Μοσχαράκι με πετιμέζι, ξινόμηλα, σταφύλια και κουσκούς με κάσιους

Όταν ήμουν μικρή, ο παππούς μου είχε σε κάποιο χωράφι μηλιές που αργότερα αντικαταστάθηκαν με κυδωνιές και σε κάποιο άλλο αμπέλια. Η χρήση φρούτων σε κάποια φαγητά, για μένα, δεν είναι άγνωστη, ούτε και περίεργη.
Σήμερα θα σας δώσω ένα πιάτο παρόμοιο μ' αυτά που ετοιμάζαμε κάποια χρόνια πριν όταν ακόμη όλα ήταν πιο ήρεμα και χαλαρά και οι άνθρωποι, συχνά, συνδύαζαν προϊόντα δικής τους παραγωγής μ΄έναν μοναδικό τρόπο.
Μια γεύση διαφορετική, λοιπόν, για  ουρανίσκους που αγαπούν το συνδυασμό κρέατος με φρούτα σε ένα φαγητό γκουρμέ με όλη τη σημασία της λέξης. Σταφύλια, πετιμέζι, ξινόμηλα, κουσκούς και μοσχάρι κάνουν μια μοναδική παρέα, που τη συμπληρώνει  ο χυμός πορτοκαλιού αλλά και τα αρωματικά. Μια γεύση  πολύ διαφορετική αλλά... ενδιαφέρουσα σ΄ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά που ανακαλύπτει κανείς από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Είναι η αντίθεση της γεύσης των φρούτων μ' αυτή του κρέατος που... σε αφήνει εκστατικό και σε κάνει να θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά μέχρι να καταληξεις ...το λατρεύεις ή το μισείς; Το τρώς για πρώτη και τελευταία φορά ή το ενσωματώνεις στα πιάτα που τα μαγειρεύεις ξανά και ξανά. Πάντως ένα είναι σίγουρο... είναι ένα πιάτο που δεν σε αφήνει αδιάφορο γιατί δεν είναι μια γεύση ανιαρή και συνηθισμένη. Έχει μια δική του προσωπικότητα το συγκεκριμένο φαγητό. Δοκιμάστε να το ετοιμάσετε πρώτα σε μικρή ποσότητα για να γευθείτε τις αντιθέσεις του και μετά αποφασίστε εάν θα το εντάξετε στα μενού σας!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαράκι σπάλα ή ελιά σε κομμάτια
400 γρ. σταφύλι σουλτανίνα
400 γρ. σταφύλι μοσχάτο
3 ξινόμηλα σε κύβους
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1 ξύλο κανέλας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι
Για το κουσκούς
3 φλ. τσ. κουσκούς (ή πλιγούρι)
3 φλ. τσ. νερό ζεστό (ή 2 φλ. τσ. νερό εάν χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι)
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. κάσιους ψημένα και αλατισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το κρέας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο  και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε καλά το κρέας, το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρις ότου ροδίσει το κρέας και μαραθούν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι στο κρέας και το αφήνουμε  να σοταριστεί για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να καλύψει το κρέας και λίγο παραπάνω.
Βράζουμε το φαγητό, σε μέτρια φωτιά, για 60 λεπτά περίπου
Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κανέλα, τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι) και το πετιμέζι.
Αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας δηλαδή να είναι μαλακό.
Όταν το κρέας ετοιμαστεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους κύβους μήλου και τα σταφύλια.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το φαγητό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για άλλα 6-7 λεπτά.
Για το κουσκούς
Βράζουμε 3 φλ. νερό με ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε το κουσκούς, στην κατσαρόλα, σκεπασμένο με καπάκι  για 5 λεπτά και  είναι έτοιμο.
Με ένα πηρούνι το ανακατεύουμε για να χωρίσουν οι κόκκοι.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε στο πιάτο το κρέας και βάζουμε το κουσκούς σε κουταλιές ή με μια μικρή φόρμα στο πιάτο. 
Προσθέτουμε μερικούς κύβους μήλου και σταφύλια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τέλος, ρίχνουμε και μερικά κάσιους.

22 σχόλια:

  1. Ιδιαίτερο και σίγουρα εορταστικό. Δεν μένει παρά να πειραματιστούμε! Καλό βράδυ! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρουσιάζεις τόσο ωραία και με υπέροχο προλογο που μας τρέχουν τα σάλια !! τι ωραία να ήταν μπροστά μας αυτό το πιάτο !!

    γεια στα χεράκια σου

    φιλια πολλά πολλά Κικίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι έγινε πάλι με τον μπλογκερ και μας βγάζει ανωνυμους ??
    ευχομαι να είναι κάτι που θα φτιάξει πολύ γρήγορα!


    φιλια ποολα καιι πάλι Maria B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου τι ωραίο φαγητό είναι αυτό!! Αν εξαιρέσουμε το κους-κους που δεν το συμπαθώ κατά τα άλλα έχει πολλές από τις γεύσεις που λατρεύω:-) Λουκούμι θα είναι το μοσχαράκι έτσι! Γεια στα χέρια σου! Φιλιά- Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αισθησιακό το βρίσκω Κική, δεν ξέρω γιατι! Γενικά πάντως στην Βόρεια Ελλάδα μαγειρεύουμε φρούτα στο φαγητό..
    Τι έκανες πουλάκι μου στην Θεσσαλονίκη?
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου Κική...
    δεν είμαι των πολλών μίξεων στη γεύση,αλλά έτσι που το παρουσιάζεις...μ' έπεισες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή!!!!! Την κρατάω για να την χρησιμοποιήσω σίγουρα στο άμεσο μέλλον!!!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα αγαπημένη μπλογκογειτονιά!
    Καλώς ήρθατε και χαίρομαι που σας άρεσε η πρότασή μου!!!

    Έφη μου αν σου αρέσει ο συνδυασμός είναι τέλειο κι επιπλέον μπορείς να βάλεις και κυδώνια.

    Ευχαριστώ ΑΝΩΝΥΜΕ!!! -:))))))

    T.A.G μπορείς αντί για κους-κους να βάλεις πλιγούρι ή και αρωματικό ρύζι!! Ευχαριστώ που ήρθες Άννα μου!

    Eri μου, από την Καβάλα είμαι αλλά μένω στη Θεσ/νική, όπως λες κι εσύ : Καβάλα - Θεσ/νίκη - άντε να δούμε πότε ακριβώς θα γίνει Μόντρεαλ. Πράγματι στη Β.Ελλάδα είναι ένας συνηθισμένος συνδυασμός. Χαίρομαι που σου άρεσε και το βρίσκεις αισθησιακό, λες να είναι για ...ιδιαίτερες βραδιές;;;

    SpIrToKoYto μια δοκιμή θα σε πείσει!!! Πάντως εάν δεν είσαι συνηθισμένη στον συνδυασμό κρέατος με φρούτα φτιάξε μια μικρή ποσότητα!

    Natasha ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε!!!

    Καλό σας βράδυ και Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Κική, τα φρούτα μ΄αρέσουν στα φαγητά.
    Φτιάχνω με τα κυδώνια αυτή περίπου τη συνταγή.
    Θα ήθελα να σ ερωτήσω όμως για το κους κους επειδή το έψαχνα χτες καθότι στα μικρά ΣΜ δεν υπάρχει κάτι σε κους κους. Διάβασα ότι στα βόρεια φτιάχνουν κους κους σπιτικό με αυγά σιμιγδάλι κλπ
    είναι αυτό που πωλείται στα ΣΜ ως κουσκουσάκι;;; έχεις υπόψιν σου κάτι.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω-πω τι ωραίο φαγητό Κική μου.
    Θα έτρωγα δύο πιάτα σίγουρα, χωρίς πολύ κρέας, αλλά με όλα τα υπόλοιπα!
    Πολλές - πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαινεται πολύ ενδιαφερον, θα το δοκιμαζα σιγουρα! Αποθηκευω τη συνταγη, κι αν πει το οκ και το αλλο μου μισο θα το φτιαξω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική πολύ ωραίο φαίνετε και δεν αμφιβάλω οτι και απο γεύση θα είναι τέλειο μπράβο. Ροδάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πο!Πο!Κάτι μου κάνει αυτή η συνταγή...Ανυπομονώ!Φιλιά καλή μου φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας
    Ξανθή μου κους κους υπάρχουν 2 ειδών. Το ένα που υπάρχει στα Σ/Μ και είναι ουσιαστικά ζυμαρικό και το άλλο που είναι σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και υπάρχει στον Μαρινόπουλο και στο Carrefour, μπορεί κι αλλού αλλά εγώ προσωπικά το παίρνω από αυτά τα Σ/Μ. Χαίρομαι που σου άρεσε η πρόταση και καλό απόγευμα!

    Penelope να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια. Έλα σε κερνάω!!!! Να σου πω την αλήθεια κι εγώ προτιμώ τα "τριγύρω" αλλά το κρέας γίνεται εξ ίσου ωραίο στο συγκεκριμένο πιάτο!

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΘΕΙΑ ΚΙΚΗ, ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας!!

    Ελπινίκη όταν το φτιάξεις στείλε μου εντυπώσεις!!

    Ροδάνθη μου, ευχαριστώ ...με συγκινούν τα σχόλιά σας!!!

    "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο..." Φιλιά Βάλια μου κι ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κική μου εμείς συνηθίζουμε πολύ συνδυασμούς κρέατος με φρούτα.
    Για πράδειγμα σε ψητό χοιρινό βάζουμε σχεδόν πάντα σάλτσα μήλου (γιαμ γιαμ!)
    Το φαγάκι σου επομένως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να το ... μισήσω, το καταγράφω άμεσα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. yperparagwgh leme...........................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα φρούτα πάνε ωραία στα φαγητά. Το γλυκαίνουν.
    Πολύ ωραία πρόταση και με τα σταφύλια που έβαλες.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ταντε Κικη ζωγραφισες ως συνηθως.Ευχες και προσευχες για αυριο.Ολοι τα περασαμε.ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.Φιλια και καληνυχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Effie's Sweet Home Designs ευχαριστώ πολύ!

    ΕΛΕΝΑ είναι πολύ ωραία τα φρούτα στο φαγητό!! Δεν μου λες, τη σάλτσα μήλου την έχεις γράψει στο μπλογκ γιατί δεν θα έλεγα όχι να την φτιάξω...

    elenh - Μarion σας ευχαριστώ πολύ.-:))))

    Mani di fata σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε υπέρευχαριστώ για τις ευχές σου και τις προσευχές σου για αύριο. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. MOY αρέσει και για ένα γιορτινό τραπέζι...καλησπέρα kiki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!