Νηστίσιμο κέικ καρότου και κολοκύθας


Το συγκεκριμένο κέικ είναι το αγαπημένο μου κέικ καρότου (χωρίς σοκολάτα ή κακάο). Εύκολο, δεν χρειάζεται ούτε μίξερ, νόστιμο και νηστίσιμο. Ένα κέικ που επιδέχεται  παραλλαγές δηλαδή μπορούν να προστεθούν σταφίδες και να μειωθεί η ζάχαρη και πιστέψτε με είναι εξίσου ωραίο!! Μπορεί να γίνει κέικ αλλά και cupcakes στολισμένα με μια ωραία κρέμα τυριού σοκολατένια ή όχι ή ακόμη και μπάρες εάν το βάλουμε σε μακρόστενο ταψί αντί για φόρμα του κέικ. Όσο για τα αρώματά του αυτά θυμίζουν ...Χριστούγεννα! Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τί εννοώ...
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο της
400 γρ. ζάχαρη (2 φλ.τσ.)
200 γρ. λεπτοτριμμένο καρότο
150 γρ. λεπτοτριμμένη κίτρινη κολοκύθα
110 γρ. μαύρες ή ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)*
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη (ή 1 βανιλίνη)
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελάχιστο αλάτι χοντρό
Για το σερβίρισμα
Άχνη για πασπάλισμα ή 250 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι για να το αλείψουμε.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το καρότο και την κολοκύθα τριμμένα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους (μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, τη βανίλια, το γαρίφαλο, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι χοντρό και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ένα κουτάλι μέχρις ότου  διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια (δεν πειράζει εάν τα καρύδια είναι και μεγαλύτερα κομμάτια) και ανακατεύουμε.
Ύστερα, προσθέτουμε το μείγμα του καρότου με την κολοκύθα, πάντα ανακατεύοντας.
Τέλος, σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του άλευρου με τα αρωματικά και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το τελικό μας μείγμα και βάζουμε σε φόρμα, φορμάκια ή ταψί ανάλογα με το πώς θέλουμε να το παρουσιάσουμε.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο κέντρο τη λάμα ενός μαχαιριού εάν είναι έτοιμο (η λάμα πρέπει να βγαίνει καθαρή) και βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ή αλείφουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι.
TIPS
* Εάν βάλουμε σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμικτες, μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στο μισό ή και λιγότερο ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το κέικ.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο καρότο ή να αντικαταστήσουμε τη κολοκύθα με παντζάρι τριμμένο.
Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε το συγκεκριμένο κέικ ή εάν μας έχει περισσέψει μπορούμε να το θρυμματίσουμε και να φτιάξουμε, σε ποτήρι, triffle με κρέμα τυριού σοκολάτας ή κανέλας και να το γαρνίρουμε από πάνω με ερά φρούτα καραμελωμένα ή με κολοκύθα και καρότο γλυκό του κουταλιού.
Tante Kiki
11 Comments
No