Πατάτες, κολοκύθα και καρότα...καραμελωμένα


Καλησπέρα σας! Τί καλησπέρα δηλαδή που όλοι μας ζούμε με το άγχος των ημερών και της κατάστασης... Δεν ξέρω εγώ πια τα έχω χάσει και δεν μπορώ να σκεφτώ τί θα ήταν το καλύτερο για μας τους πολίτες αλλά και για τη χώρα (κι όχι για τους ξένους!!!)! Νομίζω ότι παρακολουθώ ένα θέατρο του παραλόγου με άγνωστο τέλος ή ακόμα χειρότερα με ένα τέλος που εξαρτάται από το ποιός guest star θα συμμετάσχει!!!
 Κι ακόμα περισσότερο ότι αυτό το τέλος, όπως πάντα, θα ...ξεσπάσει στο δικό μας "κεφάλι" όπως τόσες και τόσες φορές. Να δούμε πόσοι ακόμα θα χάσουν τη δουλειά τους και θα εξαθλιωθούν, πόσοι θα υποφέρουν, πόσα παιδιά θα πεινάσουν και πόσα θα μείνουν χωρίς σχολείο και βιβλία ή ακόμα και χωρίς θέρμανση τις κρύες ημέρες του χειμώνα!!! Τα έχουμε δει όλα πια και καταντήσαμε να περιμένουμε τα ...χειρότερα.
Παρόλα αυτά, ας διατηρήσουμε έστω και μια υποτυπώδη ψυχραιμία, αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν συμβάλλουν καθόλου σ' αυτό, μιας και είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να ...αντέξουμε στις δύσκολες καταστάσεις και αν και όταν χρειαστεί να αντιδράσουμε ενωμένοι στην λαίλαπα που ήρθε και απειλεί να μας καταπιεί για πολύ καιρό.
ΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΟΥΜΕ (ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον) κι ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ!!!  Προσωπικά, συνεχίζω να πιστεύω (έστω και κάπου βαθιά στη ψυχή μου) ότι με κάποιον μαγικό τρόπο, όπως συνήθως οι Έλληνες, θα βρούμε την άκρη και θα ξεσηκωθούμε εναντίον όλων αυτών που μας κοροϊδεύουν και θέλουν να μας εξαθλιώσουν!!!!
Προσπαθώντας, λοιπόν, να αντιδράσουμε σ' όλο αυτό που συμβαίνει ας δημιουργήσουμε ό,τι θέλει η ψυχή μας και δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολυέξοδο, πολυτελές ή ακριβό ΑΡΚΕΙ να βάλουμε το μυαλό και τη ψυχή μας... ώστε να ξεχαστούμε λίγο. Αυτό τον καιρό, κι εγώ δεν μαγειρεύω... ξεχνιέμαι (όπως κάποτε έλεγε μια διαφήμιση: "μ'ένα Άρλεκιν ξεχνιέμαι", όπου Άρλεκιν = βιβλία τσέπης άκρως ρομαντικά που κάποτε διάβαζα, φαντάζομαι όχι μόνον εγώ).
Η σημερινή συνταγή είναι για ένα πιάτο συνοδευτικό και όχι μόνον (εγώ το έφαγα σαν κύριο πιάτο) γιατί ένα πιάτο λαχανικών είναι μια χορταστική και υγιεινή λύση. Διαβάστε τί έφτιαξα και άρεσε και στις ανιψιές μου, που, σαν λιτοδίαιτες, είναι "αυστηροί κριτές" χαχαχαχα ...εννοώ ότι δεν τρώνε κάτι εύκολα εκτός κι αν τους αρέσει πολύ!!!!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μεγάλους κύβους
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
χυμό από 2-3 πορτοκάλια
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. μέλι
1 πρέζα τζίντζερ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα άσπρο πιπέρι
1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά εάν τις θέλουμε καυτερές)
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το ταψί να ζεσταθεί στο φούρνο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τις κομμένες πατάτες, τα κολοκύθια και τους κύβους της κολοκύθας.
Ανακατεύουμε καλά, έτσι ώστε να πάει παντού το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το τζίντζερ και, εάν θέλουμε, το μπούκοβο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τα ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά για λίγο.
Προσθέτουμε το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε για να διαλυθούν.
Ύστερα, περιχύνουμε με τους μελωμένους χυμούς εσπεριδοειδών τα λαχανικά και βάζουμε να ψηθούν για 1 ώρα.
Ανακατεύουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15-20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν, να ροδίσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους τα λαχανικά.
Tante Kiki
9 Comments
No