Υγρό κέικ ταψιού πορτοκάλι


Καλησπέρα σας, με τη ψυχολογική διάθεση που έχουμε τις τελευταίες ημέρες νομίζω ότι ένα... γλυκό είναι ό,τι πρέπει (όχι δεν το κάνω για να μας παχύνω και να έχουμε ακόμη χειρότερη διάθεση αλλά ... για να φτιάξω λίγο τη διάθεσή μας, με ένα τόσο δα κομματάκι γλυκό!-:)) Αφήστε που δεν είναι όποιο κι όποιο κέικ!! Είναι ένα κέικ, διαφορετικό από τα συνηθισμένα... κέικ και γλυκό μαζί!!! Με όλο το άρωμα του πορτοκαλιού που μας θυμίζει ότι το φθινόπωρο είναι εδώ. Συνδυάζεται τέλεια μ' ένα φλυτζάνι ζεστό τσάι εσπεριδοειδών και μάλιστα περγαμόντου. Ό,τι καλύτερο σαν απογεματινό χλιαρό ή κρύο, μετά το γεύμα γαρνιρισμένο με σαντιγύ ή ακόμα και με παγωτό αλλά και όταν μια ξαφνική ανάγκη για γλυκό μας χτυπήσει τη πόρτα. Μικροί και μεγάλοι θα ξετρελλαθούν με το μοναδικό άρωμα και τη γεύση του!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλ. γάλα
2 αβγά
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για την επικάλυψη
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2-3 κ.σ ζάχαρη άχνη
Για την διακόσμηση
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με μια λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 εκατοστά.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη (το βούτυρο, το γάλα, τα αβγά, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλεύρι) και τα χτυπάμε για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια, στη μεσαία ταχύτητα για 3 λεπτά, ώστε να αφρατέψουν.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε το κέικ για 35-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμο με μια οδοντογλυφίδα ή τη λάμα ενός μαχαιριού  που πρέπει να βγεί καθαρά εάν τα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 5-6 λεπτά να κρυώσει πριν να το ξεφορμάρουμε.
Για την επικάλυψη
Ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με την άχνη και περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Τέλος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη και σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.
Πηγή: Gourmet Kids, Δεκέμβριος 2010
Tante Kiki
22 Comments
No