Γιουβαρλάκια φούρνου επάνω σε πουρέ πατάτας

...τα διαφορετικά γιουβαρλάκια
Η ιδέα ξεκίνησε από μια συνταγή που υπήρχε στο βιβλίο μαγειρικής "ΒΗΜΑ Gourmet" για γιουβαρλάκια τηγανιά με θρυμματισμένη φέτα!!! Σαν συνταγή μου άρεσε αλλά... ως συνήθως, πήρα την ιδέα και ...άφησα τη συνταγή!!!!!! Τί εννοώ; Μα φυσικά, ότι έφτιαξα τα δικά μου γιουβαρλάκια, τη δική μου σάλτσα ντομάτας και φυσικά τον συνοδευτικό πουρέ πατάτας αν και κράτησα το γκρατινάρισμα στο φούρνο και τη θρυμματισμένη φέτα!!!
Πάντως, δεν έχω παράπονο, το φαγητό έγινε πάρα πολύ νόστιμο και ακόμα κι αυτοί που αμφέβαλλαν όταν το δοκίμασαν ...ενθουσιάστηκαν κι έτσι θα...επαναληφθεί!!!
Διαβάστε τη συνταγή ...μπορεί να σας αρέσει η ιδέα, μιας και τα υλικά είναι καθημερινά, όχι ακριβά (είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε και την εποχή που ζούμε) και εκτός από μια λίγο πιο χρονοβόρα διαδικασία δεν έχει καμμία άλλη δυσκολία σαν φαγητό.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για τα γιουβαρλάκια
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 καρότο
1/2 πιπεριά κόκκινη
1 μεγάλο κρεμμύδι
5 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. αλάτι
1/3 κ.γλ. κύμινο
Φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
1 αβγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
2 συσκευασίες  Pumarrò κλασσικό
1 μέτρια ντομάτα πολτοποιημένη
400 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή ή απλή
3-4 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα
1 κ.σ. λάδι από λιαστές ντομάτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη (γκρανυλέ)
Για το σοτάρισμα
5-6 κ.σ. αλεύρι για να αλευρώσουμε τα γιουβαρλάκια πριν να τα βάλουμε στην κατσαρόλα
Λίγο ελαιόλαδο για να σοτάρουμε τα γιουβαρλάκια.
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη για το γαρνίρισμα.
Για τον πουρέ πατάτας
5-6 μέτριες προς μεγάλες πατάτες 
1 κουτί γάλα εβαπορέ
70 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα γιουβαρλάκια
Βάζουμε στο multi και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το καρότο και το μαϊντανό.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ρύζι (που το έχουμε καθαρίσει και ξεπλύνει με νερό), το αβγό, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για 5-6 λεπτά και πλάθουμε μικρά μπαλάκια τα οποία βάζουμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια απ' όλες τις πλευρές τους.
Για τη σάλτσα
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό ντομάτας Pumarrò, τη πολτοποιημένη ντομάτα, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, τα μανιτάρια, το ελαιόλαδο, το λάδι από τις λιαστές ντομάτες, τη πάπρικα, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερό και ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα σοταρισμένα γιουβαρλάκια.
Μαγειρεύουμε σε  μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα γιουβαρλάκια.
Εάν χρειαστεί περισσότερο νερό για να μην καεί το φαγητό μας, προσθέτουμε σταδιακά. 
Το φαγητό μας πρέπει να έχει ζουμί όταν μπει στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το φαγητό σε ένα βαθύ ταψί που, αμέσως, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο.
Σκοπός μας είναι να γκρατιναριστούν τα γιουβαρλάκια και να πηχτώσει η σάλτσα τους.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά και σβήνουμε το φούρνο.
Για τον πουρέ πατάτας
Βράζουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βάζουμε στο multi ζεστές (ή χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο του πουρέ) και τις πολτοποιούμε.
Έπειτα, τις βάζουμε στο μπολ του μίξερ και χτυπώντας,  προσθέτουμε σταδιακά το εβαπορέ γάλα, το βούτυρο, αλατοπίπερο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
Ο πουρές μας πρέπει να γίνει λείος και όχι πολύ αραιός.
Εάν πάλι ο πουρές μας είναι πολύ πηχτός, τότε προσθέτουμε κι άλλο γάλα.
Σύνθεση του πιάτου
Βάζουμε πρώτα μια στρώση πουρέ πατάτας και με την πίσω πλευρά ενός μεγάλου κουταλιού δημιουργούμε μια λακούβα.
Από πάνω ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα με τα μανιτάρια και μετά στη λακούβα, βάζουμε 3-4 γιουβαρλάκια (για τους λαίμαργους ...περισσότερα!!!).
Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και στολίζουμε με μια κορυφούλα δυόσμου ή μαϊντανού.

15 σχόλια:

  1. Χα Χα !! φαγωμένη είμαι!! Αλλιώς θα όρμαγα στα γιουβερλάκια. Οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές! Για την συνταγή δεν νομίζω ότι χρειάζεται επιβεβαίωση γιατί σίγουρα θα είναι απίθανη. ΣΚ θα την φτιάξω. Καλό βράδυ Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΦΟΒΕΡΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ!!!!!ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΠΩ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΡΜΗΣΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!!!!ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΣΥΓΟΥΡΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙΣ!!!!!ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΔΙΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ,ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ;
    ΦΑΙΝΕΤΕ ΤΕΛΕΙΟ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ βρε Κικίτσα να το είχα τώρα αυτο το πιάτο μπροστά μου! Θα γινόταν χαμός! Φαινονται πεντανόστιμα, πολλά φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική πολύ μου αρέσει το πιάτο αυτό,επίσης μου αρέσει και το κύμινο που βάζεις μέσα μπράβοοοο,που είπαμε ότι μένεις να περάσω για μία μεριδούλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε,λοιπόν αγαπώ αυτά τα διαφορετικά γιουβαρλάκια και σου λέω ένα τεράστιο μπράβο μια και οι προτάσεις σου πάντα ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου καλώς σε βρήκα !!!Τι υπέροχα φαγητά είναι αυτά;Το ένα καλύτερο από το άλλο μου άνοιξε και η όρεξη άντε να την κλείσω τώρα τέτοιες ώρες χα χα χα !!!Μου αρέσει πολύ και η παρουσίαση των πιάτων!!!Μπράβο!!!Φιλάκια θα τα λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάνια μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    Νάσια μου καλή,μη σε τρομάζουν οι πολλές οδηγίες, δεν είναι δύσκολο φαγητό. Απλά, με ξέρεις γράφω τα πάντα αναλυτικά, γιατί υπάρχουν και νέες νοικοκυρές.

    Ρένα μου μόλις βγεί το διαδικτυακό σερφάρισμα θα σας κερνάω κάθε μέρα.

    Eri μου, να σου στείλω ένα πιάτο; Μόλις φτάσω στο Μόντρεαλ θα σου το στείλω με courrier-:)))

    nadia χαίρομαι που σου αρέσει γιατί το κύμινο του πάει!! Πέρνα όποτε θέλεις για κέρασμα!!

    "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν τα παραδοσιακά πιάτα που γίνονται πιο μοντέρνα για να μην τα ...βαριόμαστε!

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Sophie μου καλησπέρα και χαίρομαι για την συνάντηση και για το ότι σου αρέσουν οι συνταγές μου! Να είσαι καλά!!! Γρήγορα όμως για ύπνο για να κλείσει η όρεξη (έτσι κάνω εγώ που έχω...συνεχώς όρεξη!!!)!!! χαχαχα
    Φυσικά και θα τα λέμε. Καλό βράδυ και φιλιά!
    Σου ανταποδίδω την επίσκεψη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. KAΛΗΜΕΡΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πωπω!!! Τι βλέπουν πρωινιάτικα τα ματάκια μου???? Νοστιμιά πρώτη!!! Φυλάσσεται για μαγείρεμα συντομοτατα! Τέλεια θα είναι!

    Καλημέρα!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Κική:-) Σήμερα από γιουβαρλάκι σε γιουβαρλάκι πετάγομαι!! Μόλις ήμουν στης Έρης και κεράστηκα μια νόστιμη σουπίτσα. Έρχομαι να σε δω και τι βλέπω;; Άλλα γιουρβαρλάκια, σε μια καταπληκτική συνταγή! Φαίνονται πολύ λαχταριστά, μπράβο για την ιδέα σου:-) Την καταγράφω για άμεση δοκιμή. Φιλιά Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία και πεντανόστιμα γίνονται έτσι τα "γιουβαρλίδια" Κική μου!
    Άστα και πεινάω τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Yammyyyyy!!!
    Σούπερ νόστιμο πιάτο, ωραία ιδέα σερβιρίσματος!!
    Κίμινο στα γιουβαρλάκια, πολύ προχώ το βρίσκω, σαν γιουβαρλο-σουτζουκάκια τα φαντάζομαι!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα!
    dimitra χαίρομαι που σου άρεσε. Καπνιστή πάπρικα έχει σίγουρα στα μπαχαράδικα στο Καπάνι αλλά και στο κατάστημα TIGER στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Έφη, T.A.G. όταν το φτιάξετε στείλτε μου εντυπώσεις. Χαίρομαι που σας άρεσε!

    Penelope έλα για μια μερίδα!!!

    ΕΛΕΝΑ δεν ξέρω αν είναι προχώ αλλά είναι νόστιμο και διαφορετικό. Σε κερνάω!!!

    Πολλά φιλιά σε όλες και καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!