Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι σε δύο εκδοχές...

Εσείς προτιμάτε τη παραδοσιακή ή μια πιο πρωτότυπη;
Καλησπέρα σας!!! Μόλις γύρισα από ένα τρίωρο "ατελιέ" στην Αμερικανική Γεωργική σχολή που ήταν άκρως ενδιαφέρον μιας και φτιάξαμε σπιτικές ελιές τσακιστές, σταφιδιασμένες και χαρακωτές! Θα σας μιλήσω γι αυτό, κάποια από τις επόμενες ημέρες γιατί είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον!!! Πέρασα, όπως καταλαβαίνετε, ένα υπέροχο απόγευμα σαν...μαθήτρια (τελικά, με ξανανιώνει όταν από καθηγήτρια ξαναγίνομαι μαθήτρια έστω και...σε άλλον τομέα!!). Τέλος πάντων, ας ξεκουραστούμε λίγο από την κούραση της ημέρας και όλα όσα ακούμε και συμβαίνουν με... ένα γλυκό με άρωμα εποχής!!! Εύκολο κι απλό γλυκό, έτσι... για να μην κουραστούμε! 
Ελάτε να φτιάξουμε μια πορτοκαλόπιτα αν και όχι... τη συνηθισμένη, μιας και γνωρίζετε το "κουσούρι" μου να πειραματίζομαι "μετατρέποντας" τις συνταγές. 'Οταν είπα τί ακριβώς ήθελα να φτιάξω ...υπήρξαν διαφωνίες που... όμως τις αγνόησα (εξάλλου, το να αγνοούμε τις απόψεις των άλλων είναι.... in στην εποχή μας!!! χαχαχαχα) κι έτσι έφτιαξα τη παρακάτω καραμελένια πορτοκαλόπιτα. Δοκιμάστε την και πιστεύω ότι ...εάν αγαπάτε τη γεύση της καραμέλας γάλακτος (όταν ήμουν μικρή τις λέγαμε "κρινάκια" χωρίς να ξέρω γιατί ακριβώς) θα τη λατρέψετε. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε. να τη φτιάξετε χωρίς τις καραμέλες, οπότε... μεταλλάσσεται σε μια από τις κλασσικές πορτοκαλόπιτες
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. ζάχαρη
2 πορτοκάλια πολτοποιημένα
150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα (άσπρα ή με τη φλούδα)
1 φλ. γάλα
100 γρ. γιαούρτι
2 αβγά
1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κ.γλ. baking powder
5 καραμέλες γάλακτος (προαιρετικά)
Λίγο αραβοσιτέλαιο για το ταψί
Για το σιρόπι
1/2 φλ. νερό
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. ζάχαρη
4 καραμέλες γάλακτος (προαιρετικά)
Πώς γίνεται ο χυλός
Σιρόπι πορτοκαλιού & Σιρόπι καραμέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε και βράζουμε τα πορτοκάλια με 1 ποτήρι νερό για 20 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, τα κόβουμε, ελέγχοντας για να μην υπάρχει κάποιο κουκούτσι και βγάζουμε τις ίνες τους.
Τα πολτοποιούμε στο multi και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, το σιμιγδάλι, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αβγά και το baking powder και ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου ομογενοποιηθεί καλά.
Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24-26 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις καραμέλες γάλακτος και τις "μπήγουμε" στο μείγμα αλλά όχι βαθιά για να μην μείνουν στον πάτο του γλυκού.
Ψήνουμε τη πορτοκαλόπιτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
Εάν χρειάζεται ξαφρίζουμε το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Κρατούμε 1/2 φλιτζάνι από το σιρόπι και με το υπόλοιπο περιχύνουμε το γλυκό.
Βάζουμε το σιρόπι, που κρατήσαμε, πάλι μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες καραμέλες γάλακτος κομμένες.
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν οι καραμέλες.
Την ώρα που σερβίρουμε τη πορτοκαλόπιτα στο πιάτο, περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλας.
Γαρνίρουμε με αμυγδαλάκια ψημένα στο φούρνο ή ωμά, με σαντιγύ ή παγωτό βανίλια.
TIPS
* Η πορτοκαλόπιτα είναι πολύ νόστιμη και χωρίς τις καραμέλες γάλακτος. Απλώς οι τελευταίες της δίνουν μιαν ελαφρώς καραμελένια γεύση. Μπορούμε, λοιπόν, άλλοτε να τις χρησιμοποιούμε και άλλοτε όχι.
* Η πορτοκαλόπιτα τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και από το ψυγείο εξίσου καλά. 
Καλό βράδυ!!!

22 σχόλια:

  1. Μοσχοβολιστή, μοσχοβολιστή και με τέλειες φωτογραφίες! Σε ζηλεύω που πηγες για μάθημα στην διάσημη Γεωργική σχολή!
    Φιλάκια πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι καλό βράδυ! Μόλις είδα τη φωτογραφία μου ήρθε η μυρουδιά της πορτοκαλόπιτας και μου τρέχουν τα σάλια! Φωτιές μ΄άναψες! Θα τη βάλω στο πρόγραμμα εντός των ημερών! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε παρακολουθώ ανελιπώς,μου αρέσουν πάρα πολύ οι συνταγές σου πειραγμένες,παραδοσιακές ή μη.Αυτή η πορτοκαλόπιτα φαίνεται υπέροχη.Θα την δοκιμάσω σίγουρα.Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυρωδιά πορτοκαλιού μύρισε το μπλοκοσπιτάκι σου.. Φαίνεται υπέροχη...Καλό μήνα να έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται υπέροχη!!!! Ειλικρινα μου τρέχουν τα σάλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται υπέροχη, εγώ την φτιάχνω διαφορετική μα θα την φτιάξω και έτσι... το τραγικό είναι οτι μου αρέσει τόσο που θα την..τρώω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. *Eri μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όσο για τη Α.Γεωργική σχολή είπα μια φορά την εβδομάδα να ξεχνιέμαι απ΄όλα όσα συμβαίνουν εδώ!!! Είναι πράγματι υπέροχα!!!

    *Αναστασία περιμένω εντυπώσεις και πάρε μερικά κομμάτια, μη... φεύγεις έτσι!:)))

    *nadia σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι όσο για τη πορτοκαλόπιτα είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσει!!

    * Eva Z. η αλήθεια είναι ότι την ...τσακίσαμε. Καλό μήνα!

    *At Anna's kitchen table thank you very much.

    *Royal Coconut ευχαριστώ πολύ!

    *αχτίδα είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, δοκίμασέ την αλλιώς θα σου φέρω όταν βρεθούμε.

    Καλό βράδυ και φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική καλή σου μέρα τι ομορφιές είδα πρωί-πρωί;Να είχα ένα κομμάτι τώρα με τον καφέ!!!! Ροδάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. την ήθελα αυτή την συνταγή και μάλιστα εχθές σκεφτόμουν ότι πρέπει να βρω μια καλή!! Να είσαι καλά , μου αρωμάτισες την μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΙΚΗ ΜΟΥ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΜΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΖΥΜΑΡΙ ΜΕΣΑ. ΛΕΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ; ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ!
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα θέλω όλα, Κική, και το γλυκό που φαίνεται λαχταριστό και τα υπέροχα τριαντάφυλλα που αγαπώ πολύ! Υπέροχος συνδυασμός. Γίνεται;
    Χρειαζόμαστε πολύ τη γλύκα σήμερα.
    Καλημέρα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετική φαίνεται Κική και πολύ μυρωδάτη!! Ωραία η ιδέα σου με τις καραμέλες, πολύ πρωτότυπη!!! Φιλιά:-)) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φανταστική πορτοκαλόπιτα!!θα ήθελα να τη δοκιμάσω άμεσα και με καραμέλα, γιατί μου αρέσουν πολύ οι αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαν να τη... μυριζω από δω!
    Πολύ νοστημη πρεπει να ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρωματική... καραμελένια... πορτοκαλένια, τι άλλο να ζητήσουμε??
    Σούπερ νόστιμη!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ψηφίζω καραμελένια και κάνω κλόπυ πέιστ τη συνταγή σου για άμεση χρήση...
    καλό βράδυ...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαίνεται τόσο λαχταριστή!! Και οι δύο
    Καλό και γλυκό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ti wraio glykaki,Kikitsa!!!Den ehw ftiaxei pote kai eilikrina mou trehoun ta salia!!!Me i hwris karamela prepei na einai apithano!!Filakia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ήρθε ο καιρός της να την κάνω!!!
    Φτιάχτηκε το Σάββατο στο εξοχικό και κεράστηκαν κάμποσοι δεν νομίζω πως από όσους την γεύτηκαν να μην άκουσα κι' ένα θετικό "μμμμμμμ"!
    Τις καραμέλες γάλακτος τις έβαλα στο σιρόπι, μιας και δεν είχα αρκετές.
    Πολύ καλή έγινε Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μμμμμμμ! πολύ νόστιμη φαίνεται και λεω να μπω στον πειρασμό να την δοκιμάσω. Θα αντικαταστήσω τη ζάχαρη και θα αναρτήσω στο blοg για εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!