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Αλείφουμε ένα ταψάκι στρογγυλό (26-28 εκατοστών) με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο.
Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και μετά στρώνουμε ένα δεύτερο.
Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα με ελαιόλαδο και στο δεύτερο φύλλο και κάνουμε το ίδιο με ένα τρίτο και ένα τέταρτο φύλλο.
Ύστερα στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε ένα φύλλο.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το τελευταίο φύλλο.
Τυλίγουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο ή το κόβουμε και το κρατούμε για να φτιάξουμε μια μικρή φυλλόπιτα ή μικρές φλογέρες φέτας (σε επόμενη ανάρτηση θα σας τις δείξω γιατί είναι πολύ καλή ιδέα για περισσεύματα αλλά και γιατί είναι μια πολύ καλή ιδέα για δείπνο).
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου σε αντιστάσεις και μόλις ροδοκοκκινήσει, η πίτα μας είναι έτοιμη!!! Ας την απολαύσουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί ή με μια μπύρα για ...να ξεχάσουμε όλα τα ευτράπελα που συμβαίνουν στον τόπο μας.
Καλό σας βράδυ!!!
Tante Kiki
16 Comments
No