Κεφτέδες με τραχανά σταρένιο και πράσα

...η μετσοβίτικη συνταγή της γιαγιάς Άννας 
Πριν μερικές ημέρες, μετά τα γιουβαρλάκια φούρνου σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να φτιάξω κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό που δεν έχω ξαναβάλει στα κεφτεδάκια. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα ...τραχανά (έχοντας κατά νου τον κλασσικό τραχανά)!!! Συζητώντας, λοιπόν την ιδέα μου (μιας και νόμισα ότι ανακάλυψα την Αμερική... πλάκα έχει όταν νιώθω έτσι και δεν βάζω μυαλό, το έχω ξανακάνει αλλά ...δεν πειράζει), ο γαμπρός μου, μου είπε ότι στο Μέτσοβο, απ' όπου κατάγεται, φτιάχνουν κεφτέδες με πράσα στην κατσαρόλα και αντί για ψωμί βάζουν μέσα σταρένιο τραχανά!
Αφού προσγειώθηκα σε γνωστά πια μέρη, ζήτησα τη συνταγή από τη μαμά του... και το αποτέλεσμα σας το δείχνω σήμερα.
Προσωπικά, ενθουσιάστηκα με το γευστικό αποτέλεσμα γιατί πίστευα ότι τα κεφτεδάκια με τον τραχανά (αντί για ψωμί) θα ήταν σκληρά αλλά δεν ήταν καθόλου. Όσο για τα πράσα και τον συνδυασμό, έγιναν πεντανόστιμα ...αν και "πείραξα" πάλι λίγο τη συνταγή για να φτιάξω αυτό που σκεφτόμουν κι έτσι δεν έγινε η καθαρά παραδοσιακή μετσοβίτικη συνταγή. Πληροφοριακά, η μετσοβίτικη αυθεντική συνταγή δεν έχει καρότο, πιπεριά και αβγολέμονο. Εσείς, μπορείτε να διαλέξετε την εκδοχή που θέλετε...έτσι κι αλλιώς είναι ένα νοστιμότατο πιάτο.
ΥΛΙΚΑ
Για τους κεφτέδες
500 γρ. κιμά
6 κ.σ. σταρένιο τραχανά
2 αβγά (μόνον τα ασπράδια για τους κεφτέδες) 
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
λίγο πιπέρι
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
5 κ.σ. αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων
Για τα πράσα 
1 1/2 κιλό πράσα σε ρoδέλες
2 καρότα σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια ντομάτα σε κύβους
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι άσπρο - Πάπρικα γλυκιά
Για το αβγολέμονο
Χυμό ενός λεμονιού
Τους 2 κρόκους από τα αβγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα πράσα 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και τα βράζουμε για 10 περίπου λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το φαγητό, βάζουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τη πιπεριά, το καρότο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για  6-7 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε τα βρασμένα πράσα, τη ψιλοκομμένη ντομάτα, το αλατοπίπερο και τη πάπρικα.
Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Για τους κεφτέδες
Ζυμώνουμε σε λεκανίτσα κουζίνας όλα τα υλικά για τους κεφτέδες καλά.
Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε.
Τους τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα με τα πράσα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 περίπου λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προσέχουμε να μην τελειώσει το νερό και καεί το φαγητό μας... μόλις δούμε το νερό να μειώνεται τότε προσθέτουμε κι άλλο, λίγο-λίγο.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν οι κεφτέδες μαγειρευτούν και τα πράσα είναι μαλακά και τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το αβγολέμονο
Σε ένα μπολ χτυπούμε τους κρόκους των αβγών με το λεμόνι και λίγο αλάτι.
Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το ζωμό του φαγητού και το ανακατεύουμε καλά.
Το αβγολέμονο αυτό, το προσθέτουμε στο φαγητό και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά έτσι ώστε η σάλτσα μας να γίνει ελαφρώς παχύρρευστη.
Είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή ζεστό με φρυγανισμένο ψωμί.
TIPS
* Εάν φτιάξουμε το φαγητό αυτό στη χύτρα ταχύτητας, αφού βάλουμε πράσα και κεφτέδες, αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα "σφυρίξει" η βαλβίδα.

Καλή σας όρεξη!!

10 σχόλια:

  1. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!
    ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!
    ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΓΛΥΚΟ, ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΔΗΛΑΔΗ;
    ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά μμμμμμμ και πάλι μμμμμμμμ πω πω φαίνεται πεντανόστιμο θα το φτιάξω σίγουρα!!!Καληνύχτα φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική μου αν και είμαι ηπειρώτισσα δεν την ξέρω την συνταγή. Αλλά ετσι όμορφα όπως τα δείχνεις με πείθεις να το μαγειρέψω αν και το πράσο δεν είναι η αδυναμία μου! Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΧΟΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΓΟΥΡΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΥΑ ΕΔΕΣΕΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΙΑΤΟ.ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΑΚI.NA EΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΣΟΥ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tante Kiki αγαπώ τόσο το Μετσοβάκι... Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρωτότυπη αλλά πολύ όμορφη η συνταγή σου Κική! Και εγώ θα τον φανταζόμουνα σκληρό τον τραχανά στον κεφτέ! Τα πράσσα μου αρέσουν πολύ, φαίνεται πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω Κική, τι ωραίο φαγητό!! Τρελλαίνομαι για παραδοσιακές συνταγές κι αυτή δεν την είχα ακουστά. Μπράβο για την προσπάθεια, πρέπει να διασώσουμε ότι παραδοσιακό έχουμε από την ελληνική κουζίνα που βέβαια δεν είναι μόνο παστίτσιο και τζατζίκι... Καλό Σαββατοκύριακο:-) Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου .. πολυ καλή φαίνεται η συνταγή (και οι δύο εκδοχές) ...

    και εγω σήμερα κεφτεδάκια φτιάχνω στην κατσαρόλα με σάλτσα απο μανιτάρια και πιπεριές ... οπότε θα δοκιμάσω και τη δική σου ... μπήκε στα "προσεχώς".

    καλο σ/κ
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Bellissimo blog! Ti seguirò con grande piacere :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας!

    Rena Christodoulou ...ναι είναι ακριβώς αυτό που έφτιαξες με τα χεράκια σου!!!
    Sophie, Μάνια, Nάσια, Litsa-Fraulitsa, mia maria είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο και πολύ πολύ νόστιμο!

    T.A.G χαίρομαι που σου άρεσε! Συμφωνώ μαζί σου, πρέπει να διατηρούμε τη παράδοση...δεν μας έμεινε και τίποτε άλλο!

    Conna δοκίμασέ τη συνταγή αυτή και στείλε μου εντυπώσεις.

    Lucia thank yoy very much!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!