Αβγά Benedictine

...μια γαλλική συνταγή για κυριακάτικο πρωϊνό
Τί λείπει στις μέρες μας; Η ηρεμία και η ψευδαίσθηση της πολυτέλειας που την δημιουργούν κάποια απλά πράγματα όπως ένα πλήρες πρωϊνό στο σπίτι μας την Κυριακή το πρωί, χωρίς όμως να ...διαβάζουμε την εφημερίδα (κάποτε αυτό ήταν ευχαρίστηση, τώρα με όσα μας συμβαίνουν κοντεύει να καταλήξει σε ...τρόμο και φρίκη).
Διότι, εάν πάρουμε την Κυριακή το πρωί να διαβάσουμε την εφημερίδα θα ...πάθουμε κατάθληψη κι όχι μόνον δεν θα χαλαρώσουμε αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα θελήσουμε το πρωινό μιας και το στομάχι μας θα έχει "δεθεί κόμπος"!! Συμπέρασμα, ας αφήσουμε την εφημερίδα κι ας επικεντρωθούμε στο πρωινό γεύμα που, όπως είναι πια σε όλους γνωστό, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Αφήστε που, όταν έχουμε παιδιά, τους δίνουμε το καλό παράδειγμα κι επιπλέον το να συγκεντρώνεται η οικογένεια, την Κυριακή το πρωί γύρω από το τραπέζι βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών αλλά και συζύγων.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από ένα πλήρες πρωϊνό με γάλα, καφέ ή τσάι, μπισκότα, κέικ και αβγά...όχι όχι βραστά ή τηγανιτά αλλά αβγά "αλά Βενεδικτίνη". Εάν σας ακούγεται δύσκολο ...διαβάστε πρώτα τη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ  για 4 άτομα
4 αβγά ποσέ
2 μίνι πιτούλες (english muffins)
4 φέτες ζαμπόν
60 γρ. κασέρι τριμμένο
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τη σάλτσα
2 κρόκο αβγού
2 κ.σ. λευκό ξίδι
1 κ.γλ. χυμό λεμόνι
120 γρ. μαργαρίνη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε στη μέση τις πιτούλες (πρόκειται για τα english muffins που θα βρείτε τη συνταγή εδώ) και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστη μαργαρίνη να ζεσταθεί σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε το κάθε μισό ψωμάκι σε πιάτο.
Επάνω τοποθετούμε το ζαμπόν και πασπαλίζουμε με τριμμένο κασέρι.
Για τα αβγά ποσέ
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με νερό και το βάζουμε σε  μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, σπάζουμε ένα αβγό μέσα σε ένα μικρό μπολάκι και το ρίχνουμε στο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 αβγά.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και καλύπτουμε με ένα καπάκι να βράσει το αβγό (περίπου 3-5 λεπτά ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο του αβγού).
Μόλις το αβγό είναι έτοιμο το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε επάνω στο ψωμάκι με το ζαμπόν και το κασέρι.
Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο ακόμη κασέρι.
Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Για τη σάλτσα
Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι μια υποτυπώδης sauce Hollandaise.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ξίδι και  το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού, σε μέτρια φωτιά.
Χτυπούμε τους δύο κρόκους για λίγο με το "σύρμα".
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Προσθέτουμε τους δύο κρόκους, ανακατεύοντας με το "σύρμα" και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και κρεμώδη σάλτσα. 
TIPS
Η σάλτσα θέλει λίγο προσοχή, όταν "βράζουμε" τους κρόκους γιατί εγώ την άφησα να παραβράσει και δεν έγινε λεία αν και αυτό δεν φαίνεται καθόλου στη γεύση.

14 σχόλια:

  1. Πολύ θρεπτική συνταγή, είναι ότι πρέπει για να αντέξει κανείς όλα τα "καλά" που καθημερινά μας πλημυρίζουν από παντού! Εγώ έχω σταματήσει να βλέπω ειδήσεις, λες και τα κανάλια συναγωνίζονται το ποιός θα πει την χειρότερη είδηση.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη μου συνταγη Κική μου, και εδώ στον Καναδά έχω φάει τα καλύτερα Benedict. Τα προτιμώ με την κλασσική Ολαντέζ αλλά θα δοκιμάσω την δικιά σου πολύ πολύ σύντομα.. (Το σκ)
    Επίσης να σου πω ότι επικοινωνούμε κάπως.. Ειχες προχθες γιουβαρλάκια, είχα χθες, είχες σημερα αυγά.. εχω προγραμματισμένα για αυριο..
    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά μιλάμε για μικρά αριστουργήματα!!! Πολλά μπράβο :) Εικόνες χορταστικές από μόνες τους ! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Жани έχεις απόλυτο δίκιο, κι εγώ δεν βλέπω ελάχιστα αν και αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρόταση για πρωινό ή δείπνο!

    Eri μου γλυκιά, όταν θα έρθω κι εγώ θα τα δοκιμάσω...ελπίζω και στο Μόντρεαλ να υπάρχουν. Όσο για την επικοινωνία ...χαίρομαι!!! Πολλά φιλιά!

    reine ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    Καλό σας βράδυ και χάρηκα που τα είπαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ,ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι Νάσια μου κι ελπίζω να αρέσει και στην πριγκίπισσά σου. Νοστιμότατο και για πρωινό αλλά και για δείπνο! Καληνύχτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ ενδιαφερουσα συνταγη, την επομενη φορα που θα μου ζητησουν αυγα, αυτη θα δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίες σκέψεις Κική μου.
    Και ωραία η συνήθεια αν κι' εγώ για πρωϊνό με γεύση αυγού δυσκολεύομαι το ομολογώ.
    Θα το έτρωγα ευχαρίστως για κύριο πιάτο πάντως :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική η συνταγούλα ειναι αγαπημένη !!

    Θα κρατήσω την παραλλαγή της Ολαντέζ για δοκιμή.

    Ευχαριστούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σας!!
    Ελπινίκη δοκίμασέ την, ελπίζω να τους αρέσουν.

    Penelope μου, έχεις δίκιο κι εμένα με ζορίζει για πρωινό!!

    Conna χαίρομαι που σου άρεσε!!

    Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κικίτσα μου αυτό δεν είναι πρωινό, είναι υπερπαραγωγή;-)
    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, το πρωινό τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ σημαντικό (όπως εξ άλλου και το μεσημεριανό), γιατί πόσες ευκαιρίες έχουμε μέσα στην εβδομάδα να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί με τους αγαπημένους μας να πούμε δυο κουβεντούλες?
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε κικιτσα τι μου κανεις τωρα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπερπαραγωγή φιλενάδα...καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα
    είμαι καινούρια στην παρέα σας και μου άρεσε πολύ το μπλοκ αυτό και εύχομαι να συνεχιστεί και να εμπλουτίζεται συνέχεια. Ήθελα να δώσω μια πληροφορία για το μαγείρεμα των αυγών ποσέ, μπορούμε να σπάσουμε όλα τα αυγά προσεκτικά σε ένα μπολ,αρκεί μέσα στο μπολ αυτό να έχουμε ρίξει ξύδι, το ξύδι βοηθάει πολύ το αυγό να μην "σκορπίσει" καθόλου όταν θα τα ρίξεις στο βραστό νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!