Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι


Εσείς προτιμάτε τη παραδοσιακή ή μια πιο πρωτότυπη;
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
Καλησπέρα σας!!! Μόλις γύρισα από ένα τρίωρο "ατελιέ" στην Αμερικανική Γεωργική σχολή που ήταν άκρως ενδιαφέρον μιας και φτιάξαμε σπιτικές ελιές τσακιστές, σταφιδιασμένες και χαρακωτές! Θα σας μιλήσω γι αυτό, κάποια από τις επόμενες ημέρες γιατί είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον!!! Πέρασα, όπως καταλαβαίνετε, ένα υπέροχο απόγευμα σαν...μαθήτρια (τελικά, με ξανανιώνει όταν από καθηγήτρια ξαναγίνομαι μαθήτρια έστω και...σε άλλον τομέα!!). Τέλος πάντων, ας ξεκουραστούμε λίγο από την κούραση της ημέρας και όλα όσα ακούμε και συμβαίνουν με... ένα γλυκό με άρωμα εποχής!!! Εύκολο κι απλό γλυκό, έτσι... για να μην κουραστούμε! 
Ελάτε να φτιάξουμε μια πορτοκαλόπιτα αν και όχι... τη συνηθισμένη, μιας και γνωρίζετε το "κουσούρι" μου να πειραματίζομαι "μετατρέποντας" τις συνταγές. 'Οταν είπα τί ακριβώς ήθελα να φτιάξω ...υπήρξαν διαφωνίες που... όμως τις αγνόησα (εξάλλου, το να αγνοούμε τις απόψεις των άλλων είναι.... in στην εποχή μας!!! χαχαχαχα) κι έτσι έφτιαξα τη παρακάτω καραμελένια πορτοκαλόπιτα. Δοκιμάστε την και πιστεύω ότι ...εάν αγαπάτε τη γεύση της καραμέλας γάλακτος (όταν ήμουν μικρή τις λέγαμε "κρινάκια" χωρίς να ξέρω γιατί ακριβώς) θα τη λατρέψετε. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε. να τη φτιάξετε χωρίς τις καραμέλες, οπότε... μεταλλάσσεται σε μια από τις κλασσικές πορτοκαλόπιτες
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια πολτοποιημένα
  • 150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα (άσπρα ή με τη φλούδα)
  • 1 φλ. γάλα
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 κ.γλ. baking powder
  • 5 καραμέλες γάλακτος (προαιρετικά)
  • Λίγο αραβοσιτέλαιο για το ταψί
Για το σιρόπι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 καραμέλες γάλακτος (προαιρετικά)
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
Πώς γίνεται ο χυλός
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
Σιρόπι πορτοκαλιού & Σιρόπι καραμέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ξεφλουδίζουμε και βράζουμε τα πορτοκάλια με 1 ποτήρι νερό για 20 λεπτά.
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, τα κόβουμε, ελέγχοντας για να μην υπάρχει κάποιο κουκούτσι και βγάζουμε τις ίνες τους.
  3. Τα πολτοποιούμε στο multi και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου.
  5. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, το σιμιγδάλι, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αβγά και το baking powder και ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου ομογενοποιηθεί καλά.
  6. Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24-26 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
  7. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις καραμέλες γάλακτος και τις "μπήγουμε" στο μείγμα αλλά όχι βαθιά για να μην μείνουν στον πάτο του γλυκού.
  8. Ψήνουμε τη πορτοκαλόπιτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Για το σιρόπι
  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
  2. Εάν χρειάζεται ξαφρίζουμε το σιρόπι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
  4. Κρατούμε 1/2 φλιτζάνι από το σιρόπι και με το υπόλοιπο περιχύνουμε το γλυκό.
  5. Βάζουμε το σιρόπι, που κρατήσαμε, πάλι μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες καραμέλες γάλακτος κομμένες.
  6. Βάζουμε σε σιγανή φωτιά την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν οι καραμέλες.
  7. Την ώρα που σερβίρουμε τη πορτοκαλόπιτα στο πιάτο, περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλας.
  8. Γαρνίρουμε με αμυγδαλάκια ψημένα στο φούρνο ή ωμά, με σαντιγύ ή παγωτό βανίλια.
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
TIPS
* Η πορτοκαλόπιτα είναι πολύ νόστιμη και χωρίς τις καραμέλες γάλακτος. Απλώς οι τελευταίες της δίνουν μιαν ελαφρώς καραμελένια γεύση. Μπορούμε, λοιπόν, άλλοτε να τις χρησιμοποιούμε και άλλοτε όχι.
* Η πορτοκαλόπιτα τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και από το ψυγείο εξίσου καλά. 
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι και γιαούρτι
Καλό βράδυ!!!
Tante Kiki
22 Comments
No