Σούπα με φακές και ρεβίθια


Μια σούπα διαφορετική από τις άλλες αλλά με δύο από τα αγαπημένα όσπρια. Κίτρινες φακές (αποφλοιωμένες) και ρεβίθια σ' έναν μοναδικά χειμωνιάτικο συνδυασμό που ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα της εποχής μιας και μπήκαμε στη Σαρακοστή πριν τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.
Μη φοβηθείτε το συνδυασμό... είναι υπέροχος και αρμονικότατος και... με τα κατάλληλα αρωματικά ενθουσιάζει τους λάτρεις των οσπρίων...αφήστε που είναι και πολύ υγιεινός. Μια σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα που αν δεν την δοκιμάσουμε τώρα πότε θα τη δοκιμάσουμε;
Βέβαια, έχει μια μικρή διαδικασία αλλά ...πιστέψτε με αξίζει τον κόπο! Στην αρχή διαβάζοντας τις οδηγίες μπορεί να σας φανεί πολύπλοκη αλλά στην πράξη δεν είναι καθόλου δύσκολη! Διαβάστε πώς γίνεται αυτή η πικάντικη βελουτέ σούπα...
ΥΛΙΚΑ 
300 γρ. κίτρινες φακές  αποφλοιωμένες
300 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
2 ξερά κρεμμύδια
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας Pumarrò
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
Καπνιστή πάπρικα
Λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι από το προηγούμενο βράδυ (προσωπικά τα έβαλα μόνον 3 ώρες μιας και τα ξέχασα να τα βάλω αποβραδίς και τα έβαλα το ίδιο πρωί αλλά δεν έγιναν καθόλου σκληρά).
Κατόπιν, πετάμε το νερό και τα πασπαλίζουμε λίγη σόδα φαγητού.
Τα αφήνουμε για 30 λεπτά και μετά τα τρίβουμε για να αφαιρέσουμε όσα φλούδια έχουν απομείνει.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει και πετάμε και πάλι το νερό.
Προσθέτουμε και πάλι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις φακές πλυμένες και τις βράζουμε με λίγο νερό για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει και πετάμε το νερό.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Βάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και προσθέτουμε, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, τα αρωματικά (κόλιανδρο, τζίντζερ), αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Τα βράζουμε για 10-12 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επόμενο βήμα μας είναι να τα πολτοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε τη βελουτέ σούπα μας.
Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα, βάζοντας στο κέντρο του πιάτου μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι και πασπαλίζουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα που της δίνει μια επίγευση μπέικον.
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια πολύσπορα και απολαμβάνουμε τη ζεστασιά και τα αρώματά της!
Tante Kiki
6 Comments
No