Σαλέπι ζεστόοοοο!


Χειμώνας, κρύο και η ανάγκη για ζεστά ροφήματα ...μεγάλη. Το τονωτικό και θερμαντικό αφέψημα παρασκευάζεται από το  "αλεύρι" των αποξηραμένων νεαρών κονδύλων ενός φυτού, που λέγεται Orchis mascula ή επί το ελληνικότερον σαλέπι ή σερνικοβότανο.  Είναι ένα είδος άγριας ορχιδέας που φυτρώνει στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο γιατί ήταν καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για  το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού. Προκαλεί ευφορία και άρα μειώνει το στρες και την κούραση και τονωτικό του οργανισμού. Του αποδίδονται επίσης, και αφροδισιακές ιδιότητες.
Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το συγκεκριμένο λουλούδι και το ονόμασε έτσι λόγω του σχήματος των βολβών.
Κατά τη μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος νύμφης και Σάτυρου, που, επειδή, βίασε μια ιέρεια κατά τα Βακχικά μυστήρια καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι.
Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, άμυλο, φώσφορο και ασβέστιο. Η κολλώδης ουσία που περιέχει λέγεται βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό ή γάλα γίνεται σαν ζελέ!
Το σαλέπι όμως, δεν χρησιμοποιείται μόνον για ρόφημα αλλά και στη ζαχαροπλαστική για το παγωτό καϊμάκι, για ποτό αλλά και για κρέμα!!!
Είστε για ένα ρόφημα  αλλά και για μια κρέμα σαλεπιού;;; Ακολουθείστε με...
1- ΡΟΦΗΜΑ ΣΑΛΕΠΙ
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. νερό βραστό
1/2  κ.γλ. σαλέπι
Ελάχιστη κανέλα
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπρίκι, βράζουμε το νερό με το μέλι ή τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.
Αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι, ανακατεύοντάς το συνεχώς για να διαλυθεί καλά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και πίνουμε αμέσως.
2- ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΣΑΛΕΠΙ 

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. γάλα φρέσκο
50-60 γρ. ζάχαρη άχνη
15 γρ. σαλέπι
Κανέλα για πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σαλέπι με τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου η κρέμα γίνει παχύρρευστη και τη σουρώνουμε στα μπολ που θα τη σερβίρουμε.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, έως ότου "παγώσει και σφίξει".
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε κρύα.

Πηγή: Στ. Παρλιάρος/ Μαθήματα γλυκιάς αλχημείας, "Πρωτότυπες και δημιουργικές"

Tante Kiki
16 Comments
No