...η σοκολατόπιτα των φοιτητικών μου χρόνων
Καλημέρα! Καινούργια εβδομάδα κι ας κάνουμε μια γλυκιά αρχή μήπως και γλυκάνουν όλες οι μέρες της!!! Μια σοκολατόπιτα λίγο διαφορετική, μια συνταγή που την έχω στα βιβλία μου εδώ και 10 μπορεί και 15 χρόνια...
Παλιότερα την έφτιαχνα συχνότερα και ήταν πάντα το ίδιο νόστιμη...μια σταθερή αξία δηλαδή (αν και έχει μια διαδικασία). Βέβαια, αυτή τη φορά, έχοντας τη πείρα για βοηθό έκανα μια μικρή γευστική αλλαγή για να τη "φτάσω" στις γευστικές μας απαιτήσεις που είναι ελαφρώς αυξημένες από πιο παλιά. Θέλετε να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε μαζί;;; Ακολουθήστε με στην κουζίνα και ετοιμάστε τα παρακάτω...
ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομαΠαλιότερα την έφτιαχνα συχνότερα και ήταν πάντα το ίδιο νόστιμη...μια σταθερή αξία δηλαδή (αν και έχει μια διαδικασία). Βέβαια, αυτή τη φορά, έχοντας τη πείρα για βοηθό έκανα μια μικρή γευστική αλλαγή για να τη "φτάσω" στις γευστικές μας απαιτήσεις που είναι ελαφρώς αυξημένες από πιο παλιά. Θέλετε να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε μαζί;;; Ακολουθήστε με στην κουζίνα και ετοιμάστε τα παρακάτω...
Για τη ζύμη
8 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
300 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. μαργαρίνη
6 κ.σ. κακάο (καλύτερα σκούρο)
12 κ.σ. νερό
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι ή λικέρ πορτοκάλι
1 μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια φυσικής βανίλιας ή 2 βανιλίνες
1 κ.γλ. καφέ στιγμιαίο εσπρέσο (προαιρετικά)
2 1/2 φλ. τσ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Για το σιρόπι
2 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσ. νερό
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα
τρούφα ή φλούδες σοκολάτας
Φέτες πορτοκαλιού σε σιρόπι ή γλυκό πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, τις βανίλιες και τον στιγμιαίο εσπρέσο.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την άχνη, το κακάο και το κονιάκ να πάρουν μια βράση, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να "πέσει" η θερμοκρασία του μείγματος.
Χτυπάμε καλά τους κρόκους έως ότου φουσκώσουν και ασπρίσουν και ανακατεύοντας πάντα, τους ρίχνουμε σταδιακά στο προηγούμενο μείγμα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, πάλι σε σιγανή φωτιά.
Μετά αποσύρουμε και πάλι από τη φωτιά και βάζουμε στην άκρη 2 φλ.τσ. από το μείγμα αυτό. Αυτό είναι το γλάσο που θα χρειαστούμε για να περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού αφαιρέσουμε τα 2 φλ. τσ. για το γλάσο, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν, τη βανίλια, τον εσπρέσο.
Τέλος, προσθέτουμε και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, από πάνω προς τα κάτω, με μια σπάτουλα.
Βάζουμε σε ταψάκι με διάμετρο 30-32 εκατοστά, βουτυρωμένο και αλευρωμένο το μείγμα και ψήνουμε τη σοκολατόπιτα για 30 λεπτά περίπου.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.
Την αφήνουμε και πάλι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο.
Μετά από 2-3 ώρες μπορούμε να πασπαλίσουμε με τρούφα και να στολίσουμε με μια φέτα πορτοκαλιού σιροπιασμένη.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και τα τρία υλικά και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, σε σιγανή φωτιά, για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Για τις φέτες πορτοκαλιού
Εάν δεν έχουμε γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, μπορούμε:
1- να καραμελώσουμε μερικές φέτες. Τις βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγη καστανή ζάχαρη και τις αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου η ζάχαρη γίνει καραμέλα.
2- να βράσουμε τις φέτες, μέσα σε λίγο σιρόπι (1 φλ. νερό και 1 1/2 φλ. ζάχαρη), έως ότου το σιρόπι δέσει όπως, περίπου, κάνουμε το γλυκό του κουταλιού.
Σημ. Το γλάσο που θα περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα είναι ήδη έτοιμο και είναι τα 2 φλ. τσ. που αφαιρέσαμε από το μείγμα μας.
Σημ. Το γλάσο που θα περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα είναι ήδη έτοιμο και είναι τα 2 φλ. τσ. που αφαιρέσαμε από το μείγμα μας.
Καλή επιτυχία!!