Τηγανιά χοιρινή με τραχανά...

...από τη Φλώρινα με αγάπη!
Ένα πιάτο παραδοσιακό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα είναι το σημερινό. Νόστιμο, οικονομικό κι εύκολο... για όσους αγαπούν τον τραχανά. Ένα πιάτο που παλιότερα βασιζόταν στην "κλειστή οικονομία" σχεδόν κάθε σπιτιού μιας και τραχανά έφτιαχναν οι περισσότερες νοικοκυρές, λαχανικά υπήρχαν στον κήπο και το μόνο που χρειάζονταν ήταν το χοιρινό, εάν κι αυτό δεν το είχαν δικό τους!
Καλές, λοιπόν, οι σύγχρονες ελληνικές και ξένες συνταγές, αλλά ας ξαναδούμε και τις παραδοσιακές ...στην αυθεντική ή στην πιο σύγχρονη μορφή τους.  Και όπως λέει και ο Ε.Μπλέτσας η διατροφική ευφυία είναι πολύ σημαντική για να έχουμε υγεία και καλή διάθεση και σύμφωνα μ' αυτή η διατροφή μας πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο : Ποικιλία, ισορροπία και μέτρο. 
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι θρεπτικό, υγιεινό αλλά και ισορροπημένο μιας και περιέχει τα πάντα: κρέας, ζυμαρικό και λαχανικά! Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν!
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. τηγανιά χοιρινή
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 καρότο 
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα ώριμη
3 κ.σ. κρασί κόκκινο
200-250 γρ. (1 συσκευασία) συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
14-15 κ.σ. τραχανά γλυκό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. θρυμματισμένη φέτα
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
1 πρέζα ξερό βασιλικό
1/3 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Μπούκοβο ή καπνιστή πάπρικα για το γαρνίρισμα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά το κρέας.
Στο multi, πολτοποιούμε τη ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και τη πιπεριά. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη τηγανιά, γυρνώντας τα κομμάτια του κρέατος να ροδοκοκκινήσουν απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά το κρέας να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το κρασί.
Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, το θυμάρι, το βασιλικό και πιπέρι όσο θέλουμε.
Βάζουμε και 1/2 φλ.τσ. νερό και αφήνουμε την τηγανιά σε μέτρια φωτιά να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας (συνήθως χρειάζεται 30-40 λεπτά... αν και ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος).
Μόλις το κρέας μαλακώσει, εάν χρειάζεται ...προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό και ρίχνουμε τον τραχανά.
Αφήνουμε να βράσει, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 10-11 λεπτά (ο χρόνος βρασμού του τραχανά αναγράφεται στη συσκευασία αλλά συνήθως είναι 10 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Γαρνίρουμε τα πιάτα με θρυμματισμένη φέτα ή πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα ή με μπούκοβο (εάν το θέλουμε καυτερό) και το συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί... έτσι για το ...κρύο!!!
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

13 σχόλια:

  1. Πω πω τι μου θύμισε η συνταγή σου. Κάτι κρύες μέρες με χιόνι στην Έδεσσα, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Νοστάλγησα αυτά τα φαγάκια, που πραγματικά μας έδιναν ενέργεια και δύναμη και αντέχαμε στο κρύο. Να ΄σαι καλά, θα το φτιάξω κάποια μέρα σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Κική νοστιμότατο το φαγητό σου,αν και δεν το έχω δοκιμάσει έτσι σίγουρα θα είναι πολύ καλό.Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τραχανά,ε? Μούρλια! Άντε να κάνει λίγο κρύο να το φτιάξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίθανο Κική, δεν ειχα ιδέα ότι ειναι παραδοσιακό! Με ενθουσίασες πάλι! Πολύ ωραία ιδέα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτη φορά το ακούω αυτό το φαγητό Κική μου αλλά σίγουρα θα το δοκιμάσω γιατί μου αρέσει πολύ ο τραχανάς!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ !
    @ anthivolon χαίρομαι που σου έφερα μνήμες από τα παλιά, γιατί αυτό πάντα μας συγκινεί!

    @ Ροδάνθη δοκίμασέ το ...είναι εύκολο και νόστιμο!

    @ Μαμά Κουκουβάγια Βέρα μην ανησυχείς το κρύο έρχεται!!! -:)))

    @ Έρη μου είναι για ...κρύες περιοχές! Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Αλήθεια, τραχανά βρίσκεις στον Καναδά;;

    @ Sophie εάν σου αρέσουν τα κοκκινιστά κι αφού σου αρέσει ο τραχανάς, θα σε ενθουσιάσει!!!

    ΦΙΛΙΑ & ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Κική! Μου αρέσει πολύ ο τραχανάς και συνεχώς ψάχνω καινούριους τρόπους να τον μαγειρεύω! Η συνταγή σου μπαίνει στα υπόψη! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέρες τώρα τριγυρίζει στο μυαλό μου, ένα μαγείρεμα με τραχανά, αλλά ακόμη δεν τον έχω φτιάξει.
    Με τηγανιά δεν τον έχω ποτέ σκεφτεί. Με λουκάνικο ναι, με μελιτζάνες ναι, με φέτα σαφώς και ναι...
    Πρέπει να την μελετήσω πολύ καλά την συνταγή σου καλή μου Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μ αρεσει ο τραχανας, φυσικα μ αρεσει η τηγανια, οποτε σιγουρα θα μ αρεσει κι αυτο! Τοσο απλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχος συνδυασμός υλικών Κικίτσα, όλα τα υλικά πολύ αγαπημένα!!
    Είναι σίγουρο ότι έχουν δώσει ένα πολύ νόστιμο φαγάκι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας!
    @Ερμιόνη χαίρομαι που σου άρεσε η πρόταση!!-:)))

    @ Penelope άσε την μελέτη και πέρνα στην εφαρμογή. Πίστεψέ με δεν θα απογοητευτείς!

    @ Elpiniki χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!

    @ ΕΛΕΝΑ να είσαι καλά και χαίρομαι που σου αρέσει η πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ένα φαγητό παρεξηγημένο, το οποίο τον τελευταίο χρόνο το βλέπω με άλλο μάτι!!!! Ωραία εκτέλεση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βρήκα το πιατο των ονειρων μου!!μη σου πω οτι το φτιαχνω και αυριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!