Τούρτα αμυγδάλου

...κερνάω επειδή γιορτάζω!
Καλησπέρα!!! Όχι, όχι δεν γιορτάζω γι αυτό που νομίσατε... εννοώ τις πολιτικές εξελίξεις μιας  και ανήκω στους σκεπτικιστές και θα γιορτάσω όταν συμβεί κάτι που πραγματικά θα είναι υπέρ του ελληνικού λαού, όταν δηλαδή θα διαπιστώσω ότι η ζωή  αρχίζει να ...βελτιώνεται (ίσως μέχρι τότε να έχω αρκετό δρόμο ακόμα), όμως γιορτάζω πραγματικά μιας και σαν σήμερα πριν xxxxxx χρόνια γεννήθηκα (δηλαδή τί νομίζατε ότι θα σας έλεγα την ηλικία μου;;;;;;; εεεεεε όχι πια...νισάφι, είπαμε να τα ξεπουλήσουμε όλα αλλά όχι και μέχρι αυτό το σημείο!!!!!! χαχαχαχα... αστειεύομαι, φυσικά!
Σας κερνάω όμως γλυκάκι, μια νόστιμη τούρτα αμυγδάλου που έφτιαξα την Κυριακή! Να πώς την έφτιαξα...
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα
Για τη βάση
5 αβγά
125 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
70 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (περασμένο από το multi)
Για την κρέμα
1 (380 ml) κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
10 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη
45 γρ. κόρν φλάουρ
1 ζαχαροβανίλια Vahiné
1 αβγό ολόκληρο + 2 κρόκους
30 ml λικέρ αμύγδαλο (αμαρέτο)
2-3 σταγόνες απόσταγμα αμυγδάλου Vahiné
250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
30 γρ. λικέρ αμύγδαλο (αμαρέτοτ) ή 2-3 σταγόνες απόσταγμα αμυγδάλου
Για την επικάλυψη
100 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ουσία
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη, τη ζαχαροβανίλια και το απόσταγμα αμυγδάλου και τα χτυπάμε έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το αμύγδαλο, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω, απαλά με μια μαρίζ (σπάτουλα).
Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι (με διάμετρο 26 εκ. ή και μικρότερο εάν θέλουμε μια τούρτα με πολλές στρώσεις αλλά μικρή σε διάμετρο) ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (για να το ξεφορμάρουμε πολύ πιο εύκολα).
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Το παντεσπάνι μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αβγό, τους κρόκους και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
Με ένα κουτάλι σούπας, προσθέτουμε λίγο από το ήδη χλιαρό μείγμα του γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό ζεσταίνεται το μείγμα των αβγών και του κορν φλάουρ και είναι πιο εύκολο να το προσθέσουμε στο ζεστό γάλα.
Μόλις το γάλα με τη ζάχαρη πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα των αβγών.
Ανακατεύοντας με ένα "σύρμα" (αβγοδάρτη) ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που η κρέμα θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι για να κρυώσει ευκολότερα (ή βάζουμε την κατσαρόλα σε μεγάλο μπολ γεμάτο παγάκια), καλύπτουμε την επιφάνειά της με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε για 30 λεπτά, περίπου.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν πηχτό γιαούρτι.
Βγάζουμε σε ένα μπολ τα 2-3 από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο το ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει κανονική σαντιγύ για να γαρνίρουμε τη τούρτα μας (εκτός εάν θέλουμε περισσότερη σαντιγύ, οπότε χτυπάμε κι άλλη σαντιγύ).
Μόλις η κρέμα φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,προσθέτουμε το λικέρ και την ξαναχτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει αφράτη.
Σταματάμε το χτύπημα και με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά, πάντα από κάτω προς τα πάνω.
Για το σιρόπι
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε το λικέρ και το απόσταγμα αμυγδάλου.
Σύνθεση της τούρτας
Βάζουμε το αμύγδαλο φιλέ σε αντικολλητικό τηγάνι και σε σιγανή φωτιά το καβουρδίζουμε (χωρίς λιπαρή ουσία ή με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο) έως ότου γίνει καστανό.
Ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιήσαμε για τη βάση της τούρτας, κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 ή 3 οριζόντιες φέτες.
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο στη πιατέλα που θα σερβίρουμε τη τούρτα και την περιχύνουμε με σιρόπι.Στρώνουμε τη μισή κρέμα εάν έχουμε 3 δίσκους ή όλη εάν έχουμε 2 δίσκους παντεσπανιού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τοποθετήσουμε και τον τελευταίο δίσκο που τον σιροπιάζουμε κι αυτόν.
Καλύπτουμε τη τούρτα με τη σαντιγύ που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμύγδαλο.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν να σερβίρουμε , ώστε να σφίξει και να κόβονται ωραία κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!!

25 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Κική και να τα εκατοστήσεις! Σαν τα ψηλά βουνά! Όχι όχι δεν ρωτώ ηλικία, είναι αγένεια. Μετά τα είκοσι (χιχιχι) δεν ρωτάμε ποτέ!!!! Γιορτάζεις αύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου ευχομαι να τα εκατοστήσεις να είσαι γερή και ευτυχισμένη.Τέλεια η τούρτα σου και του χρόνου φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ!
    ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΛΟΥΣΜΕΝΑ!
    ΦΙΛΙΑ Χ 2
    ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά Κική μου!!! ότι επιθυμείς να γίνει πραγματικότητα!!!Ευχαριστώ για την αμυγδαλόπιτα, απίθανη!! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσείς να είστε πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυκιά μου Κική χρονια σου πολλά!! Να εισαι πάντα καλά, γερή και ευτυχισμένη και να μας γλυκαίνεις συνέχεια με τις υπέροχες λιχουδιές που φτιάχνεις!
    Αχ Κική μα τι τουρτα όνειρο ειναι αυτη παιδι μου! Ειναι η αγαπημένη μου, στην Ξάνθη υπάρχει σε ατομικές πάστες και πραγματικά όταν ημουν παιδι ήταν η αγαπημένη μου! Και τι τέλειες φωτογραφίες, ειδικά αυτη που φαινεται ολόκληρη και απο πίσω ο κήπος ειναι φοβερή!
    Χιλια μπράβο Κική μου και χιλιόχρονη επίσης!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Κικίτσα! Να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη! Το γλυκάκι τέλειο! Να πάρω δυο κομμάτια;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κικίτσα μου χρόνια σου πολλά και καλά!
    Να είσαι χιλιόχρονη και καλόχρονη εύχομαι από καρδιάς!
    Η τούρτα σου είναι πραγματικά υπέροχη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Κική, σου εύχομαι υγεία και ευτυχία! Η τούρτα σου φαίνεται πολύ πολύ νόστιμη... Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρονια σου Πολλα! Να τα εκατοστησεις και να σαι παντα ΓΕΡΗ και ευτυχισμενη!
    Η τουρτα λαχταριστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια Πολλά, χρόνια γεμάτα από ότι εσύ θέλεις και επιθυμείς Κική μου.
    Ευτυχώς που την βλέπω μεσημεράκι και δεν έχω ακόμη τάση για γλυκό. Αυτό με πιάνει συνήθως απόγευμα και τότε σίγουρα θα έπρεπε να μου στείλεις καλή και μπαμπάτσικη μερίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα!!! Να χαίρεσαι τα γενέθλιά σου και να'σαι πάντα καλά!! Και του χρόνου!! Φιλιά:-)) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να τα εκατοστήσεις! Να είσαι πάντα γερή και δυνατή και να μας χαρίζεις όμορφες συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΙΚΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ.ΠΟΛΛΑ ,ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ.ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΜΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ,ΩΡΑΙΑ ΚΥΡΙΑ ΕΣΥ,ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΟΤΙ ΥΛΙΚΟ ΠΙΑΝΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ.ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χρονια πολλά Κική.
    Να τα εκατοστήσεις, με υγεία κι ευτυχία.
    Το κέρασμά σου υπέροχο :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά καλά κι ευτυχισμένα!!!!!!
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια σου πολλά με υγεία και ευτυχία, Κική μου. Ό τι επιθυμείς να πραγματοποιηθεί.
    Πολλά φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά να σε χαίρονται και να τους χαίρεσαι..Θα κεραστώ οπωσδήποτε ένα κομμάτι από την τούρτα σου...Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να τα εκατοστήσεις Κική και μέσα στην γλύκα να είσαι...όπως η τουρτίτσα σου...φιλιά κορίτσι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα αγαπημένοι μου μπλογκοφίλοι... το ξέρετε ότι με έχετε συγκινήσει με τις ευχές σας και τα καλά σας λόγια;;;;; Τόσα ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΛΥΚΑ λόγια με ...τιμούνε!!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ και ανταποδίδω τις ευχές! Να είμαστε πάντα καλά όλοι, γεροί και δυνατοί, γεμάτοι δημιουργία και δημιουργικότητα και να έχουμε μόνον όμορφες ημέρες στη ζωή μας.
    Θα ήθελα κάποτε να γνωριστούμε κι από κοντά και να σας κεράσω στην πραγματικότητα αλλά, προς το παρόν...κεραστείτε έστω και νοερά. Εύχομαι να συμβάλλω πάντα με τις συνταγούλες μου και την παρουσία μου σαν μπλογκοφίλη σε μια καλύτερη καθημερινότητα όλων σας!!! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kikitsa polyhroni!!Na eisai panta haroumeni kai glykoula san ta glykakia pou mas ftiahneis!!!An kai irtha kathysterimeni logw diaforas wras,elpizw oti borw na parw ki egw ena komati tourta..Kai tou hronou me ygeia,polla filakia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Χαρά μου και φυσικά μπορείς να πάρεις το γλυκάκι σου κι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Και σε σένα εύχομαι ό,τι επιθυμείς και πάντα με υγεία!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!