Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη


Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη

Καλημέρα σας!!! Τί κάνετε;;;; Ελπίζω, όλοι εκεί έξω να είστε γεροί και δυνατοί!!! Ας αλλάξουμε σήμερα κι ας προσπαθήσουμε, τουλάχιστον  στην καθημερινότητά μας, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να χαμογελάσουμε. Να πούμε "καλημέρα" και να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας με μια σταγόνα αισιοδοξίας ...όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ζούμε ακόμη!!!! Τα υπόλοιπα, έστω και για λίγο, ας τα ξεχάσουμε μιας και μόνον ...κακό κάνει στην υγεία μας να τα σκεφτόμαστε!!!! Κρίση αισιοδοξίας, λέγεται και είναι μια λύση! 
Τέλος πάντων, τί σας έχω για σήμερα;;;;;;;
Μια μικρή παλινδρόμηση...πίσω στην λατρεμένη μου κολοκύθα!!! Αυτοσχέδιες μπάρες με κολοκύθα και μήλο!!! Μια λιχουδιά που θα ικανοποιήσει την ανάγκη μας για φθινοπωρινή γεύση μέχρι το τελευταίο κύτταρο του εγκεφάλου μας και θα μας χορτάσει με έναν εντελώς υγιεινό τρόπο. Πάμε να τις φτιάξουμε για να καταλάβετε τί ακριβώς εννοώ.

Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση
  • 1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ.τσ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
  • 1 φακελάκι βανίλια ή βανιλίνη
  • 1/3 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικό)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
  • 400 γρ. κολοκύθα, κομμένη (όχι πολτοποιημένη) στο multi
  • 2-3 μήλα στάρκιν, τριμμένα κι αυτά κομμένα στο multi
  • 2/3 φλ.τσ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές
  • 2/3 φλ.τσ. καρύδια κομμένα
  • 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
Για την επικάλυψη
  • 1/2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλ. νιφάδες βρώμης πρωινού με ξηρούς καρπούς Quaker
  • 1/2 φλ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 60 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια 

Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τα 3 φλ.τσ. από το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε και μόλις τα υλικά μας ενωθούν και ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σιγά-σιγά (εάν χρειάζεται) και το υπόλοιπο αλεύρι.
  2. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ τη ζύμη η οποία πρέπει να είναι μαλακή, ελαφρώς "λαδερή" και να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, εκτός ψυγείου και την ανοίγουμε, με το χέρι ή με έναν πλάστη, στο μέγεθος του ταψιού που θέλουμε.
  4. Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε λίγο τη ζύμη μας στα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Εάν το ταψί μας είναι στρογγυλό μια καλή διάμετρος για τη ποσότητα της ζύμης είναι περίπου 32-34 εκ. εάν είναι μακρόστενο, 25x35 εκ. είναι εντάξει.
  6. Φυσικά, εάν γίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ταψί το μόνο που αλλάζει είναι το πάχος της ζύμης και της γέμισης.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη

Για τη γέμιση

  1. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την κολοκύθα και τα μήλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 φλ. νερό.
  2. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν έως ότου τελειώσουν τα υγρά τους, ανακατεύοντας πότε-πότε, έτσι ώστε να μην καούν.
  3. Αμέσως μετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να φτάσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  4. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και την κανέλα και ανακατεύουμε τη γέμιση.
  5. Την τοποθετούμε επάνω στη ζύμη.
Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη

Για την επικάλυψη
  1. Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης στο multi και τις θρυμματίζουμε καλά.
  2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα και το κρύο βούτυρο κομμένο.
  3. Τρίβουμε με τα ακροδάχτυλά μας το μείγμα έως ότου γίνει ψιχουλιαστό.
  4. Ύστερα, το τοποθετούμε επάνω στο μείγμα της γέμισης.
  5. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί και ροδοκοκκινήσει η ζύμη μας.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και κόβουμε σε μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια.
  7. Είναι εξίσου νόστιμο και υγιεινό, τόσο για γλυκό όσο και για σνακ, για μικρούς και μεγάλους.

Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη
Tante Kiki
11 Comments
No