Ελέφαντες Καστοριάς με σπανάκι...


...ένα πιάτο γεμάτο υγεία!!
Καλησπέρα σας! Ένα είναι σίγουρο ότι τα όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας μιας και αποτελούν πηγή πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ειδικά τα παιδιά πρέπει από νωρίς να μάθουν να καταναλώνουν όσπρια.
Τα πιάτα που μπορούμε να ετοιμάσουμε με όσπρια είναι πραγματικά άπειρα κι όχι απαραίτητα μόνον κλασσικά. Υπάρχουν συνδυασμοί οσπρίων που μπορούν να μας "απογειώσουν" γευστικά αλλά και πέρα απ' αυτό, η Ελλάδα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος που παράγει τα δικά της όσπρια, μερικά από τα οποία είναι φημισμένα σ' όλο τον κόσμο για την ποιότητά τους. Γιατί, λοιπόν, να μην τα βάλουμε για τα καλά στο τραπέζι μας;;;
«Χωρίς τα όσπρια η ανθρωπότητα δεν θα είχε καταφέρει να φθάσει ούτε ως το Μεσαίωνα. Αυτό υποστηρίζει η επιστήμη και μάλιστα με αποδείξεις. Όταν η Ευρώπη τον 11ο αιώνα π.Χ. μετρούσε μόλις 20 εκατομμύρια κατοίκους, τους οποίους επιπλέον μάστιζε η φτώχια και η ασιτία, τα όσπρια έδωσαν την κρίσιμη απάντηση και ταυτόχρονα την ώθηση για την αύξηση του πληθυσμού. Γιατί οι φτωχοί εργάτες καταναλώνοντας περισσότερες πρωτεΐνες έγιναν ρωμαλέοι, μακροβιότεροι και ... φυσικά γονιμότεροι!»           Umberto Eco
Και τώρα, λίγη ιστορία...
Τα φασόλια κατάγονται από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού όπου και έχουν ανακαλυφθεί οι παλαιότερες ενδείξεις καλλιέργειας. Αναπτύχθηκαν για πάνω από 8.000 χρόνια και η εξάπλωσή τους στη νότια και κεντρική Αμερική οφείλεται στις μεταναστεύσεις των Ινδιάνων εμπόρων. Στην Ευρώπη, ήρθαν τον 15ο αιώνα από τους Ισπανούς κατακτητές. Σταδιακά και μέσω του εμπορίου των Ισπανών και Πορτογάλων εξαπλώθηκαν στην Αφρική και στην Ασία. Χάρη στην εύκολη καλλιέργεια και τη θρεπτική τους αξία, τα φασόλια σύντομα κατέκτησαν όλο τον κόσμο και έγιναν μέρος της διατροφικής κουλτούρας των λαών. Γενικά υπάρχουν ποικιλίες και παραλλαγές φασολιών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες διακρίνονται σε αναρριχώμενες και θαμνώδεις. Οι θαμνώδεις είναι μια νέα σχετικά κατηγορία των φασολιών και εμφανίστηκε στην πεδιάδα του Οαχάκα στο νότιο Μεξικό πριν από 1.000 περίπου χρόνια. 
Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες ανήκουν στην ίδια ποικιλία, απλά διαφέρουν ως προς το μέγεθός τους.Τα πιο ονομαστά φασόλια ελέφαντες και γίγαντες είναι αυτά της Καστοριάς και της Φλώρινας που καλλιεργούνται από το τέλος του 17ου αιώνα. Η εξαιρετική τους ποιότητα  οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος, του υψόμετρου, της αφθονίας νερού, της ατμοσφαιρικής υγρασίας και της εδαφολογικής σύστασης των συγκεκριμένων περιοχών. 
Τα φασόλια Καστοριάς έχουν πιστοποίηση Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Τα φασόλια Πρεσπών-Φλώρινας είναι, από το 1994, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η εντατική τους καλλιέργεια ξεκίνησε από το 1985 και φυσικά συνεχίζεται έως σήμερα. Είναι από τα πιο νόστιμα, ευκολόβραστα και λεπτόφλουδα φασόλια στον κόσμο.
Ξέρω... ξέρω, γράφω πολλά, εντάξει...περνάω στη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φασόλια ελέφαντες (ή γίγαντες)
500 γρ. σπανάκι
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα για τα φασόλια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για το σπανάκι
2 καρότα τριμμένα στον λεπτό τρίφτη (σαν σαλάτα)
1 μικρή ρίζα σέλινο ψιλοτριμμένη και 3-4 φύλλα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε κυβάκια
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 συσκευασία (200-250 γρ.) ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο (1/2 για τα φασόλια + 1/2 για το σπανάκι)
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε νερό και μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ (για 10-12 ώρες).
Καθαρίζουμε τη ρίζα του σέλινου και την τρίβουμε στον λεπτό τρίφτη.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε σε κατσαρόλα τα φασόλια, το σέλινο, το 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο, τα δύο κρεμμύδια, τα καρότα, τη πιπεριά, το μαϊντανό και 2 ποτήρια νερό.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50-60 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Αναπληρώνουμε το νερό μόλις αυτό μειωθεί.
Μετά, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και βράζουμε  για 15 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τα φασόλια σε ένα ταψί.
*Εάν τα βάλουμε σε χύτρα ταχύτητας, υπολογίζουμε 40-45 λεπτά από την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδοτο, το σπανάκι, το κρεμμύδι και 1 φλ.τσ. νερό.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 15-20 λεπτά έως ότου μαραθούν.
Έπειτα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα ρίχνουμε επάνω στα φασόλια, στο ταψί μας.
Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τη χοντροθρυμματισμένη φέτα.
Βάζουμε στο φούρνο να "μελώσουν" για 15-20 λεπτά και μόλις η επιφάνεια του φαγητού ροδοκοκκινήσει, σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε το ταψί.
Σερβίρουμε με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί ή με σπιτικό ψωμί μπύρας.
Καλή όρεξη και καλό βράδυ!!!
Tante Kiki
12 Comments
No