Τηγανιά χοιρινή με τραχανά...


...από τη Φλώρινα με αγάπη!
Ένα πιάτο παραδοσιακό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα είναι το σημερινό. Νόστιμο, οικονομικό κι εύκολο... για όσους αγαπούν τον τραχανά. Ένα πιάτο που παλιότερα βασιζόταν στην "κλειστή οικονομία" σχεδόν κάθε σπιτιού μιας και τραχανά έφτιαχναν οι περισσότερες νοικοκυρές, λαχανικά υπήρχαν στον κήπο και το μόνο που χρειάζονταν ήταν το χοιρινό, εάν κι αυτό δεν το είχαν δικό τους!
Καλές, λοιπόν, οι σύγχρονες ελληνικές και ξένες συνταγές, αλλά ας ξαναδούμε και τις παραδοσιακές ...στην αυθεντική ή στην πιο σύγχρονη μορφή τους.  Και όπως λέει και ο Ε.Μπλέτσας η διατροφική ευφυία είναι πολύ σημαντική για να έχουμε υγεία και καλή διάθεση και σύμφωνα μ' αυτή η διατροφή μας πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο : Ποικιλία, ισορροπία και μέτρο. 
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι θρεπτικό, υγιεινό αλλά και ισορροπημένο μιας και περιέχει τα πάντα: κρέας, ζυμαρικό και λαχανικά! Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν!
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. τηγανιά χοιρινή
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 καρότο 
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα ώριμη
3 κ.σ. κρασί κόκκινο
200-250 γρ. (1 συσκευασία) συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
14-15 κ.σ. τραχανά γλυκό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. θρυμματισμένη φέτα
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα ξερό βασιλικό
1/3 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Μπούκοβο ή καπνιστή πάπρικα για το γαρνίρισμα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά το κρέας.
Στο multi, πολτοποιούμε τη ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και τη πιπεριά. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη τηγανιά, γυρνώντας τα κομμάτια του κρέατος να ροδοκοκκινήσουν απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά το κρέας να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το κρασί.
Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, το θυμάρι, το βασιλικό και πιπέρι όσο θέλουμε.
Βάζουμε και 1/2 φλ.τσ. νερό και αφήνουμε την τηγανιά σε μέτρια φωτιά να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας (συνήθως χρειάζεται 30-40 λεπτά... αν και ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος).
Μόλις το κρέας μαλακώσει, εάν χρειάζεται ...προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό και ρίχνουμε τον τραχανά.
Αφήνουμε να βράσει, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 10-11 λεπτά (ο χρόνος βρασμού του τραχανά αναγράφεται στη συσκευασία αλλά συνήθως είναι 10 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Γαρνίρουμε τα πιάτα με θρυμματισμένη φέτα ή πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα ή με μπούκοβο (εάν το θέλουμε καυτερό) και το συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί... έτσι για το ...κρύο!!!
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Tante Kiki
13 Comments
No