Μοσχαράκι με πετιμέζι, ξινόμηλα, σταφύλια και κουσκούς με κάσιους


Όταν ήμουν μικρή, ο παππούς μου είχε σε κάποιο χωράφι μηλιές που αργότερα αντικαταστάθηκαν με κυδωνιές και σε κάποιο άλλο αμπέλια. Η χρήση φρούτων σε κάποια φαγητά, για μένα, δεν είναι άγνωστη, ούτε και περίεργη.
Σήμερα θα σας δώσω ένα πιάτο παρόμοιο μ' αυτά που ετοιμάζαμε κάποια χρόνια πριν όταν ακόμη όλα ήταν πιο ήρεμα και χαλαρά και οι άνθρωποι, συχνά, συνδύαζαν προϊόντα δικής τους παραγωγής μ΄έναν μοναδικό τρόπο.
Μια γεύση διαφορετική, λοιπόν, για  ουρανίσκους που αγαπούν το συνδυασμό κρέατος με φρούτα σε ένα φαγητό γκουρμέ με όλη τη σημασία της λέξης. Σταφύλια, πετιμέζι, ξινόμηλα, κουσκούς και μοσχάρι κάνουν μια μοναδική παρέα, που τη συμπληρώνει  ο χυμός πορτοκαλιού αλλά και τα αρωματικά. Μια γεύση  πολύ διαφορετική αλλά... ενδιαφέρουσα σ΄ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά που ανακαλύπτει κανείς από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Είναι η αντίθεση της γεύσης των φρούτων μ' αυτή του κρέατος που... σε αφήνει εκστατικό και σε κάνει να θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά μέχρι να καταληξεις ...το λατρεύεις ή το μισείς; Το τρώς για πρώτη και τελευταία φορά ή το ενσωματώνεις στα πιάτα που τα μαγειρεύεις ξανά και ξανά. Πάντως ένα είναι σίγουρο... είναι ένα πιάτο που δεν σε αφήνει αδιάφορο γιατί δεν είναι μια γεύση ανιαρή και συνηθισμένη. Έχει μια δική του προσωπικότητα το συγκεκριμένο φαγητό. Δοκιμάστε να το ετοιμάσετε πρώτα σε μικρή ποσότητα για να γευθείτε τις αντιθέσεις του και μετά αποφασίστε εάν θα το εντάξετε στα μενού σας!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαράκι σπάλα ή ελιά σε κομμάτια
400 γρ. σταφύλι σουλτανίνα
400 γρ. σταφύλι μοσχάτο
3 ξινόμηλα σε κύβους
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 ξύλο κανέλας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι
Για το κουσκούς
3 φλ. τσ. κουσκούς (ή πλιγούρι)
3 φλ. τσ. νερό ζεστό (ή 2 φλ. τσ. νερό εάν χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι)
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. κάσιους ψημένα και αλατισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το κρέας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο  και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε καλά το κρέας, το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρις ότου ροδίσει το κρέας και μαραθούν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι στο κρέας και το αφήνουμε  να σοταριστεί για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να καλύψει το κρέας και λίγο παραπάνω.
Βράζουμε το φαγητό, σε μέτρια φωτιά, για 60 λεπτά περίπου
Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κανέλα, τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι) και το πετιμέζι.
Αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας δηλαδή να είναι μαλακό.
Όταν το κρέας ετοιμαστεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους κύβους μήλου και τα σταφύλια.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το φαγητό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για άλλα 6-7 λεπτά.
Για το κουσκούς
Βράζουμε 3 φλ. νερό με ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε το κουσκούς, στην κατσαρόλα, σκεπασμένο με καπάκι  για 5 λεπτά και  είναι έτοιμο.
Με ένα πηρούνι το ανακατεύουμε για να χωρίσουν οι κόκκοι.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε στο πιάτο το κρέας και βάζουμε το κουσκούς σε κουταλιές ή με μια μικρή φόρμα στο πιάτο. 
Προσθέτουμε μερικούς κύβους μήλου και σταφύλια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τέλος, ρίχνουμε και μερικά κάσιους.
Tante Kiki
22 Comments
No