Muffins με μήλο, σταφίδες και βρώμη


...νοστιμιά και υγεία δένουν αρμονικά
Ένας μοναδικός συνδυασμός υλικών της εποχής που καταλήγει σε ένα muffin που ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους με τη μεστή, κανελάτη γεύση αλλά και την ήπια γλύκα του. Όταν το γεύεσαι... θαρρείς και γεύεσαι το προχωρημένο φθινόπωρο σε όλο του το μεγαλείο!!! Ταιριάζει απόλυτα με τον συννεφιασμένο ουρανό, το αναμμένο τζάκι αλλά και τα ζεστά ρούχα των παιδιών στο σχολείο! Ζητάει την παρέα ενός ζεστού τσαγιού ή του καφέ αλλά κι ένα φλυτζάνι χλιαρό γάλα είναι, επίσης, ένας καλός σύντροφος! Εάν δε αποκτήσει και το φινίρισμα ενός μηλόγλασου... τότε μεταλλάσσεται σ' ένα επιτραπέζιο γλυκό που στρογγυλοκάθεται στο τραπέζι μετά το κυριακάτικο γεύμα!
Αξίζει ολάκερη την προσοχή μας!!!
ΥΛΙΚΑ για 12 ατομικά κέικ
280 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
2 αβγά
40 γρ. νιφάδες βρώμης
40 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
130 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
250 ml αριάνι
1 μήλο στάρκιν χοντροτριμμένο στο τρίφτη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 1/2 κ.γλ. κανέλα (ή Σμυρνιό)
Για το γλάσο μήλου
1 φλ. άχνη ζάχαρη
1-2 κ.σ. χυμό μήλου
Ελάχιστη κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τα χαρτάκια στην ειδική φόρμα για muffins.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη λιωμένη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, έως ότου να ασπρίσει το μείγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και τέλος το αριάνι.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά, ανακατεύοντάς το με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει και πάλι ομοιογενές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα για να μην "σφίξουν" τα muffins.
Το τελικό μείγμα, είναι αρκετά παχύρρευστο και όχι λείο.
Γεμίζουμε τις χάρτινες θήκες, σχεδόν μέχρι την κορυφή τους και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά, στον αέρα.
Δοκιμάζουμε εάν τα μαφινάκια μας είναι έτοιμα, βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του ενός από αυτά και βλέποντας εάν είναι καθαρό όταν το βγάλουμε.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν να τα πασπαλίσουμε με άχνη ή να τα καλύψουμε με γλάσο μήλου.
Για το γλάσο μήλου
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε την άχνη και προσθέτουμε το χυμό μήλου και λίγη κανέλα. 
Ανακατεύουμε καλά το γλάσο έως ότου γίνει εντελώς ρευστό και παχύρρευστο, τόσο ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε στα μαφινάκια.
TIPS
* Εάν το γλάσο μας γίνει πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο ακόμα χυμό. Εάν γίνει αραιό, προσθέτουμε λίγη άχνη.
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ μας σε ταψάκι και αφού το περιχύσουμε με το γλάσο, να το πασπαλίσουμε με καρυδόψιχα. Γίνεται ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο για μετά το κυριακάτικο γεύμα.
ΣΗΜ. Προσωπικά δεν έφτιαξα γλάσο γιατί... δεν πρόλαβα. Μου τα "τσάκισαν" πριν να κρυώσουν καλά καλά!!!! -:)))))
Tante Kiki
8 Comments
No