"Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!" Έχει; Σίγουρα, γιατί η έκφραση αφορά στην λακκούβα που φιλοξενεί το ελαιόλαδο δηλαδή τον κλασσικό τρόπο σερβιρίσματός της. Η φάβα, είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού "λαθούρι", ένα όσπριο που είναι συνηθισμένο στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι αλλά και στις ταβερνούλες μια και στη χώρα μας έχουμε τη φάβα Φενεού και τη φάβα Σαντορίνης που είναι κορυφαίας ποιότητας και διάσημα προϊόντα. Ένα όσπριο που εκτός από την μεγάλη διατροφική του αξία είναι και πολύ νόστιμο, ειδικά αν είναι ..."φάβα παντρεμένη". Ναι... καλά διάβασες παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια. Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι λίγο καλό ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.
Δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ την προηγούμενη εβδομάδα "ανακάλυψα" και πάλι την ομορφιά της! Είχα να μαγειρέψω φάβα πάνω από δύο χρόνια κι όσο για τις μικρές μου ανιψιές... δεν είχαν ξαναδοκιμάσει!! Έτσι, βλέποντάς την στο ράφι του μικρού μαγαζιού απ' όπου ψωνίζω ...λιχουδιές την λιμπίστικα! Η φάβα είναι ένα μοναδικό πιάτο μεσογειακής απόλαυσης που μπορείς να την απολαύσεις σαν κυρίως πιάτο αλλά και σαν ορεκτικό. Δεν είναι τυχαίο που είναι ένα φημισμένο προϊόν της χώρας μας! Έτσι αποφάσισα να πείσω τις μικρές να τη δοκιμάσουν!
- 500 γρ. φάβα κίτρινη
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο στο multi
- 1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο στο multi
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
- 6 μανιτάρια λευκά σε φέτες
- 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση (ή στα 4)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 1 1/2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
- Λίγη ρίγανη
- 50 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, ψημένα και αλμυρά, ψιλοκομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Πλένουμε καλά τη φάβα σε ένα τρυπητό και την αφήνουμε να στραγγίσει.
- Την βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, την βράζουμε για λίγο μέχρι να δούμε αφρό στην επιφάνεια και ρίχνουμε το νερό.
- Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές το ίδιο, έτσι ώστε στο βράσιμο να μην αφρίσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη φάβα, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και 5 κούπες (περίπου 1,5 λίτρο) νερό και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά περίπου (με ανοιχτό καπάκι και πάντα ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι), ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις δούμε ότι η φάβα έχει χυλώσει και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λεία, σχεδόν σαν πουρές.
- Αν την θέλουμε "βελούδινη" την πολτοποιούμε με multi ή με ραβδομπλέντερ.
- Ενώ η φάβα βράζει, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και των μανιταριών.
- Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τα αφήνουμε να μαραθούν για 8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
- Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι και τα ντοματίνια.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, για άλλα 2-3 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το ξίδι.
- Σβήνουμε την κουζίνα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Γαρνίρουμε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και ντοματίνια, προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο, αν θέλουμε λίγο λεμόνι, ρίγανη και στο τέλος, λίγα αμύγδαλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Μπορούμε πάντα να μαγειρέψουμε τη φάβα στη χύτρα ταχύτητας και μας χρειάζονται μόνον 25 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα!!
- Στη χύτρα ταχύτητας βάζουμε νερό τόσο ώστε να καλύπτεται καλά η φάβα.
- 'Οταν ανοίξουμε τη χύτρα και εφόσον έχει ακόμα νερό, αφήνουμε να σιγοβράσει με ανοιχτό καπάκι.
- Αν η φάβα είναι "βραστερή" και έχει χυλώσει μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς να την περάσουμε από το multi ή το ραβδομπλέντερ.