Πρασόπιτα με τυροκαυτερή και παραδοσιακό φύλλο αλλά κι ένα βραβείο!


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Σήμερα, θα σας δώσω τη συνταγή για ένα εκπληκτικά εύκολο φύλλο που μάθαμε στο σεμινάριο της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι ένα φύλλο που ανοίγει τόσο ωραία και τόσο εύκολα! Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για γλυκά όπως μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο ή φλογέρες μιας και μπορεί να γίνει πολύ λεπτό.
Γενικά, το μυστικό για ένα καλό φύλλο που ανοίγει άνετα και χωρίς να "μαζεύει"είναι το αλεύρι. Καλύτερο αλεύρι για πίτα θεωρείται το μαλακό (τα περισσότερα άλευρα γενικής χρήσης είναι μαλακά) ή ένα μείγμα από 3 μέρη μαλακό αλεύρι + 1 μέρος σκληρό αλεύρι.
Για το "άνοιγμα" του φύλλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε αλεύρι είτε νισεστέ είτε κορν φλάουρ (με μιαν ελαφριά υπεροχή των δύο τελευταίων). Προσωπικά προτιμώ το νισεστέ χωρίς όμως να αποκλείω το αλεύρι λόγω του ότι είναι πιο φθηνό και όταν δεν έχω κάτι από τα άλλα δύο, τότε χρησιμοποιώ το κορν φλάουρ.
Ότι και να χρησιμοποιήσουμε όμως, το συγκεκριμένο φύλλο είναι απίστευτα εύκολο στο χειρισμό του κι έχει το χαρακτηριστικό να μην δείχνει το λάδι που έχουμε βάλει (δεν γίνεται ενοχλητικά "λαδερό")!! 
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!
                                   
ΥΛΙΚΑ για ταψί της κουζίνας (30x40 περίπου)
Για τη ζύμη του φύλλου
1 φλ.τσ. νερό κρύο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φλ.τσ. αλεύρι κοσκινισμένο
Ελάχιστο αλάτι
Ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
500 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
250 γρ. τυροκαυτερή
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελάχιστο εστραγκόν ξερό
2 κ.σ. τραχανά ή πλιγούρι ή σιμιγδάλι χοντρό
2 ή 3 αβγά
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο για να αλείψουμε το ταψί και τα φύλλα
Η ζύμη
Το άνοιγμα του φύλλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί στο ψυγείο (εάν μείνει παραπάνω ώρα δεν πειράζει).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε βαθύ αντικολλητικό, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κομμένα πράσα και το κρεμμύδι να μαραθούν, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε, έως ότου μαραθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μετά, προσθέτουμε τη τυροκαυτερή, το πλιγούρι, τα αβγά, αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι γιατί πολλές φορές και η τυροκαυτερή είναι αλμυρή) και το εστραγκόν.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και παίρνουμε τη ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια που τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις (ακόμα καλύτερα).
Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο και αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα που γίνονται 10 και βάζουμε τα 5 από κάτω και τα υπόλοιπα 5, από πάνω .
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί.
Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, το στρώνουμε σ' αυτό και το αλείφουμε με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα πέντε φύλλα.
Μόλις στρώσουμε 6 φύλλα από κάτω, βάζουμε τη γέμιση και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα για πάνω από τη γέμιση.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε απαλά, έτσι ώστε να έχει αέρα ανάμεσα στη γέμιση και το φύλλο.
Αλείφουμε με λάδι και στρώνουμε πάλι απαλά το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο.
Τυλίγουμε προσεκτικά τις άκρες γύρω-γύρω κάνοντας έναν πολύ μικρό κόθρο.
Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και βάζουμε να ψηθεί η πίτα για 30-35 λεπτά, στον αέρα ή στις αντιστάσεις (ακόμα καλύτερα) έως ότου ροδοκοκκινήσει.
Ελπίζω να καταφέρω σύντομα να σας δείξω σε βίντεο πώς ανοίγουμε το φύλλο γιατί είναι πράγματι εύκολο.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Σοφία Ζ. του πολύ ωραίου http://agapigiadimiourgia.blogspot.com/ για την τιμή που μου έκανε να μου χαρίσει ένα ακόμη βραβείο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Σοφία μου και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Να και το βραβείο ...
Κι εγώ με τη σειρά μου πρέπει να το χαρίσω σε άλλους αγαπημένους bloggers που εάν το έχουν ...δεν πειράζει... η πρόθεση μετράει. Έτσι κι αλλιώς τα αγαπημένα blogs είναι πολλά και καθένα έχει τη προσωπικότητα και τη ...χάρη του. Το σημαντικό είναι ότι άλλα ενημερωτικά και άλλα δημιουργικά μας κρατούν υπέροχη συντροφιά, μας κάνουν να ξεχνούμε την σκληρή καθημερινότητα και μας κρατούν σε εγρήγορση.
http://cookandfeed.blogspot.com/ των mia maria & mia xara
http://dinassweets.blogspot.com/ της Ντίνας
http://aromavanillias.blogspot.com/ της Πηνελόπης
http://elpinikicook.blogspot.com/ της Ελπινίκης
http://thatseat.blogspot.com/ των Pela & Sofi
http://syntageskardias.blogspot.com/ της Έλενας, Μέτης, Βάσιας, Κάλλιας, Αμαλίας και Ρένας
http://2handmadeart.blogspot.com/ των Μαρίας & Μισιρλού
Tante Kiki
19 Comments
No