Τί λείπει στις μέρες μας; Η ηρεμία και η ψευδαίσθηση της πολυτέλειας που την δημιουργούν κάποια απλά πράγματα όπως ένα πλήρες πρωϊνό στο σπίτι μας την Κυριακή το πρωί, χωρίς όμως να ...διαβάζουμε την εφημερίδα (κάποτε αυτό ήταν ευχαρίστηση, τώρα με όσα μας συμβαίνουν κοντεύει να καταλήξει σε ...τρόμο και φρίκη).
Διότι, εάν πάρουμε την Κυριακή το πρωί να διαβάσουμε την εφημερίδα θα ...πάθουμε κατάθλιψη κι όχι μόνον δεν θα χαλαρώσουμε αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα θελήσουμε το πρωινό μιας και το στομάχι μας θα έχει "δεθεί κόμπος"!! Συμπέρασμα, ας αφήσουμε την εφημερίδα κι ας επικεντρωθούμε στο πρωινό γεύμα που, όπως είναι πια σε όλους γνωστό, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Διότι, εάν πάρουμε την Κυριακή το πρωί να διαβάσουμε την εφημερίδα θα ...πάθουμε κατάθλιψη κι όχι μόνον δεν θα χαλαρώσουμε αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα θελήσουμε το πρωινό μιας και το στομάχι μας θα έχει "δεθεί κόμπος"!! Συμπέρασμα, ας αφήσουμε την εφημερίδα κι ας επικεντρωθούμε στο πρωινό γεύμα που, όπως είναι πια σε όλους γνωστό, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Αφήστε που, όταν έχουμε παιδιά, τους δίνουμε το καλό παράδειγμα κι επιπλέον το να συγκεντρώνεται η οικογένεια, την Κυριακή το πρωί γύρω από το τραπέζι βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών αλλά και συζύγων.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από ένα πλήρες πρωϊνό με γάλα, καφέ ή τσάι, μπισκότα, κέικ και αβγά...όχι όχι βραστά ή τηγανιτά αλλά αβγά "αλά Βενεδικτίνη". Εάν σας ακούγεται δύσκολο ...διαβάστε πρώτα τη συνταγή.- 4 αβγά ποσέ
- 2 μίνι πιτούλες (english muffins)
- 4 φέτες ζαμπόν
- 60 γρ. κασέρι τριμμένο
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κρόκο αβγού
- 2 κ.σ. λευκό ξίδι
- 1 κ.γλ. χυμό λεμόνι
- 120 γρ. μαργαρίνη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Κόβουμε στη μέση τις πιτούλες (πρόκειται για τα english muffins που θα βρείτε τη συνταγή εδώ) και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστη μαργαρίνη να ζεσταθεί σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
- Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Βάζουμε το κάθε μισό ψωμάκι σε πιάτο.
- Επάνω τοποθετούμε το ζαμπόν και πασπαλίζουμε με τριμμένο κασέρι.
Για τα αβγά ποσέ
- Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, σπάζουμε ένα αβγό μέσα σε ένα μικρό μπολάκι και το ρίχνουμε στο νερό.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 αβγά.
- Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και καλύπτουμε με ένα καπάκι να βράσει το αβγό (περίπου 3-5 λεπτά ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο του αβγού).
- Μόλις το αβγό είναι έτοιμο το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε επάνω στο ψωμάκι με το ζαμπόν και το κασέρι.
- Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο ακόμη κασέρι.
- Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Για τη σάλτσα
- Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι μια υποτυπώδης sauce Hollandaise.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ξίδι και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού, σε μέτρια φωτιά.
- Χτυπούμε τους δύο κρόκους για λίγο με το "σύρμα".
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
- Προσθέτουμε τους δύο κρόκους, ανακατεύοντας με το "σύρμα" και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και κρεμώδη σάλτσα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η σάλτσα θέλει λίγο προσοχή, όταν "βράζουμε" τους κρόκους γιατί εγώ την άφησα να παραβράσει και δεν έγινε λεία αν και αυτό δεν φαίνεται καθόλου στη γεύση.