Πίτα ή Σουφλέ ...η νοστιμιά είναι στο πιάτο!!!
Καλησπέρα σας!!! Σήμερα, είμαι αγχωμένη όχι μόνον μ' αυτά που συμβαίνουν καθημερινά αλλά και γιατί ο μπαμπάκας μου αύριο θα μπει για επέμβαση. Βέβαια, ξέρω ότι είναι δυνατός και θα βγεί νικητής για ακόμη μια φορά αλλά να... ξέρετε όλες και όλοι, πώς νιώθουμε όταν ένας από τους αγαπημένους μας, συγγενής ή φίλος, περνάει μια δοκιμασία (μικρή ή μεγάλη είναι το ίδιο)... Κι επειδή είμαι έτσι, και θέλω να του αφιερώσω μια ανάρτηση, έτσι σαν "φυλαχτό" θα σας δώσω μια από τις πολύ αγαπημένες του πίτες και είμαι σίγουρη ότι θα του την φτιάξω τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει επιστρέψει από το νοσοκομείο.
Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ντοματοτυρόπιτα προορίζεται για όλους αυτούς που δεν έχουν και πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, που δεν έχουν μεγάλη πείρα στην κουζίνα μιας και η επιτυχία της είναι σίγουρη, που τους αρέσουν τόσο πολύ οι πίτες και τις λαχταρούν για κάθε ώρα της ημέρας, σαν ορεκτικό, σνάκ ή ακόμη και κυρίως γεύμα ή που, πολύ απλά, δεν θέλουν να περνούν ατελείωτες ώρες με τα "κουζινικά" τους (και δεν είναι καθόλου κακό μιας και ο καθένας έχει τα χόμπυ του και τις προτιμήσεις του).
Μια ντοματοτυρόπιτα, λοιπόν, με πολλές εκδοχές και πολλά πρόσωπα!!!! Διαβάστε τη συνταγή και τις παραλλαγές της... και είναι σίγουρο ότι θα την... ερωτευθείτε!!!!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο (450 γρ. - 12 ή 13 φύλλα) φύλλα Βηρυτού (Κανάκη ή φύλλα κρούστας) 600 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
300 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
100 γρ. κίτρινο τυρί έμμενταλ τριμμένο στον τρίφτη
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μείγμα για να περιχύσουμε τη πίτα
1 γάλα εβαπορέ (410 γρ.)
100 γρ. κρέμα γάλακτος
4 αβγά
150 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Πιπέρι
Τα υλικά
Η διαδικασία βήμα-βήμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα 3 τυριά και προσθέτουμε πιπέρι.
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε τις ντομάτες σε κυβάκια.
Αλείφουμε τον πάτο και τις πλευρές από το ταψί με τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο.
Στρώνουμε πρώτα 2 φύλλα στο ταψί κάθετα μεταξύ τους (φωτό 1 & 2), χωρίς απαραίτητα να έχουμε βάλει ανάμεσά τους λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο ή μαργαρίνη).
Έπειτα, τσαλακώνουμε ένα-ένα 4 φύλλα και τα βάζουμε το ένα μετά το άλλο κατά μήκος του ταψιού (φωτό 3).
Από πάνω ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τυριού και τους μισούς κύβους ντομάτας (φωτό 4).
Έπειτα, τσαλακώνουμε ένα-ένα 5 φύλλα και τα βάζουμε το ένα μετά το άλλο αλλά αυτή τη φορά κάθετα με τα προηγούμενα δηλαδή στο πλάτος του ταψιού (φωτό 5).
Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση τυριών και ντομάτας (φωτό 6).
Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί πάνω από τη γέμιση (φωτό 7).
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με τα 2 φύλλα που μας έμειναν (φωτό 8).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
ΣΗΜ. Εάν τα φύλλα είναι 12 και όχι 13, τότε βάζουμε 4 και 4 αντίστοιχα, δηλαδή πάλι έχουμε 2 φύλλα από κάτω και 2 φύλλα από πάνω.
Με ένα μαχαίρι τρυπούμε την επιφάνεια της πίτας σε διάφορα σημεία (φωτό 9).
Ετοιμάζουμε το μείγμα για την επιφάνεια της πίτας.
Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μαργαρίνη, το ελαιόλαδο και πιπέρι (φωτό στα υλικά).
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό και αφήνουμε για 15 λεπτά να το απορροφήσει (φωτό 10 & 11).
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, στον αέρα, έως ότου η επιφάνεια της πίτας ροδοκοκκινήσει.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Δοκιμάτε αυτή τη πίτα με ζαμπόν και κασέρι, με τα υλικά της πίτσας, με τυρί, ντομάτα κι ελιές ή ακόμα και με τυρί, σπανάκι και μάραθο. Εϊναι πάντα υπέροχα εύκολη.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!