...τα διαφορετικά γιουβαρλάκια
Η ιδέα ξεκίνησε από μια συνταγή που υπήρχε στο βιβλίο μαγειρικής "ΒΗΜΑ Gourmet" για γιουβαρλάκια τηγανιά με θρυμματισμένη φέτα!!! Σαν συνταγή μου άρεσε αλλά... ως συνήθως, πήρα την ιδέα και ...άφησα τη συνταγή!!!!!! Τί εννοώ; Μα φυσικά, ότι έφτιαξα τα δικά μου γιουβαρλάκια, τη δική μου σάλτσα ντομάτας και φυσικά τον συνοδευτικό πουρέ πατάτας αν και κράτησα το γκρατινάρισμα στο φούρνο και τη θρυμματισμένη φέτα!!!
Πάντως, δεν έχω παράπονο, το φαγητό έγινε πάρα πολύ νόστιμο και ακόμα κι αυτοί που αμφέβαλλαν όταν το δοκίμασαν ...ενθουσιάστηκαν κι έτσι θα...επαναληφθεί!!!
Διαβάστε τη συνταγή ...μπορεί να σας αρέσει η ιδέα, μιας και τα υλικά είναι καθημερινά, όχι ακριβά (είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε και την εποχή που ζούμε) και εκτός από μια λίγο πιο χρονοβόρα διαδικασία δεν έχει καμμία άλλη δυσκολία σαν φαγητό.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομαΓια τα γιουβαρλάκια
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 καρότο
1/2 πιπεριά κόκκινη
1 μεγάλο κρεμμύδι
5 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. αλάτι
1/3 κ.γλ. κύμινο
Φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
1 αβγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
2 συσκευασίες Pumarrò κλασσικό
1 μέτρια ντομάτα πολτοποιημένη
400 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή ή απλή
3-4 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα
1 κ.σ. λάδι από λιαστές ντομάτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη (γκρανυλέ)
Για το σοτάρισμα
5-6 κ.σ. αλεύρι για να αλευρώσουμε τα γιουβαρλάκια πριν να τα βάλουμε στην κατσαρόλα
Λίγο ελαιόλαδο για να σοτάρουμε τα γιουβαρλάκια.
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη για το γαρνίρισμα.
Για τον πουρέ πατάτας
5-6 μέτριες προς μεγάλες πατάτες
1 κουτί γάλα εβαπορέ
70 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα γιουβαρλάκια
Βάζουμε στο multi και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το καρότο και το μαϊντανό.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ρύζι (που το έχουμε καθαρίσει και ξεπλύνει με νερό), το αβγό, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για 5-6 λεπτά και πλάθουμε μικρά μπαλάκια τα οποία βάζουμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια απ' όλες τις πλευρές τους.
Για τη σάλτσα
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό ντομάτας Pumarrò, τη πολτοποιημένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, τα μανιτάρια, το ελαιόλαδο, το λάδι από τις λιαστές ντομάτες, τη πάπρικα, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερό και ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα σοταρισμένα γιουβαρλάκια.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα γιουβαρλάκια.
Εάν χρειαστεί περισσότερο νερό για να μην καεί το φαγητό μας, προσθέτουμε σταδιακά.
Το φαγητό μας πρέπει να έχει ζουμί όταν μπει στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το φαγητό σε ένα βαθύ ταψί που, αμέσως, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο.
Σκοπός μας είναι να γκρατιναριστούν τα γιουβαρλάκια και να πηχτώσει η σάλτσα τους.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά και σβήνουμε το φούρνο.
Για τον πουρέ πατάτας
Βράζουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βάζουμε στο multi ζεστές (ή χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο του πουρέ) και τις πολτοποιούμε.
Έπειτα, τις βάζουμε στο μπολ του μίξερ και χτυπώντας, προσθέτουμε σταδιακά το εβαπορέ γάλα, το βούτυρο, αλατοπίπερο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
Ο πουρές μας πρέπει να γίνει λείος και όχι πολύ αραιός.
Εάν πάλι ο πουρές μας είναι πολύ πηχτός, τότε προσθέτουμε κι άλλο γάλα.
Σύνθεση του πιάτου
Βάζουμε πρώτα μια στρώση πουρέ πατάτας και με την πίσω πλευρά ενός μεγάλου κουταλιού δημιουργούμε μια λακούβα.
Από πάνω ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα με τα μανιτάρια και μετά στη λακούβα, βάζουμε 3-4 γιουβαρλάκια (για τους λαίμαργους ...περισσότερα!!!).
Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και στολίζουμε με μια κορυφούλα δυόσμου ή μαϊντανού.