Poffert: Ολλανδικό κέικ με σταφίδες

...χωρίς βούτυρο και ζάχαρη
Μμμμμ ! Κάτι ξέρουν οι Ολλανδοί που λατρεύουν το συγκεκριμένο κέικ. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία, με όλες τις βιταμίνες που χαρίζουν οι σταφίδες και με λίγες θερμίδες είναι νομίζω ασυναγώνιστο!!!
Η συνταγή τράβηξε τη προσοχή μου για τους παραπάνω λόγους και επειδή σερβιρισμένο με βούτυρο και πασπαλισμένο με μαύρη ζάχαρη μου θύμισε το ψωμί με βούτυρο και απλή ζάχαρη που μου ετοίμαζε η γιαγιά μου κι εγώ έτρωγα σαν τρελλή, όταν ήμουν μικρή.
Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε το, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα μιας και ακόμη και χωρίς επιπλέον ζάχαρη καλύπτει την ξαφνική ανάγκη μας για γλυκό!!!
Βέβαια, το κανονικό poffert δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά σε ειδικό σκεύος με καπάκι μέσα σε μπεν μαρί και δεν είναι μακρόστενο το σχήμα του αλλά στρογγυλό.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
450 γρ. γάλα με 1% λιπαρά
2 αβγά μεγάλα
1 κ.γλ. baking powder
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κάψουλες βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να είναι σαν το μείγμα του κανονικού κέικ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κανονική συνταγή έγραφε 400 γρ. γάλα αλλά εγώ έβαλα 500 γρ. γιατί το μείγμα μου ήταν ακόμη σφιχτό. Αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος των αβγών που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αλείφουμε με βούτυρο ή ηλιέλαιο μια φόρμα του κέικ και την αλευρώνουμε (ή την στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί) και αδειάζουμε μέσα σ' αυτή το μείγμα μας.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο, αφού, προηγουμένως, βυθίσουμε μια λάμα μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και είναι στεγνή όταν την βγάλουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε σκέτο, με βούτυρο και μαύρη ζάχαρη, μελάσα ή μέλι.
TIPS
* Το αυθεντικό κέικ γίνεται  με ξερά βύσσινα ή βατόμουρα και σταφίδες και ψήνεται σε μπεν μαρί μέσα σε ειδικό σκεύος με καπάκι. Εμείς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε  ξερό φρούτο και σταφίδες.
* Επίσης, χρησιμοποιούν ξερή μαγιά αντί για baking powder.
* Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή μισή, φαρίνα ολικής άλεσης και άσπρη (πάλι που φουσκώνουν μόνες τους).
Πηγή: "Γλυκαθείτε ευρωπαϊκά" - Στ.Παρλιάρος

14 σχόλια:

  1. Είναι πράγματι καταπληκτικό, το έχω δοκιμάσει!! Το συνηθίζουν κι εδώ στο Βέλγιο, κυρίως στα καφέ της Φλάνδρας... Καλό βράδυ:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπο κέικ και καλή επιλογή αν δε μας αρέσουν τα "πολύ γλυκα" γλυκά. Μάλον μοιάζει με τα σταφιδόψωμα που κάνουμε εμείς οι νότιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι όντως μια εναλλακτική εκδοχή για σταφιδόψωμο, και θα είχε ενδιαφέρον Κική μου να δούμε πως θα έβγαινε με την μέθοδο του μπεν μαρί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κεκάκι και ζεστό καφεδάκι..ότι πρέπει για φθινοπωρινό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Effie's Sweet Home Designs είναι πράγματι νόστιμο και με λίγες θερμίδες!

    T.A.G δεν ήξερα ότι το φτιάχνουν και στο Βέλγιο, ευχαριστώ για την πληροφορία και χαίρομαι που σου αρέσει!

    Νίκη πράγματι μοιάζει με σταφιδόψωμο και είναι γλυκό παρ΄ότι δεν έχει επιπλέον ζάχαρη!

    Penelope είναι ένα εναλλακτικό σταφιδόψωμο και όντως θα ήθελα να το δω πώς θα γινόταν στο μπεν μαρί...ίσως το ξαναφτιάξω έτσι.

    Μαμά Κουκουβάγια Βέρα τέλειος ο συνδυασμός που λες ή ακόμη και με τσάι...ό,τι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.Σήμερα εδω είναι μια συννεφιασμένη μέρα οποτε ταιριάζει το κεκάκι με καφεδάκι και καλή παρέα φιλιά Ροδάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσα περίπτωση χωρίς βούτυρο και ζάχαρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιας και εγώ κοντεύω να πολιτογραφηθώ Ολλανδέζα από τις τόσες φορές που έχω επισκεφτεί αυτήν την πραγματικά πανέμορφη χώρα, θα πάρω μεγάλο κομμάτι από το κεκάκι σου!
    Καλό μήνα Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει κρύο,είναι μία δύσκολη ώρα και νομίζω ότι ένα φλιτζάνι καφέ κι ένα κομμάτι από αυτό το κεκάκι θα ήταν ότι πρέπει!Καλό σου μήνα φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Yπερβολικά ενδιαφέρουσα η συνταγή! Πολύ ενδιαφέρον να μας παρουσιάζεις και παραδοσιακές συνταγές ξέων χωρών. Μπράβο!
    Καλό μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Κική. Μπορώ να πάρω ένα κομματάκι για τον καφέ μου; Ενδιαφέρον πολύ, νόστιμο και αφράτο μου φαίνεται.
    Σε ευχαριστούμε. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και καλό μήνα!
    Ροδάνθη μου έχεις δίκιο γι αυτό σε κερνάω!!!

    Ξανθή ...και πολύ νόστιμη ...περίπτωση!!

    ΕΛΕΝΑ μου εσύ μετά από τόσες επισκέψεις στην Ολλανδία, είσαι ειδική!!! Φυσικά σε κερνάω!!!

    "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." συμφωνώ απόλυτα!!!

    xromatisti χαίρομαι που σου άρεσε και φυσικά θα σας παρουσιάσω κι άλλες.

    Helen Gr πάρε όσο θέλεις και είναι πολύ νόστιμο!!!

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μολις έκοψα τη ζαχαρη ... οποτε ψαχνοντας για εναλλακτικές 'έπεσα' πάνω στο πολύ όμορφο μπλογκ σου και την πολύ ενδιαφέρουσα προταση. Μόλις το δοκίμασα ... πολύ καλό. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!