...κερνάω επειδή γιορτάζω!
Καλησπέρα!!! Όχι, όχι δεν γιορτάζω γι αυτό που νομίσατε... εννοώ τις πολιτικές εξελίξεις μιας και ανήκω στους σκεπτικιστές και θα γιορτάσω όταν συμβεί κάτι που πραγματικά θα είναι υπέρ του ελληνικού λαού, όταν δηλαδή θα διαπιστώσω ότι η ζωή αρχίζει να ...βελτιώνεται (ίσως μέχρι τότε να έχω αρκετό δρόμο ακόμα), όμως γιορτάζω πραγματικά μιας και σαν σήμερα πριν xxxxxx χρόνια γεννήθηκα (δηλαδή τί νομίζατε ότι θα σας έλεγα την ηλικία μου;;;;;;; εεεεεε όχι πια...νισάφι, είπαμε να τα ξεπουλήσουμε όλα αλλά όχι και μέχρι αυτό το σημείο!!!!!! χαχαχαχα... αστειεύομαι, φυσικά!
Σας κερνάω όμως γλυκάκι, μια νόστιμη τούρτα αμυγδάλου που έφτιαξα την Κυριακή! Να πώς την έφτιαξα...
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα
Για τη βάση
5 αβγά
125 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
70 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (περασμένο από το multi)
Για την κρέμα
1 (380 ml) κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
10 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη
45 γρ. κόρν φλάουρ
1 ζαχαροβανίλια Vahiné
1 αβγό ολόκληρο + 2 κρόκους
30 ml λικέρ αμύγδαλο (αμαρέτο)
2-3 σταγόνες απόσταγμα αμυγδάλου Vahiné
250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
30 γρ. λικέρ αμύγδαλο (αμαρέτοτ) ή 2-3 σταγόνες απόσταγμα αμυγδάλου
Για την επικάλυψη
100 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ουσία
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη, τη ζαχαροβανίλια και το απόσταγμα αμυγδάλου και τα χτυπάμε έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το αμύγδαλο, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω, απαλά με μια μαρίζ (σπάτουλα).
Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι (με διάμετρο 26 εκ. ή και μικρότερο εάν θέλουμε μια τούρτα με πολλές στρώσεις αλλά μικρή σε διάμετρο) ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (για να το ξεφορμάρουμε πολύ πιο εύκολα).
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αβγό, τους κρόκους και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
Με ένα κουτάλι σούπας, προσθέτουμε λίγο από το ήδη χλιαρό μείγμα του γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό ζεσταίνεται το μείγμα των αβγών και του κορν φλάουρ και είναι πιο εύκολο να το προσθέσουμε στο ζεστό γάλα.
Μόλις το γάλα με τη ζάχαρη πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα των αβγών.
Ανακατεύοντας με ένα "σύρμα" (αβγοδάρτη) ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που η κρέμα θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι για να κρυώσει ευκολότερα (ή βάζουμε την κατσαρόλα σε μεγάλο μπολ γεμάτο παγάκια), καλύπτουμε την επιφάνειά της με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε για 30 λεπτά, περίπου.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν πηχτό γιαούρτι.
Βγάζουμε σε ένα μπολ τα 2-3 από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο το ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει κανονική σαντιγύ για να γαρνίρουμε τη τούρτα μας (εκτός εάν θέλουμε περισσότερη σαντιγύ, οπότε χτυπάμε κι άλλη σαντιγύ).
Μόλις η κρέμα φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,προσθέτουμε το λικέρ και την ξαναχτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει αφράτη.
Σταματάμε το χτύπημα και με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά, πάντα από κάτω προς τα πάνω.
Για το σιρόπι
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε το λικέρ και το απόσταγμα αμυγδάλου.
Σύνθεση της τούρτας
Βάζουμε το αμύγδαλο φιλέ σε αντικολλητικό τηγάνι και σε σιγανή φωτιά το καβουρδίζουμε (χωρίς λιπαρή ουσία ή με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο) έως ότου γίνει καστανό.
Ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιήσαμε για τη βάση της τούρτας, κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 ή 3 οριζόντιες φέτες.
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο στη πιατέλα που θα σερβίρουμε τη τούρτα και την περιχύνουμε με σιρόπι.Στρώνουμε τη μισή κρέμα εάν έχουμε 3 δίσκους ή όλη εάν έχουμε 2 δίσκους παντεσπανιού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τοποθετήσουμε και τον τελευταίο δίσκο που τον σιροπιάζουμε κι αυτόν.
Καλύπτουμε τη τούρτα με τη σαντιγύ που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμύγδαλο.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν να σερβίρουμε , ώστε να σφίξει και να κόβονται ωραία κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!!