Σαλέπι ζεστόοοοο!


Χειμώνας, κρύο και η ανάγκη για ζεστά ροφήματα ...μεγάλη. Το τονωτικό και θερμαντικό αφέψημα παρασκευάζεται από το  "αλεύρι" των αποξηραμένων νεαρών κονδύλων ενός φυτού, που λέγεται Orchis mascula ή επί το ελληνικότερον σαλέπι ή σερνικοβότανο.  Είναι ένα είδος άγριας ορχιδέας που φυτρώνει στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο γιατί ήταν καταπραϋντικό για το στομάχι, το βήχα, μαλακτικό για  το λαιμό και αποσυμφορητικό του αναπνευστικού. Προκαλεί ευφορία και άρα μειώνει το στρες και την κούραση και τονωτικό του οργανισμού. Του αποδίδονται επίσης, και αφροδισιακές ιδιότητες.
Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που εντόπισε το συγκεκριμένο λουλούδι και το ονόμασε έτσι λόγω του σχήματος των βολβών.
Κατά τη μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος νύμφης και Σάτυρου, που, επειδή, βίασε μια ιέρεια κατά τα Βακχικά μυστήρια καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι.
Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, άμυλο, φώσφορο και ασβέστιο. Η κολλώδης ουσία που περιέχει λέγεται βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό ή γάλα γίνεται σαν ζελέ!
Το σαλέπι όμως, δεν χρησιμοποιείται μόνον για ρόφημα αλλά και στη ζαχαροπλαστική για το παγωτό καϊμάκι, για ποτό αλλά και για κρέμα!!!
Είστε για ένα ρόφημα  αλλά και για μια κρέμα σαλεπιού;;; Ακολουθείστε με...
1- ΡΟΦΗΜΑ ΣΑΛΕΠΙ
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. νερό βραστό
1/2  κ.γλ. σαλέπι
Ελάχιστη κανέλα
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπρίκι, βράζουμε το νερό με το μέλι ή τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.
Αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι, ανακατεύοντάς το συνεχώς για να διαλυθεί καλά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και πίνουμε αμέσως.
2- ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΣΑΛΕΠΙ 

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. γάλα φρέσκο
50-60 γρ. ζάχαρη άχνη
15 γρ. σαλέπι
Κανέλα για πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σαλέπι με τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου η κρέμα γίνει παχύρρευστη και τη σουρώνουμε στα μπολ που θα τη σερβίρουμε.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, έως ότου "παγώσει και σφίξει".
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε κρύα.

Πηγή: Στ. Παρλιάρος/ Μαθήματα γλυκιάς αλχημείας, "Πρωτότυπες και δημιουργικές"

Tante Kiki
16 Comments

16 σχόλια:

  1. πωπω να είχα ένα φλυντζάνι!!
    μοσχομυριστό με τρελαίνει η μυρωδιά από το σαλέπι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κικίτσα μου γειά σου!! Το σαλέπι μου αρέσει αλλά όχι σαν ρόφημα, ετσι θα φτιάξω την κρέμα που δεν είχα ξανακούσει. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ καλή αν κρίνω από την φωτό που μου τρέχουν τα σάλια........
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που να βρω σαλεπτζή τέτοια ώρα η έρμη! Στο Μοναστηράκι κατοικοεδρεύει ένας τα πρωινά. Την κρέμα όμως τη βάζω στα must. Καλό μήνα Κικίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πώ..!!! πώ..!!τι μου θύμησες ΚΙΚΙ μου πιτσιρίκα στη Θεσσαλονικη...να περνάει ο σαλεπάς...και να φωνάζει..σαλέπιιιιι ζεστό σαλέπιιιι!!!!να είνα φορτωμένος στην πλάτη με μικρό βαρελακι συνήθως μπρούνζινο..και να γυρίζει την πόλη....και εμεις μικρα να τρέχουμε να προλάβουμε τον σαλεπά για ζεστό σαλέπι!!!να είσαι καλά κορίτσι μου που ανασκάλεψες μνήμες!!!! φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα κορίτσια και καλησπέρα!!

    Pyroessa Handmade να σου στείλωωωω;;;;;

    Mania χαίρομαι που σου αρέσει η κρέμα!!! Δοκίμασέ την και στείλε μου νεώτερα!

    Σοφία Ζ. η αλήθεια είναι ότι η κρέμα είναι υπέροχη!!

    Ρουλα Σμαραγδενια χαίρομαι γιατί αυτές οι μνήμες
    ζεσταίνουν πάντα την καρδιά μας!!!

    Πολλά φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα Κική μου με τα ωραία σου!
    Προκαλεί εφορία το σαλέπι? Καλέ και εγώ κάθομαι? Εφυγαααα!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλό μήνα!
    Έρη μου τρέξε για σαλέπι! Αλήθεια υπάρχει εκεί;;;
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρέυω το σαλέπι και το φτιάχνω συχνά. Τώρα που έχουν πιάσει και τα γερά τα κρύα είναι ό,τι πρέπει!
    Καλό σου μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Κική μου. Ωραίες πληροφορίες για το σαλέπι και συνταγούλες μοιράστηκες μαζί μας. Ευχαριστούμε. Η κρεμούλα μπαίνει στα προσεχή παρασκευάσματα.
    Φιλιά, καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κικίτσα μου θα σου ομολογήσω ότι σαν ρόφημα δεν μπορώ να το πιω με τίποτε, μου φαίνεται υπερβολικά γλυκερό.
    Ομως στο σπίτι μας υπάρχει πάντα σαλέπι, γιατί ότι δεν πίνω εγώ, το πίνει ο άντρας μου που το λατρεύει και το έχει σε μεγάλη εκτίμηση και περιωπή.
    Είμαι σίγουρη ότι την κρεμούλα σου (που θα του την φτιάξω) θα την εκτιμήσει και με το παραπάνω!
    Επίσης το καλοκαιράκι φτιάχνω πολύ συχνά παγωτό καϊμάκι όπου χρησιμοποιώ σαλέπι, αλλά αυτό το εκτιμάει λιγότερο από το ρόφημα χα χα χααα!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω Κικίτσα, τι μου θύμισες σήμερα με αυτή την ανάρτηση... Τον πατερούλη μου που ορκιζόταν στο όνομα του σαλεπιού και προσπαθούσε, όταν ήμουν μικρή, να με καταφέρει να πιω έστω λίγο... και μου έλεγε πως "η γιαγιά στη Σμύρνη το είχε σε μεγάλη εκτίμηση ως Χειμωνιάτικο ρόφημα"... Να' σαι καλά! Φιλιά:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν είχε έρθει η Χαρά ένα καλοκαίρι, αγόρασε μπόλικο σαλέπι για τα ξένα. Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά μου είχε πει τα καλύτερα!
    Καλό γιορτινό μήνα Κικίτσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευτυχώς εδώ και κανά χρόνο βρίσκω στα ΣΜ, και φυσικά το τιμούμε δεόντως όλοι! Κι εγώ το καλοκαίρι το έβαλα σε παγωτό βανίλια και το έκανα τούρμπο, υπέροχο άρωμα και γεύση! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κοίτα που θα τρέχω στην Αθηνάς βραδιάτικα να βρω σαλεπιτζή...
    καλό μήνα Κική μου...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. cook,Magda,Helen Gr χαίρομαι που σας άρεσε!!!

    ΕΛΕΝΑ πιστεύω ότι η κρέμα θα του αρέσει... και στον πατέρα μου που του αρέσει το σαλέπι, άρεσε πολύ η κρέμα.

    T.A.G αυτές είναι πολύ όμορφες αναμνήσεις!!!

    mia maria δεν έχουν σαλέπι εκεί;;;;

    Έφη,έχει πράγματι υπέροχο άρωμα και γεύση!!!

    SpIrToKoYto έλα εδώ μην ψάχνεις τέτοια ώρα σαλεπτιτζή!!!

    Καλό βράδυ και καλό σας μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No