Μπάρες με φρέσκια κολοκύθα, μήλο και σταφίδες και βρώμη

Καλημέρα σας!!! Τί κάνετε;;;; Ελπίζω, όλοι εκεί έξω να είστε γεροί και δυνατοί!!! Ας αλλάξουμε σήμερα κι ας προσπαθήσουμε, τουλάχιστον  στην καθημερινότητά μας, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να χαμογελάσουμε. Να πούμε "καλημέρα" και να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας με μια σταγόνα αισιοδοξίας ...όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ζούμε ακόμη!!!! Τα υπόλοιπα, έστω και για λίγο, ας τα ξεχάσουμε μιας και μόνον ...κακό κάνει στην υγεία μας να τα σκεφτόμαστε!!!! Κρίση αισιοδοξίας εεεε;
Τί να κάνω, μπορώ να κάνω και κάτι άλλο;;;; Τέλος πάντων, τί σας έχω για σήμερα;;;;;;;
Μια μικρή παλινδρόμηση...πίσω στην λατρεμένη μου κολοκύθα!!! Αυτοσχέδιες μπάρες με κολοκύθα και μήλο!!! Μια λιχουδιά που θα ικανοποιήσει την ανάγκη μας για φθινοπωρινή γεύση μέχρι το τελευταίο κύτταρο του εγκεφάλου μας και θα μας χορτάσει με έναν εντελώς υγιεινό τρόπο. Πάμε να τις φτιάξουμε για να καταλάβετε τί ακριβώς εννοώ...
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
1/3 φλ.τσ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
1 φακελάκι βανίλια ή βανιλίνη
1/3 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικό)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
400 γρ. κολοκύθα, κομμένη (όχι πολτοποιημένη) στο multi
2-3 μήλα στάρκιν, τριμμένα κι αυτά κομμένα στο multi
2/3 φλ.τσ. σταφίδες, μαύρες και ξανθές
2/3 φλ.τσ. καρύδια κομμένα
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
Για την επικάλυψη
1/2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλ. νιφάδες βρώμης πρωινού με ξηρούς καρπούς Quaker
1/2 φλ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
1 κ.γλ. κανέλα
60 γρ. βούτυρο κρύο σε κομματάκια 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τα 3 φλ.τσ. από το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε και μόλις τα υλικά μας ενωθούν και ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σιγά-σιγά (εάν χρειάζεται) και το υπόλοιπο αλεύρι.
Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ τη ζύμη η οποία πρέπει να είναι μαλακή, ελαφρώς "λαδερή" και να μην κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, εκτός ψυγείου και την ανοίγουμε, με το χέρι ή με έναν πλάστη, στο μέγεθος του ταψιού που θέλουμε.
Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε λίγο τη ζύμη μας στα τοιχώματα του ταψιού.
Εάν το ταψί μας είναι στρογγυλό μια καλή διάμετρος για τη ποσότητα της ζύμης είναι περίπου 32-34 εκ. εάν είναι μακρόστενο, 25x35 εκ. είναι εντάξει.
Φυσικά, εάν γίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ταψί το μόνο που αλλάζει είναι το πάχος της ζύμης και της γέμισης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την κολοκύθα και τα μήλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 φλ. νερό.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν έως ότου τελειώσουν τα υγρά τους, ανακατεύοντας πότε-πότε, έτσι ώστε να μην καούν.
Αμέσως μετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να φτάσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και την κανέλα και ανακατεύουμε τη γέμιση.
Την τοποθετούμε επάνω στη ζύμη.

Για την επικάλυψη
Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης στο multi και τις θρυμματίζουμε καλά.
Τοποθετούμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις νιφάδες βρώμης, την κανέλα και το κρύο βούτυρο κομμένο.
Τρίβουμε με τα ακροδάχτυλά μας το μείγμα έως ότου γίνει ψιχουλιαστό.
Ύστερα, το τοποθετούμε επάνω στο μείγμα της γέμισης.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί και ροδοκοκκινήσει η ζύμη μας.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και κόβουμε σε μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια.
Είναι εξίσου νόστιμο και υγιεινό, τόσο για γλυκό όσο και για σνακ, για μικρούς και μεγάλους.

11 σχόλια:

  1. Κική μου τι νοστιμο γλυκάκι! Πολυ καλή η ιδέα σου να συνδιάσεις την κολοκύθα με το μήλο γιατι τώρα που το σκέφτομαι, αυτα τα δυο έχουν συνήθως παρεμφερη υλικά στην γλυκιά παρασκευή τους οπότε σίγουρα θα ταιριάζουν και μαζι!
    Καλο απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κικίτσα μου συνέχισε ακάθεκτη να μας δίνεις νοστιμιές με κολοκύθα!
    Πολύ νόστιμη και αυτή η γλυκιά πρόταση!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΛΥΚΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟ!!! ΤΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΙΣΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΑ).ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ...!!!ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει η κρίση αισιοδοξίας σου! Και το γλυκάκι σου πραγματικά μου έφτιαξε το κέφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου τι ωραίο γλυκάκι τελικά η κολοκύθα έχει την τιμητική της, την έχω δεί να φιγουράρει σε πολλά blogs και να φανταστείς οτι δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου,εκτός απο πίτα. Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kiki υπέροχος φαίνεται αυτό ο συνδυασμός. Πολύ θέλω να το δοκιμάσω. Φιλιά Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας! Χαίρομαι που οι μπάρες σας άρεσαν.
    * Έρη μου πράγματι ταιριάζουν πολύ ωραία... δοκίμασέ το και θα δεις!
    *ΕΛΕΝΑ έχω ξετρελλαθεί με την κολοκύθα, νομίζω ότι θα μπορούσα να τρώω άπειρη κολοκύθα αυτή την εποχή! χαχαχα
    *Νάσια μου χαίρομαι που σας άρεσε το κέικ πορτοκάλι και κυρίως που άρεσε στην κούκλα σου!! Φαντάζομαι και με τη σοκολάτα πρέπει να έγινε πολύ ωραίο!!!
    *mia maria μου εάν θέλω ας κάνω κι αλλιώς. Δεν μπορώ ...βαρέθηκα αυτή την άσχημη κατάσταση!
    *Ροδάνθη θα βάλω κι άλλες συνταγές με κολοκύθα!!! Περίμενε!!! χαχαχα
    *Θεανώ δοκίμασέ το και δεν θα μετανιώσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και σε μπάρρες, και σε κύκλους, και σε τρίγωνα... ότι σχήμα θέλεις εσύ Κική μου! Εμείς πάλι με την ίδια χαρά θα την τρώγαμε!!
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα! Αυτά τα κοντινά πλάνα με αναστάτωσαν! Μ' αρέσει ο συνδυασμός υλικών, οι γεύσεις, τα αρώματα σε αυτές τις μπάρες! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κικίτσα, το γλυκό σου φαίνεται καταπληκτικό! Μ' αρέσει και μένα η κολοκύθα και η συνταγή με τράβηξε ιδιαίτερα:-) Πολύ καλή παρουσίαση!! Ευχαριστούμε:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κορίτσια, χαίρομαι που σας άρεσαν οι μπάρες γιατί είναι πολύ νόστιμες. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!! Πολλά φιλιά!!-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!