Φωλιές από μαλλιά αγγέλου με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σταφύλια


Κυριακή σήμερα και σας έχω μια γλυκιά έκπληξη!  Έτσι, για αλλαγή, ας γνωρίσουμε μια συνταγή για γλυκό... λίγο ασυνήθιστη, που φέρνει στο νου Αραβικές νύχτες, μια και ο συνδυασμός ζυμαρικών με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι, εκεί μας ταξιδεύει και ίσως μας χαλαρώσει!!!
Ένα γλυκό διαφορετικό από τα άλλα, οικονομικό, εύκολο, πρωτότυπο και πάρα πολύ νόστιμο αρκεί να ...μας αρέσουν τα ζυμαρικά. Προσωπικά, λάτρεψα το πιάτο αυτό κι όχι μόνον γιατί...λατρεύω τα ζυμαρικά αλλά και γιατί είναι ένα γλυκό μη... αναμενόμενο που αποπλανεί τους γευστικούς κάλυκες και τους κάνει να θέλουν να βουλιάξουν στη γλύκα του ξανά και ξανά. 
Αλλά και για έναν άλλο λόγο...μου θυμίζει τα γλυκά μακαρόνια που έτρωγα στη γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή, τότε που οι πάστες και τα περίπλοκα γλυκά με σοκολάτα δεν ήταν και πολύ συνηθισμένα στο καθημερινό τραπέζι. Τί ήταν τα γλυκά μακαρόνια; Τίποτε περισσότερο από μακαρόνια που η γιαγιά μας τα πασπάλιζε με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα και το ίδιο έκανε και με το ρύζι. Ε λοιπόν, ήταν πεντανόστιμα!!! Τώρα, μεγάλη πια, χορτάτη από τη πληθώρα γλυκών πολύπλοκων ή μη, με υλικάπερίεργα ή όχι σκέφτηκα να ξαναδοκιμάσω την απλότητα εκείνων των υπέροχων, ξένοιαστων ημερών. Και νομίζω ότι έπραξα σωστά...
Το συγκεκριμένο γλυκό "καθόταν" εκεί, μπροστά μου, πάνω στο τραπέζι και ταξίδευα στη γεύση του, στη νοστιμιά των μελωμένων σταφυλιών και καβουρδισμένων ξηρών καρπών που συνόδευαν τα μαλλιά αγγέλου, που εγώ, από τα μικράτα μου είχα συνηθίσει σαν το φαγητό της ανάρρωσης από κάποια στομαχική διαταραχή ή σαν τον ενδιάμεσο σταθμό των μωρών στον κόσμο της γεύσης των ενηλίκων.
Κι όμως, η μετάλλαξή του σε ένα υπέροχο, μέσα στην απλότητά και την πρωτοτυπία του, γλυκό έδεσμα με εντυπωσίασε και με άφησε με μια μοναδική περίσσεια γλύκας! Όχι, δεν χρειαζόμουν κανένα πιο πολύπλοκο γλυκό για να κλείσω το γεύμα... το συγκεκριμένο ήταν υπέρ-αρκετό!!!!!
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα
6 φωλιές μαλλιά αγγέλου (φιδές όχι σπασμένος)
1 φλ.τσ. αμύγδαλα ολόκληρα
1 φλ.τσ. καρύδια ολόκληρα
1/2 φλ.τσ. φουντούκια ολόκληρα
1 φλ.τσ. ρόγες σταφυλιού σουλτανίνα (αλλιώς σταφίδα και χωρίς κουκούτσι)
4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
4-5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. άχνη για το πασπάλισμα
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα του φιδέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με ελάχιστο αραβοσιτέλαιο και βράζουμε τις φωλιές αγγέλου 1-2 λεπτό λιγότερο απ' ότι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
Προσοχή πρέπει να βάλουμε τις φωλιές στο νερό προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, να μην κουνήσουμε την κατσαρόλα όση ώρα βράζουν και να τις βγάλουμε από το νερό όταν θα έχουν μαλακώσει πάλι με τρυπητή κουτάλα πολύ προσεκτικά για να μην ανοίξουν.
Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε αραβοσιτέλαιο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τις φωλιές μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές ώστε να είναι τραγανές και χρυσόξανθες.
Τις τοποθετούμε αμέσως στο σκεύος (πιατέλα ή πιάτα) που θα σερβιριστούν και με τη μύτη από ένα μικρό κουταλάκι ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή "λακούβα" ώστε να τοποθετήσουμε λίγους ξηρούς καρπούς και μια ρώγα σταφύλι.
Πετούμε το αραβοσιτέλαιο και στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) να ζεσταθεί.
Βάζουμε στο τηγάνι τους ολόκληρους ξηρούς καρπούς και τα σταφύλια και τα ανακατεύουμε ώστε να σοταριστούν καλά.
Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά έως ότου καραμελώσουν.
Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα, βάζουμε στη "λακούβα" κάθε φωλιάς, λίγους ξηρούς καρπούς και μια ρώγα σταφύλι και περιχύνουμε με τον καραμελωμένο ζωμό.
Την ώρα που θα το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη!!!!
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στους ξηρούς καρπούς και φιστίκια Αιγίνης.
Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα με χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και λίγο κόρν φλάουρ (για να είναι παχύρρευστη) και να το γαρνίρουμε αντί για τον καραμελωμένο χυμό πορτοκαλιού.
Tante Kiki
14 Comments
No