Σοκολατόπιτα σιροπιαστή

...η σοκολατόπιτα των φοιτητικών μου χρόνων
Καλημέρα! Καινούργια εβδομάδα κι ας κάνουμε μια γλυκιά αρχή μήπως και γλυκάνουν όλες οι μέρες της!!! Μια σοκολατόπιτα λίγο διαφορετική, μια συνταγή που την έχω στα βιβλία μου εδώ και 10 μπορεί και 15 χρόνια...
Παλιότερα την έφτιαχνα συχνότερα και ήταν πάντα το ίδιο νόστιμη...μια σταθερή αξία δηλαδή (αν και έχει μια διαδικασία). Βέβαια, αυτή τη φορά, έχοντας τη πείρα για βοηθό έκανα μια μικρή γευστική αλλαγή για να τη "φτάσω" στις γευστικές μας απαιτήσεις που είναι ελαφρώς αυξημένες από πιο παλιά. Θέλετε να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε μαζί;;; Ακολουθήστε με στην κουζίνα και ετοιμάστε τα παρακάτω...
ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομα
Για τη ζύμη
8 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
300 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. μαργαρίνη
6 κ.σ. κακάο (καλύτερα σκούρο)
12 κ.σ. νερό 
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι ή λικέρ πορτοκάλι
1 μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια φυσικής βανίλιας ή 2 βανιλίνες
1 κ.γλ. καφέ στιγμιαίο εσπρέσο (προαιρετικά)
2 1/2 φλ. τσ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Για το σιρόπι
2 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσ. νερό
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα
τρούφα ή φλούδες σοκολάτας
Φέτες πορτοκαλιού σε σιρόπι ή γλυκό πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, τις βανίλιες και τον στιγμιαίο εσπρέσο.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την άχνη, το κακάο και το κονιάκ να πάρουν μια βράση, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να "πέσει" η θερμοκρασία του μείγματος.
Χτυπάμε καλά τους κρόκους έως ότου φουσκώσουν και ασπρίσουν και ανακατεύοντας πάντα, τους ρίχνουμε σταδιακά στο προηγούμενο μείγμα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, πάλι σε σιγανή φωτιά.
Μετά αποσύρουμε και πάλι από τη φωτιά και βάζουμε στην άκρη 2 φλ.τσ. από το μείγμα αυτό. Αυτό είναι το γλάσο που θα χρειαστούμε για να περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα. 
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού αφαιρέσουμε τα 2 φλ. τσ. για το γλάσο, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν, τη βανίλια, τον εσπρέσο.
Τέλος, προσθέτουμε και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, από πάνω προς τα κάτω, με μια σπάτουλα.
Βάζουμε σε ταψάκι με διάμετρο 30-32 εκατοστά, βουτυρωμένο και αλευρωμένο το μείγμα και ψήνουμε τη σοκολατόπιτα για 30 λεπτά περίπου.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.
Την αφήνουμε και πάλι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο.
Μετά από 2-3 ώρες μπορούμε να πασπαλίσουμε με τρούφα και να στολίσουμε με μια φέτα πορτοκαλιού σιροπιασμένη.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και τα τρία υλικά και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, σε σιγανή φωτιά, για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Για τις φέτες πορτοκαλιού
Εάν δεν έχουμε γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, μπορούμε: 
1-  να καραμελώσουμε μερικές φέτες. Τις βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγη καστανή ζάχαρη και τις αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου η ζάχαρη γίνει καραμέλα.
2- να βράσουμε τις φέτες, μέσα σε λίγο σιρόπι (1 φλ. νερό και 1 1/2 φλ. ζάχαρη), έως ότου το σιρόπι δέσει όπως, περίπου, κάνουμε το γλυκό του κουταλιού.
Σημ. Το γλάσο που θα περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα είναι ήδη έτοιμο και είναι τα 2 φλ. τσ. που αφαιρέσαμε από το μείγμα μας.
Καλή επιτυχία!!

20 σχόλια:

  1. Κική μου στην σοκολάτα δε λέμε ποτέ οχι πόσο μάλλον στη σοκολατόπιτα,ένα κομματάκι please!!!!!!!Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Μου αρέσει το σιρόπιασμα με πορτοκάλι! Αναρωτιόμουν όμως αν θα μπορούσαμε να την κάνουμε με λιγότερα αυγά. Φιλιά, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού είσαι παρέα πάλι με το μιξεράκι σου... συμπεραίνω πως πρέπει να τελείωσαν τα πολλά τρεχάματα Κική μου.
    Γαργαλιστική είναι... αλλά κάνω την "αδιάφορη" γιατί πρέπει να κρατηθώ λιγάκι. Μας έπιασε ο χειμώνας και πέσαμε πάλι με τα μούτρα στην σοκολάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, με έαν περίπου ίδιο μείγμα φτιάχνω μικρά κεκάκια.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νιαμ νιαμ νιαμ λιγώθηκα λέμεεεεε :-)
    Μπράβο Κική μου φαίνεται υπέροχη και θα την κάνω οπωσδήποτε!

    Φιλάκια και καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν ξέρω πως ήταν η αρχική βερσόν της σοκολατόπιτας αλλά αυτήν που βλέπω είναι υπέροχη !!!!! θέλω μεγάλο κομμάτι για να πανε κάτω τα φαρμάκια !!!

    φιλια πολλά πολλά Κικίτσα μου

    Maria B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αχχχχ !!!τι θα κάνω με το blog σου;;θέλω να κάνω δίαιτα κι όλο μου ανοίγεις την όρεξη χαχαχαχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοκολατο-πειρασμέ!!
    Υπέροχη Κικίτσα μου, υπέροχη!!!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μας άνοιξες την όρεξη....θέλω να την φτιάξω τώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΣΚ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ.ΤΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΑΝΤΩΣ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοκολατένια κόλαση! Το τέλειο γλυκό για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σοκολατένια κόλαση! Το είδα το Post από το πρωί και απέφευγα να μπω όλη μέρα (δηλαδή δύο φορές κάθισα ελεύθερα στο Pc, μην τα παραλέμε)! Δεν άντεξα, στη δεύτερη φορά έκανα την επίσκεψη που είπα να αποφύγω γιατί από εδώ πάω ολοταχώς στην κουζίνα,τσεκάρω τα υλικά μου και μες στην άγρια νύχτα εγώ θα φτιάχνω σοκολατόπιτα της Κικής! Καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς σε βρήκα και εγώ! Απίστευτη σοκολατόπιτα!!!Το αγαπημένο μου γλυκό!!!!!!Πάω να δω τα υλικά για να τη φτιάξω!!Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσο θα ήθελα ένα κομμάτι τώρα δεν περιγράφεται...Αλλά βλέπεις μας χωρίζουν και κάποια χιλιόμετρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κικίτσα να μην σε έχω συμφοιτήτρια.... Να τρως ένα κομμάτι και να γυρνάς χρόνια πίσω... Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και σοκολατόπιτα και σιροπιαστή...???
    πόσο πιά να αντέξει ένας άνθρωπος...
    θα τη φτιάξω το Σ/Κ για να μάθεις...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλέ κυρία δώσε μου ένα κομματάκι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αν δεν ημουν σε νηστεια εδω και τωρα θα την εκανα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Το γλάσο είναι αυτά τα 2 φλ. τσ. που αφαιρέσαμε από το μείγμα. Μ' αυτό περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!