Αβγά Benedicte


...μια γαλλική συνταγή για κυριακάτικο πρωϊνό

Αβγά Benedicte

Τί λείπει στις μέρες μας; Η ηρεμία και η ψευδαίσθηση της πολυτέλειας που την δημιουργούν κάποια απλά πράγματα όπως ένα καφεδάκι, μερικά μπισκότα ή ένα πρωινό χορταστικό στο σπίτι μας, Κυριακή πρωί, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα μόνοι, με την οικογένεια ή με παρέα.

Αβγά Benedicte

Όπως όλοι πια γνωρίζουμε ένα πλήρες πρωινό όχι μόνον χορταίνει αλλά μας χαρίζει και την ενέργεια που όλοι έχουμε ανάγκη. 
Αφήστε που, όταν έχουμε παιδιά, τους δίνουμε το καλό παράδειγμα κι επιπλέον το να συγκεντρώνεται η οικογένεια, την Κυριακή το πρωί γύρω από το τραπέζι βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών αλλά και συζύγων.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από ένα τέτοιο, πρωτεϊνικό πρωϊνό με γάλα, καφέ ή τσάι, μπισκότα, κέικ και αβγά, βραστά, ποσέ ή τηγανιτά. Ωστόσο εάν αυτά τα αβγά είναι "αλά Βενεδικτίνη" ή απλά αυγά Μπενεντίκτ τότε η νοστιμιά απογειώνεται παρά το ότι χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν. Και όχι δεν είναι δύσκολο ...διαβάστε τη συνταγή και θα το καταλάβετε.

Αβγά Benedicte

ΥΛΙΚΑ  για 4 άτομα
  • 4 αβγά ποσέ
  • 2 μίνι πιτούλες (english muffins) ή απλές φέτες ψωμιού
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 60 γρ. κασέρι τριμμένο
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τη σάλτσα
  • 2 κρόκο αβγού
  • 2 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμόνι
  • 120 γρ. μαργαρίνη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Κόβουμε στη μέση τις πιτούλες (πρόκειται για τα english muffins που θα βρείτε τη συνταγή εδώ) και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστη μαργαρίνη να ζεσταθεί σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  3. Βάζουμε το κάθε μισό ψωμάκι σε πιάτο.
  4. Επάνω τοποθετούμε το ζαμπόν και πασπαλίζουμε με τριμμένο κασέρι.
Για τα αβγά ποσέ
  1. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με νερό και το βάζουμε σε  μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  2. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, σπάζουμε ένα αβγό μέσα σε ένα μικρό μπολάκι και το ρίχνουμε στο νερό.
  3. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 αβγά.
  4. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και καλύπτουμε με ένα καπάκι να βράσει το αβγό (περίπου 3-5 λεπτά ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο του αβγού).
  5. Μόλις το αβγό είναι έτοιμο το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε επάνω στο ψωμάκι με το ζαμπόν και το κασέρι.
  6. Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο ακόμη κασέρι.
  7. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Για τη σάλτσα
  1. Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι μια υποτυπώδης sauce Hollandaise.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ξίδι και  το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού, σε μέτρια φωτιά.
  3. Χτυπούμε τους δύο κρόκους για λίγο με το "σύρμα".
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
  5. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους, ανακατεύοντας με το "σύρμα" και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και κρεμώδη σάλτσα. 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  • Η σάλτσα θέλει λίγο προσοχή, όταν "βράζουμε" τους κρόκους γιατί εγώ την άφησα να παραβράσει και δεν έγινε λεία αν και αυτό δεν φαίνεται καθόλου στη γεύση.
Tante Kiki
14 Comments
No